Ja ne kupujem, ne bih kupio mliječni proizvod koji se prodaje iz gepeka automobila (pasat pijačar ako ti to išta govori) koji je na parkingu ispred zgrade. Zamisli vrućinu u automobilu ljeti, pa zamisli kako izgleda mliječni proizvod koji je takvim automobilom prevezen, i koji stoji u tom automobilu po cijeli dan, svaki dan. Da ne ulazimo u to u kakvim uslovima je pravljen i skladišten prije utovara u automobil.Digla_da_kreci wrote: ↑10/09/2021 17:00 @Hakiz, @milejovic1971, molim vas proslijedite mi te vase kontakte od kojih kupujete mlijecne proizvode. Ako sam dobro razumjela sto ste pisali, ljudi su sa sela koji imaju krave i sami to prave i donose negdje u Sa da prodaju? To bih ja htjela.
Bas sam pozeljela domace pavlake i mladog sira, a i onog za pite, pa mi dajte preporuke gdje da kupim.![]()
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
Hakiz
#3026 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
Hakiz
#3027 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Član šire je pčelar. Pa bih mogao pričati o tome kako se pravi taj med koji kupujemo direktno od pčelara "provjerenih". Gdje god vidim da se jedna vrsta meda prodaje, znam da je pčelar koji taj med prodaje svojim pčelama davao šećer i druge dodatke da se hrane. Ako je to uradio sada, radio je to i u prošlosti, a radiće i u budućnosti. A onda ja trebam med takvog pčelara kupiti kao "provjeren i prirodan, kvalitetan".sale07 wrote: ↑10/09/2021 09:45Sigurno ima oscilacija od mjesta do mjesta, ali gdje god da zivis treba izbjegavati kupovinu od svercera. Jer su oni ti koji nabijaju cijene.
Med kupujem od covjeka koji ga proizvodi, po cijeni od 15KM, isti taj med se prodaje na pijaci po 20KM.
Janjetinu kupujem od covjeka koji ima stado ovaca, uzmem citavo janje covjek sve zavrsi cak mi isjece kako mu kazem odem po meso i to me izadje oko 30% jeftinije nego u mesnici a znam sta sam kupio.
Ovciji sir uzimam kod istog covjeka i jeftiniji je nego u trznici a znam 100% da stavlja omjer 90% ovcije mlijeko 10% kravlje.
Teletinu kupujem kad izleti da neko kolje, po cijeni nizoj nego u mesnici.
Fasirano meso napravim sebi od 1/3 kurbana, i bude mi skoro pola godine.
Luk, krompir isto negdje sa sela, cak ljudi nemaju problem da kod njih stoji, pa ja navratim i uzmem kad mi nestane.
Kupim i ja nekad na pijaci/trznici/marketu al uglavnom gledam da se opskrbim provjerenim namirnicama i uz to me jos izadje jeftinije.
A onda kako je hranio svoje krave, koze, ovce, kokoši kada je to radio sa pčelama? Pa mu kupi meso ili mlijeko, jaja itd.
A nije da nisam i ja probao od tih "domaćina" koji prodaju "sigurno, domaće i provjereno, ma za sebe naprave pa prodaju šta im pretekne".
I moglo bi se o tome nadugo i naširoko, ali neka, šta ja znam. Nemam ja pojma.
- Digla_da_kreci
#3028 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kupicu na zimu, ne bih ni ja po vrucinamaHakiz wrote: ↑10/09/2021 17:27 Ja ne kupujem, ne bih kupio mliječni proizvod koji se prodaje iz gepeka automobila (pasat pijačar ako ti to išta govori) koji je na parkingu ispred zgrade. Zamisli vrućinu u automobilu ljeti, pa zamisli kako izgleda mliječni proizvod koji je takvim automobilom prevezen, i koji stoji u tom automobilu po cijeli dan, svaki dan. Da ne ulazimo u to u kakvim uslovima je pravljen i skladišten prije utovara u automobil.
