konobarski trikovi
-
Umalo popisivac
#126 Re: konobarski trikovi
Pa upravo to. ako tebe muljaju sa racunom onda muljaju i gazdu. Sumnjam da bi se gazdi to svidjelo.
A gazda da to ne vidi mora biti tezi tudum. Svasta je moguce opet. U svakom slucaju puno je teze muljati nekog sa racunom nego bez.
- JThomas
#127 Re: konobarski trikovi
ne, gazda da to vidi i spriječi u 100% obimu bi morao biti u 100% radnog vremena u radnji. pitaj bilo kojeg gazdu je li to moguće. svi su oni svjesni da je nemoguće 100% spriječiti da konobari kradu i nastoje samo to ograničiti na razumnu mjeru. ako nije gazda ujedno i jedini konobar, tu je jedino siguran sam od sebe, ali gosti opet nisu...
-
__Phoenix__
#128 Re: konobarski trikovi
Dosta njih koristi već izdate račune koje raja ostavi na stolu a oni kasnije upotrijebe za druge mušterije...Umalo popisivac wrote:I samo trazite racun i niko vas nece moci prevariti.
- Butmiran
#129 Re: konobarski trikovi
Piše vrijeme kad je izdat.__Phoenix__ wrote:Dosta njih koristi već izdate račune koje raja ostavi na stolu a oni kasnije upotrijebe za druge mušterije...Umalo popisivac wrote:I samo trazite racun i niko vas nece moci prevariti.
-
__Phoenix__
#130 Re: konobarski trikovi
Pa piše ali to niko ili rijetko, čita.
- Butmiran
#131 Re: konobarski trikovi
Jednom sam prisustvao takvoj sceni, sjela žena za sto i tražila račun od konobara a on joj donio neki od prije sat vremena kad žena ustvari inspekcija i odma' kazna par milja.
- snaga_znanja
#132 Re: konobarski trikovi
Ma najgore je to sto kod nas je narod "nagodan".
Imao sam priliku raditi 3 mjeseca u jendom kaficu u Njemackoj. Svabo je naucio da ono sto kupuje hoce da bude kompletna usluga. Od kvaliteta pa nadalje. Ako ti se desi da ti gost sjedne, a ti mu nisi rekao dobar dan ili ako si se nasao u blizini nisi pomogao oko stolice i kaputa, a to ti sef vidio mozes kuci odmah komotno. Da ti gost sjedi vise od pola minute, a da nije usluzen.
A svabu oko racuna zajebat nema sanse. Ko da imaju digitron u glavi instaliran. 
Imao sam priliku raditi 3 mjeseca u jendom kaficu u Njemackoj. Svabo je naucio da ono sto kupuje hoce da bude kompletna usluga. Od kvaliteta pa nadalje. Ako ti se desi da ti gost sjedne, a ti mu nisi rekao dobar dan ili ako si se nasao u blizini nisi pomogao oko stolice i kaputa, a to ti sef vidio mozes kuci odmah komotno. Da ti gost sjedi vise od pola minute, a da nije usluzen.
-
Umalo popisivac
#133 Re: konobarski trikovi
U svakom slucaju pametnije je traziti racun.JThomas wrote:ne, gazda da to vidi i spriječi u 100% obimu bi morao biti u 100% radnog vremena u radnji. pitaj bilo kojeg gazdu je li to moguće. svi su oni svjesni da je nemoguće 100% spriječiti da konobari kradu i nastoje samo to ograničiti na razumnu mjeru. ako nije gazda ujedno i jedini konobar, tu je jedino siguran sam od sebe, ali gosti opet nisu...
-
Umalo popisivac
#134 Re: konobarski trikovi
Da, ali nece oni tebe tako zajebati. Ti ces opet isto platiti. Jedino sto ce zakinuti drzavu za porez.__Phoenix__ wrote:Dosta njih koristi već izdate račune koje raja ostavi na stolu a oni kasnije upotrijebe za druge mušterije...Umalo popisivac wrote:I samo trazite racun i niko vas nece moci prevariti.
- MaxPayne
#135 Re: konobarski trikovi
sipaju 0.33 pivo u čašu od pola litre,kad se slegna pjena vidiš kako zavrću
-
sokkia
#136 Re: konobarski trikovi
zaobiđeš kafanu i nema zakidanja 
- _mufljuz_
#137 Re: konobarski trikovi
najjace su kradje gdje je frkativna posluga - koncerti, diskoteke, feste i slicno....e tu se uzima lopatom....
pogotovo kad se toce pive u onim plasticnim casama a naplati ti 3-4-5 maraka ojersona... il trebas platit pivu 3-4 marke a dobijes 4,5 marke u onoj guzvi pa ti se jebi
das lovu - narucis par pica - prvo sto pica budu ajmo rec tu i tamo, ne do bog narucit ljutu, kad vidim led u ljutom - znam odmah da me je zakino
zato uvijek trazim bez leda....
