Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Idemedosumom

#2926 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Idemedosumom »

probook wrote: 08/09/2021 20:58
Idemedosumom wrote: 08/09/2021 19:25 Ako je 1000 po glavi puko preživljavanje, šta je s 4-članim domaćinstvina koja nemaju ukupno više od tisućice?

Je li se mora npr. svaki dan na poslu žderati brza hrana + red bull i tako potrošiti 200+ KM mjesečno? Je li to život čini kvalitetnim?

Je li mora biti stan u centru? Od 100 m2? Doduše, kirija varira ovisno o lokaciji.

Je li mora baš sva odjeća biti iz luksuznih butika?
Sta god da pojedes to ti je minimalno 5 maraka.
Ne mora stan u centru, ali vala ni ovi van centra nisu nesto jeftini.
Ne moraju luksuzni butici, ali kupi farmerke, 2 majice, kosulju odose 2 stoje ko sale - malo li je? A ni L od luksuza.

Danas 2 odraslih i 2 djece 4000 ti treba za da kazem normalan zivot na ovakve cijene svega. Pa sta god da ti se sasadi na autu ti je bar 300 maraka. Da ne nabrajam dalje.
Ja ugl. nosim hranu od kuce. Napravim sendvic, ili sta je ostalo od rucka, da se ne baca. Malo voca, sjemenki. Ne potrosim vise od 50-60 KM mjesecno. Da li mi je kvalitet zivota slabiji zbog toga?

Odjeca - je li svaki clan porodice kupuje po 2x majice, farmerke, kosulju mjesecno? Ta dinamika je opravdana jedino ako ti je sva odjeca izgorila u pozaru, pa moras sve obnoviti. Da ne kazem, kako se npr. u butiku Waikiki pobrojani artikli mogu za manje od 100 KM kupiti. Cak i manje, ako bi ned'o Bog pratio pa kupovao kada je na akciji.

Vanrednih troskova uvijek bude, ali tvrditi da isti u prosijeku iznose 300+ KM mjesecno je vala pretjerano.

Carry on :D
sumirprimus

#2927 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

ti si prijatelju naucio da zivis od prezivljavanja :D
Idemedosumom

#2928 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Idemedosumom »

sumirprimus wrote: 09/09/2021 09:20 ti si prijatelju naucio da zivis od prezivljavanja :D
Morebit. Il ovi drugi malo pretjeruju :-D
hadzinicasa

#2929 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hadzinicasa »

potrebno je razluciti "stiskanje" od racionalnog ekonomisanja.

glupo je dati za nesto 100 KM, ako to isto (na snizenju) mozes kupiti za 50.
glupo je ne iskoristiti recimo 10% popusta odredjenim danom u prodavnicama ziveznih namirnica.
glupo je ne iskoristiti akciju 2+1 za deterdzent recimo.
glupo je naruciti hranu na poslu, a porciju ostataka od jucerasnjeg rucka baciti u smece.
glupo je nepojedenu hranu u restoranu ostaviti i ne traziti da ti spakuju da poneses kuci i recimo sutradan za rucak pojedes.
glupo je biti pokondirena tikva, pa se sramiti gore navedenih tacaka i misliti da te to cini "jaadom".

i da ovo sve navedeno ne znaci da ne zivis opusteno i dobro.
sumirprimus

#2930 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

ovo gore je ok i super ako je licni izbor, a ne nuzda.
nazalost vecini je nuzda to stiskanje.
Idemedosumom

#2931 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Idemedosumom »

@hadzinicasa That's the spirit sis :D

Svidjele mi se Timberland gojzerice. Umjesto da ih platim 300 KM, ja pricekam black friday, pa ih platim 150 KM.
Svidjela nam se ugaona secija u Kalei, nadjemo istu u Fisu sa startnom cijenom nizom za 150 KM + sacekamo shopping day, -15%.

