Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
deogest

#3351 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by deogest »

SpecialOffer wrote: 14/11/2021 23:23
deogest wrote: 14/11/2021 23:11

Svoj ti posao. Znam ja kako je tamo. Samo zbog zdravstva vrijedi otici bilo gdje vani. Ned'o Bog se razbolit u ovom pokusaju od drzave.

Za ostalo, da ne govorim. I kad mi kazu onda rahat ovdje, u cemu matere ti? Pa 90 % prijatelja sam izgubio, svi vani zive skoro. Kome i gdje doc ovdje? Roditelji? Pa samo u Bosni zive u 30 godinama s roditeljima, to nema nigdje drugo na svijetu.
Ovakvi se najvise razocaraju. :D Pa tamo ces se kao druziti sa "prijateljima" tih 90% koji su otisli? Neces. Pa zasto moras dolaziti ako odes, nije pod moranje? :lol: To za roditelje je mit. Ima toga gdje god krenes u ovom ili onom obliku. A na kraju krajeva sto te to pogadja ili kvari kvalitet tvog zivota ako neko do tridesete zivi sa roditeljima?

Jedino se za zdravstvo slazem.
Ko kaze da odlazim zbog prijatelja? Zivio sam ja tamo dugo, znam kako je.

Nije to samo zbog zdravstva, ali to je jedan od glavnih razloga. Ima ih vise:

Korupcija
Vjecno losa politicka situacija
Narod i njihov mahalaski mentalitet
Zemlja staraca
Vani izgubis posao, za par dana pocnes da radis, ne ustajes na posao a da ne znas da li ce plata da ti legne taj mjesec
Odavde tesko imas priliku da jeftino putujes- vani to radis relativno lako i jeftino jer je sve dobro povezano.
Zbog djece- ne zelim osuditi nekoga i napravit ga u ovoj zemlji, samim tim si ga osudio na vjecnu patnju u svakom smislu.

Itd itd, mogao bih da nabrajam i ispunim svu stranicu.

Ja ne zivim, ali ne kontas da ljudi zive s roditeljima jer nemaju uslova da se osamostale. Kako zasnovat porodicu, i onda zivjet kod staraca jel? U Austriji recimo imas cure od 18 godina koji zive miljama daleko od roditelja, rade, studiraju. To je sasvim normalno jer mogu da sami sebe prehrane.
snijeg_led

#3352 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by snijeg_led »

deogest wrote: 14/11/2021 23:31

Ovakvi se najvise razocaraju. :D Pa tamo ces se kao druziti sa "prijateljima" tih 90% koji su otisli? Neces. Pa zasto moras dolaziti ako odes, nije pod moranje? :lol: To za roditelje je mit. Ima toga gdje god krenes u ovom ili onom obliku. A na kraju krajeva sto te to pogadja ili kvari kvalitet tvog zivota ako neko do tridesete zivi sa roditeljima?

Korupcija
Zemlja staraca
Vani izgubis posao, za par dana pocnes da radis, ne ustajes na posao a da ne znas da li ce plata da ti legne taj mjesec
Odavde tesko imas priliku da jeftino putujes- vani to radis relativno lako i jeftino jer je sve dobro povezano.
Zbog djece- ne zelim osuditi nekoga i napravit ga u ovoj zemlji, samim tim si ga osudio na vjecnu patnju u svakom smislu.

Ja ne zivim, ali ne kontas da ljudi zive s roditeljima jer nemaju uslova da se osamostale. Kako zasnovat porodicu, i onda zivjet kod staraca jel? U Austriji recimo imas cure od 18 godina koji zive miljama daleko od roditelja, rade, studiraju. To je sasvim normalno jer mogu da sami sebe prehrane.
Tako je :thumbup: zelim ti srecu, uz rad uspjeh ti je zagarantovan
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3353 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bobi »

moonca wrote: 14/11/2021 23:00
Hakiz wrote: 14/11/2021 22:54

Da, možeš nositi kilt. Ne moraš hlače.
Ne mora nositi kilt, ali, moze kupiti, koliko god, da kosta.
Da, ali možeš nositi ako želiš :mrgreen: , ne moraš ako ne želiš :D.
Montana1

