MALI Šengen

Locked
Hajvan

#451 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

a ko ste to “mi”??
zasto se “vi/mi” ne pitate/mo?
zasto se “mi” ne bi pitali?!?

zasto “nama” ide u prilog ovo?
sto je ovo bolje od CEFTE?

kako mislite da ce ZIM i/ili Milkos opstati?
evo CEFTA, a ja po BG ne vidjeh ni ZIM-ovih niti Milkosovih prozvoda..u Sa ne mogu opstati od Njiove Kravice.

a i boli me qurko, uostalom

mali sengen na vrata, ja s porodicom out u veliki

s djecom se u maloj ligi ja ne igr'o

a tvoja je prica licemjerna, antibosanski djelatniče

sto je isto u redu

samo treba stvari, pojave i osobe nazvati pravim imenom. :)
palermo

#452 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

Kikibombona wrote:
Zenicka mljekara danas jedva dobaci do Travnika, a ima odlicne proizvode. Zasto ne bi umjesto 100 imala 400 zaposlenih i proizvodila 5 puta vise?
Ima li danas proizvoda zeničke mljekare u Banjaluci ? Ima odlične proizvode, nema granice nikakve....
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#453 Re: MALI Šengen

Post by Challenger_ »

asurbanipal wrote:...
Azure, imaš li neka predviđanja, osjećaj, kuda bi sve ovo moglo da ide kako u BiH tako u regionu "Malog Šengena"?
Haman2

#454 Re: MALI Šengen

Post by Haman2 »

KURTI PORUČIO RAMI: "Ne počinje se sa Srbijom..."

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, ponovo je danas kritikovao Albaniju i premijera Edi Ramu zbog učestvovanja na trojnom sastanku u Ohridu, posvećenom balkanskom "mini Šengenu" i poručio da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove prištinske vlade.

Image
Foto: Agencije

Kurti kaže da je taj projekat započet u Novom Sadu, a nastavljen u Ohridu, ne samo ishitren i pogrešan, već da je Albanja trebalo da ga pokrene sa Prištinom, a ne sa Beogradom.

"Novi Sad i Ohrid su bili greška, Ne počinje se sa Srbijom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije, nastavlja dogovorom Hrvatska-Bugarska, a zatim zvanično Sarajevo, Podgorica i Skoplje, pa tek na kraju Beograd", naveo je Kurti, prenosi prištinska Gazeta.

Prema riječima Kurtija, Beograd treba da bude na posljednjem mjestu, jer se, kako kaže, ne kaje za "zločine počinjene s Putinovom Moskvom" u posljednjem ratu.

"Zato mislim da su sastanci u Novom Sadu i Ohridu bili pogrešni koraci", rekao je Kurti.

(Tanjug/SB)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/133 ... bijom.html
Kikibombona

#455 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

palermo wrote:
Kikibombona wrote:
Zenicka mljekara danas jedva dobaci do Travnika, a ima odlicne proizvode. Zasto ne bi umjesto 100 imala 400 zaposlenih i proizvodila 5 puta vise?
Ima li danas proizvoda zeničke mljekare u Banjaluci ? Ima odlične proizvode, nema granice nikakve....
Imas Bingo u Banjaluci, Bijeljini i drugim gradovima. A proizvoda zenicke mljekare nema u Travniku, kamoli dalje od toga. Bezbroj puta sam cuo od poznanika iz Travnika ili Kaknja kako ne mogu kupiti omiljeni zenicki jogurt jer nestane ekspresno posto dodje u malim kolicinama.

Moramo se mijenjati, a to necemo uraditi tako sto cemo izgraditi zid oko sebe.

Ako nismo sposobni da se nosimo sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom, ako nismo sposobni njima prodati, onda najbolje da se samounistimo. A sposobni smo, samo smo zaostali i ulijenili se, kao i nasi susjedi i ostatak ekipe iz okruzenja.
palermo

#456 Re: MALI Šengen

Post by palermo »

Kikibombona wrote:
Imas Bingo u Banjaluci, Bijeljini i drugim gradovima. A proizvoda zenicke mljekare nema u Travniku, kamoli dalje od toga. Bezbroj puta sam cuo od poznanika iz Travnika ili Kaknja kako ne mogu kupiti omiljeni zenicki jogurt jer nestane ekspresno posto dodje u malim kolicinama.

