Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Digla_da_kreci

#3376 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Digla_da_kreci »

bavi wrote: 15/11/2021 00:32 Kakvo odvajanje od roditelja. Mi smo cudo od naroda. Posjeti me na drugaricu kad se htjela udati. Oboje fakultetski obrazovani kasne dvadesete , zaposleni i plaća ok. Lik kupio bez njezina znanja, stan do roditelja u zgradi i samo probio zid :D :D :D :D Ubrzo su i raskinuli. Danas bivsi sretno zivi sa roditeljima u dva stana bez pregrade :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: spasila se :thumbup:
snijeg_led

#3377 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by snijeg_led »

Kakvih samo pametnih stvari vi forumasi ovdje pisete, ja bi vas mogla citati dan - noc. Zato mi “kad sam bio hodza” jos stoji ne procitana”
Bravo za Sampiona, a i ti Bobi nisi los 🤗
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3378 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mk ultra »

Chmoljo wrote: 15/11/2021 00:07 Drug, ne znam.gdje ti registrujes auto, ali ja stvarno zavrsim za 10-15, cesce i prije. Ako ubrojis i tehnicki u to, to je doduse jos nekih 15-20.

Ako si recimo negdje gdje je tehnicki uz tu slizbi tu sve zavrsis i samo jos dodjes po ovjerenu saobracajnu.

Msm fkt ne znam kakav je to gubitak vremena registracija...
:D
Od svih sranja u drzavi, regustracija auta problem

Jbt ne pamtim da sam oko toga nesto ikad mislio
Tehnicki gotov sutra po papire i to je to
:roll:
astala_vistala

#3379 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by astala_vistala »

U Sarajevu je sve ispod 1500 KM netto plate borba i prezivljavanje, porodica 4 clana ispod 2500 do 3000 ne smije manje ulazit u kucu ako zelis mirnu kucu, sve ispod ovih cifri je prezivljavanje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3380 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by PreWiBa »

astala_vistala wrote: 15/11/2021 01:24 U Sarajevu je sve ispod 1500 KM netto plate borba i prezivljavanje, porodica 4 clana ispod 2500 do 3000 ne smije manje ulazit u kucu ako zelis mirnu kucu, sve ispod ovih cifri je prezivljavanje.
Pa u Sarajevu je dnevnica običnog majstora min. 100 maraka, i to ako imaš sreću.

Realno gledano iza svake brojke je potrebno staviti zagradu Sarajevo/ostatak BiH, jer je po nekim stvarima Sarajevo jednostavno svijet za sebe
Piko18

#3381 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Piko18 »

mirsek wrote: 15/11/2021 00:17
S4mpion wrote: 15/11/2021 00:07

Ne kontam, zašto bi nam trebali bilo kakvi podaci o tome da raja na ovoj temi fantazira?

Naravno da fantaziraju na temi koja im je prepuštena mašti na volju.

Ja nijednog trenutka nisam pomislio da neko, ko navede 5000KM kao uslov dobrog života četveročlane porodice, zaista i ima tu platu, vjerovatno ima milju, ali je itekako u pravu za ovih 5 milja.
Ja vjerujem @Piko18 da on i zena mu imaju navedene iznose.
Da ti budem iskren nit sam se nasao prozvanim nit imam potrebu da izmisljam svoja primanja ili da ih krijem.
Krenuo sam sa dna. Odvojio se od svojih dok nisam imao stalni posao nego freelancao. Iz manjeg grada dosao u Sarajevo pod kiriju. Niko mi nije nista poklonio niti sam se preko stele igdje zaposlio.
Zdravstvo i politicka situacija su glavni problemi sto ljudi idu pored posla. Milsim u eri remote worka sve ce vise ljudi imati priliku da radi za strance od kuce pa ce donekle situacija poraviti ali za ovo prvo dvoje tesko da ima nade nazalost.
Sanjarko

#3382 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sanjarko »

Chmoljo wrote: 14/11/2021 22:56
Sanjarko wrote: 14/11/2021 13:25 Dobro neko rece. Kad nemora razmisljat da li da uzme osnovno tj., moze li. Mi, ja i stara razmisljamo, stalno. Evo danima odgadzamo kupovinu tegle ajvara, a dosao red na kecap da se i on kupi.
Cito tebe, gledo reprezentaciju ili listo umrlice isti osjecaj...

