Kovceg umjesto tabuta

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

#76 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by Ahmmed »

pike wrote:
strongwoman wrote:
Serijat je pisan, doticni gospodine, za insane, za bica razumom obdarene ... kojih je, nazalost, u danasnji vakat ima jako malo... (na to sam mislila, kad vec moram sve crtati)
Ne moras crtat skonto sam ja iz prve :D Moja poenta je da nije do ljudi u danasnjem vaktu, vec do serijata u danasnjem vaktu. Standardi se mijenjaju i razvijaju kao i ljudi/drustva pa samim time i zakoni. Uzeti zakon pisan prije hiljadu godina i insistirati na njegovoj primjeni danas, je u najmanju ruku debilno.

Inace zavisi sta se smatra pod ovim "razumnim", ja recimo kasapljenje ljudi zbog sitne kradje ne smatram razumnim :oops:

Šerijatska kazna odsijecanja ruke primjenjuje se u slučaju teške krađe, " krađe skupocjenog i dobro čuvanog predmeta"....
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#77 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by plain vanilla »

otisli ste s teme
raspravljate o svim pravilima islama...

sto je covjek grijesio, grijesio
kad umre, makar na tabutu da "ode", da ne dobija minus zbog sanduka :D
michio

#78 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by michio »

Zapadnjaci vjeruju u zagrobni život zato i hemijski obrađuju pokojnike, ulažu grdne pare u kovčege i tako to. Dosta ružan običaj.
ljubav_aha

#79 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Zapadnjaci vjeruju u zagrobni život zato i hemijski obrađuju pokojnike, ulažu grdne pare u kovčege i tako to. Dosta ružan običaj.
hemija i sminkanje mrtvaca je sa ciljem postavljanja pokonjika/ce u "kuci-zalosti" prije sahrane,obicno traje 2 ili 3 dana,ovisi o odluci rodbine/biskih osoba mrtavca,nema nikakve veze sa hemijskim-sminkanjem za zagrobni zivot
theTruePath

#80 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

michio wrote:Zapadnjaci vjeruju u zagrobni život zato i hemijski obrađuju pokojnike, ulažu grdne pare u kovčege i tako to. Dosta ružan običaj.

U Skandinaviji se 95% umrlih samo kremira i onda nakontoga bude neka kraca ceremonija u crkvi
michio

#81 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by michio »

ljubav_aha wrote:
hemija i sminkanje mrtvaca je sa ciljem postavljanja pokonjika/ce u "kuci-zalosti" prije sahrane,obicno traje 2 ili 3 dana,ovisi o odluci rodbine/biskih osoba mrtavca,nema nikakve veze sa hemijskim-sminkanjem za zagrobni zivot
Kod katolika je otvoren kovčeg, kod luterana nije ali se i oni obrađuju.
ljubav_aha

#82 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

michio wrote:
ljubav_aha wrote:hemija i sminkanje mrtvaca je sa ciljem postavljanja pokonjika/ce u "kuci-zalosti" prije sahrane,obicno traje 2 ili 3 dana,ovisi o odluci rodbine/biskih osoba mrtavca,nema nikakve veze sa hemijskim-sminkanjem za zagrobni zivot
Kod katolika je otvoren kovčeg, kod luterana nije ali se i oni obrađuju.
obradjuju ih jer miris mrtvog tijela nije ugodan ,logicno ,narocito ako je obilazka mrtvaca 2 ili 3 dana,otovren ili zatvoren kovceg
michio

#83 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by michio »

Prije par godina čitao sam o neobičnom problemu ovdje na evropskom sjeveru. Naime grobno mjesto nije stalno -ako porodica ne plaća nakon nekih 30 god ostaci se vade i daje se mjesto drugom pokojniku. E sad kako je pokojnik bio obrađen a i kovčeg kvalitetan nije došlo do raspada tijela pa se grobari susreću sa neprijatnim prizorima.
ljubav_aha

