MALI Šengen
- spreca
#526 Re: MALI Šengen
Treba provjeriti da Kiki slucajno nije od Pickoustog naznacen za Specijalnog savjetnika za Sengen Seseljovog Vojvode Pickoustog
- Kikibombona
#527 Re: MALI Šengen
Ne, Kiki je na strani Amerike i EU.spreca wrote:Treba provjeriti da Kiki slucajno nije od Pickoustog naznacen za Specijalnog savjetnika za Sengen Seseljovog Vojvode Pickoustog
A ti si licemjer koji zivi u Moskvi, koja jebe BiH u svakoj prilici. Kiki zivi u Zenici cijeli zivot a ne u Moskvi. Tebi ne smetaju ruske rublje dok Rusija zabija noz u ledja tvojoj bivsoj drzavi.
I ne smijes pisnuti protiv Rusije, sutis kao najveca hinja. Kiki kaze da je Rusija zlocinacka drzava i ne bi nikad zivio u njoj. Tu je razlika izmecu mene i tebe. Ti ces meni nesto reci, a zivis u drzavi koja sabotira priznanje genocida u Srebrenici. Imas li makar mrvicu ponosa ili su ti rublje vaznije od toga?
Kada te pobjegulja, koja placa porez Rusima, hej Rusima, optuzuje za nesto... nema dalje. Ja placam porez u BiH i cijeli zivot dopronosim BiH a ne dusmanskoj zemlji.
...
Ostatak dijasporaca koji truje na temi, a haman da je sve sama dijaspora, makar nisu otisli u neprijateljsku zemlju kao ti. Oni placaju porez Svabi i Svedu... i onda nama ovdje sole pamet. Na bausteli nakuckali nesto love, pa ko je sada kao oni, mi u BiH ne trebamo zivjeti... mi da se ovdje glodjemo do smrti... a oni da navijaju iz Minhena i Stokholma. A to sto moje komsije ne mogu otici dalje od Neuma nema veze. Narod koji je rodjen da pati i zivi u kavezu.
- spreca
#528 Re: MALI Šengen
Ne, Kiki je na strani Amerike i EU.
A tebi izgleda ne smetaju srpski dinari.....sta ima u Novom Sadu? kad ces opet?...tebi ne smeta da ides u zemlju uz ciju je pomoc napravljen u zemlji koju ti svojatas a smetaju ti ruski rublji a ne smetaju ti Ruski Migovi i S400 koje kupuje dzava za koju se toliko trudis da tvoja drzava udje u Uniju sa njima koja negira taj Genocid o kome ti toboze govoris i ako je iko licemjer onda si to ti,a to sto zivis citav zivot u Zenici ne govori o tvom patriotizmu nego o nesposobnosti da malo vidis svijetaA ti si licemjer koji zivi u Moskvi, koja jebe BiH u svakoj prilici. Kiki zivi u Zenici cijeli zivot a ne u Moskvi. Tebi ne smetaju ruske rublje dok Rusija zabija noz u ledja tvojoj bivsoj drzavi.
Ja kazem da rusija nije izvrsila agresiju na BiH i nije napravila zlocin u njoj za razliku od Srbije koja je odgovorna za za zlocine i Genocid u mojoj a mozda i u tvojoj drzavi a sa kojom bi ti u Malu Uniju .......izgleda da je tebi vazniji Mali Vojvodin Sengen nego zrtve Srebrenickog Genocida ali tebi je vaznije da mozes sa Licnom kartom kod Vojvode i ti nekome nesto govorisI ne smijes pisnuti protiv Rusije, sutis kao najveca hinja. Kiki kaze da je Rusija zlocinacka drzava i ne bi nikad zivio u njoj. Tu je razlika izmecu mene i tebe. Ti ces meni nesto reci, a zivis u drzavi koja sabotira priznanje genocida u Srebrenici. Imas li makar mrvicu ponosa ili su ti rublje vaznije od toga?
