Kriticari i analiticari!

Post Reply
Ricken

#301 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Ricken »

1gorstak wrote:
Ricken wrote:Kad bi se Dodik u FBiH i na lokalnim medijima počeo ignorisati, možda bi bio primoran da se počne baviti svojim poslom.
Pogresno. To bi bilo, odnosno to jeste protumaceno kao dodatni dokaz Dodikove snage. Tvoja bi logika imala smisla da imamo garancije kako Dodik nece izaci van sistema. Mi te garancije nemamo i Dodik mozda vec sutra pokusa staviti neke drzavne zakone van snage. Zato se sada, dok ga neko iz kruga njegovih saradnika jos moze zaustaviti, treba poslati jasnu poruku da tolerisanja jednostranih poteza nece biti. Konkretno, ako Dodik pokusa sprijeciti funkcionisanje UIO, imacemo krvoprolice. Nema mozda i nema ali, ako dodje do takvog oblika pobune kojim Dodik prijeti, oruzani sukob je neizbjezan.

Onog trenutka kada budes u stanju dati garancije da se Dodik samo zeza sa ovim izjavama o ukidanju UIO i drugih drzavnih organa, podrzacu tvoj poziv da se Dodika ignorise. Do tada, ne smije biti nesporazuma, poruka mora biti jasna i nedvosmislena. Jer ovdje se ipak radi o ljudskim zivotima.
Nisam znao da predsjednik entiteta ima ovlasti staviti državne zakone van snage. Ja ti garantujem da ga nervozne izjave neće uokviriti u sistem.
1gorstak

#302 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

cyprus wrote:
popajic wrote:Ti bas nagura babe i zabe u istu korpu !
Sva ova politicka razmimoilazenja postoje u svakoj demokratskoj drzavi. Nista cudno i nista nenormalno.
Niko ne umire zbog razlicitosti misljenja .
Sve dok se ne dodje do bottom line - zelje za rasturanjem drzave uz neizostavnu upotrebu oruzane sile ( taj film smo koliko juce odgledali )
Onda je moguce jedino ovo cega se grozis kao opasnog stava - s nama ( pro drzava) ili protiv onih koji su kontra drzavi.
Velika je greska i potpuno neprihvatljivo harangiranje drzave podvoditi pod zabranu prava na drugacije misljenje.
A ti to , siguran sam i sam znas .
Pa u većini demokratskih država postoje i decentralizacijski odnosno centrifugalni stavovi, a u mnogima i otvoreno separatistički... Nije BiH jedinstven slučaj.
Politicko i vojno vodjstvo ove nase "Baskije" je osudjeno ili mu se sudi za ratne zlocine. Hecimovic ne moze Dodikom usminkati jedan zlocinacki projekat, a od sovinisticke ideologije napraviti legitiman politicki stav.
1gorstak

#303 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

Ricken wrote:
1gorstak wrote:
Ricken wrote:Kad bi se Dodik u FBiH i na lokalnim medijima počeo ignorisati, možda bi bio primoran da se počne baviti svojim poslom.
Pogresno. To bi bilo, odnosno to jeste protumaceno kao dodatni dokaz Dodikove snage. Tvoja bi logika imala smisla da imamo garancije kako Dodik nece izaci van sistema. Mi te garancije nemamo i Dodik mozda vec sutra pokusa staviti neke drzavne zakone van snage. Zato se sada, dok ga neko iz kruga njegovih saradnika jos moze zaustaviti, treba poslati jasnu poruku da tolerisanja jednostranih poteza nece biti. Konkretno, ako Dodik pokusa sprijeciti funkcionisanje UIO, imacemo krvoprolice. Nema mozda i nema ali, ako dodje do takvog oblika pobune kojim Dodik prijeti, oruzani sukob je neizbjezan.

Onog trenutka kada budes u stanju dati garancije da se Dodik samo zeza sa ovim izjavama o ukidanju UIO i drugih drzavnih organa, podrzacu tvoj poziv da se Dodika ignorise. Do tada, ne smije biti nesporazuma, poruka mora biti jasna i nedvosmislena. Jer ovdje se ipak radi o ljudskim zivotima.
Nisam znao da predsjednik entiteta ima ovlasti staviti državne zakone van snage.
Nema, ja te pitam imas li garancije da to nece pokusati ? Da je to samo neozbiljna prica koju trebamo ignorisati ? Nemas. Zato je jako neozbiljno sutnjom hraniti tu ideju da mu se niko ne bi suprotstavio, jer kao sto je receno, u pitanju su ljudski zivoti.
`
popajic

#304 Re: Kriticari i analiticari!