-
moonca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3030 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Munka strucnjak za koliko je u BiH potrebno za dobar zivot 
- SaraFina
#3031 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Poraniš ujutro rano. Obično to mlijeko i mliječni proizvodi donose se po narudžbi, već stalnih mušterija. I nešto malo preko toga. Ne stoji to u autu po cijeli dan. Bar ja nisam upratila. Slobodno kupi. Ponekad suhi sir onaj bude vise komada. Ljudi donesu domaćeg povrća dodatno. Kod nas ove godine nisu donosili na lokaciju gdje budu, pa da ti proslijedim adresu. Valjda radi korone. Ali Nana je uzimala od neke žene koja nam to slala ekstra.Digla_da_kreci wrote: ↑10/09/2021 17:56Kupicu na zimu, ne bih ni ja po vrucinamaHakiz wrote: ↑10/09/2021 17:27 Ja ne kupujem, ne bih kupio mliječni proizvod koji se prodaje iz gepeka automobila (pasat pijačar ako ti to išta govori) koji je na parkingu ispred zgrade. Zamisli vrućinu u automobilu ljeti, pa zamisli kako izgleda mliječni proizvod koji je takvim automobilom prevezen, i koji stoji u tom automobilu po cijeli dan, svaki dan. Da ne ulazimo u to u kakvim uslovima je pravljen i skladišten prije utovara u automobil.Pa kako seljaci inace donose na pijacu prodavati mlijeko i jos kojesta, nisam cula da se ikad iko zarazio.
![]()
- Digla_da_kreci
#3032 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma da, i uradicu tako.
A imam i ja jednu tetu na pijaci Markale od koje kupujem povrce, zena mi donese sta god hocu.
Nedavno sam joj trazila i cajeva i gljiva.
Ali nema kravu, ali sigurno imaju njene komsinice, pitacu je. 
-
skafilic
#3033 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ti ljudi obicno krenu u 7 ujutro tako da do 11h vec sve rasprodaju, nema govora o nekom "stajanju citav dan". Ako stvarno ima nekih koji dodju u 10 pa na parkingu budu u po dana takve treba izbjegavati ljeti.Digla_da_kreci wrote: ↑10/09/2021 17:56Kupicu na zimu, ne bih ni ja po vrucinamaHakiz wrote: ↑10/09/2021 17:27 Ja ne kupujem, ne bih kupio mliječni proizvod koji se prodaje iz gepeka automobila (pasat pijačar ako ti to išta govori) koji je na parkingu ispred zgrade. Zamisli vrućinu u automobilu ljeti, pa zamisli kako izgleda mliječni proizvod koji je takvim automobilom prevezen, i koji stoji u tom automobilu po cijeli dan, svaki dan. Da ne ulazimo u to u kakvim uslovima je pravljen i skladišten prije utovara u automobil.Pa kako seljaci inace donose na pijacu prodavati mlijeko i jos kojesta, nisam cula da se ikad iko zarazio.
![]()
-
suspect_zero
-
milejovic1971
#3035 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Hakiz wrote: ↑10/09/2021 17:39Član šire je pčelar. Pa bih mogao pričati o tome kako se pravi taj med koji kupujemo direktno od pčelara "provjerenih". Gdje god vidim da se jedna vrsta meda prodaje, znam da je pčelar koji taj med prodaje svojim pčelama davao šećer i druge dodatke da se hrane. Ako je to uradio sada, radio je to i u prošlosti, a radiće i u budućnosti. A onda ja trebam med takvog pčelara kupiti kao "provjeren i prirodan, kvalitetan".sale07 wrote: ↑10/09/2021 09:45
Sigurno ima oscilacija od mjesta do mjesta, ali gdje god da zivis treba izbjegavati kupovinu od svercera. Jer su oni ti koji nabijaju cijene.
Med kupujem od covjeka koji ga proizvodi, po cijeni od 15KM, isti taj med se prodaje na pijaci po 20KM.
Janjetinu kupujem od covjeka koji ima stado ovaca, uzmem citavo janje covjek sve zavrsi cak mi isjece kako mu kazem odem po meso i to me izadje oko 30% jeftinije nego u mesnici a znam sta sam kupio.
Ovciji sir uzimam kod istog covjeka i jeftiniji je nego u trznici a znam 100% da stavlja omjer 90% ovcije mlijeko 10% kravlje.
