Korist od diplome?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
latinalover

#1 Korist od diplome?

Post by latinalover »

Sta mislite kakvu korist od diplome imamo mi koji nemamo stelu?
s kim god sam pricao ,kazu da za drzavnu firmu moras imati stelu ,i da ostalo nije ni bitno....

ja npr ekonomiju studiram, jos 7 ispita do diplome, ali mislim licno da nemam puno koristi od toga..pogotovo ako budem pokusao u drzavnu firmu...
znam nekih koji misle da kad zavrse fakultet, nosice in na dlanu svi....neko ko studira politicke nauke(politologija,sociologija ,zurnalistika), misli da je to trazeno po drzavnim firmama...da se mozw tek tako upasti na dobru poziciju :mrgreen:

ja kad zavrsim ako bilo sta nadjem nakon pripravnickog,da plata bude do 1200KM..bicu prezadovoljan.. :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Korist od diplome?

Post by Truba »

:roll: :roll: :roll:
mrtva kokoš

#3 Re: Korist od diplome?

Post by mrtva kokoš »

hmm neznam ja sam prije mijesec dana zavrsio politicke,jos nisam vidio koristi...naravno nisam jos dobio diplomu moram cekati septembar..ali nisam jos ni pokusavao sa zaposlenjem cekam malo da otopli pa cu onda :mrgreen: ali najvise iz razloga sto znam da nema shanse da upadnem na kakvo solidno mijesto bez stele :roll:
jedna

#4 Re: Korist od diplome?

Post by jedna »

latinalover wrote:Sta mislite kakvu korist od diplome imamo mi koji nemamo stelu?
s kim god sam pricao ,kazu da za drzavnu firmu moras imati stelu ,i da ostalo nije ni bitno....

ja npr ekonomiju studiram, jos 7 ispita do diplome, ali mislim licno da nemam puno koristi od toga..pogotovo ako budem pokusao u drzavnu firmu...
znam nekih koji misle da kad zavrse fakultet, nosice in na dlanu svi....neko ko studira politicke nauke(politologija,sociologija ,zurnalistika), misli da je to trazeno po drzavnim firmama...da se mozw tek tako upasti na dobru poziciju :mrgreen:

ja kad zavrsim ako bilo sta nadjem nakon pripravnickog,da plata bude do 1200KM..bicu prezadovoljan.. :mrgreen:
Hahahaha... to je sve što mogu reći. Korist od diplome - sakupljač prašine (i to vrijedan 50 kaemića)
slavkoimamodilera

#5 Re: Korist od diplome?

Post by slavkoimamodilera »

Meni su najbolji ovi sto sanjaju o drzavnim firmama... joooj ocam u drzavnoj firmi, ocam godisnjeg 680 dana godisnje, plata milja ocam nista ne radim...
Digni se iz zabokrecine, pometi tu paucinu izmedju usiju, izdnigni se iz sivila, pa da vidis kako itekako diploma vrijedi, pa da vidis kako je fino smijuljit se ovima iz "drzavnih" kolisnu platicu imaju u odnosu na tebe...
jedna

#6 Re: Korist od diplome?

Post by jedna »

slavkoimamodilera wrote:Meni su najbolji ovi sto sanjaju o drzavnim firmama... joooj ocam u drzavnoj firmi, ocam godisnjeg 680 dana godisnje, plata milja ocam nista ne radim...
Digni se iz zabokrecine, pometi tu paucinu izmedju usiju, izdnigni se iz sivila, pa da vidis kako itekako diploma vrijedi, pa da vidis kako je fino smijuljit se ovima iz "drzavnih" kolisnu platicu imaju u odnosu na tebe...

Bogami, ja sa svojom diplomom nađoh širom zatvorena vrata, gdje god sam se uputila. Sada radim na poslu koji nema veze s mojom stručnom spremom (ni sa SSS-om, a kamoli sa VSS-om), a čak i za njega mi je trebala "preporuka".
slavkoimamodilera

#7 Re: Korist od diplome?