Evo odmah iznad podebljano procitaj i vidjeces da nemas pojma kuda udaras...na jednom mjestu sam sebe demantujes....idi ba radi sta korisno za drzavu u kojoj plcas porez na prijavljenu platu dok svercas ono u koverti bez poreza patriotoOstatak dijasporaca koji truje na temi, a haman da je sve sama dijaspora, makar nisu otisli u neprijateljsku zemlju kao ti. Oni placaju porez Svabi i Svedu... i onda nama ovdje sole pamet. Na bausteli nakuckali nesto love, pa ko je sada kao oni, mi u BiH ne trebamo zivjeti... mi da se ovdje glodjemo do smrti... a oni da navijaju iz Minhena i Stokholma. A to sto moje komsije ne mogu otici dalje od Neuma nema veze. Narod koji je rodjen da pati i zivi u kavezu
- Kikibombona
#529 Re: MALI Šengen
Kakva gluposti valjas, za ne povjerovati. Ja cijeli zivot zivim u Zenici. Cijeli zivot placam porez u BiH.spreca wrote:...
...
Ja sam za saradnju sa svakom drzavom na svijetu, ali ne bih volio zivjeti u Moskvi ili Beogradu. AKo budem isao, idem na slobodarski i prijateljski zapad, niposto u despotsku i nazadnu Rusiju. I ako odem, necu srati nesretnicima koji u BiH ostanu. To sam si obecao. Nema nista odvratnije kada neko iz zapadnog blagostanja sere sirotinji u BiH. Ljigavo i pokvareno do kosti. A od dijaspore nema gorih radikala. I ustase su najradikalnije u Argentini i Australiji. Cast izuzecima, da se ogradim. Ima fine raje u dijaspori, koja se ne pravi pametna i ne glumi neku velicinu jer duzi hiltovku u Njemackoj.
- spreca
#530 Re: MALI Šengen
Lazes sam sebe ali ti ne uspjeva lagati druge.....ako nebih ono boldano onda koji kurac pjenis da dokazes kako je sa do jucersnjim katilima jedini izlaz za BiH......Ti bi da podrzis plan o Velikoj Srbiji i jos druge nazivas izdaicama samo da bi opravdao svoje guranje u zagrljaj Vojvode Vucica kojeg i u Srbiji nazivaju izdaicom i despotom a tebi je dragKikibombona wrote:Kakva gluposti valjas, za ne povjerovati. Ja cijeli zivot zivim u Zenici. Cijeli zivot placam porez u BiH.spreca wrote:...
...
Ja sam za saradnju sa svakom drzavom na svijetu, ali ne bih volio zivjeti u Moskvi ili Beogradu. AKo budem isao, idem na slobodarski i prijateljski zapad, niposto u despotsku i nazadnu Rusiju. I ako odem, necu srati nesretnicima koji u BiH ostanu. To sam si obecao. Nema nista odvratnije kada neko iz zapadnog blagostanja sere sirotinji u BiH. Ljigavo i pokvareno do kosti. A od dijaspore nema gorih radikala. I ustase su najradikalnije u Argentini i Australiji. Cast izuzecima, da se ogradim. Ima fine raje u dijaspori, koja se ne pravi pametna i ne glumi neku velicinu jer duzi hiltovku u Njemackoj.
- Kikibombona
#531 Re: MALI Šengen
Radikali u Srbiji, vojvoda Seselj, Dveri, Velja Ilic i ostala klapa ispaljuju tesku artiljeriju na 'mali Sengen'
Velimir Ilić: "Vučić je malim Šengenom izvršio državni udar! Ovo je albanizacija Srbije na delu"!
https://m.youtube.com/watch?v=C0XQKkiKf1I
Iako je mali Sengen nista drugo nego prosirena CEFTA, radikali tvrde da ce u slucaju implementacije Srbija nestati, da ce se stvoriti nekakva islamska unija pod kontrolom Erdogana, da ce se stvoriti Velika Albanija i gomile drugih crnih prognoza. Kazu da bi najbolje bilo prema Albaniji podici zid, da je svaki savez sa njima izdaja itd itd.
