Lokalna vlast i vlast uopšte !!!

uvjek dobar gost

#1 Lokalna vlast i vlast uopšte !!!

Post by uvjek dobar gost »

... Možda je rano, a možda i nije... izbori lokalni se bliže sada se po strankama razrađuju taktike, osmišljavaju se kampanje... mada siguran sam da sve će ličiti na neke prošle izbore. Sa svih strana smiješiti će nam se glave našminkanih političara, parole njihove će služiti homogenizaciji biračkog tijela, podmladci partija na vlasti će možda tu i tamo napraviti il bolje rečeno iscenirati neki incident paljenja ,rušenja, zastrašivanja... il nešto u tom stilu. Sada će se ubrzano popravljati rupe u asfaltima i pokoja fasada... saletiće se partijski ljudi po selima i gradovima sa ražnjima i pivama, obećavati će kule i gradove... neukom svijetu.. vjerski službenici će navlačiti za svoje kandidate... madiji će opet raditi prljavi posao, zaboraviti će na sve napade i pritiske.... manje - više retorika će biti idntična, možda čak i slogani i poruke....

Šta onda ja tupim... pa pozivam Vas sve koji čitate ovo da malo istražujete da se malo raspitate šta su nam to obećavali prije četri godine, a šta su uradili, koliko su stvarno borci za "naš" identitet i prosparitet uradili za nas , a koliko za sebe, svoje porodice, poslovne prijatelje i partijske kolege...
Ja vidim da su nam gradovi i sela sve pustiji, sve sivlji.. da nas sve manje je pismeno, da mladi ljudi i dalje žele da se ispale, da su nam rijeke jednako prljave, da divljih deponija sve biše ima, da su nam jezera i planine sve prljavije.... vidim da su političari i djeca njihova sve debeliji, da su im stanovi sve veći, stakla na autima sve tamnija, računi u bankama sve deblji, zidovi oko njihovih vikend kuća sve visočiji...

Mućnimo malo glavama i ne nasjednimo na istu šuplju... shvatimo da je moć u našim rukama, da smo mi suodgovorni za sve ovo oko nas jer mi svojim glasovima dovodimo na vlast koga hoćemo, da svojim neizlaskom na izbore... potpomažemo ovu volumentu na vlasti... pomažemo ovu jaransko-vjersko-mafijašku mašineriju koja misli samo na sebe.. i svoju ličnu korist...

Mi smo glasačka mašina.... ne igrajmo se sa tim, ljudi su živote dali da bi mi danas imali to pravo, neki narodi svijeta su se decenijama borili da dobiju pravo glasa... pravo glasa nije sa neba palo....i ne odnosimo se tako neodgovorno prema tome....
Last edited by uvjek dobar gost on 01/08/2008 11:40, edited 2 times in total.
Control panel

#2 Re: Glasačka mašina

Post by Control panel »

uvijek sam glasao od kada sam stekao pravo glasa. i ne smatram kao jedna vecina da moj glas nije vrijedan.
i nadam se da ce moj tim konacno pobijediti.
belfy

#3 Re: Glasačka mašina

Post by belfy »

zao mi je sto cu morati dodati koju ovoj pozitivnoj akciji, ali ne bih se slozio sa svim recenim u uvodnom postu. gledano lokalno (posto su u pitanju opstinski izbori), kad je moja okolina u pitanju, rijeke su nesto cisce, od kako zeljezara radi nema vise metalnog otpada skoro nigdje, isto vazi i za papir i karton koji otkupljuje natron. putevi u zenici se kontinuirano obnavljaju (neki dan su zavrsene jos dvije male ulice) a i rupe na putevima se cesce saniraju. otvoreno je dosta radnih mjesta, tako da ljudi imaju nesto vise para i samim tim je i atmosfera u gradu bolja. ljudi su bolje raspolozeni i nesto bolje se zivi. sela jesu malo zapostavljena, ali ne moze sve odjednom. sto se tice odseljavanja, ni tu nema nekih previse bitnih pomaka, cak ima ljudi koji se vracaju a koje nisam jos od rata vidio. ja licno selim uskoro u nesto ruralniji predio, a nekoliko ljudi koje znam su to vec ucinili, tako da se ni sela ne prazne. pismenost (ako mislimo na isto) je nesto veca jer sada imamo i univerzitet, mada se na tome ima jos dosta za raditi, ali kao sto vec rekoh - nista ne ide preko noci.
sve u svemu, moze se reci da je zivot u posljenjih 4 godine dobro uznapredovao, a u narednih 4 ce definitivno tako nastaviti skoro bez obzira ko bude na vlasti. naravno, od izabranih ce zavisiti koliko ce se taj napredak direktno i indirektno osjetiti, kao i koliki ce njegov stepen biti.
no, naravno, treba paziti za koga se glasa i to uciniti iz licnog ubjedjenja, a ne iz navike ili povodjenjem za masom. najvecu gresku vidim u glasanju "za svoje". to je ono sto moze dotuci ne samo opstine nego i drzavu i jedan od najglupljih argumenata. nesto malo pameti i nesto malo informacija bi trebalo biti dovoljno svakome da napravi svoje opredjeljenje na osnovu kojeg ce i glasati.
uvjek dobar gost