Teletinu kupujem kad izleti da neko kolje, po cijeni nizoj nego u mesnici.
Fasirano meso napravim sebi od 1/3 kurbana, i bude mi skoro pola godine.
Luk, krompir isto negdje sa sela, cak ljudi nemaju problem da kod njih stoji, pa ja navratim i uzmem kad mi nestane.
Kupim i ja nekad na pijaci/trznici/marketu al uglavnom gledam da se opskrbim provjerenim namirnicama i uz to me jos izadje jeftinije.
A onda kako je hranio svoje krave, koze, ovce, kokoši kada je to radio sa pčelama? Pa mu kupi meso ili mlijeko, jaja itd.
A nije da nisam i ja probao od tih "domaćina" koji prodaju "sigurno, domaće i provjereno, ma za sebe naprave pa prodaju šta im pretekne".
to za med lafe nisi u pravu...moj tata je cijeli zivot a bio je pcelar 40 god imao samo jedan med, mozda i naaaaj pelimov med...i uvijek ista boja tamno smedja i malo gorak...ali se zimi obavezno kristalizira ( kako narod kaze useceri ) e to je pravi dobri med...a od ovih sto su tecni i ne kristaliziraju se bjeziiii
-
milejovic1971
#3036 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
a sta znam, cim dodju hladni dani ako tegla stoji na hladnom mjestu bez centralnog grijanja ili drzis u frizideru...med vjestacki u koji se sipa secer i razne druge gluposti vjestacke nema trika da se kristalizira

-
Hakiz
#3037 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Lafe, nisi ti mene skontao, ali nema veze, post je konfuzno napisan, to sam ja pogriješio.milejovic1971 wrote: ↑10/09/2021 20:28Hakiz wrote: ↑10/09/2021 17:39
Član šire je pčelar. Pa bih mogao pričati o tome kako se pravi taj med koji kupujemo direktno od pčelara "provjerenih". Gdje god vidim da se jedna vrsta meda prodaje, znam da je pčelar koji taj med prodaje svojim pčelama davao šećer i druge dodatke da se hrane. Ako je to uradio sada, radio je to i u prošlosti, a radiće i u budućnosti. A onda ja trebam med takvog pčelara kupiti kao "provjeren i prirodan, kvalitetan".
to za med lafe nisi u pravu...moj tata je cijeli zivot a bio je pcelar 40 god imao samo jedan med, mozda i naaaaj pelimov med...i uvijek ista boja tamno smedja i malo gorak...ali se zimi obavezno kristalizira ( kako narod kaze useceri ) e to je pravi dobri med...a od ovih sto su tecni i ne kristaliziraju se bjeziiii
-
MMM1977
#3038 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
https://fojnicamilk.ba/Digla_da_kreci wrote: ↑10/09/2021 17:00 @Hakiz, @milejovic1971, molim vas proslijedite mi te vase kontakte od kojih kupujete mlijecne proizvode. Ako sam dobro razumjela sto ste pisali, ljudi su sa sela koji imaju krave i sami to prave i donose negdje u Sa da prodaju? To bih ja htjela.
Bas sam pozeljela domace pavlake i mladog sira, a i onog za pite, pa mi dajte preporuke gdje da kupim.![]()
Dostava na adresu, fiskalni račun, sanitarne kontrole i sve što treba za jedan ozbiljan biznis kada je u pitanju mlijeko i proizvodi od mlijeka.
Ja od seljaka više ništa ne kupujem, tu nikakve kontrole nema
-
sabanss
#3039 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Otišli smo od teme ali eto... Slažem se sa kupovinom "domaćeg" od "žene" sa pijace. Nivo pesticida koje naš čovjek može našpricati radi boljeg uroda ili kontrola mlijeka u smislu mužnje tokom korištenja raznih lijekova kod stoke se naprosto ne kontroliše.
-
elk
#3040 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Samo sto sam uzgojis ili neko tvoj blizak je domace.
-
Mlad i Nevin
#3041 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja i zena sami, primanja oko 3000 KM, kirija i rezije oko 350-400 KM ( zivim u manjem gradu ) , dva auta koja zajedno vrijede 10 milja. Goriva mjesecno oko 200 KM. Zivimo solidno, ne luksuzno, ustedi se oko 500 KM mjesecno ali nekad se dese i vanredni troskovi. Ne oblacim original odjecu, nemam ajfon, ali na hrani ne stedim sekunde.
