Mislim da Nemanjin primjer nije najsretnije izabran. On se prije svega posrbio ( preko zene prvenstveno, koliko mi je poznato ). Nema tu neke narocite duhovnosti i poznavanja pravoslavlja kao takvog, cini mi se.klif wrote:
Podjemo li od teze da sa promjenom religije dolazi do (makar djelimicnih) promjena u nacionalnoj identifikaciji, kako tumacis cinjenicu da se Nemanja Kusturica prelaskom na prvoslavlje automatski identificirao sa srpskim nacionalnim bicem?
Naravno. Razlozi su u nacionalizmima koji ne prihvataju slobodu licnog izbora.Ili, recimo, primjer tvoga prijatelja iz Hrvatske koji se na neki nacin identificira sa bosnjackim naconalnim bicem, koji isto tako nije jedini narod kome je Islam imanentan.
Poznato je da su konvertiti najvatreniji pobornici relevantnih religija.Dolazi li do takve transformacije nacionalnog bica, momentom religijske konverzije, iskljucivo kod Juznih Slavena ili postoje i drugi slicni primjeri?
Iako ima i onih koji djeluju kao katalizatori ( dakle pozitivno ) ukoliko ocuvaju neophodnu distancu prema vecini, ma koja vjera bila u pitanju.