Libanon

Post Reply
JovicSA

#3926 Re: Libanon

Post by JovicSA »

apsidejzi wrote: 10/10/2024 10:31
Point. wrote: 10/10/2024 07:12
apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03 A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja.
Takozvani nanijetni genocid.

U moru gluposti, ovo je vrh.
Ja mislim da se 7/10 nije ni desio. To je sve bila teorija zavjere cionista kako bi mogli ubijati nevine palestince. Jebali vas i libanonci i palestinci. Prodali bi vas za saku para kao sto i jesu. A vi ih ovdje oplakujete. Idite se i vi grlite sa seseljem jebo vas on glupe.
Prvo nije OK da tako psuješ, drugo niko ne spominje Šešelja ni Miloševića osim vas koji podržavate cioniste.
Last edited by JovicSA on 10/10/2024 11:10, edited 1 time in total.
JovicSA

#3927 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 10:42 Ko se pravi lud na bilo čije patnje?

S tim da bi Palestinci morali malo porazgovarati i o svom vodstvu sve ove godine.

I Arafat i jedan poslije njega su izjavili da je greška počinjena što nije prihvaćen plan UN za podjelu na dvije države.

Znači, nije da im vođe nisu (bile) svjesne da su se greške radile.

Naravno, i Izraelci bi trebali rešetati svoje vođe.
Rekao je i Alija da bi neke stvari uradio drugačije ali to nije izgovor za genocid i etnička čišćenja koja je druga strana napravila. Isto tako je i sa Palestincima. Lako je biti general poslije bitke.
Capajebo

#3928 Re: Libanon

Post by Capajebo »

apsidejzi wrote: 10/10/2024 10:30
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 09/10/2024 23:14
apsidejzi wrote: 09/10/2024 23:03
Najbolji su mi ovi koji dodju i kazu kako Izrael cini genocid. Tacno vidis da su uzeli stranu i sebi zacrtali neku mantru. A u stvari, istina je da Izrael cini genocid, ali i ovi ostali cine genocid nad Izraelom. Ne u istoj skali ali jbg, da mogu istrijebili bi sve i jednog jevreja. Tako da sve stane su jednake osim u broju zrtava al i to se mijenja cesto na BI tako da nije iskljuceno da za 10 godina ovi drugi krenu tresti gace
To su i srbi pricali daj da pokoljemo Bosnje jerbo ce oni nas poklati cim budu mogli, a sjetimo se i da su poturice.

E cuj i ovi ostali cine genocid nad Izraelom, manji doduse al da mogu sve bi ih pobili tako da su sve strane jednake osim zrtava. Nevjerovatno sta si napisao, nevjerovatno :skoljka:

Sumire, jebe te malo Al Nakba, proguglaj ako nisi cuo. Ima i "finih" dokumentaraca.

S kim ja dijelim zrak, tobe jarabi.
S kim ja dijelim zrak jbg. Koji ignorant. Sta mislis sta bi se desilo sa Izraelom i narodom koji tu zivi da ih se hamas i hezbolah dokopaju i da imaju mogucnost da bombarduju kako hoce? Haj budi iskren jednom!
Sta bi se desilo sa Izrealom da ih se dokopa Haman i Hezbolah je pretpostavka. Sta se desava Palestincima od strane tog istog Izraela je cinjenica.
Nisu svi narodi bogalji ko mi pa da imaju pamcenje zlatne ribice. I njima se potura prica ko nas bre zavadi, samo sto je oni ne puse kao mi.
S jedne strane imamo pokazatelj sta se desava od trenutka dobijanja pozicije moci Jevreja u Izrealu, s druge strane imamo preko 1000 godina historijskih cinjenica sta se desavalo kada su muslimani bili pozicija moci.

Historijski krvolocni europski narodi nazivaju nekoga teroristom i divljakom, a citave njihove civilizacije nastale na ugnjetavanju i genocidu drugih.
Tipa sto se sada Kina pokusava predstaviti kao veliko zlo od naroda, samo zato sto su se drznuli da ne puse qrac zapadu. A taj isti zapad kad god je mogao kroz citavu historiju im samo jebo mater.
Timscho

#3929 Re: Libanon

Post by Timscho »

Zna li se linija fronta u Libanu, tačke sukoba? Jel IDF uspio ući i u jedan grad?
Osmi Socrates

#3930 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

JovicSA wrote: 10/10/2024 11:09
Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 10:42 Ko se pravi lud na bilo čije patnje?

S tim da bi Palestinci morali malo porazgovarati i o svom vodstvu sve ove godine.