Post by popajic »

@Cyprus
Pa u većini demokratskih država postoje i decentralizacijski odnosno centrifugalni stavovi, a u mnogima i otvoreno separatistički... Nije BiH jedinstven slučaj.
Oduvijek je bilo takvih tendencija i bice ih i dalje.
Ali , BIH JESTE jedinstven slucaj iz prostog razloga sto se , zbog takvih namjera , jedino u njoj vodio vrlo krvav rat , sto medjunarodni sud procesuira ratne zlocince , sto se u njoj odigrao jedini genocid u Evropi nakon WWII...
BIH centrifugalni stavovi su sve ovo odradili prije 15-ak godina i ne pokazuju tendenciju shvatanja suludosti takvih stavova. Cak suptotno !
Mozemo ti i ja do sutra razglabati , opet cemo neizbjezno doci do kratkog pitanja : ko je za opstanak drzave , a ko nije? Mozemo imati i dijametralno razlicite politicke stavove , ideje , partijske knjizice...to nema veze , to je demokratska sarenolikost . OSIM u ovom gore navedenom.
cyprus

#305 Re: Kriticari i analiticari!

Post by cyprus »

popajic wrote:
@Cyprus
Ali , BIH JESTE jedinstven slucaj iz prostog razloga sto se , zbog takvih namjera , jedino u njoj vodio vrlo krvav rat , sto medjunarodni sud procesuira ratne zlocince , sto se u njoj odigrao jedini genocid u Evropi nakon WWII...
BIH centrifugalni stavovi su sve ovo odradili prije 15-ak godina i ne pokazuju tendenciju shvatanja suludosti takvih stavova. Cak suptotno !
Mozemo ti i ja do sutra razglabati , opet cemo neizbjezno doci do kratkog pitanja : ko je za opstanak drzave , a ko nije? Mozemo imati i dijametralno razlicite politicke stavove , ideje , partijske knjizice...to nema veze , to je demokratska sarenolikost . OSIM u ovom gore navedenom.
I ti onda smatraš da Esad Hećimović i ostali spomenuti na ovoj temi nisu za opstanak BiH?
Bosnolog

#306 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

cyprus wrote:
popajic wrote:
@Cyprus
I ti onda smatraš da Esad Hećimović i ostali spomenuti na ovoj temi nisu za opstanak BiH?
Los pokusaj prodaje i pravdanja svijesnog ili ne novinarskih i drugh analiticko politickih zagovornika ili navijaca Karadzordeva kojima treba saveznika u dodatnoj podjeli i federalizaciji BiH,posebno su cijenjeni i trazeni medu Bosnjacima,kao privremnog i prelaznog rijesenja ka definitvnoj dezintegraciji BiH u narednom periodu,sto je kranji cilj secesionistickih ideologija i politika ciji si i sam zagovornik,za pocetk kiprizacija BiH je ono sa cim bi bio i sam zadovoljan,..... :oops:
cyprus

#307 Re: Kriticari i analiticari!

Post by cyprus »

Bosnolog wrote:Los pokusaj prodaje i pravdanja svijesnog ili ne novinarskih i drugh analiticko politickih zagovornika ili navijaca Karadzordeva kojima treba saveznika u dodatnoj podjeli i federalizaciji BiH,posebno su cijenjeni i trazeni medu Bosnjacima,kao privremnog i prelaznog rijesenja ka definitvnoj dezintegraciji BiH u narednom periodu,sto je kranji cilj secesionistickih ideologija i politika ciji si i sam zagovornik,za pocetk kiprizacija BiH je ono sa cim bi bio i sam zadovoljan,..... :oops:
Evo recimo i o ovome pričam... svako ko ne misli ko Bosnolog i istomišljenici mu, biće da je četnik, il izdajica, il govno.
Bosnolog

#308 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Podrzavati plitiku Dodik ili Covica to jest etno federalizaciju BiH sto je korak ka definitivnoj disoluciji drzave je cin izdaja BiH i svih onih koji su je branili i ginuli za nju,Ne radi se ovdje o osporavanju demokratskih nacela i svega onog sto je i po cemu je BiH specificcna.Za mene je apsolutno nebitno da li se radilo o izdajnicima ponukani gubutnickim ili opozicionim ili licnostranackim frustracijama,kojih imas jako dosta koji opravdavaju i podrzavaju osovinu zla Dodik-Covic,od novinarskih prodanih alkosa,frustriranih eks SDP-ovaca ili slicnih minirnih gubitnickih stranka koji u SDP vide najveci problem dvodecenijskog dusmanluka i nesrece koja je zadesila BiH.