Post by slavkoimamodilera »

Ti malo isla u skolu, pa malo dobila diplomicu i kontas to je to, a? Evo ga, sad imam diplomu, to je sve sto mi treba... i dje je sad taj pos'o? Dajte mi jedno kilu i po tog posla i nabacite i dvaes deka plate uz to... aha...
JThomas

#8 Re: Korist od diplome?

Post by JThomas »

u ovom sranju od države ti nikakva diploma ništa ne garantuje, naročito društvenih fakulteta, završiti fakultet je tek početak...al probaj tek bez nje, pa ćeš vidjeti...
papacja

#9 Re: Korist od diplome?

Post by papacja »

slavkoimamodilera wrote:Meni su najbolji ovi sto sanjaju o drzavnim firmama... joooj ocam u drzavnoj firmi, ocam godisnjeg 680 dana godisnje, plata milja ocam nista ne radim...
Slažem se sa svim, posebno sa ovim bodiranim, ja završio fax, i zaposlio se u privredi (dakle na osnovu zvanja, bez da me neko "pogurao") i nikada ne bih radio u državnoj firmi, evo 6 godina ne mijenjam, plata extra, stan se kupio, paze me, a brate zna se i raditi. Nije odmah bilo ovako, kada sam počeo raditi valjalo se dokazivati, učiti, primjenjivati teoriju u praksi, boriti sa situacijama i poslovima sa kojima se prvi puta suočavaš, ali na kraju se uvijek isplati.
slavkoimamodilera wrote:Ti malo isla u skolu, pa malo dobila diplomicu i kontas to je to, a? Evo ga, sad imam diplomu, to je sve sto mi treba... i dje je sad taj pos'o? Dajte mi jedno kilu i po tog posla i nabacite i dvaes deka plate uz to... aha...
I ovaj dio ti je dobar, kod nas svršeni studenti odmah kontaju dočiće neko da ih traži, da im da poziciju direktora neke državne firme smještene u centru grada, pauza za ručak sahat vakta, da se lagano prošeta Ferhadijom, pa kad sretnu nekoga od raje, da se mogu faliti kako im je sve ok, eto kako landraju, a drugi koji nisu u državnoj firmi sada rintaju. Zaboravite omladino to, danas kada nekome kažete ima super firma i konkurs u nekoj firmi koja je na Ilidži, Rajlovcu, Semizovcu i sl., odgovor je, "Joj nemoj mene, pa to je daleko, kako ću se voziti toliko tramvajem ili busem". Sve neki stručnjaci kad završe fax, i svi bi da su važni.... Dokazivanje tek slijedi, a diploma je odskočna daska :run:
jedna

#10 Re: Korist od diplome?

Post by jedna »

slavkoimamodilera wrote:Ti malo isla u skolu, pa malo dobila diplomicu i kontas to je to, a? Evo ga, sad imam diplomu, to je sve sto mi treba... i dje je sad taj pos'o? Dajte mi jedno kilu i po tog posla i nabacite i dvaes deka plate uz to... aha...
Kako ti možeš suditi o nekome koga uopšte ne poznaješ. Odakle ti znaš da sam ja "malo išla u školicu" pa "malo dobila diplomicu".
Prije svega, nisam dobila diplomu "na g*zove", nego sam za svaki ispit koji sam položila vrijedno učila.
Pored studiranja, radila sam honorarno, volonterski, sezonski... itd - stoga, nisam izašla iz fakulteta s teorijom a bez prakse.
Radila sam jedno vrijeme posao u svojoj struci, ali to je bilo čisto izrabljavanje - maksimalno zalaganje za minimalnu platu, bez osiguranja i ostalih beneficija (dok se drugi kite tvojim perjem i ubiru plodove tvog rada)
Prijavila sam se (i dalje se prijavljujem) na svaki mogući i nemogući konkurs gdje sam ispunjavala uslove. Premija je bila da mi se uopšte neko javi.