...
Protiv malog Sengena su najekstremniji elementi u svakoj od drzava. Ko ima makar mrvicu mozga lako ce sabrati dva i dva.
Velimir Ilić: "Vučić je malim Šengenom izvršio državni udar! Ovo je albanizacija Srbije na delu"!
Iako je mali Sengen nista drugo nego prosirena CEFTA, radikali tvrde da ce u slucaju implementacije Srbija nestati, da ce se stvoriti nekakva islamska unija pod kontrolom Erdogana, da ce se stvoriti Velika Albanija i gomile drugih crnih prognoza. Kazu da bi najbolje bilo prema Albaniji podici zid, da je svaki savez sa njima izdaja itd itd.
...
Protiv malog Sengena su najekstremniji elementi u svakoj od drzava. Ko ima makar mrvicu mozga lako ce sabrati dva i dva.
-
zavrzlama
#532 Re: MALI Šengen
Kad je seselj protiv,to znaci da je navlakusa za druge da budu za...seselj je maestralno osmislio plan sa vucicem da vec posrnuli srs presaltaju u sns i zavladaju srbijom na duge staze..vucic je danas samo ekspozitura seselja koji iz sjene upravlja dogadjajima...smisljeno su kao napravili razdor izmedju sebe,onaj koji je htio(nikolic grobar) da to objelodani je ekspresno izbacen iz politickog i javnog zivota.
Dokle god srbija podrzava dodika,ne treba ulaziti ni u kakve sporazume sa srbijom.
Dokle god srbija podrzava dodika,ne treba ulaziti ni u kakve sporazume sa srbijom.
-
zrakomlat
#533 Re: MALI Šengen
Koja je vazlika između Šešelja, Dveva i Vučića? Isti qrz zločinački.Kikibombona wrote:Radikali u Srbiji, vojvoda Seselj, Dveri, Velja Ilic i ostala klapa ispaljuju tesku artiljeriju na 'mali Sengen'![]()
...
To što se oni lafo žale na Vučićevu politiku, ne samo ovo, ustvari nema nikakvu vrijednost. Svi su oni dio iste politike.
- Kikibombona
#534 Re: MALI Šengen
Razlika je u tome sto je kod Vucica prica o ekonomiji postala najvaznija. Shvatio je da samo otvorena Srbija moze prosperirati. Shvatio je da Srbija ne moze napredovati bez EU integracija.zrakomlat wrote:Koja je vazlika između Šešelja, Dveva i Vučića? Isti qrz zločinački.
To što se oni lafo žale na Vučićevu politiku, ne samo ovo, ustvari nema nikakvu vrijednost. Svi su oni dio iste politike.
Seselja, Ilica ili Dvere ne zanima ekonomija. Oni samo tupe o ratu, o novim sukobima. Ekonomija je totalno nebitna.
...
E tu se stvorila ogromna razlika. Vidis da radikalni elementi optuzuju Vucica za izdaju, da je albanski spijun, da zeli Veliku Albaniju, da ce unistiti Srbiju i sl.
Svaki sovinizam i radikalizam se buni kada se zelis otvoriti ekonomski. Radikalizam voli zatvorenost i atmosferu koja je na ivici rata.
-
zrakomlat
#535 Re: MALI Šengen
Razumijem ja tebe, kad bi to bilo stvarno tako, al mišljenja sam da je to šupljak i da kritika radikalnih elemenata nije prava nego naručena.Kikibombona wrote:Razlika je u tome sto je kod Vucica prica o ekonomiji postala najvaznija. Shvatio je da samo otvorena Srbija moze prosperirati. Shvatio je da Srbija ne moze napredovati bez EU integracija.zrakomlat wrote:Koja je vazlika između Šešelja, Dveva i Vučića? Isti qrz zločinački.
