Korist od diplome?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
kockica_kockica

#26 Re: Korist od diplome?

Post by kockica_kockica »

Adriatic wrote:Kako se uvijek na ovakvim temama jave da palamude oni bez fakulteta, onima sa fakultetom.
Kao "sta vi mislite, ako ste diplomirali da je citav svijet vas, da ne morate nista raditi a da ste puno placeni......" i slicne gluposti.
Svako ko ga je zavrsio ima moje duboko postovanje, jer govori da je u zivotu ulozio trud u nesto i da je ostvario neki rezultat.
Barem velika vecina onih koji su diplomirali, dobro su se oznojili i zagrijali stolicu i zrtvovali svoje vrijeme i zivce, a o finansijama da i ne govorim.
Naravno da ima i onih koji su to ostvarili guzovace ali to je ipak MANJINA i izuzetak koji potvrđuje pravilo.
Zato, ne pravimo od izuzetka pravilo.
A oni koji nisu grijali stolicu kad je trebalo, nek sad ne prosipaju svoju filozofiju kako faks ne znaci nista.
Znaci i te kako a to najbolje znaju oni koji su ga posteno zavrsili a takvih je ipak vecina a ne manjina.

ulagala sam u sebe i moje znanje i to jos uvijek radim... nista mi nije palo guzovace .. sve sto sam dobila izborila sam sa svojih deset prstica, voljom i znanjem... krenula od metle i dosla na mjesto koje je mogu reci mirne duse za pozeliti :) cak se i ne stidim to reci jer je to moj uspjeh koji mi niko ne moze oduzeti.. nisam cekala da mi neko da nesto vec sam trazila na osnovu svog znanja i svog umijeca da postignem...
tvoj stav nikome ne koristi a pogotovo ne tebi :) ako kazem da neko trazi posao a ne ceka da mu ponude posao onda to radim iskreno jer u danasnje vrijeme jako je malo onih koji su "cekanjem" nesto postigli.... :)
Adriatic

#27 Re: Korist od diplome?

Post by Adriatic »

kockica_kockica wrote:
Adriatic wrote:Kako se uvijek na ovakvim temama jave da palamude oni bez fakulteta, onima sa fakultetom.
Kao "sta vi mislite, ako ste diplomirali da je citav svijet vas, da ne morate nista raditi a da ste puno placeni......" i slicne gluposti.
Svako ko ga je zavrsio ima moje duboko postovanje, jer govori da je u zivotu ulozio trud u nesto i da je ostvario neki rezultat.
Barem velika vecina onih koji su diplomirali, dobro su se oznojili i zagrijali stolicu i zrtvovali svoje vrijeme i zivce, a o finansijama da i ne govorim.
Naravno da ima i onih koji su to ostvarili guzovace ali to je ipak MANJINA i izuzetak koji potvrđuje pravilo.
A oni koji nisu grijali stolicu kad je trebalo, nek sad ne prosipaju svoju filozofiju kako faks ne znaci nista.
Znaci i te kako a to najbolje znaju oni koji su ga posteno zavrsili a takvih je ipak vecina a ne manjina.

ulagala sam u sebe i moje znanje i to jos uvijek radim... nista mi nije palo guzovace .. sve sto sam dobila izborila sam sa svojih deset prstica, voljom i znanjem... krenula od metle i dosla na mjesto koje je mogu reci mirne duse za pozeliti :) cak se i ne stidim to reci jer je to moj uspjeh koji mi niko ne moze oduzeti.. nisam cekala da mi neko da nesto vec sam trazila na osnovu svog znanja i svog umijeca da postignem...
tvoj stav nikome ne koristi a pogotovo ne tebi :) ako kazem da neko trazi posao a ne ceka da mu ponude posao onda to radim iskreno jer u danasnje vrijeme jako je malo onih koji su "cekanjem" nesto postigli.... :)
Ne znam gdje si se ti prepoznala u mom postu. Hajde procitaj ga jos jednom.
kockica_kockica

#28 Re: Korist od diplome?

Post by kockica_kockica »

Adriatic wrote:
kockica_kockica wrote:

Ne znam gdje si se ti prepoznala u mom postu. Hajde procitaj ga jos jednom.
nisam se nasla... nemam se zbog cega naci :) samo sam se malo hvalila :mrgreen:
uvjek dobar gost

#29 Re: Korist od diplome?