Halali na opaski, al naijskrenije se nadam da ce i tebe krenuti malo u zivotu.
Ma izganjali sad neka primanja, jos jedno cemo pokusat, ali sve inflacija ova sad pojede. Nista se specijalno ne kupi ode 30 km. Zna otic i po 50. Kazem maloprije staroj bilo najbolje iza rata 97-99, mozda i 2000te.

Ova primanja nisu nista specijalno, oko 600 km. Jos bi mogli dobit na to 250. Ali koliko je potrebno za 2 osobe. Sve, od hrane pa nadalje. Neko je upisao oko 2000 km po sindikatskoj korpi.
Sanjarko

#3383 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sanjarko »

deogest wrote: 14/11/2021 23:11
SpecialOffer wrote: 14/11/2021 23:08

Nece ti ni tamo biti nista bolje. Dosta stvari je u glavi.
Svoj ti posao. Znam ja kako je tamo. Samo zbog zdravstva vrijedi otici bilo gdje vani. Ned'o Bog se razbolit u ovom pokusaju od drzave.

Za ostalo, da ne govorim. I kad mi kazu onda rahat ovdje, u cemu matere ti? Pa 90 % prijatelja sam izgubio, svi vani zive skoro. Kome i gdje doc ovdje? Roditelji? Pa samo u Bosni zive u 30 godinama s roditeljima, to nema nigdje drugo na svijetu.
Kazu juce na telki ostanite ovdje moze se i ovdje zivit na selu od sadnje malina. Svaka cast ratarima koji uspiju u tome, ali sta je s nama u gradu, bezzemljasima i bez kapitala. @Chmoljo znam da je crnjak, ali takav mi zivot tezak prilicno i nevidim da ce bit bolje, barem ne meni.

Realan se trudim bit kolko mogu. Kukaju jaci od nas.
konami666

#3384 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by konami666 »

Ono sto je potrebno u bih za dobar život to bih ne može da ponudi. Tako da je jedina opcija odlazak iz iste. Ostanak je životarenje.
ExNihilo

#3385 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

ExNihilo wrote: 13/11/2021 17:01 Kad je izašao onaj registar plata KS, postavljao sam ovdje na forum neku analizu ukupnih podataka. Između ostalo, i iz toga se vidjelo da raja fantazira na ovoj temi. Na koncu, i jučer je Dilfaš iznio podatak da tek 4% radne populacije ima primanja preko 2440 KM.
Ne kontam, zašto bi nam trebali bilo kakvi podaci o tome da raja na ovoj temi fantazira?

Ja nijednog trenutka nisam pomislio da neko, ko navede 5000KM kao uslov dobrog života četveročlane porodice, zaista i ima tu platu, vjerovatno ima milju, ali je itekako u pravu za ovih 5 milja.
Naravno da ne kontaš, šta je tu novo? :D

Padobranac, raja piše, između ostalog, koliko zarađuje, na šta se i moja opaska referira.
mirsek

#3386 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

Sanjarko wrote: 15/11/2021 07:10
Chmoljo wrote: 14/11/2021 22:56

Cito tebe, gledo reprezentaciju ili listo umrlice isti osjecaj...

Halali na opaski, al naijskrenije se nadam da ce i tebe krenuti malo u zivotu.
Ma izganjali sad neka primanja, jos jedno cemo pokusat, ali sve inflacija ova sad pojede. Nista se specijalno ne kupi ode 30 km. Zna otic i po 50. Kazem maloprije staroj bilo najbolje iza rata 97-99, mozda i 2000te.

Ova primanja nisu nista specijalno, oko 600 km. Jos bi mogli dobit na to 250. Ali koliko je potrebno za 2 osobe. Sve, od hrane pa nadalje. Neko je upisao oko 2000 km po sindikatskoj korpi.
Jel rentate stan ili zivite u svom stanu i da li sve lijekove mozete dobiti bez placanja ?
Sanjarko

#3387 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sanjarko »

mirsek wrote: 15/11/2021 08:03
Sanjarko wrote: 15/11/2021 07:10

Jel rentate stan ili zivite u svom stanu i da li sve lijekove mozete dobiti bez placanja ?
U garsonjeri, neke na marku dobijemo, ostale po 3-5 km minimalno. Bili socijalan slucaj s najmanjom penzijom godinama, iako su utuzivali za rezije i odbijali, nabili kamatama te dugove na skoro 10 hiljada km.