Takvi antiprotivni stavovi kod onih koji su upoznati i znaju sto se desavalo i desava na politickoj sceni svih ovih godina tvara uvid da oni u svojim frustracijama svjesno ili ne podrzavaju i opravdavaju dvodecenijske destruktive politicke koncepte dokazane i potvrdene anti BH ideologije.

Kada se radi o Karadzicevcima,citaj Dodikovcima ili Bobanovcima citaj Covicevicima suvisno je trositi rijeci nakon svega sto su te dvije ideologije pokusale i ucinile BiH,a oni koji ih podrzavaju ili pravdaju je sasvim logicno prozvati i okarakterisati upravo shodno onom sto rade i zagovaraju,...da smo pravna drzava uredeno drustvo,deset Golih Otoka bi bilo malo da pocisti sve zlocince i krimose kao i izdajnicko smece koje i danas hoda drzavom BiH a koju i dalje unistava,truje i zagaduje,.....

Fikreta Abdica,Galijasevica,Zigica,Brankovica,Bicakcica,Tihica i slicnih ima mnogo vise sada medu Srbobalijama nego 1992 godine,njih interesuje samo lova i vlast a drzava i narod su im potrosnji materijal,...

Imas i one koji prodaju tu istu ideologiju pod plastom demokratije i legitimiteta da se nakon etnickog ciscenja i progona ostvari taj plan mirno i demokratski posto nema vise JNA Zlobe niti krivositog Njofre,oni bi u stvari da se zauvijek izbrise i zaboravi kakao su dosli do otetog i pljacke i tu lezi zamka u koju ce sami upasti i ostati,.......

Onaj ko opravdava Covicevu i Dodikovu ili slicnu etnosecesionisticku ideologiju je dusman i izdajnik ove zemlje,a zaboli me kakao ce se osjecati takvi koji to zagovaraju zbog kvalifikacije istih,smatram da je ispod svakog tolerantnog praga sa takvima ulaziti u biklo kakve ozbiljnije dogovore dok sanjaju iste snove i rade na istoj politici od devedesetih godina,....

Svakao ima pravo na svoje stavove po svim pitanjima pa i po pitanju buducnosti ove drzave,zbog toga je i ovaj forum da se oni iznesu, suoce i argumentovano obrazloze,stvar je da li ce uspjeti u onom sto sanja ili zagovara,...

Moje misljenje je da se argumentima brane interesi BiH i sprijeci svaki pristanak onih koji o tome odlucuju na rjesenja koja su losa i koja ce voditi ka dezintegraciji BiH i nestaku BiH,prije svega od strane probosasnkohercegovackih osvjescenih forumasa ili bilo koga kome je stalo do BiH,.

Mene iskreno zaboli neka stvar za stranku koje ce biti na vlasti i kako ce se zvati,....mene iskljucivo interesuje ono sto zagovarajun i sprovode od cega ce zavisiti da li ili ne imaju moju podrsku.Stranke su prolazne i ograniceni servis gradana i njihovih interesa,tako bi trebale biti.MI imamo dvije decenije dva dijametralno suprotna politicka koncepta u BiH,jedan je za a drugi protiv BiH,.....

Mi ne raspravljamo o zaobilaznicama puta oko glavnog grada,regije ili procentu masnoce u mlijeku na policama vec o pitanjima koja se ticu koncepta buducnosti BiH,....

Generalno smatram i treba se boriti za sve dobromanjerne ljude da uredimo BiH komotnu i prihvatljivu za sve,jedan od glavnih preduslova je da li ta osoba uistinu zeli da bude jednakopravna na svakom metru BiH i da li iskreno zele drzavu BiH,....do tada ce svako pokazati svoje tragove kao snijeg kada padne svojim pisanjem i javnim stavovima izrecenim bilo gdje pa i ovdje na ovom forumu.....

