konobarski trikovi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hopi

#1 konobarski trikovi

Post by hopi »

Neki dan s rajom sjedim na pivi, i rasprava o tome kakva je točena piva tj. sipaju li konobari/šankeri vodu u točenu pivu i tako uzimaju više para sebi ili gazdi, a gosta "zavrću" lošijom pivom?
Volio bi kada bi neko znao da li je to tačno ili ne, a pogotovo neko ko je radio kao konobar/šanker pa ima info iz prve ruke. Pod time me zanima za ove uobičajene popularne kafiće, pubove, barove i ostale objekte po centru Sarajeva.
A možete i navesti neke druge trikove, finte kojima se služe, za kafe, nesove, sokove, žestoka pića, mješana, led itd.
Russki

#2 Re: konobarski trikovi

Post by Russki »

znam da mogu zavrnit kad ti bace led u zesticu

za ostale situacije ne znam al bi volio saznat
madesa

#3 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

na kafi se pare uzimaju
dezurni_ucenik

#4 Re: konobarski trikovi

Post by dezurni_ucenik »

Normalno da razvodnjavaju pivu.Sta te to cudi.Kladim se da u jednom kaficu toce pivu i to iz flase plastikanera-sarajku.Da ne spominjem viski kad narucis.

Neku noc racun 18 maraka ,govori konobar 19,ja prije toga htio da zaokruzim mu na 20.Ali eto kad je neko debil,ostace debil.Drug radio ko konobar,hvalio se sta je raje zajebo za marku dvije.Sjetim se Scam City,u Turskoj konobar zavali za 500 eura a kod nas se jajari hvale sto te za marku prevario.
Gretta

#5 Re: konobarski trikovi

Post by Gretta »

Najbolje je reagovati ako sumnjaš u piće, u smislu da mu ga vratiš. Ako je kriv, da vidiš što će mu se promijeniti priča. Tako jest, nažalost, sa svim pićima. Nisam sitničava ali tačno ću početi tražiti da mi otvaraju piće preda mnom. I tako ti je svugdje, nije samo u Sarajevu. A i ja čekam da čujem ostale trikove , iz prve ruke možda :-)
sema911s

#6 Re: konobarski trikovi

Post by sema911s »

evo za kafe ,.,
nes kafa se iz jedne patrone razvlaci na 2-3 puta
kafa obicna se razvuce maks3-4 puta zavisi koji je aparat,.,kafa sa mlijekom,.,mlijeku se doda vode,.,
piva tocena rijetko kada je ona koju vma naplate tocena,.,
cijedjenji sokovi rijetko ono sto platite,.,
kecap se razrijei sa mineralnom vodom kako i majoneza,.,
ako narucite kafu sa slagom,.,dobijete slag i malo kafe
-Pravda-

#7 Re: konobarski trikovi

Post by -Pravda- »

Kupis nes ili caj i doneses to da prodas, to rade mnogi da zakrpe sebi trosak za cigare i za hranu sto ce jesti u toku radnog dana. Najjace je kad imas dobru jaranicu za sankom i kad svi hoce da je caste a ona nece vise da pije pa joj sipas vodu mjesto votke, al moras imat bas ekstra jaranicu, da igra tu igru sa tobom. To je najbolji trik sto sam vidio. :D

Al najbolji konobarski trik je biti posten, to cijeni svako i uvijek se procuje na kraju jer te onda hvale na sve strane. I tako dobijes najvise baksisa. Najgore je izgubiti obraz za marku, ja mislim da to nije vrijedno toga.
Nikolini

#8 Re: konobarski trikovi

Post by Nikolini »

Ja sam u jednom veoma poznatom klubu vidio da sanker ostatke tocene pive (znaci ono sto je nekome ostalo u casi) regularno dolije nekom drugom. Znam za slucajeve kada neko od kuce ponese svoje zestoko pice i prodaje ga, ali to nije na stetu musterije :lol:
Danguba

#9 Re: konobarski trikovi

Post by Danguba »

madesa wrote:na kafi se pare uzimaju
upravo tako...

sipaju vodu u flasice tako da, uvijek trazite da vam donese zatvorenu flasu (i opet provjerite cep, cuje se ono kidanje)
nikada ne vracaj hranu (da reklamiras nesto). tek onda ces dobiti sve i svasta u hrani

ima toga puno...od situacije do situacije
JThomas

#10 Re: konobarski trikovi

Post by JThomas »

ma na svemu se pare uzimaju, što na štetu gazde, što na štetu gostiju. to se tomovi mogu napisati o tome. i kad znate teško je izbjeći.
Kemal Malovčić