#4 Re: Glasačka mašina

Neka i pozitivnih pomaka u tome i jeste fazon, mi kao glasači trebamo prepoznati one koji ne valjaju šuplju, one koji su spremni raditi mimo svog ličnog interesa... one koji nisu na položaju samo da bi krali i otimali...

Sve se slažem osim za pismenost.... to je kategorija koja svima je zajednička.. mada da sada ne kakim po samoj temi...

Znači 100% se slažem za grešku glasanja za "svoje".... nadam se samo da će ovi izbori pokazati da je većina populacije napustila taj način razmišljanja.....
uvjek dobar gost

#6 Re: Glasačka mašina

Ne loš tekst.. da se pitalo vladare post ratne BiH.. nikad mi ne bi imali konvertibilnu marku, zajedničke tablice na autima, pasoš zajednički, poslije toga zajedničke lične dokumente....

Nas ubi seoska politika zasnovana na tarabama i kapijama.. ... politika koju vode ljudi koji nemaju nikakvu viziju razvoja i budućnosti ove lijepe zemlje.. istina je onaj dio o nedostatku obrazovanja što i jeste najveći problem o kojem i ja ponekad palamudim ljudima, ali i na ovom forumu... lako je manipulisati poluobrazovanim stanovništvom koje strijepi za svoju budućnost i budućnost svoje djece...
Upali smo u začarani krug... samo građanska hrabrost i odlučnost mogu nas spasiti... nikakvi nacioni.. narodi il narodnosti...
Valjda smo od kraja agresije do danas shvatili... gdje nas vode nacionalne vođe i lideri.....
uvjek dobar gost

#7 Re: Glasačka mašina

Političari su zaduženi da stvore okvir, da osmisle sistem, da kreiraju okruženje... okvir, sistem i okruženje moraju biti pogodni za razvoj društva, za razvoj biznisa.. da budu stimulativni za pojedinca.. ako idemo banalno i po definicijama... politika je čak zadužena za kreiranje trošenja slobodnog vremena...

Znači u koji god segment života pogledamo ... kriva je il zaslužna politika....... mnogi se neće složiti sa ovom mojom tvrdnjom.... no razvoj recimo djece nije adekvatan jer politika ima svoje prste u tome, sportski klubovi ne mogu da napreduju... jer im politika to ne dozvoljava.... , mnoge kompanije propadaju jer im politika ne dozvoljava da rade bez opterećenja i pritisaka....

Ma kao pojedinci oramo shvatiti da imamo udjela u svemu tome i konačno moramo podvući liniju i stvari zvati pravim imenima....
Oni što se kunu da se bore za naše interese.... se u stvari cijelo ovo vrijeme bore samo za svoje zadnjice i zadnjice svojih istomišljenika....
uvjek dobar gost

#8 Re: Glasačka mašina

Sa ove distance ... i totalno hladne glave mogu samo reći sljedeće... na konto tekme, nas, njih, politike... reale naše i perspektive...
batina je iz raja izašla, znanje je moć ali i obaveza, mi smo generalno neuk svijet, neuka smo raja.. koja lako nasjedne na bilo koji oblik provokacije il huškanja... predizborna kampanja je počela... i mislim da se do kraja iste neće znati ko pije, a ko plaća... torovi će se opet okupiti... i onako svaki za sebe slaviti, huliti, bojati se i mrziti...
generalno nismo došli tobe, a ne znam šta će nas utjerati u suru, tolika nepravda, poskupljenja, besperspektivnost, smeće, nerad, zlo toliko.... a mi navijamo..... znamo li za koga il za šta navijamo.....???!!!!