Post by uvjek dobar gost »

Diploma može dobro poslužiti za raspuhivanje roštilja !
norah

#30 Re: Korist od diplome?

Post by norah »

Nazalost, danas diploma i ne znaci nesto jer je velika hiperprodukcija kadrova pa nema poslova za sve. Covjek mora biti fleksibilan. Danas treba znati odabrati pravi fakultet. Nazalost, studirati neke fakultete je danas cisto gubljenje vremena. Ja sam zavrsila fakultet i pomalo raduckam, ali moram se i dalje educirati jer nije dovoljno. A na trzistu rada se trazi nesto sasvim drugo.
latinalover

#31 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

norah wrote:Nazalost, danas diploma i ne znaci nesto jer je velika hiperprodukcija kadrova pa nema poslova za sve. Covjek mora biti fleksibilan. Danas treba znati odabrati pravi fakultet. Nazalost, studirati neke fakultete je danas cisto gubljenje vremena. Ja sam zavrsila fakultet i pomalo raduckam, ali moram se i dalje educirati jer nije dovoljno. A na trzistu rada se trazi nesto sasvim drugo.
koje faksove tacno smatras gubljenjem vremena?
Custos

#32 Re: Korist od diplome?

Post by Custos »

latinalover wrote:izasao je bilten za decembar na juszzks.com.ba
563 nezaposlene eknomiste
398 pravnika...

et koristi od diplome :D
Gdje si našao ove podatke, na kojoj stranici dokumenta?! Pošto u sadržaju nema ništa što ukazuje na raspodjelu nezaposlenih s obzirom na završene fakultete, ima samo raspodjela u odnosu na stepen stručne spreme.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#33 Re: Korist od diplome?

Post by anjusha »

Dosla sam do informacije, iz veoma pouzdanih izvora - ali bas pouzdanih, da je Kanton dao direktivu da se redovnim profesorima na fakultetima Univerziteta u Sarajevu plata smanji na 1300 km, a asistentima da bude oko 700 km.

Kakva korist od diplome? Pa ocigledno od doktorata i obavljenih knjiga i cega sve ne- nije velika korist. Ni od magisterija. S fakultetskom diplomom mozda se moze i guza obrisati.... Jedinu korist koju neko u sadasnje vrijeme moze imati je od snalazljivosti, brzine adaptiranja i ucenja, ako zna da se "proda", ako je vrijedan i marljiv, ako nije zabusant, ako hoce da radi bilo sta bilo kad, i nije ga strah ni nepoznatog posla, ni obima posla niti sl. da ne nabrajam vise. Ja radim u struci ali posao koji ne volim. Zavrsila sam i magisterij - nevezan za dodiplomski studij- i to je zapravo cime bi se voljela baviti, ali nema sanse.

Da li ce mi iko na ovom forumu vjerovati da sam vise nego jednom cula kako sam prekvalifikovana za neki polozaj upravo zbog tog svog magisterija. Kamo srece da ga nisam nikada ni radila...

Ali suti, ne zali se Anjusha, radis, imas solidnu platu i mnogo razloga da ti neko sa strane kaze "blago tebi"....
sarayewo

#34 Re: Korist od diplome?

Post by sarayewo »

Koristi od diplome ima utoliko da predjes iz kategorije "takvih ima milion" (sa srednjom skolom) u kategoriju "takvih ima hiljadu" (sa fakultetom). Medjutim, sve diplome svijeta su ti samo pocetna ulaznica da te neko eventualno uzme u razmatranje - ono sto je najvaznije je koliko volje, zelje i prakticnog znanja imas da radis posao za koji konkurises i kako to znas (ili ne znas) prodati potencijalnom poslodavcu.

Medjutim, ovo sto @slavko kaze je upravo najvazniji detalj ove price - ako razmisljas samo o tome kako se ne mozes uvaliti u drzavnu firmu gdje se ne radi puno a fino zaradjuje, neces nigdje dospjeti... U privatnom sektoru se puno radi, ali su i mogucnosti neuporedivo vece - od mogucnosti zaradjivanja i povecanja plate, unaprijedjenja, sticanja iskustva i znanja, pa na kraju do upoznavanja raznih ljudi koji ti sutra mogu itekako valjati...
Alhemicarkaa

#35 Re: Korist od diplome?