Seselja, Ilica ili Dvere ne zanima ekonomija. Oni samo tupe o ratu, o novim sukobima. Ekonomija je totalno nebitna.
...
E tu se stvorila ogromna razlika. Vidis da radikalni elementi optuzuju Vucica za izdaju, da je albanski spijun, da zeli Veliku Albaniju, da ce unistiti Srbiju i sl.
Svaki sovinizam i radikalizam se buni kada se zelis otvoriti ekonomski. Radikalizam voli zatvorenost i atmosferu koja je na ivici rata.
Vučić je psihički nestabilna osoba. Ako nije, onda je dobar glumac koji svojim nepismenim glasačima priča šta žele čuti, ko i naši uostalom.
Jesi li gledao prošli mjesec Zorana Kesića? Kad Vučko gostuje u nekoj emisiji, priča o "atentatu" na sebe, neki mu likovi dobacivali iz kafića i onda zabrinutoj voditeljici kaže "al ne bojte se ništa, Olivera, ja sam tu", nešto u tom fazonu
-
Haman2
#536 Re: MALI Šengen
Ja mislim da Vucic nije covjek koji moze reraksirati odnose medju narodima bivse YU. On je opterecen idejom Velike Srbije. Bosjaci su mu konkretno pkazali da zele realaksirati odnose. Primili su ga kao drzavnika, ukazali mu sve pocasti kao drzavniku iako znamo gdje je bio, sta je radio i sta je pricao tokom rata. IZ BiH je napravila presadan i dozvolila mu da udje u dzamiju a da ne skine cipele, prostiruci najlon da cipelama ne prlja cilime i tepihe na kojima se klanja. Sto je pokazao Vucic.Trazi 2 hidrocentrale a nudi isti br m2 sa vrbakom. U Mostaru uz podrsku Ivanica i Covica ponasa se prema Izetbegovucu na krajnje nepristojan nacin, neprimjeran jednom drzavniku. Ne moze biti sve po volji jednog covjeka.
- Kikibombona
#537 Re: MALI Šengen
Sve je to istina. Seselj je nakon povratka iz Haga rekao da je Vucic od njega bolji samo u jednoj stvari, a to je propaganda i manipulacijama masa. Kaze VojA da je Vucic procitao sve knjige na engleskom jeziku vezane za tu tematiku. I zaista se vidi da pefektno vlada materijom, da je dobro izucio zanat.zrakomlat wrote:Razumijem ja tebe, kad bi to bilo stvarno tako, al mišljenja sam da je to šupljak i da kritika radikalnih elemenata nije prava nego naručena.
Vučić je psihički nestabilna osoba. Ako nije, onda je dobar glumac koji svojim nepismenim glasačima priča šta žele čuti, ko i naši uostalom.
Jesi li gledao prošli mjesec Zorana Kesića? Kad Vučko gostuje u nekoj emisiji, priča o "atentatu" na sebe, neki mu likovi dobacivali iz kafića i onda zabrinutoj voditeljici kaže "al ne bojte se ništa, Olivera, ja sam tu", nešto u tom fazonuBolestan čovjek ili ofiran glumac, a smutljivac svakako.
Zasto bi bila narucena? Vucic narucio da govore kako je izdajnik, kako zeli unistiti Srbiju, kako je albanski agent, kako je placenik zapadnik ambasada, kako je doveden da prizna Kosovo, kako radi na stvaranju Velike Albanije, kako sa Erdoganom zeli napraviti islamsku uniju na zapadnom Balkanu...?
One Dveri ga deru svaki dan, govore da najveci kriminalac, da je izdajnik, da je placen od Britanaca da unisti Srbiju itd.
Ko to jos narucuje da ga neko ovako pljuje i optuzuje? Nema nikakvog smisla.
...