Ako nismo sposobni da se nosimo sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom, ako nismo sposobni njima prodati, onda najbolje da se samounistimo. A sposobni smo, samo smo zaostali i ulijenili se, kao i nasi susjedi i ostatak ekipe iz okruzenja.
ček bolan Kiki, nemoj bacati fraze....dakle zašto nema proizvoda zeničke mljekare u Banjaluci iako nema ni granica i ista smo država. I zašto bi ih bilo u Beogradu ako bi bio taj mali šengen..?

A Binga ima u Banjaluci, tačno....sa razlogom, kao što ga može i sada biti i u Beogradu ako Bingu se to tržišno isplati....

a to da se moramo mijenjati i da ne smijemo graditi zid oko sebe je 100 % tačno....samo kakve to veze ima sa malim Šengenom....
zilog

#457 Re: MALI Šengen

Post by zilog »

Mali Sengen: slobodan promet ljudi, roba, tenkova... :lol: :lol: :lol: :lol:

Naravno da karikiram, ali kako bi bilo da nas ta ista Srbija pusti da udjemo u NATO, prije nego sto udjemo u Mali Sengen?
detroit-mercy

#458 Re: MALI Šengen

Post by detroit-mercy »

Kikibombona wrote:
palermo wrote:
Kikibombona wrote:

Sve to stoji sto si napisao i u vecini stvari si u pravu samo moras uzeti u obzir nas veoma komplikovan odnos sa Srbijom. Da bi se desio taj neki mali Sengen moraju da se dese neke druge stvari izmedju dvije zemlje na politickom nivou. Sve dok Beograd nije nacisto sta mu je BiH, susjed ili potencijalni ratni plijen, ovakve ideje nece nailaziti na plodno tlo.
Eto, izbaci iz tog mini Sengena Srbiju i u ubaci bilo koju drugu zemlju, vidjeti ce da nikakvih problema nema oko prihvatanja istog.
Ovako, sviranje kurcu :skoljka: .
Maraschino

#459 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote:
palermo wrote:
Kikibombona wrote:

Kiki, skrati nam muke, postedi nas suplje. Sjedi u autobus i pravac Beograd a prije toga napravi spisak cega si se uzelio. Problem rijesen.

Mani se price da ce neko kupovati jogurt iz Zenice u Kraljevu.
detroit-mercy

#460 Re: MALI Šengen

Post by detroit-mercy »

Maraschino wrote:
Kikibombona wrote:
palermo wrote:

Kiki, skrati nam muke, postedi nas suplje. Sjedi u autobus i pravac Beograd a prije toga napravi spisak cega si se uzelio. Problem rijesen.

Dobro, nece bas kupovati jogurt iz Zenice u Kraljevu jer realno mi im u prehrambenoj industriji ne mozemo prismrditi ali da ce kupovati namjestaj iz Fojnice u Kraljevu je mnogo realnije. Izmedju dvije zemlje postoji ne bas zanemariva robna razmjena tako da nije da ne dolazi do toga.
Maraschino

#461 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

detroit-mercy wrote: Dobro, nece bas kupovati jogurt iz Zenice u Kraljevu jer realno mi im u prehrambenoj industriji ne mozemo prismrditi ali da ce kupovati namjestaj iz Fojnice u Kraljevu je mnogo realnije. Izmedju dvije zemlje postoji ne bas zanemariva robna razmjena tako da nije da ne dolazi do toga.
Sta i tko sada to sprecava?
zilog

#462 Re: MALI Šengen

Post by zilog »

detroit-mercy wrote:Dobro, nece bas kupovati jogurt iz Zenice u Kraljevu jer realno mi im u prehrambenoj industriji ne mozemo prismrditi ali da ce kupovati namjestaj iz Fojnice u Kraljevu je mnogo realnije. Izmedju dvije zemlje postoji ne bas zanemariva robna razmjena tako da nije da ne dolazi do toga.
Zar CEFTA nije dovoljna, nego bas fali Mali Sengen?
detroit-mercy

#463 Re: MALI Šengen

Post by detroit-mercy »

zilog wrote:
detroit-mercy wrote:Dobro, nece bas kupovati jogurt iz Zenice u Kraljevu jer realno mi im u prehrambenoj industriji ne mozemo prismrditi ali da ce kupovati namjestaj iz Fojnice u Kraljevu je mnogo realnije. Izmedju dvije zemlje postoji ne bas zanemariva robna razmjena tako da nije da ne dolazi do toga.
Prvo procitaj moj prethodni post o malom Sengenu, jedno tri cetiri posta iznad :mrgreen: .
detroit-mercy

