Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
-
Klodovik
#26 Re: Koliko mi u stvari i šta gubimo zbog ovakve vlasti ?
Da budem iskren, meni su ovo isprazno crnjačenje i kuknjava dosadili.
-
El_comadante
#27 Re: Koliko mi u stvari i šta gubimo zbog ovakve vlasti ?
pratim forume i raznorazne emisije prije izbora i uglavnom ova ili slična priča i na kraju šta se desi? ništa opet isti pobjede samo malo sa različitim %. u jednom slučaju više osvoji SDA od zBIH. SNSD od PDP a o drugom obrnuto i tako ukrug. jedina promejna ili bar pokušaj je SDPalijnsa za promjene ali po meni ništa nisu pozitivno donjeli i narod se vratio nacionalistima i to je to šta da ti kažem
- arbosan
#28 Re: Glasačka mašina
Da, scenariji se ponavlja, ove godine su nas izdali ovi, pa se vracaju oni, pa ce nas oni izdati, pa ce se vratiti ovi, J..B lud zbunjenog.uvjek dobar gost wrote:Gandalfe iz tvojih prstiju u bozije usi...... voda je + sve mutna i smrdljiva... puna necega sto mi samo na fekallije lici.....Gandalf wrote:Ljudi su se zavukli u svoje ljušture i ne žele da upotrijebe barem malo zdrave svijesti - niko ne želi od nas običnih ljudi ovakvo s(t)(r)anje ali ne žele ljudi ni da otvore oči pa nam je ovako - nikako - možda ove godine raja konačno nešto i skonta pa promijeni vlast - mislim krajnje je vrijeme - došla nam je voda do čela
Nikad nisam mislio da cu to uraditi, ali ove godine cu glasati za stranke iz manjeg entiteta, posto jos njih nisam probao, pa ko zna, mozda budu bolji od nasi. Znate i onu izreku "Niko nece tebe zeznuti kao TVOJ".
To je moj stav za ovu godinu.
- uvjek dobar gost
#29 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Nakupili su članove familija, poznanike, ljude koji 2008. godine ne znaju poslati mail, koji ne znaju šta je web sajt.. to su ljudi koji su podobni a ne sposobni, ljudi koji nemaju pojma nikakvog o stranim jezicima, ljudi koji ne znaju šta znači marketing ili image... oni nam kroje kapu oni sprovode planove i programe, a da o njima pojma nemaju...
Ovo govorim jer se radi o implementaciji projekata, fondova o budućnosti se radi... a oni troše budžete i raspolažu sa njima kao da im je babovina il očevina...
Potpisan je sporazum o predpristupnim fondovima... ali u našoj komplet vlasti nema ko da aplicira sa adekvatnim projektima il nema ko da sprovodi implementaciju projekata iz bilo kog domena....
Vjerujte mi da ovo nije šuplja... obišao sam veliki broj opština u oba entiteta... situacija je i gora nego izgleda...
Ovo govorim jer se radi o implementaciji projekata, fondova o budućnosti se radi... a oni troše budžete i raspolažu sa njima kao da im je babovina il očevina...
Potpisan je sporazum o predpristupnim fondovima... ali u našoj komplet vlasti nema ko da aplicira sa adekvatnim projektima il nema ko da sprovodi implementaciju projekata iz bilo kog domena....
Vjerujte mi da ovo nije šuplja... obišao sam veliki broj opština u oba entiteta... situacija je i gora nego izgleda...
-
kurd
#30 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
mislim da je neophodno napraviti siroku koaliciju protiv svih jada koja su nas snasli. npr.ako su problem plate posalnika, trebaju svi koji se gnusaju toga dici svoj glas - pojedinci, organizacije, politicke partije, udruzenja, sindikati.ILI SI ZA ILI SI PROTIV. Potrebno je napraviti sirokidrustveni front Onih koji suprotiv (bezobziraiz kojeg miljea dolaze), a takvih je jako, jako puno. traziti da rejs to potpise i svi ostali faktori.
- uvjek dobar gost
#31 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Vlast živi od straha, hrani se podjelama, predrasudama i mržnjom.. na neki način mi smo je proizveli ...