I Arafat i jedan poslije njega su izjavili da je greška počinjena što nije prihvaćen plan UN za podjelu na dvije države.

Znači, nije da im vođe nisu (bile) svjesne da su se greške radile.

Naravno, i Izraelci bi trebali rešetati svoje vođe.
Rekao je i Alija da bi neke stvari uradio drugačije ali to nije izgovor za genocid i etnička čišćenja koja je druga strana napravila. Isto tako je i sa Palestincima. Lako je biti general poslije bitke.
Ja ne tražim izgovore za bilo šta. Spominjem šta su palestinske vođe govorile. Dakle, njihova ocjena njihovih grešaka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3931 Re: Libanon

Post by Truba »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 10:56 Pa ne znamo mi kako bi se stvari odvijale da je prihvaćen plan.

Bila je drugačija situacija u svijetu (i u regionu) tada nakon Drugog Svjetskog Rata.

Danas je to pitanje puno kompliciranije.
to si u pravu
drukčiji su bili uvjeti

ali je malo licemjerno
npr pakisan i indija
razmjena pučanstva
MOŽE
turska i grčka
razmjena pučanstva
MOŽE
srbija i hrvatska
razmjena pučanstva
MOŽE
entiteti u BiH
razmjena pučanstva
MOŽE
eno i gorski karabah je završena priča
i južni sudan
i istočni timor
svi se dogovore na kraju

samo se u svetoj zemlji ne može nešto dogovoriti da ne bude rata...
Truba

#3932 Re: Libanon

Post by Truba »

Timscho wrote: 10/10/2024 11:14 Zna li se linija fronta u Libanu, tačke sukoba? Jel IDF uspio ući i u jedan grad?
ma njihovi ratovi nisu ko naši na balkanu

takodjer...ko je bio u pustinji zna što znači biti u pustinji
ja sam izržao 20ak sekundi i vratio se u kimatizirani bus
šta znači držati pustinju
ma dole je sve pustinja isprekidana cestama
Osmi Socrates

#3933 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Pa sigurno je jedan od razloga i to što je u pitanju sveta zemlja.

Po tom planu UN, Jerusalem je trebao biti pod međunarodnim UN nadzorom, btw.
Truba

#3934 Re: Libanon

Post by Truba »

zemlja jeste sveta
ali nigdje ne piše da baš moraž živjeti u tom i tom gradu
kažem razmjena pučanstva je svuda funkcionirala
dovoljno je pogledati koliko su jugoslavenske komunjare razmijenile poljaka s poljskom
i nikom ništa ti su političari i dalje svetci za pojedine forumaše usprkos humanom preseljenju poljaka i nijemaca da ne nabrajam dalje itd

predloži to u Svetoj zemlji odmah si fašista
znači komunisti su mogli milijune i destine milijuzna ljudi premijestati s jednog kraja kontinenta na drugi i nikom ništa
heroji
pa i tatarima je krim bio svet itd
i poljacima gumjera
i folksdojčerima vojvodina
JovicSA

#3935 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Ima li teme da ti @Truba ne pomeneš mrske komuniste? Nema, jednostavno si opsjednut njima. A reci uzimanje logoraša na prisilan rad to je OK pa je vama štovaocima NDH tradicije i ideologije svetac Jugoslav Čović, kako to komentarisati?
Osmi Socrates

#3936 Re: Libanon

Post by Osmi Socrates »

Zašto čovjeku govoriš da je "štovaoc NDH tradicije"?

Gdje je on to napisao? Zašto njemu to pišeš? Zato što je Hrvat?

Kakav glupav upis.
breuer

#3937 Re: Libanon

Post by breuer »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 12:11 Zašto čovjeku govoriš da je "štovaoc NDH tradicije"?

Kakav glupav upis.
:lol:
Truba

#3938 Re: Libanon

Post by Truba »

Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 12:11 Zašto čovjeku govoriš da je "štovaoc NDH tradicije"?