#84 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Prije par godina čitao sam o neobičnom problemu ovdje na evropskom sjeveru. Naime grobno mjesto nije stalno -ako porodica ne plaća nakon nekih 30 god ostaci se vade i daje se mjesto drugom pokojniku. E sad kako je pokojnik bio obrađen a i kovčeg kvalitetan nije došlo do raspada tijela pa se grobari susreću sa neprijatnim prizorima.
postoji vise uslova o raspadanju tijela,posmatraj cijelu planetu ,sastav zemlje,i dubina groblja i slicno

nema potrebe potencirati element konzerviranja tijela kao iskljuciv

jedan moje kolega,je ako vojnik,morao pomjeriti kompletno vojno groblje na naovu lokaciju,takodjer bizzzaran dozivljaj,iako se tad tijela nisu iskljucivo >konzervirala<
Shoshana

#85 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by Shoshana »

michio wrote:Prije par godina čitao sam o neobičnom problemu ovdje na evropskom sjeveru. Naime grobno mjesto nije stalno -ako porodica ne plaća nakon nekih 30 god ostaci se vade i daje se mjesto drugom pokojniku. E sad kako je pokojnik bio obrađen a i kovčeg kvalitetan nije došlo do raspada tijela pa se grobari susreću sa neprijatnim prizorima.
Pa, ako se nije sta promijenilo od rata naovamo, ni kod nas parcele nisu kupljene zauvijek, nego se zakupljuju na, cini mi se 25 ili 50 godina.
michio

#86 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by michio »

Da, očekuje se da se tijelo raspadne u tom vremenskom periodu, ali evo pojavio se taj neki problem.
ljubav_aha

#87 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Da, očekuje se da se tijelo raspadne u tom vremenskom periodu, ali evo pojavio se taj neki problem.
birokratski problem,naravno,treba zaraditi :)
A1fa

#88 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by A1fa »

Shoshana wrote:
Pa, ako se nije sta promijenilo od rata naovamo, ni kod nas parcele nisu kupljene zauvijek, nego se zakupljuju na, cini mi se 25 ili 50 godina.
Naumpade mi jedna scena, kad se jedne prilike kod nas u kući počelo raspravljati kako se ovo naše lokalno mezarje proširilo i kako ubrzo neće imati više gdje kopati, moj amidža onako u zajebanciji reče, kako će od nove godine početi ljude uspravno kopati da ih može više stat, a naša nana u u svojim kasnim 80-tim sva zabrinuta na to doda ,,aaaaa vela havle, pa kako ću ja, mene noge bole :D :D ''

A što se mene tiče, ja bih neku kombinaciju jednostavnosti procedura kod islamskih i kršćanskih obreda, stavi me na tri daske, pokrij me čohom, al nemoj mi onih rituala i teferičenja nakon dženaza a vala i prije, gdje ti je puna kuća nekih ljudi od kojih pola ni ne znaš, dok njih sve nahraniš i napojiš možeš još 3 dženaze organizovati.
ljubav_aha

#89 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by ljubav_aha »

A1fa wrote:
Shoshana wrote:
Naumpade mi jedna scena, kad se jedne prilike kod nas u kući počelo raspravljati kako se ovo naše lokalno mezarje proširilo i kako ubrzo neće imati više gdje kopati, moj amidža onako u zajebanciji reče, kako će od nove godine početi ljude uspravno kopati da ih može više stat, a naša nana u u svojim kasnim 80-tim sva zabrinuta na to doda ,,aaaaa vela havle, pa kako ću ja, mene noge bole :D :D ''

A što se mene tiče, ja bih neku kombinaciju jednostavnosti procedura kod islamskih i kršćanskih obreda, stavi me na tri daske, pokrij me čohom, al nemoj mi onih rituala i teferičenja nakon dženaza a vala i prije, gdje ti je puna kuća nekih ljudi od kojih pola ni ne znaš, dok njih sve nahraniš i napojiš možeš još 3 dženaze organizovati.

:lol: :lol: :lol:
Post Reply