Linux Operativni sistem all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Adrian1946

#1 Linux Operativni sistem all about

Post by Adrian1946 »

Kao sto i naslov teme kaže zanima me kakav je Linux kao sistem ima li ga neko, moze li takodjer par slika kako izgleda cjelokupan sistem. I cuo sam od jarana da je malo teze od windowsa.
Qler

#2 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Qler »

and wellcome to '90's :D watch out for that y2k bug :D
avaks

#3 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by avaks »

Ja sam od jarana čuo da je taj Linux ubleha. Bježi od toga.

Evo ti na:
http://lmgtfy.com/?q=linux
Qler

#4 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Qler »

Iznenađujuće, ovdje se može naći o linuxu :)

http://microsoft.ba
Mega Man X

#5 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Mega Man X »

Koristio sam ga ranije te sam prešao prije sedmicu-dvije na njega opet jer mi je Win 10tka dosadila, a svakako sve manje igre igram.
Generalno je OK operativni, radi na hardveru starom čak i po 5-7 godina, lightweight je, a može raditi sve što ti je potrebno.

Naravno, GIMP ne može zamijeniti Photoshop, kao što i LibreOffice ne može zamijeniti MS Office paket, ali tu su kao besplatna alternativa.
I da, softver na Linuxu je besplatan.

I ima jedan vrlo dobar benefit: Privanost tj. Privacy. Nema špijunaže, ne smara sa iskočnim prozorima tipa: Imaš updejte koji čekaju itd.

Ako ti baš fali neki softver koji radi na Windowsu, onda imaš WINE ili eventualno virtuelnu mašinu upališ, što sam ja uradio također.

Za Linux početnike su ti najbolji distroi: Ubuntu/Linux Mint i njihovi ekvivalenti
Za "medium level" korisnike ti je Debian, openSUSE, Fedora, Solus itd.
Za "expert level" korisnike ti je Arch Linux, Gentoo, Slackware itd.
Za one koji žele gaming da bude primarni fokus, ima SteamOS, distro napravljen od strane Valve-a.

Ako želiš da budeš na Linuxu, a da ti baš ono Windows treba za neke stvari, onda možeš i dual boot raditi.

I da, u slučaju da počneš koristiti Linux, nemoj nasjedati na fazon da u Terminalu uradiš: sudo rm -rf / jer briše komplet hard disk, a to naravno ne želiš da ti se desi.

Linux te ne smara sa updejtima, čak i kada hoćeš da updejtuješ, omogućava ti da i dalje radiš na računaru dok on to obavlja. Podrška za drajvere/drivere je generalno OK, samo što korisnici AMD grafa su u prednosti jer Linus Torvalds je odjebao Nvidiu u skokovima. :D
https://arstechnica.com/information-tec ... to-nvidia/

Ako si zainteresovan, upali Linux virtuelnu mašinu pa vidi ako ti se sviđa. A to da je Linux i dalje u 90-tim je malo poglupo jer je Linux itekako unaprijedio. Normalno ne može parirati Windowsu jer Windows drži tržište, ali masovno je raja krenula da se prebacuje na Linux ili da eventualno prelazi na Windows 7 zbog Win 10.

I da, Linux community ti je baš "user friendly". Uvijek su tu na Linux forumima da pomognu ako negdje zapne.

Ako si također zainteresovan da naučiš kako u Terminalu raditi, onda pogledaj ovaj klip:

Last edited by Mega Man X on 05/02/2018 12:34, edited 1 time in total.
ShprenX

#6 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by ShprenX »

Slazem se sa Mega Man X, prvo digni virtuelnu masinu i instaliraj Linux ili ako imas drugi hard disk mozes na njega. Ne radi dual boot na jednom hard disku, bar ne Windows i Linux.