Ne bi se baš reklo da sam ja jedna od tih koji misle "ad imam diplomu, to je sve sto mi treba..."
latinalover

#11 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

upravo..meni jedna osoba sto je zavrsila fpn....govori o tome kao da je neki nebeski studij..to ispade najbolji faks...

misle kad fakultet zavrse ,sve su postigli...al evo kolko vidim ima nas realnih :D
a i ekonomija je nula...kolko ih je samo diplomiralo...
nije lako s drustvenim naukama...
latinalover

#12 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

komi wrote::roll: :roll: :roll:

i sto ti kolutas ocima..samo me intresovalo misljenje..i stanje opcenito...uvijek ce se naci neko ko ce dati pametan info...
rahmanjin

#13 Re: Korist od diplome?

Post by rahmanjin »

latinalover wrote:Sta mislite kakvu korist od diplome imamo mi koji nemamo stelu?

na pocetku ako nemas stelu uzeces posao daj sta das.nakon toga ako budes dobar i ako se budes pokazao na poslu pocece ti se otvarati i druge mogucnosti za posao, ali mora proci koja godina.Uglavnom diploma ce ti se isplatiti sigurno, ako nista da prdodjes onaj filter koji glasi trazim VSS
Amazonka27

#14 Re: Korist od diplome?

Post by Amazonka27 »

latinalover wrote:
upravo..meni jedna osoba sto je zavrsila fpn....govori o tome kao da je neki nebeski studij..to ispade najbolji faks...

misle kad fakultet zavrse ,sve su postigli...al evo kolko vidim ima nas realnih :D
a i ekonomija je nula...kolko ih je samo diplomiralo...
nije lako s drustvenim naukama...
dipl. politolog = osoba koja je zavrsilia preko 40 ispita na fpn. Konkurencija: svaki coban sa malom maturom koji ima mnogobrojnu familiju i koji je pristupio nekoj od stranaka.

socijalni rad: respekt! steta sto ih malo radi konkretno svoj posao...

dipl. Zurnalista= osoba koja je zavrsilia preko 40 ispita na fpn. Konkurencija: propale manekenke sa govornim manama, starlete i domaci glumci bez posla.

dipl. ekonomist = osoba koja je zavrsilia preko 35 ispita na ef. Konkurencija: (pomozi mi reci cime se ekonomisti bave i ima li uopste potrebe za ovim kadrom...s obzirom da nijedna profitabilna organizacija nema potrebe za racunovodstvom, rukovodjenjem, planiranjem ljudskih resursa, poslovanjem, novcem, strategijom poslovanja itd)

svaka diploma ima svoju tezinu i vrijednost i ljdui sa pravom traze i odgovarajuce radno mjesto za godine truda...a ne da im mjesta uzimaju tetici i bratici glavonja...

sto se tice privatluka i drzavnih firmi.... meni je zlo vise od neskolovanih privatnika koji radnika dozivljava kao stalno sredstvo koje ne mora odrzavati...i koji misle da ako dadnu zaradjenu platu radniku, da mu je ucinio uslugu...da ne govorim o diskriminaciji zena kada su u pitanju privatnici...
latinalover

#15 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

rahmanjin wrote:

na pocetku ako nemas stelu uzeces posao daj sta das.nakon toga ako budes dobar i ako se budes pokazao na poslu pocece ti se otvarati i druge mogucnosti za posao, ali mora proci koja godina.Uglavnom diploma ce ti se isplatiti sigurno, ako nista da prdodjes onaj filter koji glasi trazim VSS
sad je zbog ove krize jos teze....da ne znam ti kakvu diplomu imas... :D

a sto se tice tog filtera..ondaj e najbolje upisati neki lagani faks da se ne pati previse..i steci to sto ce ti pomoci da udjes u filter :D
Nicola

#16 Re: Korist od diplome?

