danas wrote:jeza u ledja wrote:Dobro, o kulturi ponasanja je vec sve receno i tu se slazemo da su pravila vrlo jasna.
Medjutim, ono o cemu ja govorim, je ovo:...ako neko ulazi u diskusiju onda se treba koristiti argumentima jer sama diskusija preko foruma zahtjeva takav nacin rezonovanja. Bez argumentovanog diskutovanja nema svrhe uopste ulaziti u raspravu i pisati na forumu. Ako neko kaze 'ja mislim to i to', ja mu odgovorim sa 'ja mislim nesto drugo', a on na to uzvrati 'e onda si ti cetnik', dalja rasprava je nemoguca (ne zato sto sam se uvrijedio). Problem je u tome sto taj neko uopste ne moze da razumije da se s nekim ko ne razmislja kao on moze ikako razgovarati. Zasto onda dolazi na forum ako ocekuje da ce svi razmisljati kao on?
svasta... i sta ces mu sad -- banovat ga sto ti je rekao da si cetnik???![]()
![]()
![]()
pa ne diskutuj ako mislis da je nemoguce (iz bilo kojeg razloga, ne jer si se uvrijedio). meni licno takve stvari ni najmanje ne smetaju (pa opet -- toliko o univerzalnosti kriterija). dalje, na ovakve stvari moderacija skoro pa i da nema efekta -- sta da rade, da banuju svakoga ko je rekao nekome da je glup ili slicno? pa ja sam na ovom forumu bila istovremeno osoba bez imalo mozga, cetnikulja, vehabijka, ateisticki terorista i prostitutka -- pa sta sa tim??? smatram da ovo sto govoris ni najmanje nije problem ovog foruma, vec nesto sasvim drugo -- o cemu mi ne pada na pamet da javno diskutujem, ili da gazdi ili moderaciji solim pamet...
a tvoje zadnje pitanje se moze postaviti i drugacije -- zasto ti dolazis na forum ocekujuci da ce svi imati istu kulturu dijaloga (ma sta to znacilo) kao i ti?
ama joj...
Nisam trebao koristiti taj primjer. Nije problem u tome sto ce mene neko nazvati ovakvim ili onakvim, te etikete su primjer kako neki ljudi razmisljaju. Na stranu to sto su uvredljive, ali problem je kad vidis da neko ne zeli uopste razgovarati (kao recimo ti i ja sad) nego navali ko papagaj 'nebo je plavo, nebo je plavo, ma sta ti je zar ne vidis da je nebo plavo, halooo, plavo je, halloo, a hajvana...' a ja njemu govorim kako ne pricamo o boji neba vec o reformi policije. Isto kao da pricam sa kakvim navijacem. I dobro, naravno da mozes prekinuti diskusiju s njim i jednostavno ga zaobici, ali kad se takvih ljudi nagomila onda ne mozes ni doci do rijeci jer ce ti ovaj skakati po glavi sa 'neeebo je plaaaavvooo...'
Dobro pitanje je zasto onda uopste dolaziti na forum. Zato sto smatram da moze biti bolji i da je bio nekad bolji. I zato sto smatram da je valjda normalno uputiti kritiku (znam, znam zvuci kao preseravanje), ali fakat, znam da im nije potpuno svejedno na sta ce forum liciti, pa stoga vrijedi i nesto reci o ovome. Naravno, svako ima izbor da dolazi ili ne.