Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

alek

Post by alek »

evo nesto najbrze

palenta
idic

Post by idic »

Nema mi pomoći kad volim da kuham :D :)

punjeni patlidžani ala ja

Patlidžane oprati i prepoloviti po dužini i staviti ih u vrelu vodu da se obare. Kad omekšaju izvaditi ih i dok su još topli malom kašičicom izdubiti sredinu, ali tako da ostane lijep oblik patlidžana da se može puniti. Skuhati jednu šaku riže u slanoj vodi, ispržiti luk i mljeveno meso i kada je prženo u to dodati kuhanu rižu i sitno isjeckane sredine od patlidžana. U to dodati jedan izriban i oguljen paradaiz i staviti da se sve skupa malo ukuha. Dodati so, biber, vegetu, malo muškatnog oraščića i svježeg peršuna. Ovom smjesom preko vrha ispuniti patlidžan, poredati u podmašćenu tepsiju i sve preliti vrhnjem za kuhanje, peći u rerni 20-tak minuta da lijepo porumeni. Poslužiti uz neku dobru salatu po želji.
alek

Post by alek »

evo nesto a nije sladoled :?

ono vrhnje, slatko, umutis i u to naribas grejp i opet umutis
i onda u frizider ako sta ostane :D
idic

Post by idic »

Evo nešto slatko i lagano

Dinja sa sladoledom

Jedna ananas dinja, to je ona što je unutra zelenkasta i puno slađa i ukusnija od ove obične. Dinja se prereže na pola izvade se košpice i malom kašičicom se vade kuglice, kuglice poredati u neku posudu sa poklopcem u to dodati svježe maline par kašika šećera i maraskino, konjak ili neki voćni liker po želji. Poklopiti i staviti u frižider par sati da se ohladi zajedno sa onim izdubljenim polovicama.
Ohlađeno servirati u polovice od dinje i dodati 2 - 3 kugle sladoleda od vanilije.
alek

Post by alek »

znam ja nesto bolje
dinja i suho meso u kombinaciji
nema pripreme, desi se spontano :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

uzmes bananu, vertikalo prepolovis :D izmariniras u seceru, isprzis na maslacu :oops: :D :D slag preko..cokojada
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

zmijaIzmaj wrote:uzmes bananu, vertikalo prepolovis :D izmariniras u seceru, isprzis na maslacu :oops: :D :D slag preko..cokojada
sev to izdinstas :D na blagoj vatri...propasiras :oops: :D :D i dodas zlicu vegete
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

zmijaIzmaj wrote:
zmijaIzmaj wrote:uzmes bananu, vertikalo prepolovis :D izmariniras u seceru, isprzis na maslacu :oops: :D :D slag preko..cokojada
sev to izdinstas :D na blagoj vatri...propasiras :oops: :D :D i dodas zlicu vegete
i jedan cesanj cesnjaka :D :D
idic

Post by idic »

Jel to u trudnoći alek :D

Ja znam za dinju sa pršutom iz Parme to je poznati italijanski specijalitet. Ovo sa suhim mesom nisam još čula. :D
Last edited by idic on 22/08/2006 14:30, edited 1 time in total.
alek

Post by alek »

ne sjecam se nesto tresanja
sve je sa visnjama
alek

Post by alek »

idic wrote:Jel to u trudnoći alek :D
:? u stvari u francuskoj
zena21

Post by zena21 »

DobroJutroKolumbo wrote:Banane sa Nutelom

Potrebno:
1 Kg Banana
1 Nutela od 500 gr

Uzeti Nutelu i otvoriti poklopac nakon sto ste to uradili , ogulite banane...
Laganim kruznim pokretom umacete bananu u nutelu i njam, njam...pa ponavljate taj potez sve dok vam ne nestane banana ili vas ne zaboli stomak... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Jeftinija verzija : banane i "Emokem"...(Eurokrem) :D :D :D :D

moj omiljeni recept :oops: :D :D koji na zalost cesto "pripremam" :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

glavni sastojak....Domaci kajmak...onako tecan...mirisan...

rucak br. 1 ( a moze biti i dorucak :D )
...pogaca :) u tanjir staviti kajmaka, vruca pogaca...rucak gotov.

rucak br.2.
domace paprike, one malehne...staviti i dvije ljute (zvane shilje). Citave oprane paprike poslagati u tepsiju u koju ste prethodno stvaili malo ulja, u rernu, kad budu pecene...opet kajmak...politi paprike kajmakom, onako izdashno...vratiti u rernu josh 2-5 minuta po zelji...
Jede s vruce, moze s pogacom...a moze i hljeb ;)

rucak br. 3
kukuruzni kolac... kukuruzno brasno posoliti, zakuhati s vodom...tepsija sto veca, a kolac ispleskati po tepsiji sto tanje...debljina plafon cent... u rernu ispeci... kad bude pecen...izlomiti ga na velicinu zalogaja, prebaciti u oval i opet kajmak, domaci naravno...samo preliti, izdashno :)