Kakav glupav upis.
ljudi se jednostavno ne mogu pomiriti s određenim činjenjicama o razmjeni stanovništva prije poslije ili za vrijeme ratova

pogledajte distribuciju grčkog i turskog pučanstva prije dogovora u lozani
dakle liga naroda je dogovorila da se grci i turci konačno pomire
što je bilo potrebno za to...da svak ima pravo birati u kojoj zemlji želi
to su imali i u korejama
itd
istra_hr

#3939 Re: Libanon

Post by istra_hr »

Truba wrote: 10/10/2024 11:44
Timscho wrote: 10/10/2024 11:14 Zna li se linija fronta u Libanu, tačke sukoba? Jel IDF uspio ući i u jedan grad?

takodjer...ko je bio u pustinji zna što znači biti u pustinj
Krivo, apsolutno krivo!
Libanon NIJE pustinjska zemlja...
Bio u Libanonu prije cca.30-ak godina, nakon njihovog građanskog rata.
Imaju i planine na kojima je moguće skijanje.
Generalno rečeno, bili bi (jako) bogata zemlja da nemaju ova sranja koja čine ne Libanonci
newera86

#3940 Re: Libanon

Post by newera86 »

Hendrix wrote: 10/10/2024 08:43
Osmi Socrates wrote: 10/10/2024 08:32 Ma ne treba štediti ni Izrael.

Sve luđi od luđeg na Bliskom Istoku. Skoro bez izuzetka.
Ma normala. Ali me iritira ovde prica o svjetskom poretku i neka naiva o pravdi i postenju. Svi igraju prljavo, i vlada zakon jaceg. Ne znam vise koliko se moze pravdati necija nesposobnost organizovanja i modernizovanja.

Kako je Kina se digla iz dubokog siromastva i postala svjetski faktor opet. Sve se moze kad se ima sistem i pravi ljudi na pravom mjestu.
Idi u Gazu pa postani Elon Musk, nemoj nama suplje price pricat.
dixi5

#3941 Re: Libanon

Post by dixi5 »

JovicSA wrote: 10/10/2024 11:07 osim vas koji podržavate cioniste.
Ne postoji razlika izmedju onoga ko podrzava izrael ili palestinu ili iran. Isto tako ne postoji razlika izmedju onoga ko podrzava rusiju, ili ukraijinu.

Znas zasto? Zato sto nismo smece pomeli ispred svojih vrata, a kao nesto se brinemo za druge u svijetu. Licemjeri smo ogromni!
LSD

#3942 Re: Libanon

Post by LSD »

istra_hr wrote: 10/10/2024 12:36

Krivo, apsolutno krivo!
Generalno rečeno, bili bi (jako) bogata zemlja da nemaju ova sranja koja čine ne Libanonci
Ne samo Libanon, ni Palestina/Izrael nije pustinjska zemlja...ali objasnjavati to Trubi je otprilike kao objasnjavati Rami Isaku Bernulijevu jednacinu, ne ide, jalov posao. ...u njegovom balkanoidnoj needukovanoj glavi je sve to nekakva pustinja okolo.
JovicSA

#3943 Re: Libanon

Post by JovicSA »

dixi5 wrote: 10/10/2024 12:49
JovicSA wrote: 10/10/2024 11:07 osim vas koji podržavate cioniste.
Ne postoji razlika izmedju onoga ko podrzava izrael ili palestinu ili iran. Isto tako ne postoji razlika izmedju onoga ko podrzava rusiju, ili ukraijinu.

Znas zasto? Zato sto nismo smece pomeli ispred svojih vrata, a kao nesto se brinemo za druge u svijetu. Licemjeri smo ogromni!
Vidiš to je ogromna razlika. Nisu palestinci i Iranci skupljali svoj narod po svijetu i slali u Palestinu pa protjerivali Jevreje, to je derastična razlika i upravo pokušaj distorzije te slike servira se od strane cionista jer eto svi su isti a razlika je golema i nisu isti.

Kakav glupav upis.
Pa znam šta piše od ranije, ne govorim to na pamet, i nije to samo na osnovu ovog posta. U gotovo svakom postu dotični provuće neki "niđe veze" primjer sa partizanima, Jugoslavijom, Titom i komunistima, znači gotovo da nema teme gdje dotični ne pomene iste. Sada da napišeš danas je lijep i sunčan dan dotični bi u tom kontekstu vjerovatno rekao isti ovakav dan je bio kada su partizani klali Hrvate na Blajburgu ili slično. Iz tog njegovog pisanja od ranije da se naslutiti na koji mlin dotični tjera vodu a vidi se da je simpatizer tog "Za Dom spremni" narativa.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3944 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

istra_hr wrote: 10/10/2024 12:36

Krivo, apsolutno krivo!
Meni se po utisku čini da je Liban po geografiji nešto kao kada bi spojio Dalmaciju i hercegovačko zaleđe u jednu državu.
apsidejzi

#3945 Re: Libanon

Post by apsidejzi »

Capajebo wrote: 10/10/2024 11:12
apsidejzi wrote: 10/10/2024 10:30
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 09/10/2024 23:14

To su i srbi pricali daj da pokoljemo Bosnje jerbo ce oni nas poklati cim budu mogli, a sjetimo se i da su poturice.