Produkt te i takve vlasti je ovo oko nas... njen proizvod se talovi, korupcija, kino od obrazovnog sistema, kino od sistema zdravstvene pomoći, kino od urbanizma i gradnje... (da ne spominjem ekologiju).... ali dobro uvezeni kriminalci, dobro uvezani huškači-političari koji igraju na tenzije pred i oko svakih izbora... a sve ostalo se nekako urušava, mislim na sistem vrijednosti, porodicu... i sve ono što bi bilo osnova društva...moram izdvojiti nesigurnost u saobraćaju i veliki broj udesa... što je samo još jedan od pokazatelja da je društvo u krizi
Da je obratno da imamo dobar obrazovni sistem, socijalnu zaštitu, sigurne ceste, zdravstvenu zaštitu... da nam inspekcijske službe funkcionišu... ma ja se ne bih ni bunio. niti bi kakio po ovom forumu..., ali ovako.. moram jer ovaj politički sistem i koncept proizvodi samo negativne konotacije i posljedice na ovo društvo.....
Produkt te i takve vlasti je ovo oko nas... njen proizvod se talovi, korupcija, kino od obrazovnog sistema, kino od sistema zdravstvene pomoći, kino od urbanizma i gradnje... (da ne spominjem ekologiju).... ali dobro uvezeni kriminalci, dobro uvezani huškači-političari koji igraju na tenzije pred i oko svakih izbora... a sve ostalo se nekako urušava, mislim na sistem vrijednosti, porodicu... i sve ono što bi bilo osnova društva...moram izdvojiti nesigurnost u saobraćaju i veliki broj udesa... što je samo još jedan od pokazatelja da je društvo u krizi
Da je obratno da imamo dobar obrazovni sistem, socijalnu zaštitu, sigurne ceste, zdravstvenu zaštitu... da nam inspekcijske službe funkcionišu... ma ja se ne bih ni bunio. niti bi kakio po ovom forumu..., ali ovako.. moram jer ovaj politički sistem i koncept proizvodi samo negativne konotacije i posljedice na ovo društvo.....
- simonese
#32 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Najveca greska evropskih vladara(EU) bili su posljeratni izbori.Kako ce ljudi,koji su jucer ratovali,sutra formirati vladu i napraviti demokratski sistem(SDA;HDZ;SDS).
Bosni i Hercegovini je trebao visegodisnji protektorat i striktna zabrana svih nacionalnih stranaka.Jako tesko je preci iz komunizma u kapitalisticku demokratiju(vidi istocnu Njemacku).
Ta greska danas cini masu problema u nasem sistemu u kojem je najbitnije ko si i sta si,a ne imao li posao,zdravstvo,dobro skolovanje,zastitu prirode,zastitu ljudskih prava,itd.
Da ne palamudam,Dejton je neprirodna tvorevina u kojoj mi ne mozemo opstati.
Bosni i Hercegovini je trebao visegodisnji protektorat i striktna zabrana svih nacionalnih stranaka.Jako tesko je preci iz komunizma u kapitalisticku demokratiju(vidi istocnu Njemacku).
Ta greska danas cini masu problema u nasem sistemu u kojem je najbitnije ko si i sta si,a ne imao li posao,zdravstvo,dobro skolovanje,zastitu prirode,zastitu ljudskih prava,itd.
-
popajic
#33 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Naravno,naravno!Al hajde ti narodu objasni da te iz g..... ne moze vaditi onaj ko te u njih(svako na svoj nacin) uvalio.@simonese
Najveca greska evropskih vladara(EU) bili su posljeratni izbori.Kako ce ljudi,koji su jucer ratovali,sutra formirati vladu i napraviti demokratski sistem(SDA;HDZ;SDS).
Bosni i Hercegovini je trebao visegodisnji protektorat i striktna zabrana svih nacionalnih stranaka.
Zasto nije usvojen zakon o zabrani profashistickih org.? Pa,da bi nacionalne stranke i dalje mogle kolo (nas !) voditi.
- uvjek dobar gost
#34 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
E baš to, ali ne njima se žurilo kao da stvore sigurno okruženje, da urade ovo i ono.... a upravo to što si ti brko napisao trebalo se desiti, poslije toga i poslije usvajanja cijeog seta zakona i pravilnika, prepustiti domaćim ljenjivcima institucije. U tom slučaju mi već prije par godina bili bi na pragu EU-e, a ovako tapkamo u mjestu i pravimo korak naprijed a nazad dva...simonese wrote:Najveca greska evropskih vladara(EU) bili su posljeratni izbori.Kako ce ljudi,koji su jucer ratovali,sutra formirati vladu i napraviti demokratski sistem(SDA;HDZ;SDS).