Forum je mjesto gdje se samo to slobodnije iznese i obrazlozi,.....
supervizor

#309 Re: Kriticari i analiticari!

Post by supervizor »

Ljudi, nervirate se bez razloga: SDP ide u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om na državnoj razini. Sve je dogovoreno, Zlaja se namirio (ministar vanjskih poslova), Dodik je prigrabio finasije ( ministar Špirić) a HDZ imenuje mandatara (Bevenda ili Krišto). Dakle, SDP će dijeliti vlast s onim za koje tvrdi da razvaljuju BiH!!!
1gorstak

#310 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

supervizor wrote:Ljudi, nervirate se bez razloga: SDP ide u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om na državnoj razini
To nikad i nije bilo upitno. Ono sto je ovdje bitno, a sto Silajdzic i Tihic nisu potencirali citavo ovo vrijeme, jesu uslovi formiranja te vlasti. Ako novi Savjet ministara bude za nijansu bolji po drzavu od ovih na koje su pristajali Silajdzic i Tihic, imamo napredak. Nego, mislim da ce i tvoja i moja poruka biti obrisane, posto smo debelo skrenuli s teme.
Bloger

#311 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bloger »

To nikad i nije bilo upitno. Ono sto je ovdje bitno, a sto Silajdzic i Tihic nisu potencirali citavo ovo vrijeme, jesu uslovi formiranja te vlasti. Ako novi Savjet ministara bude za nijansu bolji po drzavu od ovih na koje su pristajali Silajdzic i Tihic, imamo napredak. Nego, mislim da ce i tvoja i moja poruka biti obrisane, posto smo debelo skrenuli s teme.

Ma neće biti bolji-ostaju praktično svi isti ministri, samo će Lagumdžija zamijeniti Alkalaja. SDA je tražila ministarstvo finansija ali je Zlaja instistirao da bude šef diplomatije pa će ponovo sve finansijske tokove u državi kontrolirati Dodik i Čović. Zlaja će skitati po svijetu o našem trošku a naše pare krčmiće dvojac Dodik-Čović. Užas!!!
1gorstak

#312 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

.
Konsenzus

#313 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Konsenzus »

popajic wrote:
@cyprus
Ni ja se ne slažem citiranom tvrdnjom, ali okarakterisati dotičnog kao opasnog za nečiji biološki opstanak i kao četnika, samo zbog njegovog viđenja BH političke scene je zabrinjavajuće. Dakle, svi koji ne slijede mainstream aktuelne ''sarajevske'' politike su četnici? Ili.
Tako bi se lako izbjegle jalove diskusije da se neke stvari jasnije definisu.
Nije ovo sukob nikakvog sarajevskog main stream-a sa demokratskim pravom na drugacije misljenje. To je cista ubleha kojom se kamuflira sustina , a ona je vec godinama :
a) stream ZA BIH i
b) stream PROTIV BIH
Nema nepoznanica ko sve fura stream b) , mada se to lazno umota u celofan demokratskog prava na drugacije misljenje. Pa, tu ublehu smo davno savladali ... ili nismo ?

Problem je sto stream A ne postoji u stvarnom politickom zivotu
popajic

#314 Re: Kriticari i analiticari!

Post by popajic »

Konsenzus wrote:
popajic wrote:
@cyprus
Ni ja se ne slažem citiranom tvrdnjom, ali okarakterisati dotičnog kao opasnog za nečiji biološki opstanak i kao četnika, samo zbog njegovog viđenja BH političke scene je zabrinjavajuće. Dakle, svi koji ne slijede mainstream aktuelne ''sarajevske'' politike su četnici? Ili.
Tako bi se lako izbjegle jalove diskusije da se neke stvari jasnije definisu.
Nije ovo sukob nikakvog sarajevskog main stream-a sa demokratskim pravom na drugacije misljenje. To je cista ubleha kojom se kamuflira sustina , a ona je vec godinama :
a) stream ZA BIH i
b) stream PROTIV BIH
Nema nepoznanica ko sve fura stream b) , mada se to lazno umota u celofan demokratskog prava na drugacije misljenje. Pa, tu ublehu smo davno savladali ... ili nismo ?

Problem je sto stream A ne postoji u stvarnom politickom zivotu
Da ne postoji odavno bi imali tri drzavice umjesto ove postojece 8)
Konsenzus

#315 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Konsenzus »

popajic wrote: Da ne postoji odavno bi imali tri drzavice umjesto ove postojece 8)
Pih pih pih

Skoro da ih i imas, a nemas ih u punom kapacitetu zahvaljujuci MZ...