Prijete zapljenom. Nemoze nam bit. Curi negdje uvijek. Evo danas kaze stara da ce potrosit minimalno 30 km. A nece nesto bas kupit. A treba, jos i lijek jedan meni. Uzela jedan nedavno za 10 km. Sad drugi hoce jer nedjeluje ovaj.

Stara jos se snalazi. Da nema nje i toga?
sabanss

#3388 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sabanss »

konami666 wrote: 14/11/2021 09:15 U Bosni za dobar život je potrebno sljedeće (neki minimum):
Plata od minimalno 4K eura mjesečno
Uređene saobracajnice
Uređen javni prevoz
Uređen zdravstveni sistem
Uređen bankarski sistem
Dobre medjunarodne avio/željeznice
Da ponovimo najbolju definiciju dobrog života ovdje.
Sanjarko

#3389 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sanjarko »

sabanss wrote: 15/11/2021 08:36
konami666 wrote: 14/11/2021 09:15 U Bosni za dobar život je potrebno sljedeće (neki minimum):
Plata od minimalno 4K eura mjesečno
Uređene saobracajnice
Uređen javni prevoz
Uređen zdravstveni sistem
Uređen bankarski sistem
Dobre medjunarodne avio/željeznice
Da ponovimo najbolju definiciju dobrog života ovdje.
Opisao je dobro, ali ne Bosnu.
fortaleza

#3390 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by fortaleza »

Premalo se itko referirao na kvalitetu hrane, osnovnog životnog sredstva... Onaj tko ima baštu, njivu, živinu ili ima mogućnost da to isto nabavi u blizini, od susjeda, rođaka, ili sam proizvodi je u startu u ogromnom plusu. Tu je glavna razlika boljeg života u bejha.

Naravno, ukoliko se obitelj hrani po trgovačkim lancima i to za malu plaću bejha nema skoro niti jednu komparativnu prednost u odnosu na zapad izuzev toga što smo europski Detroit pa nas ove neke kvazifasištičke korona mjere u dobra doba zaobilaze te blizine svega, mora, planine.

Naravno da ljudi idu, ići će još više.
elk

#3391 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by elk »

Ko ima puno para njemu je svejedno za zdravstvo. Imace odlicnu uslugu, i privatno a i drzavno.
Politika je drugi par rukava. Mada lovatori to svakako uglavnom ne prate. Zna se da su tu najglasniji oni od 6 glava plate i homesick dijaspora.
Digla_da_kreci

#3392 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Digla_da_kreci »

ExNihilo wrote: 15/11/2021 07:50

Padobranac, raja piše, između ostalog, koliko zarađuje, na šta se i moja opaska referira.
Pametnjakovicu, covjek ti kaze da ti ne treba nikakav registrat da dokazujes neke analize da bi shvatio da ljudi fantaziraju o ciframa koje pisu. Onak', izmedju ostalog, bespotrebno ulazes trud, to ti veli. Ne treba ti Dilfas sa svojim podacima da pobijas tudje zarade, jer guess what? Na forumu svi imaju najvece plate i sjajne zivote, svi smo najpametniji, najljepsi i na koncu - najskromniji. :D
ExNihilo

#3393 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

Digla_da_kreci wrote: 15/11/2021 12:52

Pametnjakovicu, covjek ti kaze da ti ne treba nikakav registrat da dokazujes neke analize da bi shvatio da ljudi fantaziraju o ciframa koje pisu. Onak', izmedju ostalog, bespotrebno ulazes trud, to ti veli. Ne treba ti Dilfas sa svojim podacima da pobijas tudje zarade, jer guess what? Na forumu svi imaju najvece plate i sjajne zivote, svi smo najpametniji, najljepsi i na koncu - najskromniji. :D
Eto vidiš, meni se ne podrazumijeva da odrasla osoba dođe na forum i laže o plati, pa samim tim osjećam potrebu ukazati na zvaničnu statistiku.
_Reds_

#3394 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _Reds_ »

Svakome potrebno različito, jer je svačija percepcija dobrog različita.
Onda je različito od grada do grada.

