Konvertirati...
-
klif
#1 Konvertirati...
Slozicemo se da je vjeroispovjest bitan segment odredjivanja ljudske licnosti. Pripadnost odredjenoj religijskoj skupini determinise jedinku na mnogo nacina, i to fakticki momentom njenog rodjenja. Pocinje sprovodjenjem odredjenih obreda karakteristicnih za odredjenu religiju (krstenje, obrezivanje i sl.), preko odgoja od strane roditelja i odgovarajuce socijalizacije, na koji nacin se u dobroj mjeri odredjuju njen kasniji zivotni put. Stvaraju se odgovarajuci socijalni kontakti, formiraju odgovorajuci moralni nazori, prihvataju se, u vecoj ili manjoj mjeri, propisani nacin ponasanja, ishrane, odjevanja, njome je fakticki determinisana cjelokupna zivotna filozofija pojedinca vjernika. Dugotrajnim ponavljanjem odredjenoj religiji imanentnih rituala, religija kod pojedinca ili grupe formira kultorolosku, kulturnu, tradicijsku, cak i nacionalnu svijest.
Svjedoci smo, medjutim, situacija da vec formirane licnosti, bez obzira kojoj religijskoj skupini pripadale, konvertiraju iz jedne u drugu religiju.
Zanima me da li biste Vi bili u stanju konvertirati iz jedne u drugu religiju?
Svjedoci smo, medjutim, situacija da vec formirane licnosti, bez obzira kojoj religijskoj skupini pripadale, konvertiraju iz jedne u drugu religiju.
Zanima me da li biste Vi bili u stanju konvertirati iz jedne u drugu religiju?
- chuchumbamayumbe
Hmm, ja sam ateista, znaci, ne bih mogao.
-
klif
Postavljeno pitanje mi se cini interesantnim prije svega ako se posmatra iz ugla BH konstitutivnih naroda.
Da li bi, po Vasem sudu, Bosnjak koji bi konvertirao u pravoslavlje ili u katolicanstvo automatski postao Srbin odnosno Hrvat? Odnosno obratno, da li bi Srbin ili Hrvat koji zivi u BiH momentom prelaska na Islam postao Bosnjak?
Medjutim, nekako mi se cini logicnim da ukoliko, recimo, Bosnjak ili Hrvat prihvati ucenje ruske ili grcke pravoslavne crkve, te konvertira, automatski ne postaje Rus ili Grk. Kako bi se narodnoslovno tretirao takav slucaj?
Isto tako mi se cini interesantnim pitanje, da li bi doslo do „promjena“ u narodnosti nekog od pripadnika BH konstitutivnih naroda momentom njegovog konvertiranja u neku cetvrtu religiju? Tj. da li bi se recimo Hrvat iz BiH koji prihvati ucenje Bude i postane njegov sljedbenik i dalje smatrao Hrvatom? Ista stvar je i sa pripadnicima druga dva konstitutivna naroda.
Da li bi, po Vasem sudu, Bosnjak koji bi konvertirao u pravoslavlje ili u katolicanstvo automatski postao Srbin odnosno Hrvat? Odnosno obratno, da li bi Srbin ili Hrvat koji zivi u BiH momentom prelaska na Islam postao Bosnjak?
Medjutim, nekako mi se cini logicnim da ukoliko, recimo, Bosnjak ili Hrvat prihvati ucenje ruske ili grcke pravoslavne crkve, te konvertira, automatski ne postaje Rus ili Grk. Kako bi se narodnoslovno tretirao takav slucaj?
Isto tako mi se cini interesantnim pitanje, da li bi doslo do „promjena“ u narodnosti nekog od pripadnika BH konstitutivnih naroda momentom njegovog konvertiranja u neku cetvrtu religiju? Tj. da li bi se recimo Hrvat iz BiH koji prihvati ucenje Bude i postane njegov sljedbenik i dalje smatrao Hrvatom? Ista stvar je i sa pripadnicima druga dva konstitutivna naroda.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Kratak odgovor - kod nas nema pojedinaène kategorije. Reci ime i ako je dovoljno èisto odreðuju ti sve na osnovu toga. Znaèi da skratim - PAKET.klif wrote:Postavljeno pitanje mi se cini interesantnim prije svega ako se posmatra iz ugla BH konstitutivnih naroda.
Idiotski ali je tako...
-
Pearl
joj tebe... ne moze biti bosnjak, kad nije ilir... stvarno ne pratis... jedino ako nije otkriveno da su iliri u stvari dosli sa arapskog poluotoka i da su bosnjaci u stvari najstariji narod na svijetu !!!!!_BosanaC wrote:Ja mislim da je Papa Hrvat![]()
A sudeci po istoj analogiji, Muhamed a.s. bi danas bio Bosnjak
a papa ne moze biti hrvat jer su hrvati veci vjernici i od samog pape..
nadam se da su ti neki pojmovi sad malo jasniji...