Da postoji iskreni proBiH blok u realnom politickom zivotu nebi se pljackale milijarde donacija, novac za povratnike
i nebi se u BiH napravila tri demografska tora, odnosno 4
Banksy

#316 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

Ode i Slavo ...

Šteta što je progovorio tek kad je izvisio. Al' ni sad nije kasno.

SLAVO KUKIĆ/ OPROŠTAJ OD IZGUBLJENE GODINE: Mogu oni pred kamerama tvrditi šta hoće, ali pred nacionalistima je pokleknula i najjača partija ljevice!

Četvrtak | 29.12.2011.

Fakti su neumoljivi. A fakti su u strukturi Vijeća ministara. SDP se, bude li tako, definitivno gubi kao stranka građanske provenijencije. I postaje, neka mi Svevišnji oprosti, dio jednog etničkog političkog ešalona... Osvrt na konačne dogovore liderske šestorke oko uspostave državne vlasti kroz komentar našeg suradnika dr. Slave Kukića

Piše: Slavo KUKIĆ

Definitivno je jasno da u nepovrat ode još jedna godina. I teško da će itko normalan za njom žaliti. Jer, i ova je samo jedna u nizu onih koje su uništavale iluzije o BiH kao zemlji mogućnosti, snove o sreći koju je i u njoj, bez tumaranja po svijetu, moguće ostvariti. A, prvi dani prohujale godine, treba priznati, bijahu puni nade. Država je, prisjetimo se, samo koji mjesec ranije prošla još jedne izbore. A oni su, barem na ravni pojavnosti, upućivali na mogućnost korjenitijih društvenih promjena. Relativno brzo su, uz to, formirane i strukture entitetske zakonodavne i izvršne vlasti. Na sva zvona je najavljivano kako je isti taj posao na razini države na redu odmah po završetku novogodišnjih praznika. I kako će time osigurane biti pretpostavke da se vlast uhvati u koštac s temeljnim pitanjima života – besposlicom, sve nižim životnim standardom i sve intenzivnijim razmišljanjima mladih da, umjesto iščekivanja svoje pravo na normalan život potraže drugdje, izvan granica vlastite domovine.

Sve je, nažalost, ili barem glavnina društvenih procesa, otišlo drugim smjerom. Onima, prije svega, koji dobiše mandat za konstituciju vlasti nije se žurilo. A onda je i sve ostalo moglo biti samo logična posljedica – da vlast, ni petnaest mjeseci nakon izbora, još uvijek nije formirana. I to, da ne bude zabune, ne samo na razini države. Novu vlast dobili nisu ni svi kantoni. I usput, problem nisu oni u kojima je u središtu priča o legitimitetu u nacionalnom zastupanju. Potpuno suprotno, u Livanjskom kantonu – a radi se baš o njemu – problem je, zapravo, u nemogućnosti dogovora dviju frakcija jedne te iste partije. Ili još konkretnije, u tome čiji će pulen – Čovićev ili Ljubićev – zauzeti premijersku poziciju.

Nije da neformiranje kantonalnih vlasti nije imalo negativnog utjecaja. Ali, njegova silina je, ruku na srce, neusporediva s onom koju proizvodi opstrukcija na razini države. Da, dobro sam rekao – radi se baš o opstrukciji. U prilog tome, uostalom, svjedoči i podatak da će BiH i drugu Novu godinu dočekati bez državnih institucija formiranih na rezultatima parlamentarnih izbora. Nema novog Vijeća ministara, nema svih ostalih institucija koje ga prate. A to, onda, znači, nema ni mogućnosti da se s bilo kim ozbiljnim u svijetu razgovara u ime i za interes države. Nema, potom, mogućnosti da se ozbiljno napreduje na putu evropskih integracija, da se otvori prostor svjetskom kapitalu bez kojeg nema ni bilo kakva razvoja – i sve u tom duhu.

Ni pol muke, međutim, da je po srijedi samo nemogućnost dogovora oko izgleda nove vlasti. Stvar je, hoću reći, puno ozbiljnija, a ciljevi perfidniji. Opstrukcionizam, pak, u uspostavi vlasti tek je jedan od instrumenata u njihovu ostvarenju. Čini se, primjerice, sve da se onemogući integriranje BiH u evropski politički i kulturni prostor. Ne daje se, recimo, zeleno svijetlo setu evropskih zakona, stopiraju se intervencije u ustavne odredbe kojima se diskriminira dio bh. državljana – i još štošta.