Četveročlana porodica da bi solidno živjela potrebno je 2000-3000 KM mječno u Sarajevu. Sve ispod je patnja, veća ili manja.
mirsek

#3395 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

elk wrote: 15/11/2021 12:45 Ko ima puno para njemu je svejedno za zdravstvo. Imace odlicnu uslugu, i privatno a i drzavno.
Politika je drugi par rukava. Mada lovatori to svakako uglavnom ne prate. Zna se da su tu najglasniji oni od 6 glava plate i homesick dijaspora.
Nema velike razlike, strucnost je skoro ista, samo brze dodjes na red, to je glavna prednost odlaska privatno kod doktora.
hadzinicasa

#3396 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hadzinicasa »

_Reds_ wrote: 15/11/2021 12:59 Svakome potrebno različito, jer je svačija percepcija dobrog različita.
Onda je različito od grada do grada.

Četveročlana porodica da bi solidno živjela potrebno je 2000-3000 KM mječno u Sarajevu. Sve ispod je patnja, veća ili manja.
pa mozemo ponuditi neku definiciju "dobrog" zivota u materijalnom smislu - da se ne osvrcemo na infrastrukturu, skolstvo, itd. Pa evo pokusaj:

da mozes kupiti stan - eto na kredit (rata za stan)
da mozes namjestiti stan
da mozes kupiti nov auto srednje klase, ili polovan vise klase voziti ga, odrzavati
da mozes putovati povremeno gdje zelis
da mozes kupiti sebi gadgete koji te zanimaju
da se mozes baviti nekim hobijem i uzeti sebi kvalitetnu opremu za to ukoliko ga isti iziskuje.
da se mozes hraniti kvalitetno u vlastitom aranzmanu, ali i izaci i jesti vani sta ti se jede, a ne ono sto je najjeftinije,
da mozes kupiti kvalitetnu odjecu i obucu,
da mozes imati kvalitetnu zdravstvenu zastitu (da li kroz dopunsko osiguranje ili u privatnim ordinacijama)
da mozes sebi priustiti neko umjetnicko djelo (sliku ili figuru), knjige i sl.
da mozes posjecivati koncerte i pozorista

i ovdje ne govorim o nekim ekstravagancijama (mada mi je jasno da se moze reci da su sve stvari s ovog popisa ekstravagancija).

e ako se slozimo da je ovo definicija dobrog zivota, onda mozemo razgovarati ne koliko ko ima platu, nego koliko je u BiH potrebno da bi se recimo - ovako zivjelo za jednu osobu, a koliko za cetveroclanu porodicu s djecom i njihovim hobijima.
Last edited by hadzinicasa on 15/11/2021 14:12, edited 1 time in total.
Digla_da_kreci

#3397 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Digla_da_kreci »

ExNihilo wrote: 15/11/2021 12:56 Eto vidiš, meni se ne podrazumijeva da odrasla osoba dođe na forum i laže o plati, pa samim tim osjećam potrebu ukazati na zvaničnu statistiku.
Ti si inace od jucer s neba pao na forum pa ti eto nije jasno kako to da ljudi lazu iza nickova na forumu i sad ces ti njima pokazati kako su u krivu. Usput sagovornika koji ti veli da djaba krecis vrijedjas. :D Sorry, osjecam potrebu da ti ukazem na to. :D
S4mpion

#3398 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by S4mpion »

Između onih 50, jedan izleti iz gomile, nije to dovoljan uzorak za opasku. :mrgreen:
Hakiz

#3399 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

Digla_da_kreci wrote: 15/11/2021 13:32
ExNihilo wrote: 15/11/2021 12:56 Eto vidiš, meni se ne podrazumijeva da odrasla osoba dođe na forum i laže o plati, pa samim tim osjećam potrebu ukazati na zvaničnu statistiku.
Ti si inace od jucer s neba pao na forum pa ti eto nije jasno kako to da ljudi lazu iza nickova na forumu i sad ces ti njima pokazati kako su u krivu. Usput sagovornika koji ti veli da djaba krecis vrijedjas. :D Sorry, osjecam potrebu da ti ukazem na to. :D
A ako se u išta razumiješ, to je krečenje, zar ne :wink:
ExNihilo

#3400 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

Digla_da_kreci wrote: 15/11/2021 13:32
To što sam dugo na forumu ne sugerira kako trebam pristajati na lovačke priče. Što se vrijeđanja tiče, osjećam potrebu da ti ukažem kako je prva riječ kojom si mi se obratila - uvreda. Dakle, walk the talk. :D
Post Reply