Kovceg umjesto tabuta

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#1 Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

Sahrane bez kovčega

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Tursko mezarje u Berlinu
Pravila da se u Njemačkoj preminuli sahranjuju u kovčegu sprečavaju mnoge muslimane da članove svojih porodica sahranjuju u ovoj zemlji. U Berlinu bi se uskoro trebali omogućiti pokopi u skladu sa islamskom tradicijom.

Na groblju Columbiadamm u berlinskoj četvrti Berlin-Neukoeln se preminuli muslimani još uvijek sahranjuju u kovčezima. Ukoliko novi zakon naredne godine stupi na snagu, muslimani će se smjeti ukopavati i po svom ritualu, tačnije na tabutu. To bi bilo moguće na označenim parcelama na dva berlinska gradska groblja na kojima se i sada vrše sahrane po islamskoj tradiciiji ali u kovčezima.

Dženaza na tabutu u Njemačkoj još nije praksa Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Dženaza na tabutu u Njemačkoj još nije praksa U Berlinu je 2008. godine preminulo oko 500 do 600 muslimana, a oko 70 posto njih je sahranjeno u zemljama porijekla, najviše u Turskoj. Berlin želi isto kao i pokrajine Schleswig-Holstein, Hamburg, Niedersachsen i Saarland ukinuti obavezu ukopavanja u kovčezima. Za berlinsku senatorku za socijalna pitranja, Carolu Bluhm to predstavlja korak ka boljem međusobog priznanju. Zbog prigovora pogrebnih društava na odluku o ukidanju obaveze korištenja kovčega za preminule muslimane, senatorka kaže: „Uvjek je tako kada se nešto novo treba regulisati, onda su primjetni strahovi. Kada se nešto želi promijeniti, onda se mora razmisliti i o načinu na koji se to treba uraditi. S obzirom na veliki broj muslimana koji kod nas živi, mislim da to predstavlja lijep gest Berlina da pripadnicima ove religije pruži tu mogućnost.”

Turci zadovoljni

I Turska zajednica koja je radila na izradi novog zakona, pozdravlja odluku da se muslimanima u budućnosti pruži mogućnost da mogu birati između tabuta i kovčega. Predsjednik Turske zajednice u Njemačkoj Kenan Kolat kaže: “Mislim da je to početkom mjeseca Ramazana bila dobra vijest. Uvijek se govorilo o drugim stvarima, higijeni itd. Ta problematika se može riješiti.”

Predsjednik turske zajednice u Njemačkoj pozdravlja inicijativu u BerlinuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Predsjednik turske zajednice u Njemačkoj pozdravlja inicijativu u Berlinu

Kritiku zbog ukidanja obaveznog korištenja kovčega za preminule, upućuju uglavnom pogrebnici. Za razliku od Njemačke gdje je propisano da grob bude dubok 1,8 metara, dubina mezara u islamskim zemljama je do metar. I direktor Islamskog odjela pogrebnog preduzeća Ahorn-Grieneisen Volkan Coskun koji je i sam porijeklom iz Turske, je protiv dženaze na tabutu. Njegov institut godišnje organizuje oko 300 islamskih pokopa širom Njemačke: “Do sada niko, osim jedne osobe kada se radilo o ukopu bebe, nije pitao da li se može koristiti tabut. Mnogi to uopšte ne žele. Čak se u mnogim islamskim zemljama preminuli sahranjuju u drvenim kovčezima.“

Autor: Sabine Ripperger/Belma Fazlagić-Šestić

Odg. urednik: Mehmed Smajić
AjnurSoA

#2 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by AjnurSoA »

Po meni nije to stvar kako ce se doticni ukupati , vec jednostavno stvar vjere u srcu i tako slicno , za primjer mozemo uzeti pokop oca od Lepe Brene koja je sahranjen kao Musliman al mu je bio kovceg od mahagonija a preko njega Zeleni cefin ,
Image

Ako cemo gledati Islamske obiljezja ovako se to ne radi pogotovo da zena bude na Dzenazi osobe.
Da mu dragi Allah podari lijepi Dzennet a olaksa kaburska iskusenja.