Dobar dio Srbije je radikalan, pocevsi od SPC pa nadalje. Vucic ima dosta neprijatelja unutar SPC. Mnogi istaknuti ljudi u SPC sumnjaju da je Vucic doveden od strane stranaca da proda Kosovo.
...
Jedna stvar je jasna...
Ko god u BiH podrzi bilo kakav oblik saradnje sa Srbijom i Hrvatskom, bice zestoko napadnut od radikalnih elemenata.
Ko god u Srbiji podrzi bilo kakav oblik saradnje sa Hrvatskom ili Albanijom, bice zestoko napadnut od radikalnih elemenata.
Isto je u Hrvatskoj i Albaniji.
...
Vucic je nesumnjivo cetnik i on svoju ideoligiju nije promijenio. Medjutim, sta god o njemu mislili, on je inteligentan covjek. Shvatio je da Srbija nema buducnost bez EU integracija. Shvatio je jaka Srbija mora biti ekonomski jaka. Shvatio je da mora popraviti odnose sa Amerikom i Evropom. Shvatio je da bez ekonomske saradnje sa susjedima nema dugorocnog ekonomskog napretka. On te ne voli ali sa tobom mora saradjivati. Nema drugog izbora.
Vucic bi bio sretan da Rusija sutra okupira Balkan. To je jasno kao dan. Medjutim, svjestan je da to nije moguce, svjestan je da mora graditi odnose sa zapadom i susjedima, jacati ekonomiju. Pa pogledaj bilo koji njegov intervju, 60% vremena prica o ekonomiji, 30% napada opoziciju, 10% kritikuje susjede, uglavnom Albance i ponekad Hrvate (nas skoro nikako ne spominje). To je dokaz da je teziste njegove politike ekonomija. I to je dobro za sve nas. Ekonomsko jacanje bilo koje zemlje u regiji po automatizmu jaca ekonomiju BiH.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#538 Re: MALI Šengen
Što god ti zagovaraš ljudi će ići u kontru jer si nekredibilan i neiskren. Da je najbolja moguća stvar, tebi će kontrirati.
- Nadzornik
#539 Re: MALI Šengen
Da je iz Sarajeva pa hajde,nego iz Zenice pod uticajem Mittal-ovovih toksicnih isparenja hvali Mali Sengen.Challenger_ wrote:Što god ti zagovaraš ljudi će ići u kontru jer si nekredibilan i neiskren. Da je najbolja moguća stvar, tebi će kontrirati.
Nije ni cudo sto podrzava Kurde koji bi da mogu odmah usli u savez nezavisnih drzava Malog Sengena,ne samo Malog,
nego i Srednjeg i onog Velikog da mogu...
- Challenger_
#540 Re: MALI Šengen
Jači je samo onaj delegat što iz Spasovdanske hvali Amere.Nadzornik wrote:Da je iz Sarajeva pa hajde,nego iz Zenice pod uticajem Mittal-ovovih toksicnih isparenja hvali Mali Sengen.
- asurbanipal
#541 Re: MALI Šengen
Challenger_ wrote: ↑13/11/2019 18:06Azure, imaš li neka predviđanja, osjećaj, kuda bi sve ovo moglo da ide kako u BiH tako u regionu "Malog Šengena"?asurbanipal wrote:...
Još jedna predstava za mase.
Rekao bih da nije samo problem u ljudima koji su trenutno na vlasti i pozicijama na Balkanu. Oni su samo proizvod nečeg mnogo šireg i dubljeg. Potrebno je promijeniti cjelokupnu društvenu i političku paradigmu, koja porizvodi takve ljude, a bojim se da će još mnogo vode proteći da se bilo šta promijeni. Šta očekivati od društava u kojima su čeništvo, ustaštvo i razni pro-/faši/nazzi pokreti i ideje dovedeni do normalizovanosti?
Sve je već davno rasprodato i moć države Srbije knjiški je model banana države.