#11 Re: konobarski trikovi

Post by Kemal Malovčić »

ciganluk
Kemal Malovčić

#12 Re: konobarski trikovi

Post by Kemal Malovčić »

pa bokte nema većeg grijeha nego zakidat raju na alkoholu
sema911s

#13 Re: konobarski trikovi

Post by sema911s »

Kemal Malovčić wrote:pa bokte nema većeg grijeha nego zakidat raju na alkoholu
e moj kemo onda onda cu ja da budem ogrijev u u paklu.,.,., ako se budes pitao sta to gori ovako jako to sam ja ,.,

najlakse je razvodnit pivu,.,pod sarajevsku toocenu neku lijvu kinesku sipat,.,

kada krene pijanaka mjerica se smanjuje postepeno,., polako se dosipa voda,. najlakse sa jegerom i stokom,.,., ako ko naruci nesto sa nekim nergetskim picem tada umjesto red bul ide neki burn il hb,., votka nikada nije ona iz flase koja pise na omotu ,,.,
madesa

#14 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

ako uzimate mix tipa djus i votka nikad nemojte ocekivati omjer da je 50 50 nego soka dodje puno vise
dezurni_ucenik

#15 Re: konobarski trikovi

Post by dezurni_ucenik »

U Long Island koktel stave 90% coca cole,10% na alkohol.
Rajvosa84

#16 Re: konobarski trikovi

Post by Rajvosa84 »

Konobari u pravilu kradu i goste i gazdu. Metode/trikovi su nebrojeni, ali evo par koje sam ja doživio/upratio:

1. Točenje pića lošijeg kvaliteta od onog koje je naručeno:
Tražiš Absolut vodku, dobiješ Vigor... naručiš Beefeater džin, donese ti BobDry ... naručiš Džek ili Chivas, dobiješ Long John. Ja sam lično uhvatio konobara da mi toči Džonija Red Label, a naručio sam Black (2KM skuplji). Konobari često donesu svoju flašu, koju rastoče na ovaj način, bez fiskalnog računa naravno. Time istovremeno kradu i gazdu. Ako su odlučni da te zavrnu na ovaj način, zavrnut će te. U krajnjoj liniji sipaju lošije piće u flašu od boljeg, tako da tu odbrane nema. U ovu kategoriju se može uvrstiti i vino na čašu, tj. situacija kada naručiš brendirano vino iz flaše, ali na čašu. Ako te konobar procijeni kao pripitog ili neiskusnog, kanister-domaće ti ne gine.

2. Zavrtanje na količini:
Najčešće na žestokom piću. Konobar koristi mjericu koja očitava 2.5cl umjesto 3cl, ili jednostavno zavrne tako što sipa manje od mjere. Nekad je to bezobrazno očigledno, npr. tekila u shot čaši od 3cl - 2/3 puna, ali uglavnom neprimjetno - kad se sipa u čašu preko leda, ili sa mixerom (džin-tonik, RB-vodka, štok-kola i sl.).
Čuo sam i priče o pivskim čašama i bokalima za rakiju/vino koji imaju lažni žig, ali to se nisam lično uvjerio.

3. Recikliranje flaša:
Kisela i obična voda su često u pitanju, ali najbolja zarada je na vinu, naročito male flaše od 20cl. Donese ti otvoreno, ili kofa otvori pred tobom. Naručiš Graševinu od 7KM dobiješ bijelo iz kanistera od 1KM. Ovdje je rizik za konobara najveći, ali i zarada. Neki idu tako daleko da recikliraju flaše vina od 70cl, mijenjanju etikete i sl. Takva zavrtanja uglavnom upale na neiskusnoj i već dobro pijanoj raji. Također, duša im je utuhat flašu vina koje je uveliko povuklo na čep/škratirano.

4. Točeno pivo:
Razvodnjavanja ima ali nije toliko rasprostranjeno. Mnogo češća praksa je dosipanje nepopijene krigle/čaše/flaše. Mušterija ostavi pola krigle nepopijeno, oni dopune do vrha, nabiju pjenu i to je to. Ili još gore, od 2-3 nepopijene nabildaju jednu. Uz to, duša im je ne natočiti do crte, ali nekad je to stvar žurbe/javašluka, a ne zavrtanja.

5. Kokteli:
Uhhhh, nepresušan izvor zavrtanja. Definicija koktela u našim kafićima je odprlike: alkohol lošeg kvaliteta + šećer + led.
Pod šećer, mislim ultra slatki nektar sokovi koji prikrivaju nekvalitet baznog pića i likera. Ne sjećam se da sam naručio koktel, a da sam dobio nešto što liči na pravu stvar.

