osa wrote:gospodar kuglastih munja wrote:Mi Bosanci smo prevareni vec na startu. U Ustavu stoji da su BiH konstituisali Srbi Hrvati i Bosnjaci.
Ne postoji nikakav zvanicni dokument koji to potvrdjuje. Neka lijepo povezana knjiga sa potpisima predstavnika tih naroda. Niti se zna gdje je odrzana ta svecanost niti ko je ucestvovao na njoj, niti ko je potpisao. Nema nista. To je samo fikcija iz Alan Ford romana.
Ko je i kad je konstituisao BiH ? Zna li se ?
pa kulin ban.
Tad nije postojala Hercegovina
Ali si u jednom u pravu. Upravo je Kulin Bad konstituisoa Bosnu. Tad su vladale drugacije prilike, feudalizam, plemicki sloj, vladajuca religiozna klas, raja, robovi, plemici velikoposjednici sa apsolutnom vlascu, vazalski odnosi . Ali se tacno zna koje i kad stvorio Kraljevinu Bosnu. I tako je to trajalo sve do.....hmmm. dok komunisti nisu uzeli stvar u svoje ruke i jos u toku 2 SR formirali Republiku BiH. I tu se tacno zna ko je bio, gdje je to bilo. Ima i zapisnik. R BiH je nasljedila kontinuitet stare Bosne ( u ovo spada sve od Kulina Bana pa do raspada K YU ) i proglsena je prvi puta kao drzava njenih gradjana. Na tom skupu su bili predstavnici tri najveca naroda i jnos neki i oni su kao GRADJANI donjeli odluku da stvore R BiH.
Opet nema direktnog izjasnjavanja predstavnika naroda, vec su se svi izjasniloi kao gradjani koji dolaze iz pomenutih naroda. Znaci , konstutivnost tri naroda ne postoji.
Posto je Drzava BiH, nasljednica R BiH, time je nisu ni konstituisali narodi vec gradjani , vec sam naveo kako. Onda su oni nas prevarili, pa su formirali vlast na principu tri naroda, a ne na principu gradjana. Znaci da mozemo kao Bosanci traziti s potpunim pravom povratak na raniji sistem unutarnjeg uredjenja, tj, R BiH drzavu njenih gradjana. Po Ustavu oni bi odmah trebali raspustiti Parlament i raspisati nive izbore u BiH kao jednoj izbornoj jedinici. Potom bi novi Parlament ukinuo entitete, jer za njihovo postojanje vise ne postoji ralog, rat je stao, i time bi se uspostavila nova, odnosno stara R BiH.
Drugi zadatak novog Parlamenta je da odmah ukine Miliciju RS sa spiskom svih tadasnjih Milicionera , kao politicki dokaz zrelosti u rjesavanju krize zvana Genocidna Milicija RS ". Naravno, time bi prestala da postoji i policija Federacije a formirala bi se NORMALNA policija kakvu R BiH treba da ima.
Kad bi mene pustili ja bih to napravio za 7 dana