E cuj i ovi ostali cine genocid nad Izraelom, manji doduse al da mogu sve bi ih pobili tako da su sve strane jednake osim zrtava. Nevjerovatno sta si napisao, nevjerovatno :skoljka:

Sumire, jebe te malo Al Nakba, proguglaj ako nisi cuo. Ima i "finih" dokumentaraca.

S kim ja dijelim zrak, tobe jarabi.
S kim ja dijelim zrak jbg. Koji ignorant. Sta mislis sta bi se desilo sa Izraelom i narodom koji tu zivi da ih se hamas i hezbolah dokopaju i da imaju mogucnost da bombarduju kako hoce? Haj budi iskren jednom!
Sta bi se desilo sa Izrealom da ih se dokopa Haman i Hezbolah je pretpostavka. Sta se desava Palestincima od strane tog istog Izraela je cinjenica.
Nisu svi narodi bogalji ko mi pa da imaju pamcenje zlatne ribice. I njima se potura prica ko nas bre zavadi, samo sto je oni ne puse kao mi.
S jedne strane imamo pokazatelj sta se desava od trenutka dobijanja pozicije moci Jevreja u Izrealu, s druge strane imamo preko 1000 godina historijskih cinjenica sta se desavalo kada su muslimani bili pozicija moci.
Sta se desavalo na tom prostoru kad su muslimani bili pozicija moci? Svi ostali su bili gradjani drugog reda. Jevreja i krscana je bilo u promilima. Jbg, isto sranje samo drugo pakovanje sada. To upravo ja i zelim kazati. Na tom podrucju se maltletira drugi i drugaciji i samo je pitanje geopolitickih odnosa ko nad kim vrsi genocid. Trenutno Izrael to radi nad palestincima, ali vratimo se par stoljeca unazat opet imamo genocid, urbicid i kulturocid samo s druge strane.

Tako da kod njih nije prica ko nas bre zavadi. Kod njih je jedna malo drugacija geopoliticka prica. Hajde da se vratimo godinu i koji mjesec unazad, prije nego su sukobi poceli. Kako je sve ovo pocelo? Pocelo je par mjeseci prije 7/10 kada su saudija i izrael pregovarali o potpisivanju sporazuma. Izmedju ostalog, diskutovali su pitanje Palestine. Cak su se nesto i dogovorili. Ja sam staljao link na tu temu i mrsko mi sad trazit ali znam da sam na ovom forumu napisao da su napravili dogovor bez palestinaca i da ostaje da se vidi kako ce palestinci reagovati.

Sta ustvari hocu da kazem? jedini zajednicki sadrzilac svih ovih problema na BI ukljucujuci i Libanon je trougao izrael Iran saudija. izrael ima ideju da napravi saradnju sa saudijom i turskom i da onda ove tri drzave kontrolisu desavanja na tom podrucju. Naravno, amerima se ovo svidja jer su sve tri drzave njihovi vazali, tako da u principu i oni kontrolisu podrucje. medjutim, druga strana (Iran i po logici Rusija/Kina) ne zele to. Zato je i dosao 7/10. Kada se odmaknes od religijskih osjecanja i slijepog slijedjenja irana (sto je kod 90% forumasa slucaj jedno od to dvoje), onda vidis geopolitiku na terenu. Saudija i Izrael trebaju potpisati svaki tren sporazum i onda Hamas iz cista mira napadne Izrael sa iranskim instrukcijama a prethodni mjesec boravili kod Putina u Moskvi.

Vidis, mene ovdje cesto optuzuju da sam proizraelski zato sto pisem na nacin da ne uzdizem palestince ili libanonce. Ja gledam stvari sa geopolitickog aspekta a tu nema mjesta emocijama. Cisti interesi. Zato ja i mogu vidjeti da je ovaj trenutni sukob bio pokusaj Irana da poremeti saradnju izraela i saudije a kasnije i turske. I uspjeli su. Sporazum nije postignut jer su pregovori zaledjeni posto saudija nije mogla nastaviti iste zbog genocida u gazi. 1:0 za Iran i Rusiju. Ali ova utakmica nema kraj. Ovo je utakmica u kojoj uvijek dolazi iduce poluvrijeme.

Eh sad, ja ne znam sta izrael misli, ali vidim sta rade. Oni sistematski i strateski unistavaju iranske resurse. Hamas su odveli u kameno doba. U procesu su napravili genocid al to je drugi par rukava. kada su zavrsili sa hamasom obrusili su se na libanon i tu strateski rade. unistili su prva tri nivoa hezbolahovog rukovodstva i ubili trojicu nasljednika i jos jednog koji nije bio proglasen nasljednikom ali je treba biti. Sad je hezbolah bez glave totalno. A hezbolah je iranski proksi. Ja sam cak imao teoriju da je Iran zrtvovao hezbolahovog vodju jer je poceo saradjivati sa amerikancima. Meni je to totalno logicno jer ovaj rat je gopoliticki rat. Sve izraelske resurse zele unistiti a ako nasralah pocne saradjivati sa amerima on je automatski postao njihov resurs. No nema veze.

Moja je teorija da Izrael ima zelju normalizirati odnose sa sunijskim svijetom kako bi dominirali podrucjem sa ova tri velika igaca (saudija, turska, izrael). Istovremeno Iran zeli dominirati i nastoji unistti vezu prvobitna tri aktera. I sad unistavaju resurse jedni drugima. U tom unistavanju stradaju nevini ljudi al to je kolateralna steta.
istra_hr

#3946 Re: Libanon

Post by istra_hr »

sehohari wrote: 10/10/2024 13:24
Meni se po utisku čini da je Liban po geografiji nešto kao kada bi spojio Dalmaciju i hercegovačko zaleđe u jednu državu.
:thumbup: :thumbup:
Upravo tako
JovicSA

#3947 Re: Libanon

Post by JovicSA »

7/10 je došao zato što Iran i Kina to žele odnosno ne žele kontrolu drugih. Eh..čovjek hladno preskoči 80-90 godina uzroka problema :roll: Dalje mi se ne čita.
cvrčak_na_hedonizmu

#3948 Re: Libanon

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Chmoljo wrote: 10/10/2024 00:05
jel vidim natruhe mesijanskog kompleksa, tačno znam da će krenuti nego nadobudno prosipanje šuplje uz neku teorijicu zavjere kao šlagvort.

ko da su iz iste fabrike izašli. svi isto drve.

"skretanje pažnje" i "otvaranje očiju", omiljene sintagme.
Iste stvari radis objasnjavajuci ljudima da glasaju i zasto je bitno glasati za Trojku samo s tim se slazes pa si ti, u svojim ocima, pametan i dobronamjeran, a sa mojim stavovima se ne slazes pa sam ja budaletina i teoreticar zavjere, sablonski.

Kada nakon 22 godine skontam da sam izglasao Damira Reketasa Hadzica, Lagumdziju, Komsica i njegove sdO preletace, a onda kao slag na tortu glasam za fol liberalnu NS koja za vrijeme korone trazi raznorazne zabrane i restrikcije, e cuj liberali. Imas historiju mojih postova, bujrum.

Ono sto te jebe jeste realnost i percepcija gledanja na stvari. To sto ti mislis da nesto tako treba da bude ne znaci da tako jeste, isto vazi i za mene s tim da sam ja misljenje mijenjao,.a ti zakucao i ko sivonja guras u smijeru gdje mislis da se treba ici

Termin teorija zavjere je konstruisan da se usutkaju oni koji se nisu slozili sa zvanicnom verzijom atentata na Kenedija. Bas cesto se spominju sa pocetka 21 vijeka i od jednog dogadjaja kada su dva aviona srusili tri zgrade, kada su nasli pasos na mjestu udara. Sve ono s cim ljudi nece da se zamaraju jer sami sebi mijenjaju sliku svijeta u kojem zive je teorija zavjere. Klasicna linija manjeg otpora.

Nejse, sta bi od veselog Chmolje kojeg sam znao. Ovo sada je nako nakiselo :D
dixi5

#3949 Re: Libanon

Post by dixi5 »

JovicSA wrote: 10/10/2024 13:17 Vidiš to je ogromna razlika. Nisu palestinci i Iranci skupljali svoj narod po svijetu i slali u Palestinu pa protjerivali Jevreje, to je derastična razlika i upravo pokušaj distorzije te slike servira se od strane cionista jer eto svi su isti a razlika je golema i nisu isti.
za bosanca i hercegovca, razlika ne postoji, jer nas ne interesuje. Ako nas intereusje, nista nismo bolji od srba i hrvata koji se interesuju za neke druge drzave, recimo srbiju i hrvatsku.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3950 Re: Libanon

Post by Chmoljo »

Kakav bosanski lonac ad hominema, lokalnih izbora, vlastitih projekcija, suludih teorija.

Al nigdje Libanona.

Klasika. :D
Post Reply