To bi bilo najpravednije i danas (da je bilo tako) entiteti bi sami sebe ukinuli , mi bi živjeli normalnije, zemlju bi sačinjavale ekonomske regije, na grbovima i zastavama opština i regija bi bili toponimi, karakteristične životinje i biljke....
Ali kao što popajic reče.... ili danas je majmun karakteristična životinja u BiH....
- uvjek dobar gost
#35 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
...Kameni spavači probudite se....
ustanite i zagalamite, ustanimo i nemojmo sjesti ili stati dok se situacija ne riješi, šuše svih naroda i narodnosti ujedinite se jer mislim da nas iste brige muče, da nas ista marva jaše..
Ustanimo zbog ove zemlje, zbog djece koja se još ni rodila nisu...
Vlast nije u službi naroda, odrodila se , otrgnula se ... vlast je bijesna vlast je slijepa.. treba nešto da je spusti na zemlju..
kameni spavači probudite se..
ustanite i zagalamite, ustanimo i nemojmo sjesti ili stati dok se situacija ne riješi, šuše svih naroda i narodnosti ujedinite se jer mislim da nas iste brige muče, da nas ista marva jaše..
Ustanimo zbog ove zemlje, zbog djece koja se još ni rodila nisu...
Vlast nije u službi naroda, odrodila se , otrgnula se ... vlast je bijesna vlast je slijepa.. treba nešto da je spusti na zemlju..
kameni spavači probudite se..
-
popajic
#36 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
uvijek dobar gost
Ako imas strpljenja,sacekaj nove izbore.Sve ce ti (nam)se reci.Mislim na gradjansku svijest koja je kod nas dogurala do fetusa i nikako dalje da mrdne.
Daj boze da se varam...ali cigani oko kuce...
Ako imas strpljenja,sacekaj nove izbore.Sve ce ti (nam)se reci.Mislim na gradjansku svijest koja je kod nas dogurala do fetusa i nikako dalje da mrdne.
- ljubav_aha
#37 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
identicno razmisljamosimonese wrote:Najveca greska evropskih vladara(EU) bili su posljeratni izbori.Kako ce ljudi,koji su jucer ratovali,sutra formirati vladu i napraviti demokratski sistem(SDA;HDZ;SDS).
- ljubav_aha
#38 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
uvjek dobar gost wrote:Nakupili su članove familija, poznanike, ljude koji 2008. godine ne znaju poslati mail, koji ne znaju šta je web sajt.. to su ljudi koji su podobni a ne sposobni, ljudi koji nemaju pojma nikakvog o stranim jezicima, ljudi koji ne znaju šta znači marketing ili image... oni nam kroje kapu oni sprovode planove i programe, a da o njima pojma nemaju...
vjekoslav domljan
blogg
zeljko komisic
- uvjek dobar gost
#39 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Ma strijepim od novog razočarenja u ovu populaciju koja kao da je izgubila kompas, u populaciju koja sama uništava svoju tradiciju, zapišava svoju istoriju, kaki na svoje spomenike... postali smo populacija ili generacija kojoj će pred očima nestati sve ono čime nekad smo se ponosili.. neće biti više ni sevdaha ni meraka... izgleda da je došla era krkanluka i papanluka...popajic wrote:uvijek dobar gost
Kad vidjeh jutros vijesti o gradu Visokom i Prokoškom jezeru, kad odem i vidim Bobovac ,Počitelj, izvor Bune, Igman, tuga me neka safata i fakat sve manje vidim tu kritičnu masu koja bi trebala napraviti promjene, stvoriti pozitivan obrt situacije jer tonemo sve dublje, nepismenost kvasa, a Meliha Alić se šminka i banja negdje na moru...
MA... ko će slušati tuđu muku sad će SFF i svi pohrliti ćemo na crveni ćilim....
Znam ja nas ebo ti nas....
-
Hendrix
#40 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Sve je ovo fino napisano i rečeno , ali ne zaboravi da većinu glasačkog tijela čine polupismeni ljudi po selima i ruralnim krajevima gdje se glasovi kupuju na "sjelima" i sastancima po džamijama i drugim bogomoljama.
Evo primjer sela u kojem mi je nana živila i gdje imam vikendicu , nije bitno koje je , u njihovom slučaju je prošle izbore budući načelnik došao na "sjelo" i obećao sve živo i neživo. Na "sjelu" su bile glavonje sela sve koji su održali hvalospjev kako je budući načelnik "veoma pametan čovjek i inžinjer..." te su naglasili i da je naše vjere što je najbitnije. Sutradan se svađam sa tamošnjom komšinicom koja sva radosna meni govori kako će glasati za njega jer je obećao kanalizaciju uvesti , pa reko to su vam i prošle izbore obećali , ma ništa ona naljuti se , prozvala me i komunistom usput ali nema veze , šta ćeš sa hajvanom se raspravljat.