Sve u svemu niko više nije moj, svi su skoro pa njihovi.....

začepite uši, zatvorite oči i zapušite usta... počela je predizborna kampanja.... biće prljava i gadna kao i one prethodne, a mi ko mi.... hepo smo kockice u minskom polju......
Control panel

#9 Re: Glasačka mašina

Post by Control panel »

bila kampanja ili ne ja znam za koga uvijek glasam.
Pasiflora

#10 Re: Glasačka mašina

Post by Pasiflora »

@uvijek dobar gost - divno si sve napisao, potpuno se slazem sa tobom, kao i (cini mi se) ogromna vecina ljudi na ovom forumu. Sta cemo sa onima sa drugih foruma ili onima koji ne citaju novine, a pogotovo ne citaju forume (i neznaju da postoje) :bih:
cleo

#11 Re: Glasačka mašina

Post by cleo »

Control panel wrote:bila kampanja ili ne ja znam za koga uvijek glasam.
a da li s vremena na vrijeme preispitaš opravdanost tolikog povjerenja koje imaš u one za koje dogmatski glasaš, ne mislim ništa loše, samo pitam... ili se ništa bitno i ne mjenja u zadnjih 10-15 godina... isti programi, obećanja, uvijek kontra njih itd.

Ovim našim političarima je baš lako, ne moraju se već desetljeće brinuti za kreiranje novih strategija i politika, samo vrti staru ploču, repeat.
uvjek dobar gost

#12 Re: Glasačka mašina

sitno wrote:@uvijek dobar gost - divno si sve napisao, potpuno se slazem sa tobom, kao i (cini mi se) ogromna vecina ljudi na ovom forumu. Sta cemo sa onima sa drugih foruma ili onima koji ne citaju novine, a pogotovo ne citaju forume (i neznaju da postoje) :bih:
Direktan kontakt i komunikacija, obaranje predrasuda i dogmatskih pogleda, obaranje barijera....
sad postavlja se pitanje kako?

???
Ne vidim da to radi niti jedna politička stranka koja sebe naziva il se svrstava u opoziciju, ne vidim to i to mi je najgore... pored toga ljudi koji se okupljaju oko protesta planiraju da pokrenu sopstveni medij ili sopstvene medije.. u zavisnosti od kapaciteta i potencijala...
Kada je riječ o novinama i sličnim stvarima, oduvijek se u BiH ( i na Kosovu) čitalo najmanje u regionu.. i zatucanost je bila jedna od karakteristika društva... mi u 21. vijeku definitivno moramo to prevazići i uraditi puno toga da to nestane...
Control panel

#13 Re: Glasačka mašina

Post by Control panel »

cleo wrote:
Control panel wrote:bila kampanja ili ne ja znam za koga uvijek glasam.
a da li s vremena na vrijeme preispitaš opravdanost tolikog povjerenja koje imaš u one za koje dogmatski glasaš, ne mislim ništa loše, samo pitam... ili se ništa bitno i ne mjenja u zadnjih 10-15 godina... isti programi, obećanja, uvijek kontra njih itd.

Ovim našim političarima je baš lako, ne moraju se već desetljeće brinuti za kreiranje novih strategija i politika, samo vrti staru ploču, repeat.
ne glasam dogmatski, jer nisu izigrali moje povjerenje. glasam programski. nazalost nisu ni dobili povjernje od vecine biraca pa nisu mogli u potpunosti pokazati sta znaju, umiju i mogu. ali hajde doci ce valjda jednom narodu iz dupeta u glavu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Glasačka mašina

Post by Truba »

nema u nas demokracije
kad je sve bazirano na strahu i sistemu kupovanja glasova putem određenih paketića pred izbore (mrkva i štap)
uvjek dobar gost

#15 Re: Glasačka mašina

komi wrote:nema u nas demokracije
kad je sve bazirano na strahu i sistemu kupovanja glasova putem određenih paketića pred izbore (mrkva i štap)
Samo mrkve su sve manje a štapovi (šćapovi) sve veći....
Gandalf

#16 Re: Glasačka mašina

Post by Gandalf »