Post by Alhemicarkaa »

anjusha wrote:Dosla sam do informacije, iz veoma pouzdanih izvora - ali bas pouzdanih, da je Kanton dao direktivu da se redovnim profesorima na fakultetima Univerziteta u Sarajevu plata smanji na 1300 km, a asistentima da bude oko 700 km.

Kad znam kakav je posao asistenata na mom fakultetu, da se slomise radeci, dodju kuci i navale na ucenje i istrazivacki rad, ili cak i oni koji ne rade na fakultetu, ali ulazu u svoje znanje, pa isto nakon cjelodnevnog posla dodje kuci, uci, radi, otplacuje kredit da bi otplatio magistarski koji te dodje u najboljem slucaju 6000 km, doktorski 12 000 (ne racunajuci dodatne troskovi, odlazak na kongrese, seminare, literatura itd), ne vidis svjetla dana, ne mozes stici dici neki kredit da kupis auto, odes na more, a o stanu i da ne govorim, jer otplacujes kredite za skolovanje, i onda se prosto covjek zapita zbog cega to radi? Da mu bude bolje, da bi imao vecu platu? Da bi zaradio i vidio svijeta? Kako kad jedan redovni profesor ima platu kao neko sa VSS, pa cak i kao neko sa SSS?
:( :( :( :(
ZEMO MUDISA

#36 Re: Korist od diplome?

Post by ZEMO MUDISA »

pozdrav svima kerusama i dabahljebarosima. nemoj te raditi klosarite, mastaj te o boljem zivotu i radu u drzavnim agencijama. Ja sam diplomiro ekonomiju u Sarajevu mogu reci radio sam svasta sada radim 12 sati i radim sve sto mi se kaze od pravljenja ponuda i sastancenja i kuliranja do pranja suda u firmi i sipanja goriva u kamione hodanja po radilistu, ali sam jednostavno takav karakter. Rezultat toga je da sma dobar sa svima i sa nk radnikom i sa magistrom, svuda su mi vrata otvorena. vozim auto sluzebni od i40000KM i sljakam i sljakam. Ima i problema nije sve bajno ali se moras boriti. Za onog koje pokreno temu ne brini se ima svako svoju nafaku tako ces imati i ti. za mene su mislili kad sam dosao u firmu da sam lijencina( iz razloga koje mi je mrsko sada obajsnjavati), ali ispade drugacije. rad i samo rad je rjesenje kod svakog poslodavca. red rad disciplina i da si sdostupan 24 sata. sve ostalo dode samo od sebe. eto izvinite zbog greski i pravopisa imam sastanak i ulazim u 12 sat rada danas. dosao na posao u 7 krenuo u 6i 20 i jos uvijek na nogama. lijepo je sunce je sve je super i sve je za pet dolazi vikend. MORO SAM DA NESOT NAPISEM I JA. ETO TO JE TO
latinalover

#37 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

Custos wrote:
latinalover wrote:izasao je bilten za decembar na juszzks.com.ba
563 nezaposlene eknomiste
398 pravnika...

et koristi od diplome :D
Gdje si našao ove podatke, na kojoj stranici dokumenta?! Pošto u sadržaju nema ništa što ukazuje na raspodjelu nezaposlenih s obzirom na završene fakultete, ima samo raspodjela u odnosu na stepen stručne spreme.
40-ta strana :D pa nadalje
norah

#38 Re: Korist od diplome?

Post by norah »

koje faksove tacno smatras gubljenjem vremena?[/quote]

Uh, odakle da pocnem...filozofija, istorija umjetnosti, geografija, sociologija, biologija, geografija....
drvetmed

#39 Re: Korist od diplome?

Post by drvetmed »

slavkoimamodilera wrote:Ti malo isla u skolu, pa malo dobila diplomicu i kontas to je to, a? Evo ga, sad imam diplomu, to je sve sto mi treba... i dje je sad taj pos'o? Dajte mi jedno kilu i po tog posla i nabacite i dvaes deka plate uz to... aha...
Kakve su ovo gluposti, na čemu si ti Bogati da i mi uzmemo malo.
Ja sam završio veterinu u Sarajevu, bez i oca i majke tj. bez štele, tražio bilo kakav posao u struci, volontirao na 10 mjesta, stekao iskustvo što moje kolege nisu ni nakon 10 god. al je**** nisam imao ono glavno - štelu, onda fino skupiš kofere odeš van BiH i uspiješ za 1 god ono što u BiH zbog takvih kao ti za 3 god.
Post Reply