#464 Re: MALI Šengen

Post by detroit-mercy »

Maraschino wrote:
detroit-mercy wrote: Dobro, nece bas kupovati jogurt iz Zenice u Kraljevu jer realno mi im u prehrambenoj industriji ne mozemo prismrditi ali da ce kupovati namjestaj iz Fojnice u Kraljevu je mnogo realnije. Izmedju dvije zemlje postoji ne bas zanemariva robna razmjena tako da nije da ne dolazi do toga.
Sta i tko sada to sprecava?
Od kud znam, nas izvoz je preko 1 milijarde dolara u Srbiju sad ko sprecava nije mi poznato :mrgreen: .
zilog

#465 Re: MALI Šengen

Post by zilog »

detroit-mercy wrote:
zilog wrote:
Prvo procitaj moj prethodni post o malom Sengenu, jedno tri cetiri posta iznad :mrgreen: .
Pitanje je bilo retoricko, ne upuceno tebi. Samo nadovezivanje na ono sto pises. Sve OK. :thumbup:
Kikibombona

#466 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:Kiki, skrati nam muke, postedi nas suplje. Sjedi u autobus i pravac Beograd a prije toga napravi spisak cega si se uzelio. Problem rijesen.

A zasto ne bi kupovao?

U Beogradu, NS ili Subotici imas ogromne Konzumove centre koji vrve od ljudi. A hrvatska je firma i mahom hrvatski proizvodi. Nisam bas zagledao ali sigurno ima proizvoda iz BiH.

Ljude zanima kvalitet i cijena, osim 2% zadrtih fanatika koji bojkotuju proizvode jer su iz neke drzave.

U RS Bingo normalno radi, pune police proizvoda iz F.

I?

Hrvati iz Hrvatske masovno dolaze kupovati u BiH jer je jeftinije. Ne smeta im sto kupuju kod Srba i Bosnjaka, vazna je cijena.

Ja ne znam u kojem vi svijetu zivite. Ako si dijasporac, to bi objasnilo neke stvari.
Kikibombona

#467 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote:Sve to stoji sto si napisao i u vecini stvari si u pravu samo moras uzeti u obzir nas veoma komplikovan odnos sa Srbijom. Da bi se desio taj neki mali Sengen moraju da se dese neke druge stvari izmedju dvije zemlje na politickom nivou. Sve dok Beograd nije nacisto sta mu je BiH, susjed ili potencijalni ratni plijen, ovakve ideje nece nailaziti na plodno tlo.
Eto, izbaci iz tog mini Sengena Srbiju i u ubaci bilo koju drugu zemlju, vidjeti ce da nikakvih problema nema oko prihvatanja istog.
Jarane, ne trebamo mi raditi nista radi Srbije vec radi sebe. Vidis da su nas iskljucili, da dogovor prave Srbija, Albanija i Makedonija. Nama kazu, ako zelite ok. Ne vidim da nas iko moli i da se narocito sekira za nas.

Srbija ima sljedece susjede: Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, BiH, Kosovo i Hrvatska

BiH ima: Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru

Bez dobre saradnje sa Hrvatskom i Srbijom nemoguc je bilo kakav napredak BiH. Nemamo mi 10 susjeda pa da 2 mozemo odjebati.
detroit-mercy

#468 Re: MALI Šengen

Post by detroit-mercy »

Kikibombona wrote:
detroit-mercy wrote:Sve to stoji sto si napisao i u vecini stvari si u pravu samo moras uzeti u obzir nas veoma komplikovan odnos sa Srbijom. Da bi se desio taj neki mali Sengen moraju da se dese neke druge stvari izmedju dvije zemlje na politickom nivou. Sve dok Beograd nije nacisto sta mu je BiH, susjed ili potencijalni ratni plijen, ovakve ideje nece nailaziti na plodno tlo.
Jarane, ne trebamo mi raditi nista radi Srbije vec radi sebe. Vidis da su nas iskljucili, da dogovor prave Srbija, Albanija i Makedonija. Nama kazu, ako zelite ok. Ne vidim da nas iko moli i da se narocito sekira za nas.