...

br. 4

mladi patlidzani, isjeci ih na ploskice. Pileci file izrezati na velicine koje se odgovarati velicini patlidzana... na svaki pileci file, usjeckati po cehno bijelog luka ili pola... ploskica patlidzana, na nju staviti piletinu, pa opet ploska patlidzana, pricvrstiti cackalicom i tako poslagati u tepsiju, malko pouljenu... rerna, kad bude peceno...opet politi sve domacim kajmakom... :D ..ostaviti u rerni minut-dva... sluziti toplo :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@zena Ovi su prijedlozi super, ali...

daj recepte, inace cu zakuhati pogace za citav komsiluk. :D :lol: :lol:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

cHupjahalic@ wrote:@zena Ovi su prijedlozi super, ali...

daj recepte, inace cu zakuhati pogace za citav komsiluk. :D :lol: :lol:
recepte?
:?
za pogachu?
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Mislila sam vise koliko cega dodati (koliko paprika, patlidzana, soli, koliko peci i sl.), a pogacu sam navela samo kao primjer ;-) (nije za mene problem staviti previse patlidzana pa ih dijeliti po komsiluku :D )...
RecepAt od pogace i recepti od ostalih jela bi dobro dosli(ne radi mene, nego i radi ostalih ovdje :) ) .

Iskreno... ja ne znam napraviti pogacu. :sad:
Last edited by cHupjahalic@ on 12/09/2006 11:27, edited 1 time in total.
idic

Post by idic »

obična pogača

Brašno
so
prašak za pecivo
jaja
mlijeko
malo ulja

Potkuhati sa mlakim mlijekom i ostaviti da odstoji i peći na laganoj temperaturi, pri kraju premazati koru sa žumancetom i dopeći do kraja.

Masna pogača sa puterom

1 kg brašna
2-3 jaja
2 kašičice soli
2 kvasca
zakuhati sa mlakim mlijekom da bude mekano tijesto i ostaviti da nadođe. Onda razvući tijesto i odozgo redati listiće putera. savijati kao knjigu i redati puter na sve slojeve. Ostaviti da nadođe i ponovo još dva puta razvući tijesto i presaviti. sataviti u tepsiju da se peče na laganoj temperaturi. Može se tijesto zarolati kao rolat i sjeći na pogačice tako je jo ljepše. :P

Uh ogladnih sada kad pomislim na ovu pogaču
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

kako vi to fino, sa ceifom razmjenjujete recepte :) a meni je tako mrsko kuhat, a moram :roll:

imate li sta brzinsko???
kupila sam cannellone, a frka mi to punit uz djecicu :-)
idic

Post by idic »

mama29 wrote:kako vi to fino, sa ceifom razmjenjujete recepte :) a meni je tako mrsko kuhat, a moram :roll:

imate li sta brzinsko???
kupila sam cannellone, a frka mi to punit uz djecicu :-)
Ako ti je mrsko napraviš sos sa mesom i paradaizom da bude rjeđi, poredaš cannellone i prespeš odozgo malo protreseš i sos će sam ući gdje treba, saspeš odozgo vrhnja za kuhanje i naribaš tvrdog sira. :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

cHupjahalic@ wrote:Mislila sam vise koliko cega dodati (koliko paprika, patlidzana, soli, koliko peci i sl.), a pogacu sam navela samo kao primjer ;-) (nije za mene problem staviti previse patlidzana pa ih dijeliti po komsiluku :D )...
RecepAt od pogace i recepti od ostalih jela bi dobro dosli(ne radi mene, nego i radi ostalih ovdje :) ) .

Iskreno... ja ne znam napraviti pogacu. :sad:
:) ma sve ti to pravi odokativnom metodom (i ja tako sve...) i naravno...koliko mozesh pojesti i naravno koliko male (velike) tepsije imash... jasno je da trebash posoliti sve, ali mjera opet kako ti volish...