Post by Nicola »

Pa svi znaju kako se to radi...ili ces se bas truditi i nikad ne odustajat i dobit neki posao..
ili ces lijepo naci stelu i zaposliti..

ali kad imas stelu i diplomu...to je pun pogodak...neces pozalit..
:thumbup:
latinalover

#17 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

Nicola wrote:Pa svi znaju kako se to radi...ili ces se bas truditi i nikad ne odustajat i dobit neki posao..
ili ces lijepo naci stelu i zaposliti..

ali kad imas stelu i diplomu...to je pun pogodak...neces pozalit..
:thumbup:

jest...dodje neko sa FPN-a na pozicjiu na kojoj treba da bude ekonomista,pravnik...

nema kod nas nikakvog sistema vrijednosti..zna ma efsa, vecina onih koji ne mogu zavrsiti ,prebace se na FPN...i tu odjednom postanu uzoriti studenti....
zahvaljujuci steli oni ce imati koristi vise nego neko sa prava,ekonomije...ko se stvarno trudio da uspije

al u dzravnim institucijama, nema nista bez stele..kad to imas ,ostalo je sve lako
latinalover

#18 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

izasao je bilten za decembar na juszzks.com.ba
563 nezaposlene eknomiste
398 pravnika...

et koristi od diplome :D
kockica_kockica

#19 Re: Korist od diplome?

Post by kockica_kockica »

ne razumijem ovaj stav: studirao sam i dobio diplomu, dajte mi posao ali da bude ne previse zahmetli, ne prerano da ustajem, da pinka u dzepu bude zadovoljavajuca, dajte mi ovo ili ono...

halooooo baaaaaa dignite guzice i trazite posao ne kukajte kako nemate stelu i slicno ..
nisi studirao jer te neko tjera i za nekog drugog vec za sebe :-) :roll: :roll: ...
latinalover

#20 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

necmo mi traziti posao, nego ce nas posao naci...sta bude, bice...
kockica_kockica

#21 Re: Korist od diplome?

latinalover wrote:necmo mi traziti posao, nego ce nas posao naci...sta bude, bice...

samo se ti nadaj :roll: da ce tebe posao naci :mrgreen:

koja nebuloza :-)
latinalover

#22 Re: Korist od diplome?

Post by latinalover »

govorim u smislu da cu raditi ono cega dbude a ne ono za sto sam edukovan
kockica_kockica

#23 Re: Korist od diplome?

latinalover wrote:govorim u smislu da cu raditi ono cega dbude a ne ono za sto sam edukovan

evo ti jedan koristan savjet: trazi posao ne cekaj da on tebe nadje.. proci ce ti godine u cekanju nekog boljeg sutra, a to bolje sutra ti sam sebi kreiras :)

pozz
madner

#24 Re: Korist od diplome?

Post by madner »

Nidje covjek nema garanciju da ce raditi u struci za koju se educirao.
Fajde od diplome jeste da ti kao produkt imas veci kvalitet od nekoga ko je nema, ali jos uvijek se moras potruditi da nadjes kupca.
Adriatic

#25 Re: Korist od diplome?

Post by Adriatic »

Kako se uvijek na ovakvim temama jave da palamude oni bez fakulteta, onima sa fakultetom.
Kao "sta vi mislite, ako ste diplomirali da je citav svijet vas, da ne morate nista raditi a da ste puno placeni......" i slicne gluposti.
Svako ko ga je zavrsio ima moje duboko postovanje, jer govori da je u zivotu ulozio trud u nesto i da je ostvario neki rezultat.
Barem velika vecina onih koji su diplomirali, dobro su se oznojili i zagrijali stolicu i zrtvovali svoje vrijeme i zivce, a o finansijama da i ne govorim.
Naravno da ima i onih koji su to ostvarili guzovace ali to je ipak MANJINA i izuzetak koji potvrđuje pravilo.
Zato, ne pravimo od izuzetka pravilo.
A oni koji nisu grijali stolicu kad je trebalo, nek sad ne prosipaju svoju filozofiju kako faks ne znaci nista.
Znaci i te kako a to najbolje znaju oni koji su ga posteno zavrsili a takvih je ipak vecina a ne manjina.
Post Reply