6. Kafe/čajevi:
Na ovo ne treba trošiti riječi. Prostor za zavrtanje mušterije i gazde je neograničen. Doduše, nije toliko "bolno" kao cuga, ni po novčaniku, a ni po jetri. Za konobare itekako profitabilno.

7. Zavrtanje na računu:
Ako se ekipa za istim stolom promjenila, ovi što su otišli ostavili račune i keš ovim što su ostali, došli novi i sl... pogotovo ako nema računa na stolu, budite spremni da platite koju točenu ili tekilu ekstra. Ako se puno popilo također.

Najsigurnija opcija: flaširano pivo koje konobar otvori pred tobom.
dječak sa šibicama

#17 Re: konobarski trikovi

Post by dječak sa šibicama »

Udjes u kafic i narucis vodu sa limunom, cijena 0 km.

Narucis Top Gun, cijena 3 km, recimo.

a sta je Top Gun? voda sa limunom :lol:
madesa

#18 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

ja sam se licno uvjerio za casu na kojoj pise da je 0.5 l a u stvari je 0.4 i vjerujte mi nisam ni primjetio dok mi nisu rekli,dakodjer znam i kisela odnosno senzacija da se kad gost popije vi ostavite tu flasu iduci vam naruci vi iz boce od 1.5 l naspetei prodate je normalno,tako radite i ostalo,cola,fanta itd.Po meni najbolji nacin jeste caj vi kupite npr vocni koji kosta 2km i kad vam gost dodje i skoro svi naruce caj rijetko ko kaze odredjeni caj i vi mu svoj stavite i tako imate da pokrijete svoje dnevne troskove,cigare ,hrana itd. To za vino sto je ovaj gore pisao to se uvijek znalo da se usipa domace ali vam sigurno nece dati to na pocetku veceri vec kad ga mahnete pa oko 3 sata nista i ne gledate.Uvijek gledajte sta vam se sipa i pratite konobare jer su oni gamad ako ne i veca nego sto su taksisti .
Butmiran

#19 Re: konobarski trikovi

Post by Butmiran »

sema911s wrote:evo za kafe ,.,
nes kafa se iz jedne patrone razvlaci na 2-3 puta
kafa obicna se razvuce maks3-4 puta zavisi koji je aparat,.,kafa sa mlijekom,.,mlijeku se doda vode,.,
piva tocena rijetko kada je ona koju vma naplate tocena,.,
cijedjenji sokovi rijetko ono sto platite,.,
kecap se razrijei sa mineralnom vodom kako i majoneza,.,
ako narucite kafu sa slagom,.,dobijete slag i malo kafe
Ma buraz nemoguće je da se na nesu tako zavrne neko i na kafi. Pa nije niko budala da ne primijeti kad mu doneseš. Jebo te meni su vraćali kafu kad slučajno ne napravim dobru a da ne skontaju to gore što pišeš. Isto i za cijeđene sokove mislim :D
Halali ako te ja nisam dobro razumio. :D
madesa

#20 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

nece tebi kojeg zna i koji mu ostavlja pare a kada dodje dedo neki koji je slucajno naletio u taj kafic taj ce dobiti takve kafe
madesa

#21 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

bilo bi dobro u ovu temu staviti i nevjerovatno visoke cijene u kaficima od kafa pa do koktela
exliberal-ex

#22 Re: konobarski trikovi

Post by exliberal-ex »

na kafi se dobro zaradjuje...u prosjeku kilo kafe pravi 150-160 kafa...ako je dobar sanker izvuci ce 180 bez problema ( sta vise I bez velike razlike u kvaliteti kafe) koliko se popije kafa dnevno u dobrom kaficu?... par kila hladno.. isto tako lako se lako se opravdat pred gazdom, jedini trosak ti je secer ( ako je u kesama)
....I naravno led...sto je moj komsija konobar govorio ja sam kucu na ledu napravio... :D
Butmiran

#23 Re: konobarski trikovi

Post by Butmiran »

Ma mora i u tom slučaju biti neka finta kako god okreneš. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#24 Re: konobarski trikovi

Post by Velkoski »

Pored lijepih parkova i stanova raja ide po kafanama.. Levati.

Samo što u ovim varijantama ne izađeš na Ekskluzivi.
madesa

#25 Re: konobarski trikovi

Post by madesa »

veze s vezom wrote:Jel mi moRe neko objasniti kako ukrasti ako moras sve otkucati na fiskalnoj kasi?
Recimo da se radi o objektu koji se poprilicno "dobro" nadgleda od gazde sa svih strana.
ako se mora otkucati i ako te gleda tesko koja markica i to je to i naravno najbolje ga je u parku mahnuti :bih:
Post Reply