"Kružna provjera zalihosti"

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

CPT

#26 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Post by CPT »

julisiz es grant wrote:
CPT wrote:kao sto rekoh, disk ce otici na ljepse... imas mozda koji disk viska? skini clonezilla boot cd i pokusaj uraditi clone
A standardni copy/paste? Može li tako da prebacim na drugi, bez tog kloniranja?
Ne... Sa live medija (ne iz Windowsa), u win ti svakako kopiranje prekine kad dodje to "greske" (a greski moze biti 100000)... laptop ili stacionarni pc?

Clone ti napravi kopiju diska ako ti u medjuvremenu ovaj prvi konacno ode i na kopiji ili originalu se onda mozes "igrati". Ako ti kloniranje prodje postoji bar 50/50 sansa da ti poslije radi sve bp.
Last edited by CPT on 11/10/2018 21:42, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#27 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Post by julisiz es grant »

Laptop
CPT

#28 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Post by CPT »

julisiz es grant wrote:Laptop
nadji neki eksterni (pozeljno stariji), moze i polovan... skini clonezillu cd... bootas sa cd medija, pod source izaberi stari disk, po target novi disk i cekas :wink:

ako ti prodje izvadi disk iz eksternog i stavi u laptop, sve ce biti ok :thumbup:
julisiz es grant

#29 Re: "Kružna provjera zalihosti"

CPT wrote:
nadji neki eksterni (pozeljno stariji), moze i polovan... skini clonezillu cd... bootas sa cd medija, pod source izaberi stari disk, po target novi disk i cekas :wink:

ako ti prodje izvadi disk iz eksternog i stavi u laptop, sve ce biti ok :thumbup:
Kako sam te skonto trebaju mi tri eksterna istovremeno: jedan da na njega skinem clonezillu, drugi ovaj sa kog kloniram i treći novi na koji ću da kloniram?
CPT

#30 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Post by CPT »

julisiz es grant wrote:
CPT wrote:

Kako sam te skonto trebaju mi tri eksterna istovremeno: jedan da na njega skinem clonezillu, drugi ovaj sa kog kloniram i treći novi na koji ću da kloniram?
Ne, clonezilla live cd (iso) mozes skinuti i od njega napravis bootable cd ili bootable usb stick.... Bootujes sa tog medija (cd ili usb) i onda napravis klon tvog sadasnjeg diska i "novog" diska koji je u kucistu. Ako je ti prodje otvori kuciste i taj "novi" disk stavi u svoj laptop... A mozes i kupiti kuciste za 2.5" hd i nov 2.5" (jednakog ili veceg kapaciteta od sadasnjeg).

Image

ako ti dodje do 100% ostaje ti sve kao sto imas sad, samo sto ce ti sve radi na fizicki zdravom disku
julisiz es grant

#31 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Hvala! ;)
Bijeli look

#32 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Post by Bijeli look »

Hvala i od mene, probaću napraviti ovo za vikend. Odnosno prvo ću probati sa recovery programom. Jednom sam tako uspio spasiti neke slike koje su same nestale sa memory kartice fotoaparata. Onaj stari hdd, kojeg želim klonirati je imao kapacitet od 500 GB i bio je prilično pun. To znači, da ako ga kloniram, trebam imati isto toliko slobodne memorije i na novom disku? Sorry za (vjerovatno) banalna pitanja. :D
CPT

#33 Re: "Kružna provjera zalihosti"

Post by CPT »

Bijeli look wrote:Hvala i od mene, probaću napraviti ovo za vikend. Odnosno prvo ću probati sa recovery programom. Jednom sam tako uspio spasiti neke slike koje su same nestale sa memory kartice fotoaparata. Onaj stari hdd, kojeg želim klonirati je imao kapacitet od 500 GB i bio je prilično pun. To znači, da ako ga kloniram, trebam imati isto toliko slobodne memorije i na novom disku? Sorry za (vjerovatno) banalna pitanja. :D
Mozes pokusati klonirati 1Tb na 500Gb :lol: Mora biti jedak ili veci jer se kompletan disk preslika. Ako je veci ostaje ti prostor za jos jednu particiju. Za recovery slika postoje i bolji programi. Ako je disk pred smrt prvo napravi klon pa se onda igraj :wink:

disk u externom mora biti obican (sata) disk ako ga zelis koristiti u laptopu nakon kloniranja
Post Reply