Ih, nije to ništa, ja se sjećam 1998. da se prije instalacije Linuxa prvo morao ručno kompajlirati njegov kernelShiba wrote:Nekad naletih na sličnu temu pa odlučih da probam Linux pošto se igram uglavnom na konzolama i ne koristim nikakav "ekskluzivni" softver. Ono što radim, radim u Chrome-u pa me ništa ne veže za Windows. Elem, instaliram Linux, ako se dobro sjećam bila je neka LTS verzija Ubuntu-a, možda 12.x ili tako nekako. Sve je išlo manje-više glatko, bio sam impresioniran što sva periferija radi i ne fale mi nikakvi driveri, znam da je to nekad bio veliki problem. U jednom momentu skontam da ima VLC ali je starija verzija koju treba update-ovati i tu je počela avantura.
1. Ne možeš update da uradiš, treba maknuti staru verziju. Idi na Google i vidi kako.
2. Ne možeš instalirati novu verziju jer nemaš odakle. Idi na Google i vidi zašto.
3. Paket koji skineš sa njihove stranice ne može se instalirati na tvojoj distribuciji. Idi na Google i vidi zašto.
4. Treba dodati repository koji ima VLC pa onda instalirati preko njega. Idi na Google i vidi kako.
5. Instalaciju možeš obaviti samo iz terminala. Idi na Google i vidi kako.
6. Set komandi koje si našao ne radi, idi na Google i traži dok ne nađeš.
7. Imaš novu verziju VLC-a.
Dakle, sigurno dva sata jahanja po Google-u za tako debilno jednostavnu stvar koja se na Windowsima obavlja downloadom instalacije i dva klika. I onda neko kaže, "Lakše je implementirati stvari", ma hajte molim vas.Linux je lijepa ideja i napredovao je dosta u zadnje dvije decenije ali je još uvijek OS za ljude koji uživaju u tom natezanju i gubljenju vremena. Ubijeđen sam da je to jedini razlog što se Linux nikad nije značajno probio među prosječne korisnike.
Za dva sata može da se uradi dosta toga. Ja mogu da zaradim 20 dolara, mogu da odvedem djecu u šetnju i na sladoled, mogu da pogledam film, mogu da se družim sa ženom, mogu da odem na pivo sa jaranima, mogu da odgledam utakmicu, mogu da odspavam. Ma mogu i da depiliram guzove ako mi je ćejf. Sve je to daleko bolja i zabavnija opcija od odgonetanja kako dobiti novu verziju VLC-a na Linuxu. Onog momenta kad se to promijeni, ja ću postati korisnik.
Linux Operativni sistem all about
Moderator: Benq
-
TRANCE
#26 Re: Linux Operativni sistem all about
- derion
#27 Re: Linux Operativni sistem all about
S Linuxom sam se bavio, zapravo pokušao se prebaciti sa Windowsa početkom 2000-ih. Tada sam probao Debian, Mandrivu/Mandrakelinux, Fedoru i manje distribucije. Bilo je vrlo fascinantno upoznati svijet GNU/Linuxa i FOSS-a. Probao sam i prvu verziju Ubuntua kada se pojavio. Međutim, tada Linux nije imao odgovarajuće zamjene za programe kao npr. Photoshop, Illustrator, Indesign, Vegas Pro. A da ne pričam o gamingu, koji se tada svodio na male igrice u Linuxu a la pasijans i nekakvi pingvini na ledu.
Iz istog razloga sam se vratio Windowsu. Koristio sam Win98, Win 2000, XP, Win 7, i zadnje tri-četiri godine Windows 10. Bio sam zadovoljan, stabilan sistem sve dok sa svakim novim updateom ta stabilnost nije opadala, a u isto vrijeme manjak privatnosti opadao, Microsoft prikuplja, kao i mnoge druge firme, bruku informacija od nas korisnika. Mnogima to ne smeta, ali meni smeta, pogotovo nakon svih tih skandala oko privatnosti, Facebooka, Cambridge Analytice itd. A nakon mnogo godina, počeo sam dobijati BSoD, plavi ekran, toliko omražen od mnogih.
E zato sam prije desetak dana instalirao Linux Mint 19.2 i moram reci da sam impresioniran koliko je Linux napredovao na svim poljima, od aplikacija do gaminga. Stabilan, siguran i jednostavan za korištenje. Imam Steam instaliran, a preko 130 videoigara u mojoj biblioteci mi, prema Steamu, radi u Linuxu bez problema. Sve meni bitne igre rade u Linuxu osim Far Cry 5. Velika šteta, ali zato mi rade Cities Skylines, Arma 3, Company of Heroes 2, Northgard, Civ 5, FM15, Prison Architect, Alien Isolation i dr.