inace kad pijem u kafani ljuto - uvijek trazim duplo - u bosni je klasicna penalaza - dabogda da bude i 1/2 a ne 2/2...
jednom sam papsonu izmjerio mjericu - poceo mi izvrdavat - i ja mu kazem aj dobro nema problema - i samo se ladno odjebem bez placanja
ho's ti mene zajebat - nemres jaro kol'ko ja mogu tebe
odem s ribom kupim bocu ljutog u dragstoru provjerim markicu
vidim or'ginal
i fino na vidik pa taslacenje
i jos samo da kazem nije to samo kod nas praksa - hohstapleri u evropi to isto rade...
pogotovo kad se toce pive u onim plasticnim casama a naplati ti 3-4-5 maraka ojersona... il trebas platit pivu 3-4 marke a dobijes 4,5 marke u onoj guzvi pa ti se jebi
das lovu - narucis par pica - prvo sto pica budu ajmo rec tu i tamo, ne do bog narucit ljutu, kad vidim led u ljutom - znam odmah da me je zakino
inace kad pijem u kafani ljuto - uvijek trazim duplo - u bosni je klasicna penalaza - dabogda da bude i 1/2 a ne 2/2...
jednom sam papsonu izmjerio mjericu - poceo mi izvrdavat - i ja mu kazem aj dobro nema problema - i samo se ladno odjebem bez placanja
odem s ribom kupim bocu ljutog u dragstoru provjerim markicu
i jos samo da kazem nije to samo kod nas praksa - hohstapleri u evropi to isto rade...
-
otsam
#138 Re: konobarski trikovi
_mufljuz_ wrote:najjace su kradje gdje je frkativna posluga - koncerti, diskoteke, feste i slicno....e tu se uzima lopatom....![]()
pogotovo kad se toce pive u onim plasticnim casama a naplati ti 3-4-5 maraka ojersona... il trebas platit pivu 3-4 marke a dobijes 4,5 marke u onoj guzvi pa ti se jebi![]()
das lovu - narucis par pica - prvo sto pica budu ajmo rec tu i tamo, ne do bog narucit ljutu, kad vidim led u ljutom - znam odmah da me je zakinozato uvijek trazim bez leda....
jednom sam papsonu izmjerio mjericu - poceo mi izvrdavat - i ja mu kazem aj dobro nema problema - i samo se ladno odjebem bez placanjaho's ti mene zajebat - nemres jaro kol'ko ja mogu tebe
![]()
odem s ribom kupim bocu ljutog u dragstoru provjerim markicuvidim or'ginal
![]()
ciganija
Sent from my 920 using Tapatalk
-
otsam
#139 Re: konobarski trikovi
Umalo popisivac wrote:Cuj baksis. Pa je li to zivimo u Americi pa moramo njegovati njihove obicaje? Ako neko nema nek ne daje baksis i sto bi davao ljudima koji zaradjuju vise od njega. Znaci, ako nema za baksis najbolje da crkne u kuci. Sto ne davat baksis ljudima po trgovinama koji crnce za manje nego konobari, a crnce kao malo ko. Sto samo konobarima davati baksis? A i da su cijene pica normalnije i ljudi bi ostavljali cesce baksis.
Ja ga opet dam s vremena na vrijeme. ako je konobar ljubazan i ako se potrefi kad mi vraca kusur pa ima nesto sitnih.
bravo pasha
- _mufljuz_
#140 Re: konobarski trikovi
ko je sta ciganija?otsam wrote:_mufljuz_ wrote:najjace su kradje gdje je frkativna posluga - koncerti, diskoteke, feste i slicno....e tu se uzima lopatom....![]()
pogotovo kad se toce pive u onim plasticnim casama a naplati ti 3-4-5 maraka ojersona... il trebas platit pivu 3-4 marke a dobijes 4,5 marke u onoj guzvi pa ti se jebi![]()
das lovu - narucis par pica - prvo sto pica budu ajmo rec tu i tamo, ne do bog narucit ljutu, kad vidim led u ljutom - znam odmah da me je zakinozato uvijek trazim bez leda....
jednom sam papsonu izmjerio mjericu - poceo mi izvrdavat - i ja mu kazem aj dobro nema problema - i samo se ladno odjebem bez placanjaho's ti mene zajebat - nemres jaro kol'ko ja mogu tebe
![]()
odem s ribom kupim bocu ljutog u dragstoru provjerim markicuvidim or'ginal
![]()
ciganija
-
SSemir
#141 Re: konobarski trikovi
koliko sam se puta ujutro probudio i ovo razmisljao.Kemal Malovčić wrote:Najbolje je kad te on već odradi,
i ti to znaš i još mu daš bakšiš.