Prođe 4 godine od tada , kanalizacije nigdje , došli su jednom zakrplili put malo , nigdje načelnika , moja kona psuje mu familiju jer je ko zajebo a znam da će opet glasati za njegovu stranku jer je to "default" opcija , jednostavno ljudi se sastanu i odrede da moraju glasati za svoje jer je to dobro za nas bla bla i gotovo ti je , džaba priče o infrastrukturi i svemu kada oni već znaju za koga će glasati da ne znam koji glupan bude kandidat.
Jednostavno takvi smo i dok god oni budu većinu činili mi možemo mijenjati možda nešto u urbanijim sredinama na lokalnim izborima ali na ovim opštim , slabe su šanse zaista.
Evo primjer sela u kojem mi je nana živila i gdje imam vikendicu , nije bitno koje je , u njihovom slučaju je prošle izbore budući načelnik došao na "sjelo" i obećao sve živo i neživo. Na "sjelu" su bile glavonje sela sve koji su održali hvalospjev kako je budući načelnik "veoma pametan čovjek i inžinjer..." te su naglasili i da je naše vjere što je najbitnije. Sutradan se svađam sa tamošnjom komšinicom koja sva radosna meni govori kako će glasati za njega jer je obećao kanalizaciju uvesti , pa reko to su vam i prošle izbore obećali , ma ništa ona naljuti se , prozvala me i komunistom usput ali nema veze , šta ćeš sa hajvanom se raspravljat.
Prođe 4 godine od tada , kanalizacije nigdje , došli su jednom zakrplili put malo , nigdje načelnika , moja kona psuje mu familiju jer je ko zajebo a znam da će opet glasati za njegovu stranku jer je to "default" opcija , jednostavno ljudi se sastanu i odrede da moraju glasati za svoje jer je to dobro za nas bla bla i gotovo ti je , džaba priče o infrastrukturi i svemu kada oni već znaju za koga će glasati da ne znam koji glupan bude kandidat.
Jednostavno takvi smo i dok god oni budu većinu činili mi možemo mijenjati možda nešto u urbanijim sredinama na lokalnim izborima ali na ovim opštim , slabe su šanse zaista.
- uvjek dobar gost
#41 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Tačno 100%, u svemu tome veliku ulogu igraju mediji.. koji planski kreiraju klimu pred i oko izbora... no svojim politikama lopovi i prevaranti na vlasti stvaraju sebi glasačko tijelo i za budućnost jer prave i kreiraju nepismenost i zatucanost... stvaraju kritičnu masu koja je spremna da ih bez pogovora slijedi jer je ovisna ... nema posla, nema opcija.. ima samo ono što im se servira jer nema novaca za putovanja za školovanje djece....Hendrix wrote:Sve je ovo fino napisano i rečeno , ali ne zaboravi da većinu glasačkog tijela čine polupismeni ljudi po selima i ruralnim krajevima gdje se glasovi kupuju na "sjelima" i sastancima po džamijama i drugim bogomoljama.
zato sam izrazito kivan i ljut na kojekakve kvazi intelektualce, profesore, kojekakve akademske građane... ,pisce... kulturne radnike koji neće da se zamjere sistemu jer su na budžetskoj sisi... i koji šute i time štite aparat koji nas sve skupa handri...
-
Hendrix
#42 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Mislim da je najočitiji primjer koliko smo zapravo nisko pali nedavni protest boraca ispred vlade FBiH , ja konto popaliće ih sve kad ono izađe Branković ispriča koju šuplju i oni ga grle , smiju se s njim , ono je meni jadno bilo , ako već ne smijete ništa što uopšte dolaziti na proteste ? Da bi dingospo izašao i obećao da će ispuniti obećanje odprije?!?!
- uvjek dobar gost
#43 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
.... Slično je bilo sa rudarima prije toga.... , a ljudi u jamama rade kao u srednjem vijeku...
čudo je šta se sve u ovoj tužnoj zemlji može kupiti sa 150km... nisam pametan jer ljudi u ovoj zemlji ne gledaju unaprijed iz straha il kratkovidosti..
Ne znam oni koji su najviše izdani ... najtiši su i onda se ja pitam šta ja imam da galamim jer imam svašta nešto, prilično sam situiran .... i nekad se stvarno zapitam... i preispitam se..
