mIRCerka wrote:konsTItutivni
znam i to, ali ja sam SMS generacija i skracujem rijeci
u svakom slucaju hvala na podsjecanju i ispravci zbog ocuvanja knjizevnog jezika, ma koji bio u pravu ste 100%
mIRCerka wrote:konsTItutivni
Bas kao da smo svi odreda dosli iz Zanzibara (nemam nista protiv Zanzibara), vidjeli komad zemlje, na kojoj nikad niko nije boravio niti nogom krocio, pri tom u "Vodicu po nenaseljenim teritorijama" procitali da se taj okolceni i niciji komad zemlje zove Bosna, te tu poboli nase stijegove i konstituisali Drzavu.gospodar kuglastih munja wrote:Mi Bosanci smo prevareni vec na startu. U Ustavu stoji da su BiH konstituisali Srbi Hrvati i Bosnjaci ...
I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.SmislovS wrote:Bas kao da smo svi odreda dosli iz Zanzibara (nemam nista protiv Zanzibara), vidjeli komad zemlje, na kojoj nikad niko nije boravio niti nogom krocio, pri tom u "Vodicu po nenaseljenim teritorijama" procitali da se taj okolceni i niciji komad zemlje zove Bosna, te tu poboli nase stijegove i konstituisali Drzavu.gospodar kuglastih munja wrote:Mi Bosanci smo prevareni vec na startu. U Ustavu stoji da su BiH konstituisali Srbi Hrvati i Bosnjaci ...
Uza sve to smo naglasili da smo mi ti narodi koji upravo tvorimo ovu Drzavu koja "nikad i nigdje nije postojala", te smo po toj bazi-osnovu-temelju, samim tim cinom drzavotvorni narodi i to trojezicki zapisali, kako bi novim generacijama bilo "sve mnogo jasnije".
BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ...gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
Naravno da su nasi dragi hercegovci dio sveukupne mase naroda koji se zove Bosanci. Bez njih kao i bez krajisnika, posavaca, podrinjaca Bosna bi bila krnja.pape wrote:BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ...gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
Izgleda da ja ipak ne pazim na casu, ... izmice mi gradivo, ...gospodar kuglastih munja wrote:Naravno da su nasi dragi hercegovci dio sveukupne mase naroda koji se zove Bosanci. Bez njih kao i bez krajisnika, posavaca, podrinjaca Bosna bi bila krnja.pape wrote:BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ...gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
...gospodar kuglastih munja wrote:Naravno da su nasi dragi hercegovci dio sveukupne mase naroda koji se zove Bosanci. Bez njih kao i bez krajisnika, posavaca, podrinjaca Bosna bi bila krnja.pape wrote:BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ...gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
Kakva je razlika izmedju Hercegovine i Dalmacije , Posavine , Podrinja , Slavonije , Semberije , Krajine , Sumadije .....??pape wrote:BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ...gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
Nisam ja vas zaboravio jer su svi gradjani ove zemlje i njeni nacionalni bosanci. Cak su nam i brda , sume, rijeke, endemicne zivotinje, biljke bosanske, nase nacionalno blago. I ona reprezentacija ribara sto je otisla na Novi Zeland prije 10 dana i kojoj je Ribarski Savez namjerno zaboravio uplatiti kotizaciju za ucesce, pa ljudi djaba o svom trosku zveknli 20 000km, i nisu se takmicili u zvanicnoj konkurenciji, i ona je nacionalni tim , sastavljena od raznih etnickih profila. Sve to pripada samo jednoj, Bosanskoj naciji.SmislovS wrote:
...
E sad si se GKM "zamjerio" nama sa memli strane, ne spomenuvsi nas. I mi smo konstitutivni !
Ovo je nase prokletstvo izgleda..., a gdje smo mi, sta je sa nama? Nacionalni identitet na bazi lokalnog.