Mislim da je Linux Mint najbolja opcija za prelaz sa Windows-a, najslicniji je Windows-u tako da bi se mogao snaci u njemu.
Za vecinu programa imas Software Manager, tako da na pocetku ne moras terminal koristiti dok ga malo ne savladas, u terminalu uvijek oprezno jer lako mozes uhebat i sefa i stanicu. :D :D
Video sto je postao Mega Max X obavezno pregledaj :thumbup:

Ja koristim Debian i Linux mint, dok je Windows za igre :D

Uleti u Linux grupu na facebooku, bilo kakav problem da imas samo postaj tamo i u vrlo kratkom vremenu ces dobiti pomoc, a mozes i meni na PP pa cemo skontat nesta :D :thumbup:
semirsar

#7 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by semirsar »

trenutno na desktopu vrtim feren OS
https://ferenos.weebly.com/

febo_acm

#8 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by febo_acm »

Mog jarana je ujeo Linux, bio lud cuko skroz.
Radar71

#9 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Radar71 »

febo_acm wrote:Mog jarana je ujeo Linux, bio lud cuko skroz.
:lol:
pustopoljina

#10 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by pustopoljina »

moze li se sa androida pristupiti na raspberry pi?
febo_acm

#11 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by febo_acm »

Na sta mislis konkretno?
pustopoljina

#12 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by pustopoljina »

febo_acm wrote:Na sta mislis konkretno?
Sa nekog kompa mozes otvoriti terminal i pristupiti raspberrypiju...moze li se to sa androida?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#13 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by gentoo »

Naravno da moze

https://juicessh.com

Prije toga "how to enable SSH on Raspian"
pustopoljina

#14 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by pustopoljina »

gentoo wrote:Naravno da moze

https://juicessh.com

Prije toga "how to enable SSH on Raspian"
Shh je enabled jer moze s kompa, super da moze sa androida! Thx!
hidr4

#15 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by hidr4 »

U usporedbi sa Windowsom, Linux je nešto najbolje što imaš danas u citavom računarskom svijetu. Jedina, ali bukvalno jedina stvar u kojoj se ne moze mjerit sa Windowsom je taj UX/UI ili vam ga User-friendly pristup, na kraju krajeva, mislim da je to jedina stvar koja i Windows drži u životu još od XP-a.

Linux je generalno brži, open source, lakše ga je programirati i implementirati stvari na i u njemu. U tom svijetu servera, Linux je apsolutni vlasnik sa skoro 95% udjela, to dovoljno govori o njegovoj moći.Nažalost PC je taj koji diktira tržište, i to drži Windows.

Ako iskljucimo ljude koji nisu nešto ludi za računarima i koriste osnovne stvari, jedini razlog zašto ostatak korisnika ne prelazi na Linux je taj što su sve softweri, igrice jednostavno pristupacnije kroz windows.

Generalno, kada nekome spomeneš Linux, prvo što ce ti reci je "super je to, cuo sam da tamo nema virusa"..
Da istina je, na Linuxu naime malware i ti programi nisu zastupljeni, ne zbog toga što ih nema, vec zbog toga što nema tržišta koje bi napali.
febo_acm

#16 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by febo_acm »

to ti onako opalio neki svoj lični review, ničim izazvan? :D
arnes_king

#17 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by arnes_king »

hidr4 wrote:U usporedbi sa Windowsom, Linux je nešto najbolje što imaš danas u citavom računarskom svijetu. Jedina, ali bukvalno jedina stvar u kojoj se ne moze mjerit sa Windowsom je taj UX/UI ili vam ga User-friendly pristup, na kraju krajeva, mislim da je to jedina stvar koja i Windows drži u životu još od XP-a.

Linux je generalno brži, open source, lakše ga je programirati i implementirati stvari na i u njemu. U tom svijetu servera, Linux je apsolutni vlasnik sa skoro 95% udjela, to dovoljno govori o njegovoj moći.Nažalost PC je taj koji diktira tržište, i to drži Windows.

Ako iskljucimo ljude koji nisu nešto ludi za računarima i koriste osnovne stvari, jedini razlog zašto ostatak korisnika ne prelazi na Linux je taj što su sve softweri, igrice jednostavno pristupacnije kroz windows.