Borci, invalidi, porodice njihove, civilne žrtve rata, nezaposleni, penzioneri..... decertificirani policajci... prosvetni radnici, ljekari... svi oni šute i trpe...
I jeste osnovni zakon akcije i reakcije izgleda nije primjenjih u Bosni i Hercegovini...
Pređimo više iz trpnog stanja.... nadrastimo to , pređimo tu evolucionu barijeru u interesu djece svoje....
čudo je šta se sve u ovoj tužnoj zemlji može kupiti sa 150km... nisam pametan jer ljudi u ovoj zemlji ne gledaju unaprijed iz straha il kratkovidosti..
Ne znam oni koji su najviše izdani ... najtiši su i onda se ja pitam šta ja imam da galamim jer imam svašta nešto, prilično sam situiran .... i nekad se stvarno zapitam... i preispitam se..
Borci, invalidi, porodice njihove, civilne žrtve rata, nezaposleni, penzioneri..... decertificirani policajci... prosvetni radnici, ljekari... svi oni šute i trpe...
I jeste osnovni zakon akcije i reakcije izgleda nije primjenjih u Bosni i Hercegovini...
Pređimo više iz trpnog stanja.... nadrastimo to , pređimo tu evolucionu barijeru u interesu djece svoje....
- ljubav_aha
#44 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
KAKOuvjek dobar gost wrote:Pređimo više iz trpnog stanja.... nadrastimo to , pređimo tu evolucionu barijeru u interesu djece svoje....
- uvjek dobar gost
#45 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Kako: Na mikro planu, neka svaki pojedinac krene od sebe, prvo neka ne nudi nit prima mito, poslije toga neka obavlja savjestno svoj posao, poslije toga slijedi uključenje u neke aktivnosti kao dio neke formalne il neformalne grupe građana.ljubav_aha wrote:KAKOuvjek dobar gost wrote:Pređimo više iz trpnog stanja.... nadrastimo to , pređimo tu evolucionu barijeru u interesu djece svoje....
Znači aktivizam je ključ, treba okončati šutnju i dići glas... zar nam nije vidljivo gdje nas je šutnja dovela do dna na kojem smo danas.
Kako to izgleda konkretno... ko voli recimo ekologiju neka se uključi u neko eko društvo i konkretno radi stvari, ko voli životinje neka izdvoji malo sredstava il vremena i neka konkretno nešto učini, ko želi malo politički da se aktivira i zauzme svoj stav neka se uključi u neku od stranaka il u neki od pokreta koji nešto čine il ne čine...
samo treba napustiti kafe i palamudu uz kafe.... kukanje ,naricanje, samosažaljevanje i sve to....
Ali prvi korak je biti dovoljno hrabra/ar i identifikovati problem...
-
ld
#46 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
najoge od svega sto su politicari kreirali sebi sigurno okruzenje,donijeli su zakone sa kojima su se maksimalno zastitili,a ukinuli su zakone koji mogu da ih kostajuuvjek dobar gost wrote:Kako: Na mikro planu, neka svaki pojedinac krene od sebe, prvo neka ne nudi nit prima mito, poslije toga neka obavlja savjestno svoj posao, poslije toga slijedi uključenje u neke aktivnosti kao dio neke formalne il neformalne grupe građana.ljubav_aha wrote:KAKOuvjek dobar gost wrote:Pređimo više iz trpnog stanja.... nadrastimo to , pređimo tu evolucionu barijeru u interesu djece svoje....
Znači aktivizam je ključ, treba okončati šutnju i dići glas... zar nam nije vidljivo gdje nas je šutnja dovela do dna na kojem smo danas.
Kako to izgleda konkretno... ko voli recimo ekologiju neka se uključi u neko eko društvo i konkretno radi stvari, ko voli životinje neka izdvoji malo sredstava il vremena i neka konkretno nešto učini, ko želi malo politički da se aktivira i zauzme svoj stav neka se uključi u neku od stranaka il u neki od pokreta koji nešto čine il ne čine...
samo treba napustiti kafe i palamudu uz kafe.... kukanje ,naricanje, samosažaljevanje i sve to....