Sve stoji sto si rekao u ranijem postu i ko fol si mi se zamjerio.gospodar kuglastih munja wrote:Nisam ja vas zaboravio jer su svi gradjani ove zemlje i njeni nacionalni bosanci. Cak su nam i brda , sume, rijeke, endemicne zivotinje, biljke bosanske, nase nacionalno blago. I ona reprezentacija ribara sto je otisla na Novi Zeland prije 10 dana i kojoj je Ribarski Savez namjerno zaboravio uplatiti kotizaciju za ucesce, pa ljudi djaba o svom trosku zveknli 20 000km, i nisu se takmicili u zvanicnoj konkurenciji, i ona je nacionalni tim , sastavljena od raznih etnickih profila. Sve to pripada samo jednoj, Bosanskoj naciji.SmislovS wrote:
...
E sad si se GKM "zamjerio" nama sa memli strane, ne spomenuvsi nas. I mi smo konstitutivni !
Ovo je nase prokletstvo izgleda..., a gdje smo mi, sta je sa nama? Nacionalni identitet na bazi lokalnog.![]()
SmislovS wrote:Sve stoji sto si rekao u ranijem postu i ko fol si mi se zamjerio.gospodar kuglastih munja wrote:Nisam ja vas zaboravio jer su svi gradjani ove zemlje i njeni nacionalni bosanci. Cak su nam i brda , sume, rijeke, endemicne zivotinje, biljke bosanske, nase nacionalno blago. I ona reprezentacija ribara sto je otisla na Novi Zeland prije 10 dana i kojoj je Ribarski Savez namjerno zaboravio uplatiti kotizaciju za ucesce, pa ljudi djaba o svom trosku zveknli 20 000km, i nisu se takmicili u zvanicnoj konkurenciji, i ona je nacionalni tim , sastavljena od raznih etnickih profila. Sve to pripada samo jednoj, Bosanskoj naciji.SmislovS wrote:
...
Ovo je nase prokletstvo izgleda..., a gdje smo mi, sta je sa nama? Nacionalni identitet na bazi lokalnog.![]()
Moj komentar je samo sala na racun lokal-patriotizma. Memli stranaje cjelokupna lijeva obala Miljacke!
feral.tribune wrote:Kakva je razlika izmedju Hercegovine i Dalmacije , Posavine , Podrinja , Slavonije , Semberije , Krajine , Sumadije .....??pape wrote:BTW, .... a sta cemo sa Hercegovinom? Jesu li ovo samo slucajne omaske pa se ona ne spominje, ... ili je nesto sto ja ne kontam, ...gospodar kuglastih munja wrote: I zato Bosna pripada samo Bosancima, a iz kojih naroda dolaze, ne interesuje me bas mnogo. Bosnu su konstituisali Bosanci i tako treba da stoji u Ustavu.
Da ti pomognem da ne gubimo vrijeme .Nikakva .Medjtim postoji jedna mala razlika i zato ti postavljas pitanje .Jer tvoje pitanje nije bas neumjesno .U imenu susjedne drzave i drugih evropskih drzava stoji samo jedna rijec .Hrvatska npr ! Srbija npr .Nema ni Dalmacije ni Slavonije .Zasto ne bi i kod nas bilo tako .Zasto ? Kome to smeta i zasto ? Nasa zemlja se zove zove BiH ali taj potpuno neoporavdan i nelogican naziv koji se sepuri u zadnjih 100 godina u hiljadugodisnjoj istoriji i istorijskom imenu Bosna se moze ispraviti .Gumicom .Nema razloga da se tako drzava zove .Unosi konfuziju ( ljudi vani misle da se radi o dvije udruzene drzave koje se mogu razdruziti kada se posvadjaju kao dvoje ljudi u braku kao Ceska i Slovacka ) a vrlo je neprakticno za izgovarati ....pisati .Reci da si bosanohercegovac je vrlo nezgodno i tesko i vidi se da nesto ne stima .U Njemckoj zive Njemci a u BiH bosanohrercegovci ???? Glupo .Da se ne bi bavili time i teorijama zavjere i sta nam htio napraviti onaj ko nam je to dao , to treba izbaciti iz sluzbenog imena .