Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
Moderator: anex
- uozo
Melatonin
Odlicna stvar! Otkako ga imam naspavo sam se ko nikad u zivotu!
Melatonin je ustvari neki enzim il' tako neki .urac, koji producira mozak da bi tijelu rekao da je noc i da treba da ide da spava.
Jednu bobicu sat prije nunanja i spavas ko bebica!
Ozbiljno! I jos nema nekih sporednih efekata i nije navlakusa i slicno. Na bobicama pise veoma sitnim slovima "medjede jedan idi spavat' umoran si!"

Odlicna stvar! Otkako ga imam naspavo sam se ko nikad u zivotu!
Melatonin je ustvari neki enzim il' tako neki .urac, koji producira mozak da bi tijelu rekao da je noc i da treba da ide da spava.
Jednu bobicu sat prije nunanja i spavas ko bebica!
Ozbiljno! I jos nema nekih sporednih efekata i nije navlakusa i slicno. Na bobicama pise veoma sitnim slovima "medjede jedan idi spavat' umoran si!"
-
Sociolog
#79 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
8 sati sna, 8 sati rada, 8 sati odmaranja, to je neki BIORITMIČKI RITAM
-
melb26sa
#80 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
Pokusavam spavati bar 8 sati radnim danom pa je obicno lijeganje u 9 (najkasnije u 10) a ustajanje u 5. I da, jos na vozu uhvatim jedno 40 minuta drijemanja, taman do zadnje stanice. I ne, ne treba mi nikakva pomoc da zaspem, cim ugasim tv (znam da ne preporucuju pred spavanje) odmah zaspem. Jedino sto u pola noci macka me probudi da im dam jesti, tako da to radim u snu -- inace bi skakale po meni dok ne ustanem. 
-
d2
#81 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
spavanje je za mene luksuz kojeg cesto nemam, kao recimo veceras.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#82 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
Sinoc 4 sahata.
Nema gore stvari u zivotu nego nemoci se naspavati kako bog zapovjeda.
A sa earplugs spavam ima vec tri-cetiri godine. I najmanja buka me probudi.
Melatonin nije los, ali ima hang-over effect, tj. ujutro si mahmuarn.
Korijen valerijane nije los, ali imam od njega zgaravicu.
Alkohol nije los, ali smanjuje REM ciklus tako da provedes noc spavajuci ali ne odomarajuci se plus rano-jutarnjo budenje.
Najbolji su benzodiazepini ali oni kraci su potencijalno adikitvnog karaktera.
Najbitnije je - fizicki da se potrosis tokom dana, plus navece moze 1-2h jazz muzike i eto ga.
Najgore je kad ne spavas jedno 36 sati, i onda ne mozes ni da spavas, koliko si nekakav, cudan. Ono, legnes ali nece san na oci. A ne ide ti se nigdje, ne baviti ti se nicim, niti ti se jede, ni pije, niti socijalizira. Ali ne mozes spavat i bog. To je zajebano stanje transa, skroz nenormalno, sretan je onaj koji ne zna o cemu govorim.
Iskren da budem, ljubumoran sam na ljude koji odspavaju 8 sati. U stvari, nisam ljubomoran na njih, vec na njihovu kuknjavu kad treba rano ustati ili do kasno negdje biti. Ljudi moji tog tersluka, a ja vec godinama zivim neispavan, cekam vikend da se fol naspavam i onda ujutro u 6 oci ko fildzani, nebi ni zalio da nisam lego u 1-2 poponoci. Onda malo odrijemas posljepodne i to je to. Inace 4 sata su mi neki minimum, ispod 4 ne funkcioniram kako treba.
San je inace vrlo vazan u metabolizmu za odrzavanju tezine. Npr. ljudi koji imaju visak kilograma. Pitaj sve i jednog, malo koji spava 7-8 sati. To je zato sto tokom spavanja se hormon koji se asocira sa pomankanjem apetita - proizvodi. Npr. primjetili ste svi da jedete vise kad se manje spava. Nije to samo sto covjek se vise trosi, ili sto se ekstra napreze, vec imbalans ghrelin & leptin hormona.
Melatonin nije los, ali ima hang-over effect, tj. ujutro si mahmuarn.
Korijen valerijane nije los, ali imam od njega zgaravicu.
Alkohol nije los, ali smanjuje REM ciklus tako da provedes noc spavajuci ali ne odomarajuci se plus rano-jutarnjo budenje.