Ali prvi korak je biti dovoljno hrabra/ar i identifikovati problem...
npr. u italiji novinari zakonski mogu da koriste tajne kamere i mikrofone i da otkrivaju slucajeve prevare,korupcije,nesposobnosti,tako da zahvaljujuci njima mnogo laznih ordinacija je zatvoreno i tih ,,doktora,, pohapseno,nacelnika gradova,politicara,inspektora itd...
jer ti novinari moraju da prave minutazu i zaradjuju hljeb i ljudi rade samo tako,poslije prikazivanja na tv-u,policija ujutro upada i hapsi
kod nas je to zakonski zabranjeno
pitanje porijekla imovine,taj zakon je cini mi se ukinut u vrijeme becakcica,i imamo smijuriju od zakona da ja kao pojedinca mogu da tuzim brankovica za pronevjeru,ali ja onda moram da kopam i trazim dokaze,i slabe su sanse da cu ja sta i iskopati,a brankovic se sigurno moze dobro pokriti
a da je ostao zakon o porijeklu imovine,ja kad bih podnio prijavu,tada bi policija morala da istrazuje i cak ako se otkrije da ima racune vani,da preko interpola kopaju i traze,jer bi ih zakon obavezivao da to cine i puno su vece sanse da ce ga oni povaliti,nego ja kao pojedinac
na zalost kod nas finansijska policija radi samo kad suprostavljena partija intervenise i imaju nacin da pritisnu tuzioca i inspektore
u njemackoj moj haver je kupio porse,sutradan mu je policija zakucala na vrata i sve su prerovili i cak su trazili racune za svaki komad garderobe koju je imao u ormaru
komsija ga prijavio
eh,da to moze kod nas,sta bi politicara i ,,biznismena,, zavrsilo u corci
i slazem se sa tobom,potrebno je da ljudi se trznu,probude,da se aktiviraju,da krenu od svoje porodice,prijatelja i vremenom ce doci sve na svoje
i demonstracije sa paljenjem,gazenjem,lomljenjem,da bude krvi i policije i demonstranta i politicara,tek tad ce se mjenjati na bolje
jer bez boli,nema naprijed
- uvjek dobar gost
#47 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
sve do zadnje rečenice se skroz slažem.... nasilje treba i mora biti zadnja opcija rješavanja problema. Tek recimo ukoliko se stotine hiljada ljudi bude okupljalu u Sarajevu barem deset dana i ako i tada ne bude rješenja... onda treba učiniti što si rekao, jer ljudi prije svega moraju znati zašto primjenjuju silu i protiv koga...
Znači svjestan čovjek koji je identifikovao problem i pokušao ga riješiti na dostojanstven način, ne uspjeva šetnjama, protestima, građanskom neposlušnošću... ne ide mu jer država primjenjuje sve oblike represije nad njim ali i svima nama ostalima... tek kada taj građanin i svi ostali vide da ostale metode ne uspjevaju... trabaju izaći na ulicu i podići barikade... ali da dobro znaju zbog čega to rade i šta im je cilj...
Odnosno ni po koju cijenu se ne smije rušiti i paliti samo zbog adrenalina ili po navici... to onda proizvodi kontra efekat...
a 1000000% se slažem da su sve metode represije, prisile i same sile ovi "naši" oligarsi usavršili i da sve to primjenjuju na nama samima...
Znači svjestan čovjek koji je identifikovao problem i pokušao ga riješiti na dostojanstven način, ne uspjeva šetnjama, protestima, građanskom neposlušnošću... ne ide mu jer država primjenjuje sve oblike represije nad njim ali i svima nama ostalima... tek kada taj građanin i svi ostali vide da ostale metode ne uspjevaju... trabaju izaći na ulicu i podići barikade... ali da dobro znaju zbog čega to rade i šta im je cilj...
Odnosno ni po koju cijenu se ne smije rušiti i paliti samo zbog adrenalina ili po navici... to onda proizvodi kontra efekat...
a 1000000% se slažem da su sve metode represije, prisile i same sile ovi "naši" oligarsi usavršili i da sve to primjenjuju na nama samima...
-
ld
#48 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
ali zar mirni protesti,setnje,okupljanja,satorska naselja vec probana???uvjek dobar gost wrote:sve do zadnje rečenice se skroz slažem.... nasilje treba i mora biti zadnja opcija rješavanja problema. Tek recimo ukoliko se stotine hiljada ljudi bude okupljalu u Sarajevu barem deset dana i ako i tada ne bude rješenja... onda treba učiniti što si rekao, jer ljudi prije svega moraju znati zašto primjenjuju silu i protiv koga...
