Dakle generalno sam misljenja da se treba vise poraditi na tome da se marginaliziraju likovi koji zamaraju i sebe i nas suhoparnim temama iz kojih nista novo necemo saznati i nauciti. Ima ovdje gomila ljudi s kojima se ne slazem, ali koji pisu odmjereno i argumentovano. Medjutim kad shvatis da se dopisujes sa nekim izuzetno ogranicenim, bilo da je to zbog godina ili dugogodisnjeg izbivanja iz BiH onda ti dojadi da dalje nastavljas, jer od citanja i pisanja na forumu na kojem je gomila takvih ljudi stvarno ne vidim nikakve koristi. Dosadno je brate citati jedno te isto.Podforum je otisao u kurac. Glavnu rijec vode likovi koji se pojave nakratko, napisu gomilu stvari i onda budu banovani. Svaki mjesec se pojavi 2-3 takva nova lika. Najcesca njihova karakteristika je da su 'bosanske patriote', da karakterisu ljude sa 'mi' i 'oni', da agresivno ispoljavaju svoje stavove, te su im cesto ljudi 'izdajnici' (ako vec nisu cetnici ili ustase), te naravno da su im puna usta Dodika i Silajdzica. Nekad imam osjecaj da je sve to isti lik sa vise nickova, jer prosto ne mogu da vjerujem da ih ima vise.
Teme koje se zapocnu o nekom problemu zavrse na potpuno drugim i uvijek istim stvarima, prici o pojmovima narod/nacija, Bosnjaci/Bosanci, o ukidanju RS i teritorijama, itd itd. Mislim, ok moze se i o tome razgovarati, ali fakat dosta vise gluposti. Forum su 'kidnapovali' ljudi kojima se 'politika' svodi na vrlo uzak dijapazon problema i fakat se ljudima neda citati i smisleno komentarisati. Forum nije bosnjacki ili bosanski vec sarajevski, a i sa ovakvim napadnim likovima nikome nije interesantno dolaziti ovdje sa strane i komentarisati, vec se stvara skupina ogranicenih istomisljenika koji se takmice koji ce biti veci patriota. I na kraju, teme koje nemaju veze sa politikom (tipa ko je najznacajnija licnost u BiH (wtf?!?)) treba brisati.
Znam da ima ljudi koji su slicnog misljenja, a ne zelim isticati likove koje sam gore spomenuo, a siguran sam da se sami NECE prepoznati. Nadam se samo (vjerovatno uzaludno) da takvi nece zaposjesti i ovu temu. Podforum je nekad bio mnogo kvalitetniji i informativniji, ali u zadnjih godinu-dvije sve je slabiji. Znam da moderatori nisu svemoguci niti imaju vremena da blenu u forum hoce li neko zasrati, ali za pocetak mogli bi vala upregnuti jos jednog.
Konkretno jedan od glavnih problema je izgleda veliki broj novopridoslih clanova koji otvaraju vec prezvakane teme jer ne misle o tome da je neko o tome vec razgovarao. Postoji i neka 'forumska kultura' koja se mora nauciti da bi te neko citao i s tobom normalno razgovarao, a to se ne moze postici sa nekim koga boli kita za bilo kim drugim, te hoce li biti banovan.
Dakle, dragi forumasi, izjadajte se i vi na ovom mjestu, mozda nam se neko i smiluje.
PS: Molim da se ovo shvati kao dobronamjerna kritika, ja znam da moderisanje zahtjeva mnogo vise truda nego sto se naizgled cini i svakako cijenim vas rad. Ja ne idem na druge forume u BiH raspravljati o politici (jer su mnogo gori), ali kvalitet ovog dijela foruma SA-x pocinje rapidno da opada i bila bi steta da se svede na ono na sta lice ostali.
PPS: Receno mi je da ovdje postavim ovu temu.