Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
-
she+
#1 Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
a) koliko ima raspoloživih sjedišta
b) koliko ima raspoloživih sjedišta + prostora između tih sjedišta + stepenica na ulazu/izlazu iz navedenog busa
c) koliko je nečijem qrtzu ćeif
preletih zakon o drumskom prijevozu, ne vidjeh nigdje da se spominje ovo ograničenje.. jel tražim na pogrešnom mjestu, ili?
b) koliko ima raspoloživih sjedišta + prostora između tih sjedišta + stepenica na ulazu/izlazu iz navedenog busa
preletih zakon o drumskom prijevozu, ne vidjeh nigdje da se spominje ovo ograničenje.. jel tražim na pogrešnom mjestu, ili?
- sheilak
#2 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Pa gledaj specifikacije autobusa jer jedan moze biti jednodjelni drugi dvodjelni zatim i izmedju njih samih imas razlicite proizvodjace koji prave drugacije rasporede i sl tako da svaki model je prica za sebe (r)
-
Heller
-
she+
#4 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
..ermm, da ipak preformulišem pitanje:
Smiju li autobuski prijevoznici primati više putnika nego imaju sjedišta u autobusu?
http://opusteno.rs/putovanja-f42/ako-ce ... 13708.html
Smiju li autobuski prijevoznici primati više putnika nego imaju sjedišta u autobusu?
- sheilak
#5 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Pa vjerovatno ima neka odredba
Medjugradski bus je i za hadzice i centrotrans za tuzlu
E naravno to dvoje nije isto i za hadzice je sigurno bilo ai bit ce situacija gdje je vise putnika nego sjedista tqko da meni na pamet pada samo ogranicenje u kilometrazi izmedju mjesta (r)
E naravno to dvoje nije isto i za hadzice je sigurno bilo ai bit ce situacija gdje je vise putnika nego sjedista tqko da meni na pamet pada samo ogranicenje u kilometrazi izmedju mjesta (r)
-
Fudo387
#6 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Ne znam, al kolko sam ja skuzio, sudeci po onim nanama sto prignjecenog lica uz prozor gledaju vani, cini mi se da stane puno raje.
-
dječak sa šibicama
#7 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Kod nas se ulazi dok ima mjesta za stajanje, makar se i vrata ne mogu zatvoriti, sjecam se prije rata oni kombiji u starom gradu, nerijeko neko visi sa vrata.
Sto se tice prigradskog, isti slucaj, ulaze dok ima mjesta za stajati. Sta ce drugo, ostaviti ljude na stanici.
Dobro je dok nije ovako

Sto se tice prigradskog, isti slucaj, ulaze dok ima mjesta za stajati. Sta ce drugo, ostaviti ljude na stanici.
Dobro je dok nije ovako

- SpecialOffer
#8 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Pa sta cete onda reci za velike gradove koji imaju metro pa npr. u Japanu imas lolu koji te ugura unutra jer ne mozes normalno uci od guzve.
-
dječak sa šibicama
-
zrakomlat
#10 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Fudo387 wrote:Ne znam, al kolko sam ja skuzio, sudeci po onim nanama sto prignjecenog lica uz prozor gledaju vani, cini mi se da stane puno raje.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#11 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
U gradskom i prigradskom saobracaju smiju, u medjugradskom ne smiju.she+ wrote:..ermm, da ipak preformulišem pitanje:
Smiju li autobuski prijevoznici primati više putnika nego imaju sjedišta u autobusu?![]()
-
she+
#12 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
za gradski nisam ni mislila da ne smiju, mada bi valjda i tu trebalo ograniciti broj mjesta za stajanjeJimmy McNulty wrote:U gradskom i prigradskom saobracaju smiju, u medjugradskom ne smiju.she+ wrote:..ermm, da ipak preformulišem pitanje:
Smiju li autobuski prijevoznici primati više putnika nego imaju sjedišta u autobusu?![]()
za prigradski ne znam nista
za medjugradski mi nekako logicno da ne bi trebali, ali me interesuje kojim pravnim aktom je to regulisano
jer bih rado da prijavim odredjenog prijevoznika
-
Heller
#13 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Nisi se ti vozila u ZET Toursu. Tešanj-Doboj-LK-TZ-Sarajevosheilak wrote:Pa vjerovatno ima neka odredba
-
she+
#14 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
znaci haman za dva busa? i to vjerovatno nije stalno tako vec u odredjenim terminima..Heller wrote:Nisi se ti vozila u ZET Toursu. Tešanj-Doboj-LK-TZ-Sarajevo![]()
bude jedno 80 ljudi u prosjeku u busu.
sto se ne bi onda uveo jos jedan bus u tom periodu na toj liniji?
al jok, veci profit zgurat 80 ljudi u jedan bus.. mrs.