#3354 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Montana1 »

snijeg_led wrote: 14/11/2021 23:34

Korupcija
Zemlja staraca

Tako je :thumbup: zelim ti srecu, uz rad uspjeh ti je zagarantovan
zivio je dugo al nazalost nije dosta toga vidio jer je vjerovatno isao samo u skolu tamo. ali fakat svima koji ovako razmisljaju sretan put, cekaju vas rasirenih ruku tamo. :wink:
SpecialOffer

#3355 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SpecialOffer »

Korupcija
Zemlja staraca

Pa sto si se vracao u Bosnu ako si zivio tamo?

Sto se ostatka tice malo si promasio temu. I tvoj odgovor se sastoji od istine, poluistnine i mitova i mrsko mi je objasnjavati jedno po jedno.

Ja sam se referirao da nekome ko ima 5000 KM platu u BiH ne moze ni vani biti bolje sa tog nekog aspekta sto se tice kvalitete zivota.

A ovdje je dosta do mentaliteta sto zove sa roditeljima. Drugaciji mentalitet, nije kod svakoga razlog finansijske prirode. Jednistavno drugi mentalitet.

Inau Austriji cure miljama daleko bi trebao biti neki argument za nesto. Hajde nemoj me zezati.

Otvoreno trziste, svi smo povezani, nauci djecu ako ih imas da razmisljaju, engleski obavezno i nije bitno gdje su.
moonca

#3356 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by moonca »

Bobi wrote: 14/11/2021 23:41
moonca wrote: 14/11/2021 23:00

Ne mora nositi kilt, ali, moze kupiti, koliko god, da kosta.
Da, ali možeš nositi ako želiš :mrgreen: , ne moraš ako ne želiš :D.
Da, nesto kao .... hochemise.. mozemise :D
-Chesterfield-

#3357 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by -Chesterfield- »

holowey wrote: 14/11/2021 12:36
a sta je dobar zivot?
Zdravlje i redovan seks. Nije bitno koliko košta.
Bobi
Forum administrator

#3358 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bobi »

Good sleep is elixir of life.
-Chesterfield-

#3359 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by -Chesterfield- »

moonca wrote: 14/11/2021 23:00 kilt
Šta je kilt?
Hakiz

#3360 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 14/11/2021 23:56 Good sleep is elixir of life.
Kada je Planchet od D'Artagnana tražio da jede, ovaj ga je istukao i rekao mu "Marš na spavanje, ko spava, taj i jede".
S4mpion

#3361 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by S4mpion »

nlt wrote: 12/11/2021 16:58 Trebalo bi mozda prvo malo skontati definiciju dobar život.
Ne treba sve gledati kroz novac, eto sad su djeca trošak... Sta ko neka roba je li?
Zato u tim divnim zapadnim super razvijenim zemljama se neki odlučuju na kućne ljubimce umjesto za djecu... Jbg jeftinije je :sad: istreseš mu one hrane iz vreće i on jede i gotovo... To vidim neki su počeli i ovdje praktikovati. Malo glupo, ali eto....

Ne treba isti iznos ako dijete ide u osnovnu, srednju ili na fakultet... Razlika je drastična. Dobra stvar je sto dosta ljudi uz taj neki osnovni posao uspije i nesto sa strane da radi pa ima dodatne prihode inače je situacija zeznuta
Jedino ko je na budžetu, e takvi ljudi žive! Ostali preživljavaju
Ne znam 1 000 po članu domaćinstva je mislim dovoljno za normalan život
Naravno da su trošak. Ne mogu se djeca pravit' s idejom da će odgoj bit' uspješan ako ga uspiješ odhranit', odgoj bi trebao biti puno više od toga, a, što se tiče ljudi koji se odlučuju na kućne ljubimce, to je sasvim regularan izbor, puno je gore napraviti dijete i čitavog života ga izlagat' jadu i bijedi, ili, ako će dijete imati osnovno, onda su roditelji prinuđeni sebe izlagati jadu i bijedi.
Hakiz

#3362 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 14/11/2021 23:57
moonca wrote: 14/11/2021 23:00 kilt
Šta je kilt?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kilt
deogest

#3363 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by deogest »

SpecialOffer wrote: 14/11/2021 23:51

Korupcija
Zemlja staraca

Sto se ostatka tice malo si promasio temu. I tvoj odgovor se sastoji od istine, poluistnine i mitova i mrsko mi je objasnjavati jedno po jedno.