Ali, ni to nije najgore. Čitavu godinu BiH je izložena unakrsnoj paljbi. I svatko to čini na svoj način. Jedni bi, primjerice, pozivajući se na jednaka prava triju naroda, etničku teritorijalizaciju htjeli izdići na ravan ustavnog principa. Objašnjavajući pri tom kako je BiH jedino takva moguća. Drugima, opet, ni to nije dovoljno. Uprijet će oni, istina, u kola etničke teritorijalizacije pojašnjavajući kako je ona instrument osiguranja ravnopravnosti najmalobrojnijeg naroda. I njegove zaštite od sve izraženijih tendencija da mu se potpuno izmijeni identitet. Pri tome, međutim, ne zaboravljaju dodati kako se o novoj ustavnoj etničkoj teritorijalizaciji raspravljati može samo kao o razgraničenju u jednom dijelu zemlje – onom na prostoru Federacije. A što je s drugim entitetom? Zar na njega pravo imaju samo jedni? I zar to pravo nije rezultat ratnog progona svih ostalih, onih koji neposredno prije ratne kataklizme činiše tamošnju većinu stanovništva? A ne! Na tu vrstu razgovora se, definitivno, ne dopušta niti pomisliti. Ratni plijen je, dakle, izdignut na ravan stečenog i svetog prava. A svaki pokušaj da se on nazove pravim imenom, i da se otvori razgovor o njemu, tumači se kao atak na narod i krunski dokaz za tezu kako je priča o zajedničkom životu u zajedničkoj državi najobičnija fatamorgana. I kako učiniti treba ono što je nemoguće izbjeći – mirno se razići. Kraj godine je, uostalom, dočekan tezom kako će se BiH, bilo nam krivo ili pravo, „raspasti jer ne postoji bazični konsenzus o mnogim važnim pitanjima“, i kako bi se to dogodilo i do sada da život BiH ne „produžava međunarodna zajednica koja joj daje infuziju“.

Ne miruju, budimo načisto, ni bošnjačke nacionalističke barabe. Dapače. Drugi dio godine iskoristili su kako bi uteg o vratu ove države učinile još nepodnošljivijim. Istina, bošnjački nacionalizam ne grmi iz centrala političkih partija. Ali, zato njime svakodnevno narod bosanski i hercegovački – muslimanski i bošnjački posebice – uz pomoć usamljenih jahača apokalipse, sluđuje vjerski poglavar Islamske zajednice. Na meti reisu silnom, istina, nisu samo etnički drugi, nego i ideološki drugi. Prisjetimo se, primjerice, žestine s kojom se obrušio na odluku ministra obrazovanja sarajevskog kantona da predmet Vjeronauka ne ulazi u opći uspjeh učenika. Ministra, koji je uspio preživjeti Srebrenicu, reis optuži da, budući ne može od Srebrenice napraviti Sarajevo, „hoće da od Sarajeva pravi Srebrenicu“. Prisjetimo se, potom, s kojom je žestinom, i istim povodom, održao lekciju predsjednici Helsinškog komiteta. Koju je, usput, „oprao“ i kao Srpkinju. Mi ćemo, poručio joj je, a ne ti koja „služiš onima koji mrze islam“, određivati „koja su to naša prava, a koja nisu“ i je li „odluka ministra ispravna ili neispravna“.

Javna polemika s Dodikom mu, međutim, sve više prirasta srcu. I sve jači je dojam kako reis preuzima ulogu koju je, ne tako davno, igrao prvi čovjek Stranke za BiH. Nedavno je, primjerice, od lidera islamskih zemalja zatražio da predsjednika RS-a “zbog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima i vrijednostima islama” proglase nepoželjnom osobom u tim zemljama. U momentu, pak, dok ovaj tekst nastaje čitam novu poruku Miletu. Dodik i njegovi mentori u Beogradu bi, prijeti reis, „trebalo da znaju da nas muslimana Bošnjaka na Balkanu ima oko deset miliona“ te da ćemo se boriti da „našu državu BiH više nikad i niko ne osporava“. I ne samo to. Reisova borba, poruči nam, neće prestati sve dok se u BiH ne ustanovi „univerzalni princip 'jedan čovjek - jedan glas'“. Što na sve to reći? Jednostavno, Dodik je u pravu – reisove javne poruke izlaze izvan okvira duhovnog autoriteta i vokabular su političkog lidera-nacionaliste.