Najbolji su benzodiazepini ali oni kraci su potencijalno adikitvnog karaktera.
Najbitnije je - fizicki da se potrosis tokom dana, plus navece moze 1-2h jazz muzike i eto ga.
Najgore je kad ne spavas jedno 36 sati, i onda ne mozes ni da spavas, koliko si nekakav, cudan. Ono, legnes ali nece san na oci. A ne ide ti se nigdje, ne baviti ti se nicim, niti ti se jede, ni pije, niti socijalizira. Ali ne mozes spavat i bog. To je zajebano stanje transa, skroz nenormalno, sretan je onaj koji ne zna o cemu govorim.
Iskren da budem, ljubumoran sam na ljude koji odspavaju 8 sati. U stvari, nisam ljubomoran na njih, vec na njihovu kuknjavu kad treba rano ustati ili do kasno negdje biti. Ljudi moji tog tersluka, a ja vec godinama zivim neispavan, cekam vikend da se fol naspavam i onda ujutro u 6 oci ko fildzani, nebi ni zalio da nisam lego u 1-2 poponoci. Onda malo odrijemas posljepodne i to je to. Inace 4 sata su mi neki minimum, ispod 4 ne funkcioniram kako treba.
San je inace vrlo vazan u metabolizmu za odrzavanju tezine. Npr. ljudi koji imaju visak kilograma. Pitaj sve i jednog, malo koji spava 7-8 sati. To je zato sto tokom spavanja se hormon koji se asocira sa pomankanjem apetita - proizvodi. Npr. primjetili ste svi da jedete vise kad se manje spava. Nije to samo sto covjek se vise trosi, ili sto se ekstra napreze, vec imbalans ghrelin & leptin hormona.
- Op3r4t0r
#83 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
Sa spavanjem nemam problema, jedino me nedavno bolio zub i nije mi dao spavati dvije noci, a onda kad sam resio taj belaj spavao sam 28 sati u komadu
evo danas sam se probudio nakon odspavanih 10 sati
mogao sam jos ali sam imao nekih obaveza pa morao ustati uz pomoc alarma 
-
d2
#84 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
daNosferatu wrote:Sinoc 4 sahata.
San je inace vrlo vazan u metabolizmu za odrzavanju tezine. Npr. ljudi koji imaju visak kilograma. Pitaj sve i jednog, malo koji spava 7-8 sati.
takodje
istina
-
d2
#85 Re:
imas u apotekama (zuti spuzvasti) ali su podigli cijene , najjeftiniji su u conrad prodavnici (isti ti spuzvasti) koja se nalazi kod academie del cafe pa kad onom unutrasnjom stranom te zgrade (strana gdje je parking) krenes prema robotu ... takodje ima dobar izbor i u obiju (tamo gdje je zastita na radu) s tim da oni nemaju spuzvaste nego gumene...Skyfox wrote:Veceras sam se naoruzao cajvima i nekim sano san tabletama na biljnoj bazi daj sta das![]()
Big question gdje nabaviti te cepove za usi??? Mislim da bi me spasile madnesa...
ja bez tih cepica za usi ne idem nigdje, ma kakva da je buka cepove u usi i laku noc, desi mi se da cijelu noc radim a ujutro vec od 8 pocne renoviranje stanova (mater seljacku, ja svojim majsjtorima nisam dao nikada da pocnu prije 10 ma koliko su se bunili da hoce da prije zavrse), cepove u usi pa ti i rusenje zida u stanu iznad dodje kao uspavanka
koristim ih 5-6 godina i nemam nikakve probleme sa sluhom, definitivno ti cepici su nesto bez cega bih vazda bio nenaspavan
Last edited by d2 on 20/05/2008 18:40, edited 1 time in total.
-
d2
#86 Re:
ja sam radi toga ugradio vanjske roletne u spavacu... laku noc u bilo koje doba dana...Skyfox wrote: Ja sam probao i cepove za usi, i pokrivac za oci (kao sto Zorro ima, ali bez otvora za oci) i dobra je stvar! Fakat mogu rusiti zgradu dok ti sunce sija direktno u oci, i nista neces ni cuti ni vidjeti..
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#87 Re: Koliko vam je vazan san i koliko sati sna vam je potrebno?
Nekada sam mogla da funkcionisem sa 4 sata sna(mozda sam preziva osoba)....Kako vrijeme prolazi,sada je i to nemoguce.Jedna noc i moze proci ali drugu moram nadoknaditi na bar 7 sati.....