Ja sam se referirao da nekome ko ima 5000 KM platu u BiH ne moze ni vani biti bolje sa tog nekog aspekta sto se tice kvalitete zivota.

A ovdje je dosta do mentaliteta sto zove sa roditeljima. Drugaciji mentalitet, nije kod svakoga razlog finansijske prirode. Jednistavno drugi mentalitet.

Inau Austriji cure miljama daleko bi trebao biti neki argument za nesto. Hajde nemoj me zezati.

Otvoreno trziste, svi smo povezani, nauci djecu ako ih imas da razmisljaju, engleski obavezno i nije bitno gdje su.
Duga prica, ja sam ti fino naveo gore razloge, a da je svaki cinjenica pokazuje i nasa demografska katastrofa, samo u ovih 6 mjeseci zemlju je napustilo 85 000 ljudi. Doboj grad jedan otisao. Zar stvarno mislis, da su svi otisli samo zbog visine plate i zaposlenja? Moras da prosiris malo vidike. Ne znam jesi li zivio ikad vani. Odavde odlaze, cak i starci, a ne vidim da se iko vraca. To je tako nazalost.

Cure u Austriji i vani opcenito, to nije nikakav argument vec normalna cinjenica, samo se mi ovdje vezemo za roditelje i zivimo s njima, a prvenstveno zbog toga sto ne mozemo sami da se osamostalimo.

5000 KM ovdje je mozda bolje nego tamo 2500 eura, ali kad rade dvoje, onda vjeruj da nije. A pored sve te plate, imas gore razloge, od zdravstva pa na dalje.

Tamo registrujem auto za 15 minuta, ovdje moram 3 dana cekat, za kafe gurat da mi uzme papire. Zena kad je trudna, ima sve dzaba, svog doktora i na mailu dobije snimke djeteta, dok ovdje jedva da te prime.

Prijatelj mi pao na skijanju u Austriji, slomio nogu, dosla hitna po njega, odmah ga skopcali na sve zivo, CT glave, sve za pola sata uradili, poslali ga onda na rehabilitaciju na drugi kraj Austrije, i nakon toga psihologu zbog traume, za 2 mjeseca ko nov covjek. Eura nije platio. A ovdje cekas pola godine na CT samo a placas uredno zdravstvo to isto. Jel sad shvatas o cemu pricam? O potpuno drugacijem i uredjenom sistemu.
Last edited by deogest on 15/11/2021 00:01, edited 1 time in total.
Hakiz

#3364 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

deogest wrote: 14/11/2021 23:11
SpecialOffer wrote: 14/11/2021 23:08

Nece ti ni tamo biti nista bolje. Dosta stvari je u glavi.
Svoj ti posao. Znam ja kako je tamo. Samo zbog zdravstva vrijedi otici bilo gdje vani. Ned'o Bog se razbolit u ovom pokusaju od drzave.

Za ostalo, da ne govorim. I kad mi kazu onda rahat ovdje, u cemu matere ti? Pa 90 % prijatelja sam izgubio, svi vani zive skoro. Kome i gdje doc ovdje? Roditelji? Pa samo u Bosni zive u 30 godinama s roditeljima, to nema nigdje drugo na svijetu.
A u Italiji?
Bobi
Forum administrator

#3365 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Bobi »

Hakiz wrote: 14/11/2021 23:59

Šta je kilt?
Povario si igricu :D, čekali smo njenu živopisnu definiciju :D.
Hakiz

#3366 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

Može.
-Chesterfield-

#3367 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 14/11/2021 23:59

Šta je kilt?
Ja htio da mi ona objasni. :D
Hakiz

#3368 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 15/11/2021 00:01
Povario si igricu :D, čekali smo njenu živopisnu definiciju :D.
:(

Mea maxima culpa

:(
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3369 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Chmoljo »

Drug, ne znam.gdje ti registrujes auto, ali ja stvarno zavrsim za 10-15, cesce i prije. Ako ubrojis i tehnicki u to, to je doduse jos nekih 15-20.