Što nakon svega? Srećom, ova je godina iza nas. I definitivno je izgubljena. Ali, ako mi je dopušteno procjenjivati, nema razloga za slavlje ni u vezi s budućnosti. Bolje nam se ne piše ni u godini na dolasku. Naprotiv. U onoj što odlazi tračak nade za čovjeka je dolazio od najjače partije ljevice. Ako su, međutim, moje informacije točne – a bože daj da je drugačije – na posljednjem prednovogodišnjem pripetavanju pred nacionalistima je pokleknula i ona. Ili još konkretnije, prihvatila je, ako dobro razumjeh podtekst konferencije za novinstvo, uguravanje u nacionalne matrice. Pred kamerama će se, istina, i dalje tvrditi drugačije. Ali, fakti su neumoljivi. A fakti su u strukturi Vijeća ministara. SDP se, bude li tako, definitivno gubi kao stranka građanske provenijencije. I postaje, neka mi Svevišnji oprosti, dio jednog etničkog političkog ešalona. A, u tom slučaju sve bliže je raspletu i priča o BiH kao državi i kao društvu. Ili još konkretnije, u tom smo slučaju sve dalje od BiH kao društva, a sve bliže koegzistenciji triju etnodruštava. I ne samo to. U tom smo slučaju sve dalje od BiH kao države, a sve bliže uniji etničkih država.

Ostaje, na koncu, nejasno samo kakva budućnost očekuje one koji se nisu svrstali u etničke torove. Koji su plemenskim krvnim zrncima pretpostavili opredjeljenje da žive kao ljudi. Teorijski, dakako, s takvima su mogući različiti scenariji. Na raspolaganju im, primjerice, još uvijek ostaje mogućnost „opredjeljenja“, svrstavanja uz neke od „legalnih i legitimnih“. Moguće je, potom, da je posljednjim dogovorom „veličanstvenih“ za njih definitivno podvučena crta i sazrela odluka da svoju budućnost potraže tamo gdje im se jamči pravo na život kao i svima ostalima – bez obzira na boju kože, vrstu krvnih zrnaca ili način kako se, ako se, Bogu mole. Isključiti, na koncu, ne treba ni najradikalniji scenarij – da je najnovijom apsolutizacijom etničkoga „dara prevršila mjeru“ i otvorila vrata onome što bi svatko normalan mogao razumjeti. Da se, umjesto za riječi, hvatati počne za toljage.
(** No links ** PORTAL)

Pismonosa

#317 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 25/01/2021 14:44, edited 1 time in total.
seln

#318 Re: Kriticari i analiticari!

Post by seln »

Banksy wrote:Ode i Slavo ...

Pa svi su "progovorili", nakon sto su izvisili u SDP-u. :D
Banksy

#319 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

seln wrote:

Ne baš. Ima ih bar 20, manje ili više vrijednih analitičara, novinara, intelektualaca, koji provjereno nisu ni primirisali SDP-u, niti im je ambicija baviti se politikom, nemoj da sad opet moram tražiti imena ...
1gorstak

#320 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

seln wrote:

Kukic nije takav. Ja ga potpuno razumijem i zato mi je vaznije ovo jedno mjesto zamjenika ministra nego ovo sa RAK-om.
palermo

#321 Re: Kriticari i analiticari!

Post by palermo »

Ja iskreno ne shvatam šta je Slavo htio ovim reći (posebno onim boldiranim). Ne kažem, možda je do mene
Bosnolog

#322 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

palermo wrote:Ja iskreno ne shvatam šta je Slavo htio ovim reći (posebno onim boldiranim). Ne kažem, možda je do mene
Slavu Kuikica apsolutno shvatam,njemu nista ne bih zamjerio sta got izjavio sada i u buduce,.Bosna ima malo ljudi poput njega,...Njegovo vrijeme ce doci zasigurno,takve ljude treba uvazavati nesto kao Bogica Bogicevica,stoga ga mnogi zasigurno ne razumiju ili ne zele da razumiju,....BIlo bi odvratno bila sto reci protiv njega,samo bih porucio uvaznom gospdinu Kukicu da ostane ono sto je bio do sada,.....
1gorstak