Image
hadzinicasa

#2932 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hadzinicasa »

sumirprimus wrote: 09/09/2021 09:29 ovo gore je ok i super ako je licni izbor, a ne nuzda.
nazalost vecini je nuzda to stiskanje.
to je nacin zivota (ili bi trebao da bude) bez obzira koliko novca imao.
od toga da se pale "veliki" potrosaci kad je jeftina struja pa nadalje. sto ne bi ustedio ako mozes.

@Idemedosumom pa bravo. why not.
MensurM

#2933 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by MensurM »

Kako je moguć ovoliki skok?

Sindikalna potrošačka korpa u augustu 2021. skuplja za 454 KM u odnosu na juli
sumirprimus

#2934 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

nemam nista protiv stednje.
no u bosni je i to naopako..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2935 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mk ultra »

bez zajebancije, u bingeu što sam plaćao ove godine cca 100KM, prije 2 godine sam plaćao oko 80, sad za vikend 135KM, na šta ne znam, nikakvo sranje nisam kupio osim redovnih stvari što inače idu... :skoljka:
baglama

#2936 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by baglama »

Najmanje 300 metra od najblizeg komsije.
Didier

#2937 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Didier »

Ova priča je prežvakana mnogo puta na ovom forumu, i to uglavnom na nekoliko dijasporskih tema.

Uvijek se na kraju priča svodila na to čiji je veći, ko ima više, ko više uživa, ko se više kurči itd.

Za dobar život u BiH (i bilo gdje) je samo potrebno da si sretan. A to svako treba za sebe da odluči, i da stremi isključivo ka sreći, novac tu nije jedini parametar, mada je lakše kada imaš više novca.

Ako pod dobrim životom podrazumijevamo ono što prosječan EU građanin sebi može priuštiti, onda je pet - šest tisuća minimum za četveročlanu porodicu.

Naša velika prednost je što većina ipak nije u ogromnim kreditima, nego ljudi uglavnom žive u svojim kućama ili stanovima. To u EU nije standard, tamo većina i dalje iznajmljuje.
sabanss

#2938 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sabanss »

Pa tih pet-šest hiljada u BiH ne možeš potrošiti realno. Možeš kupiti auto i malo se kurčiti. Ima dosta stvari koje život čine lakšim i manje stresnim i koje u BiH jednostavno nisu dostupne.
Didier

#2939 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Didier »

sabanss wrote: 09/09/2021 10:08 Pa tih pet-šest hiljada u BiH ne možeš potrošiti realno. Možeš kupiti auto i malo se kurčiti. Ima dosta stvari koje život čine lakšim i manje stresnim i koje u BiH jednostavno nisu dostupne.
Šta to u BiH nije dostupno?

Kako ba ne možeš potrošiti? :D
sale07

#2940 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sale07 »

Za dobar zivot je potrebno da podmiris osnovne obaveze, kao sto su hrana,komunalije obaveze prema djeci i sl.
Sve preko toga je dobro doslo i ucinit ce zivot kvalitetnijim ali to ne znaci da ce cvojek biti sretniji.

Nekad sam radio za 4x manju platu i bio sam isto sretan kao i sad, iako nisam mogao prisutiti sebi neki poseban luksuz kao sto je putovanje, bolje auto i sl.

Sigurnost i zdravlje mi donose srecu, a uzitak(novac) zadovoljstvo.
hadzinicasa

#2941 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hadzinicasa »

Didier wrote: 09/09/2021 10:10
sabanss wrote: 09/09/2021 10:08 Pa tih pet-šest hiljada u BiH ne možeš potrošiti realno. Možeš kupiti auto i malo se kurčiti. Ima dosta stvari koje život čine lakšim i manje stresnim i koje u BiH jednostavno nisu dostupne.

evo i ja kontam, kako ne mozes potrositi :D
ja mogu sve potrositi 8) :lol:
Hajvan

#2942 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hajvan »

baglama wrote: 09/09/2021 09:39 Najmanje 300 metra od najblizeg komsije.
:lol:

:thumbup:
TheGodfather001

#2943 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by TheGodfather001 »

Za 5000-6000KM je sve dostupno. Ako nema u BiH, ima aviJon do Beča, Istanbula, Frankfurta, MinKena, a tamo, tamo je sve dostupno.
sabanss

#2944 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sabanss »

Pa evo banalan primjer... Imaš šest hiljada mjesečno i hoćeš da skijaš jer to sebi možeš priuštiti. Dobro odijelo i skije teško da možeš kupiti u BiH i da ti je sutra dostupno. Znači već si iznerviran što moraš nešto čekati ili otići u EU da to kupiš. Alternativa je da pristaneš na kompromis i kupiš ovdje nešto što ti se ne sviđa/ne odgovara. Zatim kreneš našim putevima ka Jahorini / Bjelašnici i iznerviraš se 100 puta do gore zbog loših puteva / udesa / stoke koja vozi kako vozi... Konačno dođeš gore i naiđeš na neorganizovane i preskupe parkinge. Na kraju platiš kartu koja je približno cijeni one u Alpama ali staze nisu niti blizu, nema redara niti policije na stazi pa te neko pokupi i onda skontaš da hitnoj po takvim putevima treba dva sata da te odveze negdje što je 20 km udaljeno.

Naravno da sa tim parama možeš i u Alpe ali onome iz Minhena je sve to dostupno brže i bez stresa. Nekome ovo izgleda kao preseravanje ali o tome realno razmišljaju ljudi sa 6k KM mjesečnih primanja i to je prosječnom EU građaninu lako dostupno. Sitni stres u tim svakodnevnim stvarima + zdravstveni sistem naprave da ljudi u Njemačkoj u prosjeku žive dest godina duže od ljudi u BiH i naravno uz to aktivnije i kvalitetnije.
Dr Kova

#2945 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr Kova »

Prije svega jedan apel: :mrgreen:

Molim vas prestanite quoteteati mooncu, iskače mi i kad je na ignore. Preko 70k postova, ništa ne možeš pročitati osim nebuloza.

OT. Normalan život, pa nekih 2000 KM mjesečno po osobi
skafilic

#2946 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by skafilic »

Idemedosumom wrote: 09/09/2021 09:14
probook wrote: 08/09/2021 20:58

Sta god da pojedes to ti je minimalno 5 maraka.
Ne mora stan u centru, ali vala ni ovi van centra nisu nesto jeftini.
Ne moraju luksuzni butici, ali kupi farmerke, 2 majice, kosulju odose 2 stoje ko sale - malo li je? A ni L od luksuza.

Danas 2 odraslih i 2 djece 4000 ti treba za da kazem normalan zivot na ovakve cijene svega. Pa sta god da ti se sasadi na autu ti je bar 300 maraka. Da ne nabrajam dalje.
Ja ugl. nosim hranu od kuce. Napravim sendvic, ili sta je ostalo od rucka, da se ne baca. Malo voca, sjemenki. Ne potrosim vise od 50-60 KM mjesecno. Da li mi je kvalitet zivota slabiji zbog toga?

Odjeca - je li svaki clan porodice kupuje po 2x majice, farmerke, kosulju mjesecno? Ta dinamika je opravdana jedino ako ti je sva odjeca izgorila u pozaru, pa moras sve obnoviti. Da ne kazem, kako se npr. u butiku Waikiki pobrojani artikli mogu za manje od 100 KM kupiti. Cak i manje, ako bi ned'o Bog pratio pa kupovao kada je na akciji.

Vanrednih troskova uvijek bude, ali tvrditi da isti u prosijeku iznose 300+ KM mjesecno je vala pretjerano.