- Dr Kova
- Digla_da_kreci
#3043 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Hvala ti puno, stranica je odlicna i imaju sve sto mi treba.MMM1977 wrote: ↑13/09/2021 02:09 https://fojnicamilk.ba/
Dostava na adresu, fiskalni račun, sanitarne kontrole i sve što treba za jedan ozbiljan biznis kada je u pitanju mlijeko i proizvodi od mlijeka.
Ja od seljaka više ništa ne kupujem, tu nikakve kontrole nema
-
skafilic
#3044 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ne znam bas koliko se ovi razlikuju od proizvodjaca koji rade masovnu proizvodnju tipa Meggle i slicnih?Digla_da_kreci wrote: ↑13/09/2021 12:19Hvala ti puno, stranica je odlicna i imaju sve sto mi treba.MMM1977 wrote: ↑13/09/2021 02:09 https://fojnicamilk.ba/
Ja od seljaka više ništa ne kupujem, tu nikakve kontrole nema![]()
![]()
Gledam sastav ovog sira npr. https://fojnicamilk.ba/product/vranicki-sir-1-4/ i medju sastojcima pise "kalcijev hlorid".
Posto ne znam sta je googlam i vidim - Kalcijev klorid (CaCl2, E 509), cim vidim ovo E znam da je aditiv koji inace ne koristis kada sebi pravis sir kuci?
Citam o tome i vidim da se koristi pri konzerviranju voca, proizvodnji cokolade, itd. tako da ne znam bas da spada u "domace/prirodno/...".
- S4mpion
#3045 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kakvih gljiva ima teta?Digla_da_kreci wrote: ↑10/09/2021 18:14 Ma da, i uradicu tako.A imam i ja jednu tetu na pijaci Markale od koje kupujem povrce, zena mi donese sta god hocu.
Nedavno sam joj trazila i cajeva i gljiva.
Ali nema kravu, ali sigurno imaju njene komsinice, pitacu je.
![]()
- S4mpion
#3046 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Prosječna četveročlana porodica u BiH može nakucat' potrošačku korpu samo ako rade i roditelji i djeca, zajedno sa dedom i nanom.
Za dobar život čeveročlane porodice treba minimalno 3000KM, ispod toga je životarenje koje mi još uvijek smatramo dobrim životom.
Ako su mobitel od 1500KM, Laptop od 2000KM, cvike od 400KM, ručni sat od 800KM, bicikl od 2000KM stvari koje ne možeš platit' odmah, nego moraš na rate ili ganjat' kredit, daleko si od dobrog života.
Za dobar život čeveročlane porodice treba minimalno 3000KM, ispod toga je životarenje koje mi još uvijek smatramo dobrim životom.
Ako su mobitel od 1500KM, Laptop od 2000KM, cvike od 400KM, ručni sat od 800KM, bicikl od 2000KM stvari koje ne možeš platit' odmah, nego moraš na rate ili ganjat' kredit, daleko si od dobrog života.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3047 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sve na rate...i majica od 60 u tom tejloru 
- S4mpion
#3048 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Od djece ne treba praviti snobove, ali treba im se obezbijediti dovoljno da ne moraju u djetinjstvu glavu razbijat' životnim zajebancijama, međutim, mnogi roditelji se zajebavaju, prave djecu samo "zato što je vrijeme", a nisu ni svjesni koliko ih zapravo ne žele, jer djeca, u ovakvom okruženju, zahtijevaju da se kvalitet mizernog života prepolovi i onda sranja trpe i roditelji i djeca i dede i nane...Idemedosumom wrote: ↑09/09/2021 18:47Nipošto moonći! Tako ih kvarimo, poznato mi je mnoštvo primjera irl. Usput, otkad to djeca znaju šta žele?
