Mutazilah wrote:krivorijek wrote:
Da ne komentarisem sve: objasni, napisi... sta ti je Becki Krug, logicki pozitivizam, nikakva razlika izmedu aksioma termodinamike i Hegelove fenomenologije duha, slab i jak kauzalitet, itd...tako da se mi uvjerimo da se ne skrivas iza tebi nejasnih pojmova. Nauci nas.
To sto ti mislis da sam ja prihvatio je jedan obicni zdravorazumski odnos do realnosti, kojeg ja njegujem od malih nogu, moram ti priznati. I kao sto rekoh prije (a i par ljudi prije mene) ti se boris protiv sopstvenih konstrukcija, koje ionako niko ne zastupa.
Meni je jasno da postoje granice naseg poimanja, cak sam i nekih svjestan, ali mi jos uvijek ne pada na pamet popuniti Bogom mjesta koja se opiru nasoj spoznaji (sto je jedan od najprepoznatljivijih radova religije kroz citavo ljudsko pamcenje). Ako je tebi tako lakse, aferim, neka, samo naprijed, nemam stvarno nista protiv.
Neka je Mir sa nama!
Ukoliko niko od vas ne zastupa misljenje,
da nauka moze sveobuhvatno objasniti svijet, i da nas moze dovesti do istine te da nije ni kriterij za istu, onda zaista nije imalo smisla pisati gore navedeno.
Ukoliko se neko ipak usudi usportiviti ovom, haman opsteprihvacenom sudu, neka iznese odgovarajuce dokaze, odnosno pobije moje.
Aferim momci: Zkljucili smo jednu stvar vrlo bitnu! A pametnom je i isharet dosta.
Neka je Mir sa vama!
Pa covjece naravno da ne moze, to ti ja govorim cijelo vrijeme, ne moze nauka, ne mogu ni ja ni ti, niti bilo ko drugi. Nije svijet igra (tipa "covjece ne ljuti se") pa da se za 5 minuta mogu nauciti sva pravila, niti je svijet nesto sto se moze objasniti jednom, dobro napisanom knjigom.
Frka u cijeloj ovoj diskusiji je da ti sa ovim zelis opravdati/ucvrstiti svoje vjerovanje, sto je totalni apsurd, kad samo pomislis da se isti rezon moze primjeniti na tvoju filozofiju. Mene nije sramota priznati da ne mogu/ne znam neke stvari. Ne da me nije sramota, nego se to mora raditi stalno, ako hoces da nesto naucis.
A sta ti radis: provjerene metode/pristupe opazanja/razumijevanja prirode, koje su omogucile (za razliku od religije) izlaz covjecanstvu iz mraka primitivizma, degradiras u nekakvu hrpicu "nije paznje vrijedno", sto je jedan strasno agresivan i netolerantan pristup (koji je protivan ucenju vjere), osim toga sto je potpuno banalan i apsurdan.
Aha, tu je ta terminologija: sta tebi znaci to, taj pojam: istina, apsolutna istina? Ili: "sveobuhvatno objasniti svijet"? Npr moja istina je ono "... ne moze nauka, ne mogu ni ja ni ti, niti bilo ko drugi..." Jel' tebi istina ono sto se po meni ne moze?
I ako hoces da nastavis sa mnom dalje pricati, odgovori mi molim te na moja predhodna pitanja. Mozda si zaboravio, pa evo da te napomenem.