Generalno, kada nekome spomeneš Linux, prvo što ce ti reci je "super je to, cuo sam da tamo nema virusa"..
Da istina je, na Linuxu naime malware i ti programi nisu zastupljeni, ne zbog toga što ih nema, vec zbog toga što nema tržišta koje bi napali.
Zaboravio si glavnu stvar zasto ljudi ne prelaze.

Windows je lakse koristiti i ne treba ti nikakvo znanje, dok za Linux :-)
febo_acm

#18 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by febo_acm »

Ne bih se slozio... Danas je Linux poprilicno jednostavan. Ko pocinje od pocetka, njemu je svejedno...
Shiba

#19 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Shiba »

Nekad naletih na sličnu temu pa odlučih da probam Linux pošto se igram uglavnom na konzolama i ne koristim nikakav "ekskluzivni" softver. Ono što radim, radim u Chrome-u pa me ništa ne veže za Windows. Elem, instaliram Linux, ako se dobro sjećam bila je neka LTS verzija Ubuntu-a, možda 12.x ili tako nekako. Sve je išlo manje-više glatko, bio sam impresioniran što sva periferija radi i ne fale mi nikakvi driveri, znam da je to nekad bio veliki problem. U jednom momentu skontam da ima VLC ali je starija verzija koju treba update-ovati i tu je počela avantura.

1. Ne možeš update da uradiš, treba maknuti staru verziju. Idi na Google i vidi kako.
2. Ne možeš instalirati novu verziju jer nemaš odakle. Idi na Google i vidi zašto.
3. Paket koji skineš sa njihove stranice ne može se instalirati na tvojoj distribuciji. Idi na Google i vidi zašto.
4. Treba dodati repository koji ima VLC pa onda instalirati preko njega. Idi na Google i vidi kako.
5. Instalaciju možeš obaviti samo iz terminala. Idi na Google i vidi kako.
6. Set komandi koje si našao ne radi, idi na Google i traži dok ne nađeš.
7. Imaš novu verziju VLC-a.

Dakle, sigurno dva sata jahanja po Google-u za tako debilno jednostavnu stvar koja se na Windowsima obavlja downloadom instalacije i dva klika. I onda neko kaže, "Lakše je implementirati stvari", ma hajte molim vas. :lol: Linux je lijepa ideja i napredovao je dosta u zadnje dvije decenije ali je još uvijek OS za ljude koji uživaju u tom natezanju i gubljenju vremena. Ubijeđen sam da je to jedini razlog što se Linux nikad nije značajno probio među prosječne korisnike.

Za dva sata može da se uradi dosta toga. Ja mogu da zaradim 20 dolara, mogu da odvedem djecu u šetnju i na sladoled, mogu da pogledam film, mogu da se družim sa ženom, mogu da odem na pivo sa jaranima, mogu da odgledam utakmicu, mogu da odspavam. Ma mogu i da depiliram guzove ako mi je ćejf. Sve je to daleko bolja i zabavnija opcija od odgonetanja kako dobiti novu verziju VLC-a na Linuxu. Onog momenta kad se to promijeni, ja ću postati korisnik.
Qler

#20 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Qler »

To je stvar navike. Da znas CLI to bi trajalo dvije sekunde...

Npr. mene nervira kod windowsa kad hoces da snimis vise aplikacija ili update ili da ih izbrises treba ti godina. Na linuxu je to linija u CLI...
hidr4

#21 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by hidr4 »

arnes_king wrote:
hidr4 wrote:U usporedbi sa Windowsom, Linux je nešto najbolje što imaš danas u citavom računarskom svijetu. Jedina, ali bukvalno jedina stvar u kojoj se ne moze mjerit sa Windowsom je taj UX/UI ili vam ga User-friendly pristup, na kraju krajeva, mislim da je to jedina stvar koja i Windows drži u životu još od XP-a.

Zaboravio si glavnu stvar zasto ljudi ne prelaze.