Vlast balkanskih vezira tu je samo da osigura dalju tutnjavu tog kapitala kroz "stabilnost regiona".
Rijaliti pozicije/opozicije opijum je za balkanske budale da se igraju politike dok rade kod privatnika.
Najbolje se to vidi iz "Vulinovog" zakona o radu koji nije donela ni vlast, ni opozicija već strani kapital iza koga stoje duge cevi armija država iz kojih je i došao.
(Smetlište istorije)
-
daddy-kool
- spreca
#543 Re: MALI Šengen
Bravo Kurti.....ali Bakir babin slijep i glup nista ne konta ili se trudi da napravi Izetbegovica Emirat u granicama Trokutistana
- Challenger_
#544 Re: MALI Šengen
Razumijem...
Inače, mislio sam na sljedeće... Kakav osjećaj imaš šta će biti sa ovim prostorom koji je ostao izvan evropskih integracija (BiH, Srb, CG, Mak, Alb) i ponaosob sa samom BiH?
Nisam mislio na ovaj konkretan "projekat".
-
Haman2
#545 Re: MALI Šengen
Napomena: Kraci izvod StavPiše: Mustafa DRNIŠLIĆ, MALI ŠENGEN – VELIKI BELAJ
No, pošto kako kažu da “nevolja nikada ne dolazi sama”, tako ni realizacija da od evropskog puta Bosne i Hercegovine nema ništa nije najgora vijest. Baš u skladu čitave ideje vraćanja točka unazad i svođenja prostora zapadnog Balkana na predvorje “istinske” Evrope, pojavila se ideja tzv. “mini Šengena”. Ova ideja dolazi na tragu ranijeg ovogodišnjeg objavljivanja “Francuske strategije za Zapadni Balkan”, a u kojoj se, između ostaloga, predviđa i da će u oblasti ekonomije Francuska razvojna agencija podržavati i ohrabrivati “regionalnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana”, a u cilju “podrške razvoju i stabilizaciji”.
Naravno, ubrzo nakon Macronovog hladnog tuša za Albaniju i Makedoniju, projekt “mini Šengena” aktiviran je i, koliko se može vidjeti, ima podršku onih koji su istovremeno neraspoloženi spram proširenja EU. A o čemu se zaista radi, najbolje pokazuje oduševljenje koji je ovaj projekt izazvao u dvije “zapadnobalkanske” prijestolnice, Beogradu i Tirani, a što je jasno demonstrirano na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Ohridu.
Ova navodna inicijativa “Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije” o “regionalnoj integraciji” ove tri države zajedno s Crnom Gorom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom najprije liči na partnerstvo dva vuka i tri ovce jer se u suštini radi o stavljanju prostora Zapadnog Balkana pod utjecaj samo dvije lokalne adrese. Naravno, i Beogradu i Tirani, koji imaju velike “konstitutivne dijaspore” u svakoj od ostalih država, te su stoga i prijestolnice Srba i Albanaca, u interesu je da dođe do brisanja bilo kakvih granica između matice i “djece u rasijanju”.
Beograd bi time ostvario ono što nije uspio oružanom agresijom, ujedinio Srbe Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, pa čak i Makedonije, plus poništio efekte samostalnosti Kosova. Tirana bi se, s druge strane, bez velikog truda i bilo kakvog rizika nametnula kao jedina adresa za albansku populaciju Zapadne Makedonije, Crne Gore i Kosova. Sve ostalo bilo bi pitanje protoka dovoljno vremena i povoljnih geopolitičkih okolnosti te prije ili kasnije bi i de facto i de jure dobili dvije nove države, Veliku Srbiju i Veliku Albaniju. Potpuni bi gubitnici, naravno, bili Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, te autohtona lokalna politička elita u Prištini. Šta bi to tek značilo za Bošnjake, Makedonce i Crnogorce kao narode, strašno je i pomisliti.