"Ljudi na sudnjem danu samo ce nositi breme svojih dobrih odnosno losih djela" i nista vise !!!
theTruePath

#3 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

eh sad jesi i nasao primjer :D cuj brena :lol:

jedino muslimansko kod nje je ona pjesma ej seki seki tako ti Allaha

:D
AjnurSoA

#4 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by AjnurSoA »

theTruePath wrote:eh sad jesi i nasao primjer :D cuj brena :lol:

Upravu si :-) al bas neki dan sam ovo procitao pa mi pade na pamet ! :D Al izmedju ostalog tako stoji :D :bih:
nata_sa

#5 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by nata_sa »

a brena je tipicni primjer prave muslimanke :-) nidje veze
AjnurSoA

#6 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by AjnurSoA »

nata_sa wrote:a brena je tipicni primjer prave muslimanke :-) nidje veze
Al se tako predstavlja sta mi tu mozemo :D :-) :-) :-)
therrarrius

#7 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by therrarrius »

NJEN OTAC, OTAC. Nije breni dzenaza bila. Hajmo sad suditi njenom ocu kroz djela njegove cerke...
:x
nata_sa

#8 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by nata_sa »

therrarrius wrote:

NJEN OTAC, OTAC. Nije breni dzenaza bila. Hajmo sad suditi njenom ocu kroz djela njegove cerke...
:x
pa valjda je on napravio, odgojio, uputio..... sad ispade nema njen otac nista s njom
therrarrius

#9 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by therrarrius »

nata_sa wrote: pa valjda je on napravio, odgojio, uputio..... sad ispade nema njen otac nista s njom
Da preformulisem:''Kakve veze njegova dzenaza i ukop u kovcegu ima veze sto mu je cerka Brena''?

Ako pitanje opet nije jasno onda nije niti bitno, ne ide mi se van teme.
nata_sa

#10 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by nata_sa »

therrarrius wrote:
nata_sa wrote: pa valjda je on napravio, odgojio, uputio..... sad ispade nema njen otac nista s njom
Da preformulisem:''Kakve veze njegova dzenaza i ukop u kovcegu ima veze sto mu je cerka Brena''?

imaju veze, jer da mu je kcerka nije brena ili slicna njoj, vjerojatnije je da bi covjek bio ukopan u tabutu kako mu vjera i nalaze
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by plain vanilla »

i ja bih radije u kovceg :cry:
AjnurSoA

#12 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by AjnurSoA »

therrarrius wrote:

Tema je sahrana u Kovcegu ili Tabutu , i kako to neke zemlje ne odobravaju , a ja sam zelio da naglasim da ljudi sa sobom nose svoja djela i nista vise od toga!
theTruePath

#13 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

plain vanilla wrote:i ja bih radije u kovceg :cry:

:skoljka:
plain vanilla

#14 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by plain vanilla »

u stvari, najradije bih da me kremiraju, ali to nije po islamu. nekako me strah da me ne zakopaju zivu :skoljka:
pa mi nekako kovceg drazi, tbj :cry:
theTruePath

#15 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

plain vanilla wrote:u stvari, najradije bih da me kremiraju, ali to nije po islamu. nekako me strah da me ne zakopaju zivu :skoljka:
pa nije ni kovceg,ali kako ce te zakopati zivu ako te kremiraju? :lol:
nata_sa

#16 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by nata_sa »

nije mi drag ni kovceg ni tabut....ali posto cu morat negdje onda ne vidim razlog sto bi ja drugacije vec moji preci...ko da je na kraju bitno, ides pod zemlju i kraj price, nacin na koji ce te smjestili tamo dole govori samo o tome koliko si u ovom zivotu drzao do vjere i koliko ti je to bilo bitno (tebi i tvojoj porodici)
BHF_Manijak