-
ztluhcs
Ne seri....Pearl wrote:joj tebe... ne moze biti bosnjak, kad nije ilir... stvarno ne pratis... jedino ako nije otkriveno da su iliri u stvari dosli sa arapskog poluotoka i da su bosnjaci u stvari najstariji narod na svijetu !!!!!_BosanaC wrote:Ja mislim da je Papa Hrvat![]()
A sudeci po istoj analogiji, Muhamed a.s. bi danas bio Bosnjaka s obziropm da nam sam kaze da je od piramida sve krenulo, mislim da su bosnjaci/iliri preci svih ljudi....
:D:D ostali stanovnici bosne koji nisu bosnjaci/muslimani se ne pikaju u ovoj jednacini.. ovi mogu biti avari/srbi koji su dosli iz indije ili samaricani/hrvati.... a jevreji su, znamo, prvi i jos bozji narod...
:D:D
nadam se da su ti neki pojmovi sad malo jasniji...![]()
- Jimmy_The_Saint
Sve je to izvodljivo, ali potpuno individualno, te kao takvo na nivou ekscesa.
Ima par muslimana u RS koji su se i pokrstili i začetničili. Ima par pravoslavnih i miješanih koji su primili islam (čak i među facama u javnom životu, ne bih da prozivam). Ima masa jednih, drugih i trećih koji su u raznoraznim sektama, od jehovista do harakrišni. Jedan od medijski najeksponiranijih hebreja Eliezer Papo je rođen kao binSr Ranko Jajčanin, pravoslavac.
Osobno, mogao bih biti i štogod drugo, ali samo pod vrlo ekstremnim uvjetima. Dakle, ili neko amanzaman prosvjetljenje (u što jako sumnjam, dosad sam sva proisvjetljenja imao ili u domenu racionalnog ili pod okriljem mog rođenog islama), ili neka neljudska prisila... Svoj život bih možda i dao za islam, djetetov svakako ne bih, pa nek' priča ko šta 'oće, recimo.
Ima par muslimana u RS koji su se i pokrstili i začetničili. Ima par pravoslavnih i miješanih koji su primili islam (čak i među facama u javnom životu, ne bih da prozivam). Ima masa jednih, drugih i trećih koji su u raznoraznim sektama, od jehovista do harakrišni. Jedan od medijski najeksponiranijih hebreja Eliezer Papo je rođen kao binSr Ranko Jajčanin, pravoslavac.
Osobno, mogao bih biti i štogod drugo, ali samo pod vrlo ekstremnim uvjetima. Dakle, ili neko amanzaman prosvjetljenje (u što jako sumnjam, dosad sam sva proisvjetljenja imao ili u domenu racionalnog ili pod okriljem mog rođenog islama), ili neka neljudska prisila... Svoj život bih možda i dao za islam, djetetov svakako ne bih, pa nek' priča ko šta 'oće, recimo.
-
Pearl
ja kakim, hvala lijepoztluhcs wrote:Ne seri....Pearl wrote:joj tebe... ne moze biti bosnjak, kad nije ilir... stvarno ne pratis... jedino ako nije otkriveno da su iliri u stvari dosli sa arapskog poluotoka i da su bosnjaci u stvari najstariji narod na svijetu !!!!!_BosanaC wrote:Ja mislim da je Papa Hrvat![]()
A sudeci po istoj analogiji, Muhamed a.s. bi danas bio Bosnjaka s obziropm da nam sam kaze da je od piramida sve krenulo, mislim da su bosnjaci/iliri preci svih ljudi....
:D:D ostali stanovnici bosne koji nisu bosnjaci/muslimani se ne pikaju u ovoj jednacini.. ovi mogu biti avari/srbi koji su dosli iz indije ili samaricani/hrvati.... a jevreji su, znamo, prvi i jos bozji narod...
:D:D
nadam se da su ti neki pojmovi sad malo jasniji...![]()
nije ovo moja pamet, sve sam to pokupila sto od pametnih forumasa sto od pametnih njihovih idola .... ja nemam tu srecu da sam ovako pametna...
:smajli sto povraca: (definitivno nam fali)
-
Pearl
ne, pomijesala sistanislava wrote:Ja ...ja Papa je bio Hrvat....a naredni Papa ce biti indijanac![]()
![]()
![]()
![]()
a mozda i papa ima hrvatske korijene
-
ztluhcs
Konvertujem ¾ene koje se èuvaju za brak u ¾ene koje su se èuvale za braka...B.Medjed wrote:Zamisli oglas u avazu!!!![]()
Konvertujem povoljno srbe i hrvate u bosnjake, bosnjake i srbe u hrvate i hrvate i bosnjake u srbe. Popust za masovne konverzacije, djeca do 12 godina, u pola cijene. Javiti se na tel. 061...
- Jimmy_The_Saint
KustomizerB.Medjed wrote:Zamisli oglas u avazu!!!![]()
Konvertujem povoljno srbe i hrvate u bosnjake, bosnjake i srbe u hrvate i hrvate i bosnjake u srbe. Popust za masovne konverzacije, djeca do 12 godina, u pola cijene. Javiti se na tel. 061...
Ili ovako: "Horan međed jebe bukve i pravi Bosance! S certifikatom!"