Linux je definitivno spreman za mase. Komotno se može koristiti od strane običnih korisnika, naravno ne ako se radi o Arch Linuxu, Gentoo i sl., ali Mint, elementary, PopOs, Zorin i Ubuntu su definitivno spremni za obične korisnike i dosta je takvih, poput mene, koji su se prebacili. A vi, kako ste?
E zato sam prije desetak dana instalirao Linux Mint 19.2 i moram reci da sam impresioniran koliko je Linux napredovao na svim poljima, od aplikacija do gaminga. Stabilan, siguran i jednostavan za korištenje. Imam Steam instaliran, a preko 130 videoigara u mojoj biblioteci mi, prema Steamu, radi u Linuxu bez problema. Sve meni bitne igre rade u Linuxu osim Far Cry 5. Velika šteta, ali zato mi rade Cities Skylines, Arma 3, Company of Heroes 2, Northgard, Civ 5, FM15, Prison Architect, Alien Isolation i dr.
Linux je definitivno spreman za mase. Komotno se može koristiti od strane običnih korisnika, naravno ne ako se radi o Arch Linuxu, Gentoo i sl., ali Mint, elementary, PopOs, Zorin i Ubuntu su definitivno spremni za obične korisnike i dosta je takvih, poput mene, koji su se prebacili. A vi, kako ste?
-
Forumerrer
#28 Re: Linux Operativni sistem all about
Instalirao Mint na jedan laptop, nakon dugo godina od 'testiranja' linuxa. Slazem se da je sada dosta user friendly. Jos uvijek ima dosta stvari za koje trebaju sudo komande, ali lako ih je zaguglati. Recimo mene je napatilo kako da skroz iskljucim password na logiranju.
Ali kada se sjetim patnje da napravim PPPoE konekciju na Ubuntu-u, uhhh.
Najveci problem Linuxa je sto ima previse linux distribucija i zato Windows nece nikada biti ugrozen.
Ali kada se sjetim patnje da napravim PPPoE konekciju na Ubuntu-u, uhhh.
Najveci problem Linuxa je sto ima previse linux distribucija i zato Windows nece nikada biti ugrozen.
-
febo_acm
#29 Re: Linux Operativni sistem all about
Prilikom instalacije skloni kvakicu da koristi šifru pri paljenju 
-
Forumerrer
#30 Re: Linux Operativni sistem all about
Mislim da nisam vidio tu opciju, ali znam da sam se napatio da iskljucim password na Mint Mate verziji. Ubutnu probao koji put i nikad mi nije legao.
Nije to jos na razini Windowsa, ali dosta je vise user friendly nego prije.
Nije to jos na razini Windowsa, ali dosta je vise user friendly nego prije.
- medvjed23
#31 Re: Linux Operativni sistem all about
ja odavno koristim zorin.. dođe mi ko legalna i besplatna verzija windowsa.. u pravilu ostajem u okvirima jednostavnog grafičkog interfejsa.. kad zatreba koja komanda za terminal, lako je nađem na netu..
-
Forumerrer
#32 Re: Linux Operativni sistem all about
Nikad cuo 
E o tome pricam - ubuntu, kubuntu, mint mate, mint c i ko zna koliko tih kucnih linuxa, a da ne govorim o ozbiljnijim poput Red hat, Fedore, Suse, Oracle....
A vamo imas Home, Pro, Ultimate, Enterprise i server varijantu.
E o tome pricam - ubuntu, kubuntu, mint mate, mint c i ko zna koliko tih kucnih linuxa, a da ne govorim o ozbiljnijim poput Red hat, Fedore, Suse, Oracle....
A vamo imas Home, Pro, Ultimate, Enterprise i server varijantu.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#33 Re: Linux Operativni sistem all about
Pratim na Ubuntu 18.04.3 LTS, Linux je Tito za Win...
Sad za sad.
Sad za sad.
- Qler
#34 Re: Linux Operativni sistem all about
Ako ne uradis kernel update 18.04 ne radi dobro na zadnji wifi6 intel karticama, jer nema drivera za njih. Tako da zvanicno 19.10 je prvi ubuntu koji je podrzava out of the box. ili Kernel 5.3 mislim da je prvi koji to podrzava.