Dijete hoće bicikl, hoće u park, hoće posvećene roditelje(da si s njim, a ne da ga čuva dedo i nana dok ti odrađuješ 12 sati kod privatnika), hoće laptop, mobitel, more, ekskurziju i da ne nabrajam masu drugih stvari, a prosječni roditelji ovdje moraju sebi kičmu slomit' da bi obezbijedili makar polovinu dječijih potreba, a svoje zaboravit' ili skresat' ispod svakog minimuma.
Primjeri iz komšiluka:
Kona uvijek pričala kako joj je obrazovanje djece u prvom planu, a momak uokolo kosio ljudima livade, obrađivao zemlju, cijepao drva da zaradi džeparac i ona od njega hoće dobrog studenta na tehničkom fakultetu - dobiće malo morgen, momak napustio faks na prvoj godini i otiš'o radit', jer je za učenje već pregorio, a možda ga je i mogao završit' da su postojale prave investicije u pravo vrijeme.
-
belfy
#3049 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
pricas gluposti. ocigledno je da nemas licnog iskustva sa ovim sto komentarises. doduse, to i nije cudno, jer to radis kontinuirano na forumu. tipicna prica: "nisam hebo, al' sam gled'o. a jest merak...", "pricao mi jaran...", a sada je, evo, i kona u fokusu... lijepo napredujes unazad.S4mpion wrote: ↑13/09/2021 14:38Od djece ne treba praviti snobove, ali treba im se obezbijediti dovoljno da ne moraju u djetinjstvu glavu razbijat' životnim zajebancijama, međutim, mnogi roditelji se zajebavaju, prave djecu samo "zato što je vrijeme", a nisu ni svjesni koliko ih zapravo ne žele, jer djeca, u ovakvom okruženju, zahtijevaju da se kvalitet mizernog života prepolovi i onda sranja trpe i roditelji i djeca i dede i nane...Idemedosumom wrote: ↑09/09/2021 18:47
Nipošto moonći! Tako ih kvarimo, poznato mi je mnoštvo primjera irl. Usput, otkad to djeca znaju šta žele?
Dijete hoće bicikl, hoće u park, hoće posvećene roditelje(da si s njim, a ne da ga čuva dedo i nana dok ti odrađuješ 12 sati kod privatnika), hoće laptop, mobitel, more, ekskurziju i da ne nabrajam masu drugih stvari, a prosječni roditelji ovdje moraju sebi kičmu slomit' da bi obezbijedili makar polovinu dječijih potreba, a svoje zaboravit' ili skresat' ispod svakog minimuma.
Primjeri iz komšiluka:
Kona uvijek pričala kako joj je obrazovanje djece u prvom planu, a momak uokolo kosio ljudima livade, obrađivao zemlju, cijepao drva da zaradi džeparac i ona od njega hoće dobrog studenta na tehničkom fakultetu - dobiće malo morgen, momak napustio faks na prvoj godini i otiš'o radit', jer je za učenje već pregorio, a možda ga je i mogao završit' da su postojale prave investicije u pravo vrijeme.
-
Mlad i Nevin
#3050 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Inače u ovoj temi kakvih sam gluposti vidio i nekih cifri, pola ljudi i na zapadu ne moze priuštiti takav zivot a kamoli kod nas.
Ajfon od 1500 KM, cvike od 200, auto od 20+milja nisu nivo srednje klase. Moj poslodavac vozi BMW, ima ajfon, to je njegov nivo i to nije samo "dobar" zivot vec zivot na visokoj nozi, ja vozim Passat, imam kineski telefon, ne nosim originale ali ne oskudjevam u hrani ili u izlascima nisam dužan i ustedim neciju platu svaki mjesec, to je moj standard kao radnika sa jako visokim primanjima za BiH uslove i ja opet smatram da imam dobar zivot u okviru mog staleža.
Ajfon od 1500 KM, cvike od 200, auto od 20+milja nisu nivo srednje klase. Moj poslodavac vozi BMW, ima ajfon, to je njegov nivo i to nije samo "dobar" zivot vec zivot na visokoj nozi, ja vozim Passat, imam kineski telefon, ne nosim originale ali ne oskudjevam u hrani ili u izlascima nisam dužan i ustedim neciju platu svaki mjesec, to je moj standard kao radnika sa jako visokim primanjima za BiH uslove i ja opet smatram da imam dobar zivot u okviru mog staleža.