-
Heller
#15 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Ma ima jedan bus dnevno prema SA i jedan nazad, povratna studentska 14 KMshe+ wrote:znaci haman za dva busa? i to vjerovatno nije stalno tako vec u odredjenim terminima..Heller wrote:Nisi se ti vozila u ZET Toursu. Tešanj-Doboj-LK-TZ-Sarajevo![]()
sto se ne bi onda uveo jos jedan bus u tom periodu na toj liniji?
al jok, veci profit zgurat 80 ljudi u jedan bus.. mrs.
- Ajatolah_
#16 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
I Centrotransu je najnormalnija stvar da ljudi stoje u autobusu dok prži 120 km/h po autoputu...Heller wrote:Nisi se ti vozila u ZET Toursu. Tešanj-Doboj-LK-TZ-Sarajevosheilak wrote:Pa vjerovatno ima neka odredba
E naravno to dvoje nije isto i za hadzice je sigurno bilo ai bit ce situacija gdje je vise putnika nego sjedista tqko da meni na pamet pada samo ogranicenje u kilometrazi izmedju mjesta (r)![]()
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#17 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Ne možeš tome stati u kraj, jedini način jeste da zoveš policiju kad se to desi. Prije par godina išao sam sa ovim Centrotoursom ZE - SA i autobus je toliko bio pun da je to drama, jedno 20-ak ljudi stojalo i poznanik koji nije htio ući govori sad ću im policiju nazvati i bogami na početku autoputa nas zaustavi patrola i nisu dali dalje dok nije došao drugi bus i pokupio "višak" putnika. Ne sjećam se je li pisao ikakav prekršajni nalog, tj. nisam vidio ..she+ wrote:
za gradski nisam ni mislila da ne smiju, mada bi valjda i tu trebalo ograniciti broj mjesta za stajanje
za prigradski ne znam nista![]()
za medjugradski mi nekako logicno da ne bi trebali, ali me interesuje kojim pravnim aktom je to regulisano
jer bih rado da prijavim odredjenog prijevoznika
-
she+
#18 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
ja snimila mobitelom sve, imam i kartu sačuvanu i registarske oznake sam upratila kad sam izlazila iz busa, čak i ime jednog od vozača (onog što je naplaćivao karte, imao je ID karticu oko vrata).. al evo vidim da je ovo zlo ko i svako drugo kod nas općeprihvaćeno, pa biće da si upravuJimmy McNulty wrote: Ne možeš tome stati u kraj, jedini način jeste da zoveš policiju kad se to desi. Prije par godina išao sam sa ovim Centrotoursom ZE - SA i autobus je toliko bio pun da je to drama, jedno 20-ak ljudi stojalo i poznanik koji nije htio ući govori sad ću im policiju nazvati i bogami na početku autoputa nas zaustavi patrola i nisu dali dalje dok nije došao drugi bus i pokupio "višak" putnika. Ne sjećam se je li pisao ikakav prekršajni nalog, tj. nisam vidio ..
-
ado_sar
#19 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Fora je sto se niko ne zali... treba zvati policiju svaki put, ali nas narod je uvijek “dobro je, ne puca se”
- Dope_Man
#20 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
To je kod nas nazalost veoma rasirena pojava, nebitno da li se radi o malim prevoznicima sa 2-3 busa ili o Centri kao najvecem. Medjugradske linije koje ne bi smjele primati vise putnika nego sto jma sjedista su redovno pretrpane. Raja ne prijavljuje jer samo gleda kako doci kuci.
- karanana
#21 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
A da si ispred busa i da moras negdje stici a vozac ti zatvori vrata? Drugacije bi govorila. Da te vozac ne primi otvorila bi temu o tome.
- ExNihilo
-
MAN-lion's coach
#23 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Po proizvođačkoj specifikaciji vozila. Ima pločica u salonu na kojoj to piše. A i u potvrdi o registraciji (koja je tebi nedostupna na uvid).she+ wrote:a) koliko ima raspoloživih sjedišta
-
MAN-lion's coach
#24 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
Nisi dobro preformulisala.she+ wrote:..ermm, da ipak preformulišem pitanje:
U pravilu ne smiju primiti više putnika od ukupnog broja (sjedenje+stajanje+vozač), bilo gdje.
Nevažno da li je to međugradska linija ili gradska obična.
-
she+
#25 Re: Koliko putnika stane u jedan (međugradski) autobus?
znači treba neko poginuti da se uvede redExNihilo wrote: Sredinom puta samo čuješ kako nešto puče u autobusu. Poče bus šlajdrati tamo-vamo, ispod nas provalija, nekako ga vozač zaustavi. Krepo bus. Vele izađite na magistralu da sačekamo drugi. Stoji 100 ljudi kraj magistrale, mrkla noć, auta furaju. Samo gledam kad će nas još neko i pokupiti.
sad tek moram prijaviti, makar ništa ne napravili, nek je meni savjest čista
sjećaš li se koji pravni akt reguliše ovo ograničenje?
vidjeću da još pročaprkam, ako ne nađem do kraja dana, poslaću ovo što imam i federalnoj i kantonalnoj inspekciji saobraćaja, kao što si i ti