Srbija ima sljedece susjede: Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, BiH, Kosovo i Hrvatska

BiH ima: Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru

Bez dobre saradnje sa Hrvatskom i Srbijom nemoguc je bilo kakav napredak BiH. Nemamo mi 10 susjeda pa da 2 mozemo odjebati.
Pa sta bi ti uradio, ljudi organizuju biciklisticku trku "Kroz Srbiju" i krecu sa Pala :mrgreen: . Ministar vanjskih poslova Srbije svako malo nas podsjeti na neke stvari :mrgreen:.
HDZ i vladajuca garnitura u Hrvatskoj su pod pritiskom HDZa BiH jer im sestrinska stranka u dosta slucajeva donosi izbore. Tako da Kolinda moze hladno da kaze "veceras nas ima od Kupresa do Hvara" :mrgreen:. Ne znam zasto ne od Gradisca do Hvara :mrgreen:.
Kako ti definises dobru saradnju sa Srbijom i Hrvatskom, da se samo osvrnemo na cinjenicu da su regularne jedinice obje zemlje bile u BiH prije nekih 20tak godina. I nemoj misliti da se ja pozivam na rat ili vijekovna neprijateljstva, jako sam svjestan sta ekonomija znaci za nas. Samo mi definsi dobre odnose sa ove dvije zemlje.
Opet, zasto je nama neki Sengen sa Makedonijom interesantniji od recimo Sengena sa Austrijom, koja nam je hajmo reci bliza i ekonomski bitnija.
agim.

#469 Re: MALI Šengen

Post by agim. »

Aljbin Kurti, ponovo je danas kritikovao Albaniju i premijera Edi Ramu zbog "malog Šengena". "Dogovor se ne počinje sa Srbijom, nego sa Kosovom".

"Novi Sad i Ohrid su bili greška, Ne počinje se sa Srbijom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije, nastavlja dogovorom Hrvatska-Bugarska, a zatim zvanično Sarajevo, Podgorica i Skoplje, pa tek na kraju Beograd", naveo je Kurti

Prema njegovim rečima Beograd treba da bude na poslednjem mestu, jer se, kako kaže, ne kaje za "zločine počinjene s Putinovom Moskvom" u poslednjem ratu.

"Zato mislim da su sastanci u Novom Sadu i Ohridu bili pogrešni koraci", rekao je Kurti.
musicman80

#470 Re: MALI Šengen

Post by musicman80 »

zilog wrote:Mali Sengen: slobodan promet ljudi, roba, tenkova... :lol: :lol: :lol: :lol:

Naravno da karikiram, ali kako bi bilo da nas ta ista Srbija pusti da udjemo u NATO, prije nego sto udjemo u Mali Sengen?

Zasto mislis da bi mi u BIH bili zastićeni od potencijalnog napada iz Srbije ako udjemo u NATO? Turska I Grcka su se sukobile oko Kipra, a obe su zemlje bile clanice NATO-a.
Kikibombona

#471 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote:Pa sta bi ti uradio, ljudi organizuju biciklisticku trku "Kroz Srbiju" i krecu sa Pala :mrgreen: . Ministar vanjskih poslova Srbije svako malo nas podsjeti na neke stvari :mrgreen:.
HDZ i vladajuca garnitura u Hrvatskoj su pod pritiskom HDZa BiH jer im sestrinska stranka u dosta slucajeva donosi izbore. Tako da Kolinda moze hladno da kaze "veceras nas ima od Kupresa do Hvara" :mrgreen:. Ne znam zasto ne od Gradisca do Hvara :mrgreen:.
Kako ti definises dobru saradnju sa Srbijom i Hrvatskom, da se samo osvrnemo na cinjenicu da su regularne jedinice obje zemlje bile u BiH prije nekih 20tak godina. I nemoj misliti da se ja pozivam na rat ili vijekovna neprijateljstva, jako sam svjestan sta ekonomija znaci za nas. Samo mi definsi dobre odnose sa ove dvije zemlje.
Opet, zasto je nama neki Sengen sa Makedonijom interesantniji od recimo Sengena sa Austrijom, koja nam je hajmo reci bliza i ekonomski bitnija.
Sve drzave Balkana bi rado sengen sa Austrijom, ali nece Austrija. Sada se cini da smo makar 20 godina daleko od sengena sa Austrijom a mozda i vise od toga ako nastavimo tapkati u mjestu. Kada vratis film 20 godina unazad shvatis da smo veoma malo napredovali.