Control panel wrote:uvijek sam glasao od kada sam stekao pravo glasa. i ne smatram kao jedna vecina da moj glas nije vrijedan.
i nadam se da ce moj tim konacno pobijediti.
Upravo tako - najgora je apatija u koju ljudi upadnu i onda ih ništa ne interesuje , a okolo sve propada - najveći problem je u omladini - premalo omladine je zainteresirano za bilo šta , glavni im je odgovor "Ne bavim se politikom" pri tome ne shvatajući da se politika bavi njima i da političari upravo računaju na to da ih ništa ne interesuje , što lošoj politici koja je u nas na sceni itekako odgovara . Na dan izbora kladionice su pune omladine a birališta penzionera , tako da o budućnosti ove zemlje odlučuju ljudi kojima viri smrtovnica iz džepa , dok dokona omladina ispija kafe , uredno trošeći pare od starog. Da ne duljim svaki glas je bitan - vrijeme je za ozbiljne promjene :kravata: :bih:
Control panel

#17 Re: Glasačka mašina

Post by Control panel »

Gandalf wrote: Upravo tako - najgora je apatija u koju ljudi upadnu i onda ih ništa ne interesuje , a okolo sve propada - najveći problem je u omladini - premalo omladine je zainteresirano za bilo šta , glavni im je odgovor "Ne bavim se politikom" pri tome ne shvatajući da se politika bavi njima i da političari upravo računaju na to da ih ništa ne interesuje , što lošoj politici koja je u nas na sceni itekako odgovara . Na dan izbora kladionice su pune omladine a birališta penzionera , tako da o budućnosti ove zemlje odlučuju ljudi kojima viri smrtovnica iz džepa , dok dokona omladina ispija kafe , uredno trošeći pare od starog. Da ne duljim svaki glas je bitan - vrijeme je za ozbiljne promjene :kravata: :bih:
slazem se, ovi sto ne izlaze to su uglavnom raja koja nebi glasala za postojecu strukturu,a li nista ne cini da je promijeni. uvijek trazi neki razlog. te mene to ne interesuje, te nemam za koga, te svi su isti, te necu za sdp jer ga vodi taj i taj, te svi oni kradu, te ovo te ono. ponavljam nista nije ucinio da se stanje promijeni. nas ova sacica sto glasa nazalost nist znacajnije ne mozemo promijeniti, odnosno ne mozemo se izboriti protiv nacio stranaka.
kada bi kod nas izaslo oko 80% glasaca stvari bi se drasticno promijenile, ali drasticno.
Gandalf

#18 Re: Glasačka mašina

Post by Gandalf »

Ljudi su se zavukli u svoje ljušture i ne žele da upotrijebe barem malo zdrave svijesti - niko ne želi od nas običnih ljudi ovakvo s(t)(r)anje ali ne žele ljudi ni da otvore oči pa nam je ovako - nikako - možda ove godine raja konačno nešto i skonta pa promijeni vlast - mislim krajnje je vrijeme - došla nam je voda do čela
Control panel

#19 Re: Glasačka mašina

Post by Control panel »

jeste li vidjeli ima 80 stranaka na izborima. i onda kazu nemamo za koga. ne kontam.
uvjek dobar gost

#20 Re: Glasačka mašina

Gandalf wrote:Ljudi su se zavukli u svoje ljušture i ne žele da upotrijebe barem malo zdrave svijesti - niko ne želi od nas običnih ljudi ovakvo s(t)(r)anje ali ne žele ljudi ni da otvore oči pa nam je ovako - nikako - možda ove godine raja konačno nešto i skonta pa promijeni vlast - mislim krajnje je vrijeme - došla nam je voda do čela
Gandalfe iz tvojih prstiju u bozije usi...... voda je + sve mutna i smrdljiva... puna necega sto mi samo na fekallije lici.....
uvjek dobar gost

#21 Re: Koliko mi u stvari i šta gubimo zbog ovakve vlasti ?

Koliko mi i šta gubimo zbog ovakve vlasti, ovakve politike koja je proizvela ovu sadašnju situaciju i sve oko nas.

Gubimo : živce, vrijeme, zdravlje, novac... gubimo perspektivu, gubimo svakim danom sve više..!

Gubimo : razum, strpljenje, hrabrost, ljudske osobine... gubimo sami sebe i ono što su nam nekad vrline bile...

Sve u svemu gubimo dok čekamo da neko dođe i čarobnim štapićem riješi sve oko nas... jer nas se sve to ne tiče... ili nas jednostavno ne zanima.
Gubimo puno i svakim danom sve više...
cogni

#22 Re: Glasačka mašina

Post by cogni »

Control panel wrote: kada bi kod nas izaslo oko 80% glasaca stvari bi se drasticno promijenile, ali drasticno.
Ovo se jako cesto moze procitat, ono sto mene zanima je da li postoji neko istrazivanje koje govori tome u prilog, ili se negdje mogu procitati neki ozbiljni argumenti, ili nesto manje ozbiljni?
Takodjer me zanima u kom pravcu bi ta pretpostavljena drasticna promjena bila?
uvjek dobar gost

#23 Re: Koliko mi u stvari i šta gubimo zbog ovakve vlasti ?