Ipak, nije teško shvatiti zašto ovakvu ideju podržavaju i sljedbenici degolističkog miterrandizma poput Macrona, ali i američki zvaničnici poput Matthewa Palmera. U međunarodnim odnosima, posebno u kontekstu odnosa velikih prema malim, uvijek se radi o baratanju s mjerljivim i konkretnim kategorijama. Srbi i Albanci dva su najveća naroda Zapadnog Balkana i zadovoljavanje njihovih partikularnih apetita, koje bi uz to donijelo i konačno rješavanje njihovih međusobnih historijskih sukoba, bilo bi izuzetno poželjno.
Bili bi smanjeni efekti Zapadu mrske “balkanizacije”, a od njih bi se i stvorili trajni prijatelji i saveznici te bi se vjerovatno trajno udaljili od Rusije. Bošnjaci, Makedonci i Crnogorci mali su narodi kojima je zajedničko da ih se osporava ne samo kao državotvorne već čak i kao identitetski zasebne. Kada se na to doda i činjenica da Srbi i Albanci imaju značajan broj sunarodnjaka u ove tri države ili barem njihovim dijelovima, onda se pokazuje ogromna razlika u konkretnoj političkoj težini između “velikih i malih”. Mala riba koristi se kao mamac da bi se upecala veća.
Da takva percepcija nije stvar cinizma i pesimizma, pokazuje i to da su se redovno od “malih” tražili kompromisi na njihovu štetu. Sjetimo se samo sramnih uvjeta referenduma za nezavisnost Crne Gore, pritisaka na Makedoniju da promijeni svoje ime ili dvije decenija stalnog uvjetovanja Bošnjaka da popuste u cilju “deblokiranja evropskog puta” na kojem su sada, vjerovatno trajno, spuštene rampe. No, ko god i koliko god zagovarao ideju “mini Šengena”, ideju koja je dugoročno daleko gora nego bilo kakva “krnja Jugoslavija”, Bošnjaci je trebaju i naprosto moraju odbaciti, i to takvom žestinom i čvrstinom da nikome više ne padne napamet da lobira za nju kod naših predstavnika.
- escobar__
#546 Re: MALI Šengen
Nevezano za taj tekst koji si postao, sama činjenica da je idejom oduševljen fašista na čelu Srbije mi je dovoljna da bez imalo razmišljanja odbacim sav taj cirkus zvani "mali Šengen".
-
Haman2
#547 Re: MALI Šengen
Dovoljno je pogledati koga odusevljava ova ideja o odmah ce svakome biti jasno kome ona odgovara.
-
Haman2
#548 Re: MALI Šengen
Sve utihnu kako da inicijative nije ni bilo. Zasto.
-
Haman2
#549 Re: MALI Šengen
BALKANSKI RAT ZA MINI SCHENGEN Kako je Vučić ipak uspio posvađati Kosovo i Albaniju: 'Ekspanzionistička srpska ekonomija nas pokušava iskoristiti'
AUTOR: Vlado Vurušić, Robert Bajruši

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama
Najnoviji događaji pokazali su kako se strateški interesi Albanije i Kosova, kada se radi o odnosima sa Srbijom, prilično razlikuju. Albanski premijer Rama stvara uvjete za dugoročnu suradnju, Kosovarima se diže kosa na glavi, a Vučić trlja ruke...
Kada su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, u listopadu zajednički formulirali uvođenje “četiri slobode” na Balkanu, koje već važe u EU - slobode kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi - nitko nije očekivao da će ta inicijativa izazvati sukobe bliskih saveznika Albanije i Kosova.
Srž ove “balkanske EU”, prozvane “mini Schengen” nova je osovina Beograd-Tirana, a insceniranjem “povijesnog pomirenja Srba i Albanaca” prije tri godine koristi su imali i Vučić i njegov albanski kolega Rama. U tom su razdoblju mediji u Srbiji, koji su pod apsolutnom Vučićevom kontrolom, stvarali sliku prema kojoj bi između Beograda i Tirane vladala idila kada ne bi smetali kosovski Albanci koji se odbijaju vratiti u sastav Srbije i ne pristaju na Vučićeve prijedloge o zamjeni teritorija.