#323 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

palermo wrote:Ja iskreno ne shvatam šta je Slavo htio ovim reći (posebno onim boldiranim). Ne kažem, možda je do mene
nije zadovoljan onim koliko je HDZ-u otkinuto od hrvatske kvote. A na tom gradi logicno pitanje, ako i za SDP samo HDZ moze predstavljati Hrvate, gdje smo u tom svemu mi Hrvati koji se ne slazemo sa etnocentricnim zeljama HDZ-a ? Znaci li to da smo napravili gresku podrzavajuci suzivot ako i SDP prihvata tu tezu da je HDZ jedini legitiman predstavnik Hrvata ?

Ovdje je dakle pitanje je li SDP mogao otkinuti vise od ovog mjesta zamjenika ministra bezbjednosti i konsultacija sa HDZ-om po pitanju direktora UIO. Slavo ocigledno misli da jeste i zato je ljut. Ono sto je interesantno je to da Slavu citira neko ko se na forumu energicno zalagao protiv prava SDP-a na hrvatske pozicije. Neka u tekstu ima samo mrva kritike na racun SDP-a, to odmah postaje udarna vijest, nije bitno po kojem osnovu. Samo takva fanaticna subjektivnost moze nekog ko se protivio zelji SDP-a za hrvatskim pozicijama, dovesti do citiranja nekog ko kritikuje SDP zato sto nije insistirao na vise tih pozicija. Bitno je to da kritikuje, manje je bitno ili je nebitno po kojem osnovu.
ultima_palabra

#324 Re: Kriticari i analiticari!

Post by ultima_palabra »

1gorstak wrote:
nije zadovoljan onim koliko je HDZ-u otkinuto od hrvatske kvote. A na tom gradi logicno pitanje, ako i za SDP samo HDZ moze predstavljati Hrvate, gdje smo u tom svemu mi Hrvati koji se ne slazemo sa etnocentricnim zeljama HDZ-a ? Znaci li to da smo napravili gresku podrzavajuci suzivot ako i SDP prihvata tu tezu da je HDZ jedini legitiman predstavnik Hrvata ?

Ovdje je dakle pitanje je li SDP mogao otkinuti vise od ovog mjesta zamjenika ministra bezbjednosti i konsultacija sa HDZ-om po pitanju direktora UIO. Slavo ocigledno misli da jeste i zato je ljut. Ono sto je interesantno je to da Slavu citira neko ko se na forumu energicno zalagao protiv prava SDP-a na hrvatske pozicije. Neka u tekstu ima samo mrva kritike na racun SDP-a, to odmah postaje udarna vijest, nije bitno po kojem osnovu. Samo takva fanaticna subjektivnost moze nekog ko se protivio zelji SDP-a za hrvatskim pozicijama, dovesti do citiranja nekog ko kritikuje SDP zato sto nije insistirao na vise tih pozicija. Bitno je to da kritikuje, manje je bitno ili je nebitno po kojem osnovu.
Objektivno je SDP je zastupljen u hrvatskoj kvoti onoliko koliko je dobio hrvatskih glasova... kad su iz priče ispale RZB i HSP, ostalo je to što je ostalo.

Jbg, vlast se i po ustavu kreira po strogim etničkim principima... važno je ipak to jedno mjesto zamjenika da bi se Hrvatima koji glasaju za SDP i ostale multietničke stranke moglo reći da ta rabota nije uzaludna. Presedan je uspostavljen, i ako bude bilo više Hrvata i Srba koji glasaju za multietničke stranke ti glasovi neće otići u vjetar.
palermo

#325 Re: Kriticari i analiticari!

Post by palermo »

1gorstak wrote:

Slavo nije u pravu. Ovim je dogovorm napravljen pozitivan iskorak ka oduzimanju ekskluzivnosti na zastupanje naroda koji su dosada imle nacionalne stranke,a kao što i juče rekoh pokazao da i SDP može biti politički profitabilna opcija i za Hrvate. Naravno nije ovo mnogo, ali sasvim dovoljno da možemo reči da jepomak napravljen.Ostaje samo pitanje dali će SDP znati ovaj iskorak da kapitalizira u smislu jačanja svojih pozicija kod hrvatskog biračkog tijela
Post Reply