#17 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by BHF_Manijak »

theTruePath wrote:
plain vanilla wrote:u stvari, najradije bih da me kremiraju, ali to nije po islamu. nekako me strah da me ne zakopaju zivu :skoljka:
Ma ne, cura hoce da kaze volila bi da je kremiraju kako ne bi imala straha da je ne zakopaju zivu... ;-) Ali to se nekad moglo desavati, sad jok, medicina odmah vidi ima li hajra vise od tebe il` si fakat đon taslin :mrgreen:
AjnurSoA

#18 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by AjnurSoA »

nata_sa wrote:nije mi drag ni kovceg ni tabut....ali posto cu morat negdje onda ne vidim razlog sto bi ja drugacije vec moji preci...ko da je na kraju bitno, ides pod zemlju i kraj price, nacin na koji ce te smjestili tamo dole govori samo o tome koliko si u ovom zivotu drzao do vjere i koliko ti je to bio bitno (tebi i tvojoj porodici)
Znaci tebi odgovara ona Romski nacin pogreba , znaci sta god je koristio u zivotu a to cemu trebati u onom zivotu "nosi " sa sobom " :P kod njih grobnice kao stanovi :P nema cega nema , neka neka trebat ce :P :P :P
plain vanilla

#19 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by plain vanilla »

theTruePath wrote:
nije kremacija po islamu, zato odustajem od nje ( a i nema to kod nas jos :D )
theTruePath

#20 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by theTruePath »

plain vanilla wrote:
theTruePath wrote:
nije kremacija po islamu, zato odustajem od nje ( a i nema to kod nas jos :D )

pa nije ni kovceg po islamu

a ima kremacija,cini mi se u travniku ili visokom 8-)
nata_sa

#21 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by nata_sa »

AjnurSoA wrote:
nata_sa wrote:nije mi drag ni kovceg ni tabut....ali posto cu morat negdje onda ne vidim razlog sto bi ja drugacije vec moji preci...ko da je na kraju bitno, ides pod zemlju i kraj price, nacin na koji ce te smjestili tamo dole govori samo o tome koliko si u ovom zivotu drzao do vjere i koliko ti je to bio bitno (tebi i tvojoj porodici)
Znaci tebi odgovara ona Romski nacin pogreba , znaci sta god je koristio u zivotu a to cemu trebati u onom zivotu "nosi " sa sobom " :P kod njih grobnice kao stanovi :P nema cega nema , neka neka trebat ce :P :P :P
zar sam ijednom rijecju rekla da bi ja ponijela nesto sa sobom???
neko rece nosis samo djela i to je to. ja kazem da mi je svejedno kad umrem kako ce me smjestiti ali obzirom da moja vjera nalaze tabut, odabirem tabut :dance: :dance:
joj crnjaka i price...
plain vanilla

#22 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by plain vanilla »

theTruePath wrote:

pa nije ni kovceg po islamu

a ima kremacija,cini mi se u travniku ili visokom 8-)
pa znam da nije ni kovceg, ali covjek pita (postavljac teme) kovceg ili tabut :D

i tema nije crnjak, svi cemo umrijeti kad-tad :D
AjnurSoA

#23 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by AjnurSoA »

nata_sa wrote:
AjnurSoA wrote:
zar sam ijednom rijecju rekla da bi ja ponijela nesto sa sobom???
neko rece nosis samo djela i to je to. ja kazem da mi je svejedno kad umrem kako ce me smjestiti ali obzirom da moja vjera nalaze tabut, odabirem tabut :dance: :dance:
joj crnjaka i price...
Samo djela i nista vise ;)

:bih:
nata_sa

#24 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by nata_sa »

pa umrijecemo, naravno, crnjak mi je pred spavanje kontat o tabutu....
probuseni $

#25 Re: Kovceg umjesto tabuta

Post by probuseni $ »

Zar bosanski muslimani ne znaju zasto se muslimani moraju zakopavati bez kovcega ? ...cccc... :-)

Zar ne znate da se kabur stisce, smanjuje, da se zidovi primicu i zdrobe pokojnika ako nije zakopan po propisu...?...ccc.. :-)
Post Reply