Zajedničke radne dozvole
U takvim su okolnostima Vučić, Rama i Zaev 10. studenoga u Ohridu postigli sporazum koji bi trebao osigurati putovanje između tih zemalja samo s osobnim iskaznicama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura te skraćenje vremena za kamione na granicama.
Napomena: Cijeli tekst ako kliknete na link: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i/9652504/
AUTOR: Vlado Vurušić, Robert Bajruši

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama
Najnoviji događaji pokazali su kako se strateški interesi Albanije i Kosova, kada se radi o odnosima sa Srbijom, prilično razlikuju. Albanski premijer Rama stvara uvjete za dugoročnu suradnju, Kosovarima se diže kosa na glavi, a Vučić trlja ruke...
Kada su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, u listopadu zajednički formulirali uvođenje “četiri slobode” na Balkanu, koje već važe u EU - slobode kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi - nitko nije očekivao da će ta inicijativa izazvati sukobe bliskih saveznika Albanije i Kosova.
Srž ove “balkanske EU”, prozvane “mini Schengen” nova je osovina Beograd-Tirana, a insceniranjem “povijesnog pomirenja Srba i Albanaca” prije tri godine koristi su imali i Vučić i njegov albanski kolega Rama. U tom su razdoblju mediji u Srbiji, koji su pod apsolutnom Vučićevom kontrolom, stvarali sliku prema kojoj bi između Beograda i Tirane vladala idila kada ne bi smetali kosovski Albanci koji se odbijaju vratiti u sastav Srbije i ne pristaju na Vučićeve prijedloge o zamjeni teritorija.
Zajedničke radne dozvole
U takvim su okolnostima Vučić, Rama i Zaev 10. studenoga u Ohridu postigli sporazum koji bi trebao osigurati putovanje između tih zemalja samo s osobnim iskaznicama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura te skraćenje vremena za kamione na granicama.
Napomena: Cijeli tekst ako kliknete na link: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i/9652504/
- Hajvan
#550 Re: MALI Šengen
Šta je tragedija – genocid u Srebrenici ili saobraćajna nesreća?
Više ljudi smo izgubili u Sićevačkoj klisuri nego u omanjem ratu koji smo imali devedesetih godina, kaže predsjednik Srbije.
Piše: Tomislav Marković
Državno rukovodstvo Srbije koristi svaku priliku da falsifikuje prošlost i da istinu o ratovima i zločinima iz devedesetih godina zakopa u najdublju jamu. Nije lako srpskim državim funkcionerima, treba nekako opravdati svoju grešnu mladost i zabašuriti učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Zato negatori elementarnih činjenica o užasu koji je proizveo srpski režim u nedavnoj prošlosti neprestano prevazilaze sami sebe, iznalazeći sve luđe modele poricanja i krivotvorenja, ubacujući svoju iskrivljenu verziju istorije u svaku moguću i nemoguću priliku. Valjda im nečista savest ne da mira, pa o ratovima govore i kad treba i kad ne treba.
Vučićev 'omanji rat' devedesetih
"Sreća je mala reč da opiše ono što osećam na završetku ovog 813. kilometra samo Koridora 10 u Srbiji", rekao je razdragani Vučić na početku svečanog govora, da bi malo kasnije, u stanju oduševljenja koje prelazi u euforiju, napravio paralelu od koje pamet staje. "Zamislite kakav je ovo inženjerski podvig i koliko će značiti za živote naših ljudi, posebno kad imate u vidu da smo više ljudi izgubili u Sićevačkoj klisuri nego u omanjem ratu koji smo imali devedesetih godina", izgovorio je predsednik Srbije a da nije ni trepnuo.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/st ... na-nesreca