ako si sama, malu pogachicu... i uzmesh 1/2 kg brashna, pola prashka za pecivo ili jedno jaje, kiselo mlijeko, malo soli...zakuhash tako da bude malo cvrshce...vrela rerna i nadoci ce u rerni, mada mozesh i malo sacekati pa onda peci...
jah...u tepsiju malo ulja...a takodje mozesh je nakuhati i na brashnu, daklem bez ulja...u tepsiju ali je prethodno malkice staviti na suho brasno...onako da josh nepecena izgleda malo nabrashnjeno...i tako u tepsiju...
a evo idic je dala recepte...malo drugacije...
...paprika...koliko mozesh pojesti...ali da ti popune tepsiju koju imash...jer tepsija gori u rerni...pa moze izgledati ruzno ako nije popunjena...i kad se stavi kajmak...ne valja...
isto je i s patlidzanima...da bude poslagano po tepsiji...
..pecenje...pa ova hrana se vidi kad je pecena...porumeni... a pogacu, ako je nadoslha pa ne mozesh procijeniti...u toku pecenja mozesh probati probosti kroz sredinu nozhem, ako se za nozhem pojavi onaj trag tijesta nije pecena, ali ako noz bude suh...pecena je :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Hvala @zena, idic :) ...

Ja sam je samo jednom pokusala napraviti u zivotu i znas kakva je ispala:
- tvrda kao kamen mada sam slijedila sva uputstva... i od tada ne smijem ni da pokusam. :roll: A nista mi nema sladje kao kad odem kod mame pa ujutro doruckujemo uz pogacu...
Uh... sad mi i mama nedostaje. :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

cHupjahalic@ wrote:Hvala @zena, idic :) ...

Ja sam je samo jednom pokusala napraviti u zivotu i znas kakva je ispala:
- tvrda kao kamen mada sam slijedila sva uputstva... i od tada ne smijem ni da pokusam. :roll: A nista mi nema sladje kao kad odem kod mame pa ujutro doruckujemo uz pogacu...
Uh... sad mi i mama nedostaje. :roll:
pokushavaj dok ne uspijesh...jer nishta ukusnije od vrele pogache...pa makar i solo ;)
jel mislish da se ostalima nije desilo da smo stavili previshe peciva pa bude prezuta, kiselkasta, ili je nismo dobro nakuhali pa se u njoj vidi trag brashna, pa pretvrda itd... pogacha dok je kuhash nek ti bude onako ugodna za oblikovanje dok je pod rukom... i ne peci je previshe... ma mora valjat :D

moja prva pogacha je bila super...narednih deset nije valjalo...nichemu...samo braco jeo, jer mu je bilo zao mene ;) kao ono.."ma super je..." :lol:
mamica papucarka

ja pogacu obicno pravim sa kiselom vodom. I bude super. Ona i treba da bude tvrdo zakuhana. A ako je pretvrda, samo je premazes sa malo vode i poklopis necim (krpa, tacna, poklopac) da se razmeksa.

Zena, super ti je ta ideja sa cannellonima. Medjutim, ja kupila spinat i mocarelu :-) Sacekacu sa njima dok muz budi slobodan, pa nek cuva djecu, a ja cu kuhat :D
baby_angel

Post by baby_angel »

Imam jedan fin i interesantan recept za klince. Moja baka je to zvala patispanja :D , a evo u amerikama to zovu muffins, i upakuju u papirne kapice.
Ovako, ja cu to jednostavno:
1 i po solja brasna
1 solja secera
Pola solje ulja
1 solja mlijeka
2 jaja
1 prasak za pecivo
Sve umutiti mikserom, i u to po zelji dodati borovnice, maline, ili sjeckane orahe i sjeckanu cokoladu, sta vam padne na pamet, ali kad je voce u pitanju ne vise od 150gr., da se ne razvodni smjesa. Kapice ubaciti u tepsiju za muffine. Smjesu sipati u kapice skoro do vrha. Peci na 200 C nekih 20-25 min. Zacas se naprave, ukusni su, a djeca ih vole. Kapice i tepsiju mozete kupiti u Mercatoru.
I sorry ako je vec bio recept. :D
mamica papucarka

baby_angel wrote:Imam jedan fin i interesantan recept za klince. Moja baka je to zvala patispanja :D , a evo u amerikama to zovu muffins, i upakuju u papirne kapice.
Ovako, ja cu to jednostavno:
1 i po solja brasna
1 solja secera
Pola solje ulja
1 solja mlijeka
2 jaja
1 prasak za pecivo
Sve umutiti mikserom, i u to po zelji dodati borovnice, maline, ili sjeckane orahe i sjeckanu cokoladu, sta vam padne na pamet, ali kad je voce u pitanju ne vise od 150gr., da se ne razvodni smjesa. Kapice ubaciti u tepsiju za muffine. Smjesu sipati u kapice skoro do vrha. Peci na 200 C nekih 20-25 min. Zacas se naprave, ukusni su, a djeca ih vole. Kapice i tepsiju mozete kupiti u Mercatoru.
I sorry ako je vec bio recept. :D
cekaj, zar su patispanja i muffins jedno te isto. Meni ukusom uopste ne lici na patispanju
Post Reply