A on u sebi garant misli: "Oj debila jesam ga izlevatio!"
ali sam nesto dobar kad cugnem, dajem svima
-
casanova123
#142 Re: konobarski trikovi
Umalo popisivac wrote:Cuj baksis. Pa je li to zivimo u Americi pa moramo njegovati njihove obicaje? Ako neko nema nek ne daje baksis i sto bi davao ljudima koji zaradjuju vise od njega. Znaci, ako nema za baksis najbolje da crkne u kuci. Sto ne davat baksis ljudima po trgovinama koji crnce za manje nego konobari, a crnce kao malo ko. Sto samo konobarima davati baksis? A i da su cijene pica normalnije i ljudi bi ostavljali cesce baksis.
Ja ga opet dam s vremena na vrijeme. ako je konobar ljubazan i ako se potrefi kad mi vraca kusur pa ima nesto sitnih.
Jesil ikad radio kao konobar? Sigurno nisi pa ovako pricas. Zenska u radnji stoji i malo se proseta po radnji i bude placena, ali bude placena sigurno vise od 15KM koliko imaju konobari dnevnicu u Sarajevu.. Sto se tice zavrtanja od strane konobara, to radi svaki konobar na neki nacin. I kada vec poredis posao konobara i one cure u radnji koja slaze garderobu, probaj da nadjes posao konabara pa probaj da hodas po 10h dnevno gore dole do sanka, pravi pica, nosaj kasu i naplacuj, postavljaj goste na mjesto, pozdravis svakog, sa svima progovoris malo, pa promijenis pepeljare, a skontaj da svaka radnja znaci hodanje nazad do sanka(zaboravio sam i setanje do sanka opet kada ti musterija trazi racun)..
Uglavnom, radio sam kao konobar u jednom kaficu u Austriji, i plata mi je bila 6.5 EUR po satu. Radio 10h dnevno od 16-02. Znaci imao sam garantovanih 65 Eura po danu(to je nista za Austriju), plus je bilo baksisa 20-30 eura(uvijek smo bili dvojica koji su usluzivali, plus dva sankera, i jos jedan iza sanka koji uskace svima u pomoc, pa se dijelilo sa svima) po danu.. Gazda je bio turko jedan, i doslovno nas je toliko handrio da sam se znao doci kuci a ono vidi dvije kile manje imam. Redovno smo kolega i ja zavrtali jos po 30 eura po danu sefa jer supak te handri i jos ti da samo 6.5 po satu.. Kao sto i u Sarajevu ima malveerzacija sa racunima, tako ima i ovdje u Austriji. Sef je trazio nekad da zapisujemo na papire kao koliko ima pica na odredjenom stolu, i onda kada se stol plati mi smo mu morali dati racun. Medjutim, kada je na primjer grupa neka od jedno 10 ljudi zajedno, pises na papir, i kad treba da se naplati, naplatis npr: 100eur, uzmes taj papir zguzvas i bacis, i kad sef pita gdje je papir, kazes da su ga uzele musterije i kazes da si naplatio ukupno npr 78eur.. ili kad ne gleda sef, zguzvas papir, brzo pocistis stol i kao i da nisu bili gosti tu.. Goste nikad nismo zavrtali, jer jbg, svi su davali baksis skoro.. Nije red, zavrces onome ko je supak(obicno gazda, a oni to i znajuda ih zavrces..). Dobar konobar zavrce cesto a pomalo, a levat konobar zavali jednom da valja, drugi put jos vise, treci put ili ga gazda prebije ili ne moras ni doci na posao
-
Umalo popisivac
#143 Re: konobarski trikovi
Nisam. Ali radio sam razne poslove, pa tako kratko i u trgovini i znam kako je to gadan posao, a sve za crkavicu. Negdje je naravno bolje, negdje gore. Kao i konobari. Ovisi od kafica i prometa koliko konobar mora raditi.
Zelio sam samo reci da ne vidim sto se usvaja taj americki obicaj da se konobarima "mora" ostavljati napojnica od svakog. Neko recimo radi u trgovini za mozda 500 maraka, toj/tom niko ne ostavlja nikakav baksis (jos se deru na njih ako ne daj boze nekom slucajno vrati 10 feninga manje) pa ne vidim sto bi neko ko radi za 500 maraka trebao konobarima ostavljati napojnicu. Samo to.
Zelio sam samo reci da ne vidim sto se usvaja taj americki obicaj da se konobarima "mora" ostavljati napojnica od svakog. Neko recimo radi u trgovini za mozda 500 maraka, toj/tom niko ne ostavlja nikakav baksis (jos se deru na njih ako ne daj boze nekom slucajno vrati 10 feninga manje) pa ne vidim sto bi neko ko radi za 500 maraka trebao konobarima ostavljati napojnicu. Samo to.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#144 Re: konobarski trikovi
Da vidimo da li konobari kradu i nakon skoro 11 godina od otvaranja teme 
- Peacean
#145 Re: konobarski trikovi
Dosad su vjerovatno usavršili metode 
-
vernes81
#146 Re: konobarski trikovi
Sad su oni ovi "supci" (gazde)_BataZiv_0809 wrote: ↑12/11/2024 18:40 Da vidimo da li konobari kradu i nakon skoro 11 godina od otvaranja teme![]()
i handre konobare