Ako si recimo negdje gdje je tehnicki uz tu slizbi tu sve zavrsis i samo jos dodjes po ovjerenu saobracajnu.

Msm fkt ne znam kakav je to gubitak vremena registracija...
:D
S4mpion

#3370 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by S4mpion »

ExNihilo wrote: 13/11/2021 17:01 Kad je izašao onaj registar plata KS, postavljao sam ovdje na forum neku analizu ukupnih podataka. Između ostalo, i iz toga se vidjelo da raja fantazira na ovoj temi. Na koncu, i jučer je Dilfaš iznio podatak da tek 4% radne populacije ima primanja preko 2440 KM.
Ne kontam, zašto bi nam trebali bilo kakvi podaci o tome da raja na ovoj temi fantazira?

Naravno da fantaziraju na temi koja im je prepuštena mašti na volju.

Ja nijednog trenutka nisam pomislio da neko, ko navede 5000KM kao uslov dobrog života četveročlane porodice, zaista i ima tu platu, vjerovatno ima milju, ali je itekako u pravu za ovih 5 milja.
mirsek

#3371 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirsek »

S4mpion wrote: 15/11/2021 00:07
ExNihilo wrote: 13/11/2021 17:01 Kad je izašao onaj registar plata KS, postavljao sam ovdje na forum neku analizu ukupnih podataka. Između ostalo, i iz toga se vidjelo da raja fantazira na ovoj temi. Na koncu, i jučer je Dilfaš iznio podatak da tek 4% radne populacije ima primanja preko 2440 KM.
Ne kontam, zašto bi nam trebali bilo kakvi podaci o tome da raja na ovoj temi fantazira?

Naravno da fantaziraju na temi koja im je prepuštena mašti na volju.

Ja nijednog trenutka nisam pomislio da neko, ko navede 5000KM kao uslov dobrog života četveročlane porodice, zaista i ima tu platu, vjerovatno ima milju, ali je itekako u pravu za ovih 5 milja.
Ja vjerujem @Piko18 da on i zena mu imaju navedene iznose.
SpecialOffer

#3372 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SpecialOffer »

deogest wrote: 14/11/2021 23:59

Duga prica, ja sam ti fino naveo gore razloge, a da je svaki cinjenica pokazuje i nasa demografska katastrofa, samo u ovih 6 mjeseci zemlju je napustilo 85 000 ljudi. Doboj grad jedan otisao. Zar stvarno mislis, da su svi otisli samo zbog visine plate i zaposlenja? Moras da prosiris malo vidike. Ne znam jesi li zivio ikad vani. Odavde odlaze, cak i starci, a ne vidim da se iko vraca. To je tako nazalost.

Cure u Austriji i vani opcenito, to nije nikakav argument vec normalna cinjenica, samo se mi ovdje vezemo za roditelje i zivimo s njima, a prvenstveno zbog toga sto ne mozemo sami da se osamostalimo.

5000 KM ovdje je mozda bolje nego tamo 2500 eura, ali kad rade dvoje, onda vjeruj da nije. A pored sve te plate, imas gore razloge, od zdravstva pa na dalje.

Tamo registrujem auto za 15 minuta, ovdje moram 3 dana cekat, za kafe gurat da mi uzme papire. Zena kad je trudna, ima sve dzaba, svog doktora i na mailu dobije snimke djeteta, dok ovdje jedva da te prime.