...

Sve sto kazes za SR i HR je tacno. Srpsko-albanska mrznja je izrazito toksicna pa su shvatili da bez saradnje nema napretka.

A meni se cini da je Albanija u povoljnijem polazuju od BiH, sa boljim susjedima i uredjenjem. Imaju veliku obalu i luke. Kada se zalete brzo ce napredovati.

...

Ovdje se postavlja pitanje sta je nas plan?
Mi nemamo nikakav plan za ekonomski razvoj!

Mali sengen vidim kao jednu stepenicu. Na tome ne treba ostati vec se dalje otvarati na ekonomskom planu prema regionu i cijelom svijetu. Ekonomija ne podnosi zatvorenost, narocito ne ako si mala drzavica na dnu.
zilog

#472 Re: MALI Šengen

Post by zilog »

musicman80 wrote:
zilog wrote:Mali Sengen: slobodan promet ljudi, roba, tenkova... :lol: :lol: :lol: :lol:

Zasto mislis da bi mi u BIH bili zastićeni od potencijalnog napada iz Srbije ako udjemo u NATO? Turska I Grcka su se sukobile oko Kipra, a obe su zemlje bile clanice NATO-a.
Zasto pitas pitanje na koje si i sam dao odgovor (kroz primjer). Oko Kipra, ne na svojoj teritoriji!
Jos vazniji odgovor ti se nalazi u nekim izjavama srbijanskih zvanicnika: "Kada bi BiH bila u NATO-u, ne bi smo mogli pomoci RS-u ako to zatreba".
spreca

#473 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

musicman80 wrote:

Valjda je ovo neko objasnjenje a srbija nece u nato,drugo to je bilo davno i od tada su se ocito mnoga pravila promjenila i u NATOu
daddy-kool

#474 Re: MALI Šengen

Post by daddy-kool »

Meni niko da objasni konkretno kako bi se naše ekonomsko stanje popravilo sa dodatnim otvaranjem prema Srbiji i ostalom jadu Balkana?

Naš izvoz u Srbiju je 835 miliona USD, a uvoz 1260 miliona USD,
Za Hrvatsku je izvoz 883 M USD, a uvoz 1153 M USD.

(Sa Njemačkom imamo koliko toliko pozitivnu trgovinsku razmjenu izvoz 1053 M USD, a uvoz 1386 M USD,)

Mi ovim zemljama služimo za peganje njihovih spoljnotrgovinskih deficita i daleko smo sa njima od korektnih odnosa, pa i u ekonomskom smislu. Još gore je kada se vidi struktura proizvoda i usluga koje od njih uvozimo, a to nije ništa što ne bi i sami mogli proizvesti - ili što se već proizvodi i kod nas. Sve je to keks, mlijeko, pivo, voda, i sl. Zato bi najbolje bilo povećavati administrativne prepreke ovim proizvodima i na taj način stimulisati domaću proizvodnju i stvarati domaćim kompanijama teren gdje mogu rasti i širiti se na druga tržišta.

Ali ovo je tek robna razmjena. Pravi problemi su u slobodi kretanja usluga, ljudi, kapitala.
musicman80

#475 Re: MALI Šengen

Post by musicman80 »

spreca wrote:
musicman80 wrote:

Valjda je ovo neko objasnjenje a srbija nece u nato,drugo to je bilo davno i od tada su se ocito mnoga pravila promjenila i u NATOu

Turska je u vrijeme invazije na Kipar, 1974. bila vazna clanica NATO-a posto je dijelila granicu za SSSR-om i zemljama Varšavskog Pakta. Zato ju je NATO pustio da napravi invaziju na Kipar.

U slucaju da, hipotetički govorimo, Srbija bude zeljela da napravi neku vojnu akciju prema, BIH, prvo bi se dogovorili sa amerikancima, kojima je vise u interesu da privuku Srbiju na svoju stranu, tako da bi neki dogovor bio postignut, kao sto je uostalom bilo i 90-ih. Tu je jos I Hrvatska koja je u NATO I takodje ima pretenzije prema BIH I koja bi ukoliko bi zeljeli da mijenjaju granice u BIH, usla u savez sa Srbijom, da bi podijelili BIH.

Poenta je da ako Srbija i Hrvatska odluce vojno intervenisati u BIH, NATO ih nece spreciti, bila BIH clanica NATO-a ili ne. :bih:
Locked