Kakvo istraživanje.... mislim da toga nema , ove i ovakve izjave su zasnovane na pretpostavkama da raja ne glasa za ove na vlasti da za njih glasaju njihove falilije, stranačke (partijske) kolege i kolegice, poslovni partneri i svi oni koji imaju direktne koristi od svega ovoga, ozbiljni argumenti... ??? Mislim da ih nema mada ako uzmemo u obzir da oko 46% populacije apstinira izbore.... svi mi se tješimo... da bi izlazak njihov na izbore donio neku promijenu....

Ma ne znam ni sam... izaći na izbore ili neizlaskom bojkotovati ovakav politički koncept i samo uređenje ove lijepe geografske površine.....
ludacha

#24 Re: Koliko mi u stvari i šta gubimo zbog ovakve vlasti ?

Post by ludacha »

@uvijek dobar gost

upravo sam i sama htjela napisati nesto poput ovoga, a onda srecom vidjeh tvoju temu (ne znam kako mi je promakla :roll: )

a zapravo potakle su me, u zadnje vrijeme sve cesce i glasnije forumaske diskusije na temu 3 nam naroda i 3 nam politike (barem 3). a ono sto zelim reci je da me bas briga hocu li se hrvaticom zvati, i to velikom, a biti gladna. nego, radije da me majmunicom zovu, a da u dzepu imam i koji dinar viska. zelim reci, da nas nebi trebalo biti briga kako se tko zove, odakle je, koji ce narod (sramno) predstavljati i protiv kojih naroda ce se boriti - sto nam u vise od 15godina predstavlja glavne elemente pri odabiru the right man.
treba nas zanimati upravo ovo sto si ti @uvijek dobar gost rekao, tko je sta napravio i tko sta MOZE napraviti za SVE NAS. jer, kad sve oduzmemo i nesto manje saberemo svi smo mi u istom skripcu, borimo se sa istim problemima.

p.s. pred svake izbore velimo
možda ove godine raja konačno nešto i skonta pa promijeni vlast
- ali dzaba - uvijek isto
voljela bih da me raja iznenadi
uvjek dobar gost

#25 Re: Koliko mi u stvari i šta gubimo zbog ovakve vlasti ?

... Moramo znati i pogledati se u ogledalo ili u lice, većina današnje populacije koja naseljava BiH je mahom neuka (tom populacijom lako je manipulisati), neobrazovana, stara,zatucana, dezavuisana, ako baš hoćemo dio je i zakočen u prošlosti, populacija je to koja neće da prizna sama sebi da je prevarena, da su ih namamili lažnom šargarepom i da su ih izdigli, da nema ni zlatnih kašika ni drugih mimikrija, kad malo stariji priznaju pred djecom svojim da vjerovali su luđacima da su ih rukovodile laži i obmane, kad djeca to čuju i kad se razbiju mitovi ... možda izdobri..
ja uvijek vazim o obrazovanju i zdravom pojedincu koji je svjestan koji zna ko je i šta je koji ne mrzi, kojeg nije strah, koji nema predrasuda, koji spreman je na spoznaju...

halooo. druge civilizacije (države) istražuju svemir, osmišljavaju nove tehnologije, izrađuju čudesa primjenom novih tehnologija u građenju il konstrukcijama...., a mi... nama je vrhunac bila Olimijada 84. i top lista nedrealista... pogledajmo se sada ali iskreno i bez lažne šminke i lažnog sjaja...
Furda na rubu galaksije, civilizacija nam je u silaznoj putanji zadnjih skoro dvadeset godina... nikako da priznamo sami sebi da smo dohvatili dno... jok mi ovako gordi i ponosni sebi na dnu još kopamo i raku....

Prvi stadij je priznavanje sopstvene odgovornosti... da bi onda znali kako nam se valja vaditi..., a mi.. lažemo li lažemo sebe sami , a i sve okolo...
Gubimo kako ne gubimo.... ali sve ide u zaborav sada kad nam dođu pred izbore sa pečenim janjcima (bruceloznim) i hladnom pivom o te svete krave....

Živili
Post Reply