Windows je lakse koristiti i ne treba ti nikakvo znanje, dok za Linux :-)
Ocigledno ne znaš šta je UX/UI.
semirsar

#22 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by semirsar »

Shiba wrote:Nekad naletih na sličnu temu pa odlučih da probam Linux pošto se igram uglavnom na konzolama i ne koristim nikakav "ekskluzivni" softver. Ono što radim, radim u Chrome-u pa me ništa ne veže za Windows. Elem, instaliram Linux, ako se dobro sjećam bila je neka LTS verzija Ubuntu-a, možda 12.x ili tako nekako. Sve je išlo manje-više glatko, bio sam impresioniran što sva periferija radi i ne fale mi nikakvi driveri, znam da je to nekad bio veliki problem. U jednom momentu skontam da ima VLC ali je starija verzija koju treba update-ovati i tu je počela avantura.

1. Ne možeš update da uradiš, treba maknuti staru verziju. Idi na Google i vidi kako.
2. Ne možeš instalirati novu verziju jer nemaš odakle. Idi na Google i vidi zašto.
3. Paket koji skineš sa njihove stranice ne može se instalirati na tvojoj distribuciji. Idi na Google i vidi zašto.
4. Treba dodati repository koji ima VLC pa onda instalirati preko njega. Idi na Google i vidi kako.

Dakle, sigurno dva sata jahanja po Google-u za tako debilno jednostavnu stvar koja se na Windowsima obavlja downloadom instalacije i dva klika. I onda neko kaže, "Lakše je implementirati stvari", ma hajte molim vas. :lol: Linux je lijepa ideja i napredovao je dosta u zadnje dvije decenije ali je još uvijek OS za ljude koji uživaju u tom natezanju i gubljenju vremena. Ubijeđen sam da je to jedini razlog što se Linux nikad nije značajno probio među prosječne korisnike.

Za dva sata može da se uradi dosta toga. Ja mogu da zaradim 20 dolara, mogu da odvedem djecu u šetnju i na sladoled, mogu da pogledam film, mogu da se družim sa ženom, mogu da odem na pivo sa jaranima, mogu da odgledam utakmicu, mogu da odspavam. Ma mogu i da depiliram guzove ako mi je ćejf. Sve je to daleko bolja i zabavnija opcija od odgonetanja kako dobiti novu verziju VLC-a na Linuxu. Onog momenta kad se to promijeni, ja ću postati korisnik.
uf, to nekad daaavno bilo, et' probaj sad neku distru, iznenadices se :thumbup: :mrgreen:
ado_sar

#23 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by ado_sar »

Shiba wrote:Nekad naletih na sličnu temu pa odlučih da probam Linux pošto se igram uglavnom na konzolama i ne koristim nikakav "ekskluzivni" softver. Ono što radim, radim u Chrome-u pa me ništa ne veže za Windows. Elem, instaliram Linux, ako se dobro sjećam bila je neka LTS verzija Ubuntu-a, možda 12.x ili tako nekako. Sve je išlo manje-više glatko, bio sam impresioniran što sva periferija radi i ne fale mi nikakvi driveri, znam da je to nekad bio veliki problem. U jednom momentu skontam da ima VLC ali je starija verzija koju treba update-ovati i tu je počela avantura.

Da nisi u 2018. godini instalirao ubuntu iz 2012. mozda ti ta tvoja linux avantura i ne bi bila toliko negativna.
febo_acm

#24 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by febo_acm »

meni stara koristi linux, prvi put upalila laptop sa 50 godina... danas uredno upali laptop, koristi skype, yt, gugla nešta... uzme laptop od sestre na vikendici i govori šta je ovo kod tebe ovako čudno, a kod nje win 10... ja uradim upgrade sa lts na lts i to je to.

sve je stvar percepcije.
Shiba

#25 Re: Linux Operativni sistem all about

Post by Shiba »

ado_sar wrote: Da nisi u 2018. godini instalirao ubuntu iz 2012. mozda ti ta tvoja linux avantura i ne bi bila toliko negativna.
Pa nisam debil druže da u 2018. skidam distribuciju iz 2012., gdje si to pročitao? Kad sam odlučio da probam, skinuo sam najfriškiju LTS distribuciju a u to vrijeme je bila aktuelna 12.x ili 13.x, nisam siguran. Ima par godina, što jest jest, možda je vakat da probam opet.
Post Reply