Prijatelj mi pao na skijanju u Austriji, slomio nogu, dosla hitna po njega, odmah ga skopcali na sve zivo, CT glave, sve za pola sata uradili, poslali ga onda na rehabilitaciju na drugi kraj Austrije, i nakon toga psihologu zbog traume, za 2 mjeseca ko nov covjek. Eura nije platio. A ovdje cekas pola godine na CT samo a placas uredno zdravstvo to isto. Jel sad shvatas o cemu pricam? O potpuno drugacijem i uredjenom sistemu.
Opet vrtis istu pricu na koju sam rekao da necu odgovarati jer masis temu razgovora.

A ma ja jesam zagovornik da ljudi idu, kome god nije dobro treba da ide. Ko god ovdje radi u Bosni kada ode vani za isti posao ce biti bolje placen i imati vise prava kao radnik. I mislim da trebaju da idu ali ovdje ne pricamo o tome vec sam rekao da neko sa 5K a kome nije dobro nece mu nigdje biti dobro. Zato sam napisao da je dosta stvari u glavi.

Za registraciju auta ako ti treba 3 dana i ako trebas nekome kovertu da das da registrujes auto onda nisi dobar brate moj.

Za zdravstvo sam se vec slozio. Ali navodis neke ekstremne prilike. Ovo je isto kao da sad ja napisem bolje ti je da se razbolis u Bosni nego vani jer ces ovdje prije da umres i manje ces se vremenski patiti jer na kraju krajeva svi moramo da umremo nekad. Djelimicno je istina ali nema smisla i apsurdo je.
deogest

#3373 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by deogest »

SpecialOffer wrote: 15/11/2021 00:18
deogest wrote: 14/11/2021 23:59

Opet vrtis istu pricu na koju sam rekao da necu odgovarati jer masis temu razgovora.

A ma ja jesam zagovornik da ljudi idu, kome god nije dobro treba da ide. Ko god ovdje radi u Bosni kada ode vani za isti posao ce biti bolje placen i imati vise prava kao radnik. I mislim da trebaju da idu ali ovdje ne pricamo o tome vec sam rekao da neko sa 5K a kome nije dobro nece mu nigdje biti dobro. Zato sam napisao da je dosta stvari u glavi.

Za registraciju auta ako ti treba 3 dana i ako trebas nekome kovertu da das da registrujes auto onda nisi dobar brate moj.

Za zdravstvo sam se vec slozio. Ali navodis neke ekstremne prilike. Ovo je isto kao da sad ja napisem bolje ti je da se razbolis u Bosni nego vani jer ces ovdje prije da umres i manje ces se vremenski patiti jer na kraju krajeva svi moramo da umremo nekad. Djelimicno je istina ali nema smisla i apsurdo je.
Ovdje strucnjak neki ko ima ogromne pare, vani ide za jos vece i onda naravno da mu je uz sve te gore razlike jos i bolje. Glupo je poredit, ko je imalo pametan i ko ima priliku, otici ce, bar probat a ovdje ce ga kuca uvijek cekat.

Primjera radi, tamo senior deveoper prolazi recimo 90 eura po satu, on to ovdje moze samo sanjat.

Hrana vani je cak jeftinija nego ovdje, vjerovao ili ne. Pa ti razmisli.

Naravno da i ljudima koji imaju para nece bit dobro kad nam ubijaju ljude, zali Boze one djevojcice i rutinske operacije, ne bi me cudilo da su je spojili na onaj kisik iz Zenice i RS za varenje. Pa respiratori, gdje god maknes je korupcija. Ako je tebi sa dobrom platom u takvoj drzavi dobro, onda ostani. Samo se nadam da ti se nece niko razboliti od bliznih ljudi, pa da vidis tu proceduru i uz sve te pare.
Hakiz

#3374 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

Uz te pare će neko naći štelu da prije dođe na kisik za auspuhe...
bavi

#3375 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by bavi »

Kakvo odvajanje od roditelja. Mi smo cudo od naroda. Posjeti me na drugaricu kad se htjela udati. Oboje fakultetski obrazovani kasne dvadesete , zaposleni i plaća ok. Lik kupio bez njezina znanja, stan do roditelja u zgradi i samo probio zid :D :D :D :D Ubrzo su i raskinuli. Danas bivsi sretno zivi sa roditeljima u dva stana bez pregrade :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply