Lazna konstutivnost

gospodar kuglastih munja

#26 Re: Lazna konstutivnost

Post by gospodar kuglastih munja »

mIRCerka wrote:konsTItutivni

:evil:

znam i to, ali ja sam SMS generacija i skracujem rijeci :mrgreen: umjesto da pisem televizor stoji TV, umjesto konstitutivnost, ja pisem konst.utivnost

u svakom slucaju hvala na podsjecanju i ispravci zbog ocuvanja knjizevnog jezika, ma koji bio u pravu ste 100%
SmislovS

#27 Re: Lazna konstutivnost

Post by SmislovS »

gospodar kuglastih munja wrote:Mi Bosanci smo prevareni vec na startu. U Ustavu stoji da su BiH konstituisali Srbi Hrvati i Bosnjaci ...
Bas kao da smo svi odreda dosli iz Zanzibara (nemam nista protiv Zanzibara), vidjeli komad zemlje, na kojoj nikad niko nije boravio niti nogom krocio, pri tom u "Vodicu po nenaseljenim teritorijama" procitali da se taj okolceni i niciji komad zemlje zove Bosna, te tu poboli nase stijegove i konstituisali Drzavu.

Uza sve to smo naglasili da smo mi ti narodi koji upravo tvorimo ovu Drzavu koja "nikad i nigdje nije postojala", te smo po toj bazi-osnovu-temelju, samim tim cinom drzavotvorni narodi i to trojezicki zapisali, kako bi novim generacijama bilo "sve mnogo jasnije".
gospodar kuglastih munja

#28 Re: Lazna konstutivnost

SmislovS wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Mi Bosanci smo prevareni vec na startu. U Ustavu stoji da su BiH konstituisali Srbi Hrvati i Bosnjaci ...
Bas kao da smo svi odreda dosli iz Zanzibara (nemam nista protiv Zanzibara), vidjeli komad zemlje, na kojoj nikad niko nije boravio niti nogom krocio, pri tom u "Vodicu po nenaseljenim teritorijama" procitali da se taj okolceni i niciji komad zemlje zove Bosna, te tu poboli nase stijegove i konstituisali Drzavu.

Uza sve to smo naglasili da smo mi ti narodi koji upravo tvorimo ovu Drzavu koja "nikad i nigdje nije postojala", te smo po toj bazi-osnovu-temelju, samim tim cinom drzavotvorni narodi i to trojezicki zapisali, kako bi novim generacijama bilo "sve mnogo jasnije".
I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#29 Re: Lazna konstutivnost

Post by pape »

gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ... :oops:
gospodar kuglastih munja

#30 Re: Lazna konstutivnost

pape wrote:
gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ... :oops:
Naravno da su nasi dragi hercegovci dio sveukupne mase naroda koji se zove Bosanci. Bez njih kao i bez krajisnika, posavaca, podrinjaca Bosna bi bila krnja.
pape

#31 Re: Lazna konstutivnost

Post by pape »

gospodar kuglastih munja wrote:
pape wrote:
Naravno da su nasi dragi hercegovci dio sveukupne mase naroda koji se zove Bosanci. Bez njih kao i bez krajisnika, posavaca, podrinjaca Bosna bi bila krnja.
Izgleda da ja ipak ne pazim na casu, ... izmice mi gradivo, ... :oops:

Svakoga casa u svakom pogledu, sve vise licite na anamoone. :zzzz:
SmislovS

#32 Re: Lazna konstutivnost

Post by SmislovS »

pape wrote:
...

E sad si se GKM "zamjerio" nama sa memli strane, ne spomenuvsi nas. I mi smo konstitutivni !

Ovo je nase prokletstvo izgleda..., a gdje smo mi, sta je sa nama? Nacionalni identitet na bazi lokalnog.
feral.tribune

#33 Re: Lazna konstutivnost

Post by feral.tribune »

pape wrote:
Kakva je razlika izmedju Hercegovine i Dalmacije , Posavine , Podrinja , Slavonije , Semberije , Krajine , Sumadije .....??
Da ti pomognem da ne gubimo vrijeme .Nikakva .Medjtim postoji jedna mala razlika i zato ti postavljas pitanje .Jer tvoje pitanje nije bas neumjesno .U imenu susjedne drzave i drugih evropskih drzava stoji samo jedna rijec .Hrvatska npr ! Srbija npr .Nema ni Dalmacije ni Slavonije .Zasto ne bi i kod nas bilo tako .Zasto ? Kome to smeta i zasto ? Nasa zemlja se zove zove BiH ali taj potpuno neoporavdan i nelogican naziv koji se sepuri u zadnjih 100 godina u hiljadugodisnjoj istoriji i istorijskom imenu Bosna se moze ispraviti .Gumicom .Nema razloga da se tako drzava zove .Unosi konfuziju ( ljudi vani misle da se radi o dvije udruzene drzave koje se mogu razdruziti kada se posvadjaju kao dvoje ljudi u braku kao Ceska i Slovacka ) a vrlo je neprakticno za izgovarati ....pisati .Reci da si bosanohercegovac je vrlo nezgodno i tesko i vidi se da nesto ne stima .U Njemckoj zive Njemci a u BiH bosanohrercegovci ???? Glupo .Da se ne bi bavili time i teorijama zavjere i sta nam htio napraviti onaj ko nam je to dao , to treba izbaciti iz sluzbenog imena .
gospodar kuglastih munja

#34 Re: Lazna konstutivnost

SmislovS wrote:
...

E sad si se GKM "zamjerio" nama sa memli strane, ne spomenuvsi nas. I mi smo konstitutivni !

Ovo je nase prokletstvo izgleda..., a gdje smo mi, sta je sa nama? Nacionalni identitet na bazi lokalnog.
Nisam ja vas zaboravio jer su svi gradjani ove zemlje i njeni nacionalni bosanci. Cak su nam i brda , sume, rijeke, endemicne zivotinje, biljke bosanske, nase nacionalno blago. I ona reprezentacija ribara sto je otisla na Novi Zeland prije 10 dana i kojoj je Ribarski Savez namjerno zaboravio uplatiti kotizaciju za ucesce, pa ljudi djaba o svom trosku zveknli 20 000km, i nisu se takmicili u zvanicnoj konkurenciji, i ona je nacionalni tim , sastavljena od raznih etnickih profila. Sve to pripada samo jednoj, Bosanskoj naciji. :thumbup: :lol:
SmislovS

#35 Re: Lazna konstutivnost

Post by SmislovS »

SmislovS wrote:
...

Nisam ja vas zaboravio jer su svi gradjani ove zemlje i njeni nacionalni bosanci. Cak su nam i brda , sume, rijeke, endemicne zivotinje, biljke bosanske, nase nacionalno blago. I ona reprezentacija ribara sto je otisla na Novi Zeland prije 10 dana i kojoj je Ribarski Savez namjerno zaboravio uplatiti kotizaciju za ucesce, pa ljudi djaba o svom trosku zveknli 20 000km, i nisu se takmicili u zvanicnoj konkurenciji, i ona je nacionalni tim , sastavljena od raznih etnickih profila. Sve to pripada samo jednoj, Bosanskoj naciji. :thumbup: :lol:
Sve stoji sto si rekao u ranijem postu i ko fol si mi se zamjerio.
Moj komentar je samo sala na racun lokal-patriotizma. Memli strana :lol: je cjelokupna lijeva obala Miljacke!
gospodar kuglastih munja

#36 Re: Lazna konstutivnost

SmislovS wrote:
SmislovS wrote:
...

Sve stoji sto si rekao u ranijem postu i ko fol si mi se zamjerio.
Moj komentar je samo sala na racun lokal-patriotizma. Memli strana :lol: je cjelokupna lijeva obala Miljacke!
:thumbup:

To je previse lokalno za mene, ta ljeva obala Miljacke. Nisam sarajlija. Mama knanadjanka, tata francuz, oboje etnicki bosanci, sto sam naravno i ja, a spremam se da budem nacionalni bosanac.
pape

#37 Re: Lazna konstutivnost

Post by pape »

feral.tribune wrote:
pape wrote:
Kakva je razlika izmedju Hercegovine i Dalmacije , Posavine , Podrinja , Slavonije , Semberije , Krajine , Sumadije .....??
Da ti pomognem da ne gubimo vrijeme .Nikakva .Medjtim postoji jedna mala razlika i zato ti postavljas pitanje .Jer tvoje pitanje nije bas neumjesno .U imenu susjedne drzave i drugih evropskih drzava stoji samo jedna rijec .Hrvatska npr ! Srbija npr .Nema ni Dalmacije ni Slavonije .Zasto ne bi i kod nas bilo tako .Zasto ? Kome to smeta i zasto ? Nasa zemlja se zove zove BiH ali taj potpuno neoporavdan i nelogican naziv koji se sepuri u zadnjih 100 godina u hiljadugodisnjoj istoriji i istorijskom imenu Bosna se moze ispraviti .Gumicom .Nema razloga da se tako drzava zove .Unosi konfuziju ( ljudi vani misle da se radi o dvije udruzene drzave koje se mogu razdruziti kada se posvadjaju kao dvoje ljudi u braku kao Ceska i Slovacka ) a vrlo je neprakticno za izgovarati ....pisati .Reci da si bosanohercegovac je vrlo nezgodno i tesko i vidi se da nesto ne stima .U Njemckoj zive Njemci a u BiH bosanohrercegovci ???? Glupo .Da se ne bi bavili time i teorijama zavjere i sta nam htio napraviti onaj ko nam je to dao , to treba izbaciti iz sluzbenog imena .
:) O nekim od ovih gore stavova bi se moglo na dugo i siroko, ali ... mozda druge prilike.
Za sada, .... dom naroda "kvari strategiju", ... http://www.sarajevo-x.com/clanak/080407084 ... ;-)
feral.tribune