jer kad narod uvidi da je sve mirno i to tako traje,zasitit se i odustane,jer nema rezultats,tako da nema sanse da ce 100 000 ljudi deset dana se mirno okupljati,a pogotovo ko ce da ih okupi i motivise,kad su svi kupljeni
ali kad se dogodi francuski nacin demonstracija,pa se pridruzi omladina koja vec kljuca,pa ispale iz sebe sve sto se nakupilo
pa kad to bbc,cnn,djezira snime i puste u svijetu,pa se i lajcak i ,,nasi,, politicari dodatno osramote,zamisli tad rezultata
ako nista bar cemo ih natjerati da se probude iz zimskog sna i da ustanu iz fotelja i da pocnu da rade
jer krajnje je vrijeme
u bosni je pod hitno potrebno izvrsiti kvalitetnu reformu skolstva,posebno osnovnog i srednjeg
mi danas imamo omladinu koja zavrsi srednje skole i apsolutno nemaju pojima,niti znaju da rade svoj posao
pa kako da ih zaposlimo???
trose se ogomne kolicine novca na neke glupe projekte,umjesto da opremaju srednje skole sa opremom,pa ako neki varioc,autolakirer zavrsi srenju skolu,bar da ima u te tri godine kvalitetnu praksu i da zna da radi svoj posao
ako ga nema u bosni,ima hrvatska,slovenija
tako i za tehnicke srednje skole
u osnovnim skolama su preopteretili dijecu glupostima,djeca bubaju na silu,pod stresom,mrze skolu,i kakvi su rezultati naseg osnovnog skolstva,nikakvi
ne treb tu izmisljati toplu vodu,finci imaju najbolji obrazovni sistem u svijetu,poslati ekipu i prepisati od njih
kuba ima najbolji zdravstveni sistem u svijetu,poslati delegaciju i prepisati
italijani imaju najsposobniju policiju,pogotvo antikurupcijsku,tzv. polizia di finanza
englezi su usavrsili sistem CCTV,tj. pokrivanja kamerama i sigurnost
ne trebamo mi izmisljati toplu vodu,samo otici i prepisati od njih
ako bi se postavile kamere,sto za snimanje,sto za brzinu od vjecne vatre do ilidje,na svakih par stotina metara i na svakoj raskrsnici,sigurno ce broj saobracajnih nesreca biti minimalan
u japanu su radili studiju produktivnosti u industriji
postavili su kamere na radna mjesta i radnici su momentalno prestali da zabusavaju
u prodavnicama su kamere na kasama,jer prodavacice su potkradale radnje itd,itd....
nama je potrebana reforma obrazovanja,institucija,ma citavog naroda i drustva,a da bi se narod promjenio na bolje,trebamo imati moralne i objektivne medije i novinare,koji ako slazu ili izmisle da se kazne novcano i da ostanu bez posla,da intelektualci budu neovisni i da kritiziraju vlast,da se u skolama djeca nauce kulturi i da nauce nesto,a ne da bubaju
ako dijete nesto zgrijesi,odmah oca ili mater sankcionisati,par puta po novcaniku,pa ako nema rezultata ima i pritvor mjesec dana
od mog prijatelja otac je bio mjesec dana u zatvoru u titno vrijeme,jer njegov stariji brat nije htjeo da ide u osnovnu skolu,i dosla je milicija i 30 dana u corku,kad je izasao ,,ubijedio,, je sina da mu treba obrazovanje
najveci krivci za danasnju omladinu su njihovi roditelji,jer su pustili da ih ulica odgaja,dok oni gledaju spanske sapunice i mahalju sta je ko uradio u komsiluk
naravno dobar dio krivice je i na drzavi,jer nisu adekvatno rijesili pitanje osnovne i srednje skole,slobodnih aktivnosti,poput sportskih klubova,tereba za igru i slicno,ima nesto malo,ali to je sve slabo i nedovoljno
mnogo toga se ima uraditi u bosni,a jako malo ili nimalo se radi na tome,sto zbog nesposobnosti,sto da se netalasa puno i da se ceka penzija,mislim na foteljase
- ljubav_aha
#49 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
to se moze smao ostvariti formiranjem tajne organizacije ,znaci "tiha" borbald wrote:ali zar mirni protesti,setnje,okupljanja,satorska naselja vec probana???uvjek dobar gost wrote:sve do zadnje rečenice se skroz slažem.... nasilje treba i mora biti zadnja opcija rješavanja problema. Tek recimo ukoliko se stotine hiljada ljudi bude okupljalu u Sarajevu barem deset dana i ako i tada ne bude rješenja... onda treba učiniti što si rekao, jer ljudi prije svega moraju znati zašto primjenjuju silu i protiv koga...