#38 Re: Lazna konstutivnost

Post by feral.tribune »

[quote="pape"][quote="feral.tribune"][quote="pape"][quote="gospodar kuglastih munja"]
I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.[/quote]
BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ... :oops:[/quote]

Da ti pomognem da ne gubimo vrijeme .Nikakva .Medjtim postoji jedna mala razlika i zato ti postavljas pitanje .Jer tvoje pitanje nije bas neumjesno .U imenu susjedne drzave i drugih evropskih drzava stoji samo jedna rijec .Hrvatska npr ! Srbija npr .Nema ni Dalmacije ni Slavonije .Zasto ne bi i kod nas bilo tako .Zasto ? Kome to smeta i zasto ? Nasa zemlja se zove zove BiH ali taj potpuno neoporavdan i nelogican naziv koji se sepuri u zadnjih 100 godina u hiljadugodisnjoj istoriji i istorijskom imenu Bosna se moze ispraviti .Gumicom .Nema razloga da se tako drzava zove .Unosi konfuziju ( ljudi vani misle da se radi o dvije udruzene drzave koje se mogu razdruziti kada se posvadjaju kao dvoje ljudi u braku kao Ceska i Slovacka ) a vrlo je neprakticno za izgovarati ....pisati .Reci da si bosanohercegovac je vrlo nezgodno i tesko i vidi se da nesto ne stima .U Njemckoj zive Njemci a u BiH bosanohrercegovci ???? Glupo .Da se ne bi bavili time i teorijama zavjere i sta nam htio napraviti onaj ko nam je to dao , to treba izbaciti iz sluzbenog imena .[/quote]
:) O nekim od ovih gore stavova bi se moglo na dugo i siroko, ali ... mozda druge prilike.
Za sada, .... dom naroda "kvari strategiju", ... http://www.sarajevo-x.com/clanak/080407084 ... ;-)[/quote]

Vidis , jednu te istu vijest mi citamo na potpuno razlicit nacin .U ovoj agencijskoj vijesti nema nicega o cemu ja govorim .Drzasa danas zove BiH i Dom naroda trazi da se to postuje i stavlja na sluzbene spise i papire u bilo kojoj prilici .Tebi je vrlo dobro poznato da na papirima iz RS , njiohooj web stranici , racunima , naplatama , skolskim udzbenicima , nema BiH.Ili je barem nema gdje god oni mogu da to ime sakriju , " zaborave " previde " .....i zato se trazi da se ipak postuje tak drzavni okvir i to ime drzave jer ipak je BiH iznad svega i ona je krov na kuci u kojoj postoje dvije sobe .To je sasvim u redu i tako treba da bude .Ono sto ti ja hocu reci da ce jednog vrlo bliskog dana doci bosanska stranka , ova Nasa stranka ili neka treca koja ce osvojiti glasove .Njihov zastupnik ce izaci u parlamentu za mikorofon i predloziti da se iz imena izbaci Hercegovina .Za ili protiv .Vidjecemo .Ja mislim da to visak , nepotreban , koji stvara ogromnu konfuziju .
Jucer me pitao covjek iz JAR da li Hercegovina ima svoju vladu i zasto se drzava tako zove .Rekao sam da vladu naravno nema a zasto se moja zemlja zove Bosna i Hercegovina ja mu nisam znao odgovoriti .Zaista nisam , pored najbolje volje .Osjecao sam se glupo .Covjeku iz Afrike koji je drtzavu dobio jucer nisam znao objasniti zasto se moja zemlja zove Bosna i Hercegovina .To je tako glupo .Vrlo zao o pokvaren covjek je dodao ovo Hercegovina u sluzbeni naziv drzave .Ko god da je bio .Njegove namjere naspram Bosne nisu bile prijateljske .
gospodar kuglastih munja

#39 Re: Lazna konstutivnost

Evo vam i trece verzije tog zakona :mrgreen:

Ovo je zakon o zastiti imena BiH. To znaci da se ime drzave BiH moze upotrebiti samo uz njenu saglasnost, a da ce onaj ko dobije dozvolu platiti drzavi tentijem na koristenje njenog imena. Drzava daje sebi za pravo da provjeri i provjerava s kojom se djelatnoscu bavis i da ti oduzme to pravo ako naprimjer otvoris javnu kucu sa nazivom Bosna i Hercegovina. :mrgreen:
Post Reply