jer kad narod uvidi da je sve mirno i to tako traje,zasitit se i odustane,jer nema rezultats,tako da nema sanse da ce 100 000 ljudi deset dana se mirno okupljati,a pogotovo ko ce da ih okupi i motivise,kad su svi kupljeni
ali kad se dogodi francuski nacin demonstracija,pa se pridruzi omladina koja vec kljuca,pa ispale iz sebe sve sto se nakupilo
pa kad to bbc,cnn,djezira snime i puste u svijetu,pa se i lajcak i ,,nasi,, politicari dodatno osramote,zamisli tad rezultata
ako nista bar cemo ih natjerati da se probude iz zimskog sna i da ustanu iz fotelja i da pocnu da rade
jer krajnje je vrijeme
u bosni je pod hitno potrebno izvrsiti kvalitetnu reformu skolstva,posebno osnovnog i srednjeg
mi danas imamo omladinu koja zavrsi srednje skole i apsolutno nemaju pojima,niti znaju da rade svoj posao
pa kako da ih zaposlimo???
trose se ogomne kolicine novca na neke glupe projekte,umjesto da opremaju srednje skole sa opremom,pa ako neki varioc,autolakirer zavrsi srenju skolu,bar da ima u te tri godine kvalitetnu praksu i da zna da radi svoj posao
ako ga nema u bosni,ima hrvatska,slovenija
tako i za tehnicke srednje skole
u osnovnim skolama su preopteretili dijecu glupostima,djeca bubaju na silu,pod stresom,mrze skolu,i kakvi su rezultati naseg osnovnog skolstva,nikakvi
ne treb tu izmisljati toplu vodu,finci imaju najbolji obrazovni sistem u svijetu,poslati ekipu i prepisati od njih
kuba ima najbolji zdravstveni sistem u svijetu,poslati delegaciju i prepisati
italijani imaju najsposobniju policiju,pogotvo antikurupcijsku,tzv. polizia di finanza
englezi su usavrsili sistem CCTV,tj. pokrivanja kamerama i sigurnost
ne trebamo mi izmisljati toplu vodu,samo otici i prepisati od njih
ako bi se postavile kamere,sto za snimanje,sto za brzinu od vjecne vatre do ilidje,na svakih par stotina metara i na svakoj raskrsnici,sigurno ce broj saobracajnih nesreca biti minimalan
u japanu su radili studiju produktivnosti u industriji
postavili su kamere na radna mjesta i radnici su momentalno prestali da zabusavaju
u prodavnicama su kamere na kasama,jer prodavacice su potkradale radnje itd,itd....
nama je potrebana reforma obrazovanja,institucija,ma citavog naroda i drustva,a da bi se narod promjenio na bolje,trebamo imati moralne i objektivne medije i novinare,koji ako slazu ili izmisle da se kazne novcano i da ostanu bez posla,da intelektualci budu neovisni i da kritiziraju vlast,da se u skolama djeca nauce kulturi i da nauce nesto,a ne da bubaju
ako dijete nesto zgrijesi,odmah oca ili mater sankcionisati,par puta po novcaniku,pa ako nema rezultata ima i pritvor mjesec dana
od mog prijatelja otac je bio mjesec dana u zatvoru u titno vrijeme,jer njegov stariji brat nije htjeo da ide u osnovnu skolu,i dosla je milicija i 30 dana u corku,kad je izasao ,,ubijedio,, je sina da mu treba obrazovanje
najveci krivci za danasnju omladinu su njihovi roditelji,jer su pustili da ih ulica odgaja,dok oni gledaju spanske sapunice i mahalju sta je ko uradio u komsiluk
naravno dobar dio krivice je i na drzavi,jer nisu adekvatno rijesili pitanje osnovne i srednje skole,slobodnih aktivnosti,poput sportskih klubova,tereba za igru i slicno,ima nesto malo,ali to je sve slabo i nedovoljno
mnogo toga se ima uraditi u bosni,a jako malo ili nimalo se radi na tome,sto zbog nesposobnosti,sto da se netalasa puno i da se ceka penzija,mislim na foteljase
- uvjek dobar gost
#50 Re: Lokalna vlast i vlast uopšte !!!
Opet šta reći nego da si u pravu, ali ja sam mislio na kontinuitet jednih protesta... znači da prođu sve faze, protesti, šetnje, protesti, demonstracije... haos...puni krug da se zatvori...
Čekamo da se vratiš....
Čekamo da se vratiš....