Carry on :D
Upravo dokaz da je za dobar zivot potrebno od 2000 - 20.000 :D Ne vidi svako dobar zivot na isti nacin.
S tim da valja istaci jednu bitnu stvar. Ovi koji se gadjaju nekim enormnim ciframa vjerovatno misle da onaj koji svaki dan ruca u restoranu ima bolji zivot od tebe. A ustvari ti sto nosis hranu od kuce osim sto ustedis na inicijalnom trosku ustedit ces i na troskovima za lijekove jer onaj iz restorana u jednom obroku pojede soli i ulja koliko ti za citav dan. I samim tim si manje bolestan sto bi trebalo znaciti da ti je zivot bolji :)
Last edited by skafilic on 09/09/2021 10:24, edited 2 times in total.
Hakiz

#2947 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

sale07 wrote: 09/09/2021 10:10 Za dobar zivot je potrebno da podmiris osnovne obaveze, kao sto su hrana,komunalije obaveze prema djeci i sl.
Sve preko toga je dobro doslo i ucinit ce zivot kvalitetnijim ali to ne znaci da ce cvojek biti sretniji.

Nekad sam radio za 4x manju platu i bio sam isto sretan kao i sad, iako nisam mogao prisutiti sebi neki poseban luksuz kao sto je putovanje, bolje auto i sl.

Sigurnost i zdravlje mi donose srecu, a uzitak(novac) zadovoljstvo.
Zdravlje zavisi od toga da se kvalitetno hraniš, kvalitetno spavaš, ugriješ kada ti je hladno, rashladiš kada ti je vruće, nemaš stresove, ne opterećuješ tijelo preko granice raznim preteškim radom itd.

A za sve to treba novac.

Zatim,

Super je kupovati na sniženjima, i ja to radim, ali onda proizvodi često biraju tebe, ne ti njih. Nije se jednom dedilo da neke cipele ili odjevni predmet koji želim na sniženju nema u mojoj veličini. Prodao se ranij. Onda kupiš šta ima, ne šta želiš.

A to nekome može biti izvor stresa, a stres ugrožava zdravlje :wink:
Hakiz

#2948 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hakiz »

sabanss wrote: 09/09/2021 10:18

Pa evo banalan primjer... Imaš šest hiljada mjesečno i hoćeš da skijaš jer to sebi možeš priuštiti. Dobro odijelo i skije teško da možeš kupiti u BiH i da ti je sutra dostupno. Znači već si iznerviran što moraš nešto čekati ili otići u EU da to kupiš. Alternativa je da pristaneš na kompromis i kupiš ovdje nešto što ti se ne sviđa/ne odgovara. Zatim kreneš našim putevima ka Jahorini / Bjelašnici i iznerviraš se 100 puta do gore zbog loših puteva / udesa / stoke koja vozi kako vozi... Konačno dođeš gore i naiđeš na neorganizovane i preskupe parkinge. Na kraju platiš kartu koja je približno cijeni one u Alpama ali staze nisu niti blizu, nema redara niti policije na stazi pa te neko pokupi i onda skontaš da hitnoj po takvim putevima treba dva sata da te odveze negdje što je 20 km udaljeno.

Naravno da sa tim parama možeš i u Alpe ali onome iz Minhena je sve to dostupno brže i bez stresa. Nekome ovo izgleda kao preseravanje ali o tome realno razmišljaju ljudi sa 6k KM mjesečnih primanja i to je prosječnom EU građaninu lako dostupno. Sitni stres u tim svakodnevnim stvarima + zdravstveni sistem naprave da ljudi u Njemačkoj u prosjeku žive dest godina duže od ljudi u BiH i naravno uz to aktivnije i kvalitetnije.
Ali ti je dostupno. Ima jedna stvar koju bih volio, košta oko 1.000 eura, nema je u BiH. Ima u Austriji. Teška je oko 90 kg. Platim na 1.000 eura još 1.000 za transport, carinu i porez i biće ovdje.

Sa druge strane, u Evropi čovjek može registrovati tenk kao vozilo, naravno da izvadi mehanizam za pucanje. U BiH ne može. E, to mu nije dostupno, da vozi za vikend tenk po cesti :lol:

Ovo za stres itd mislim da je baš tako.
broj dva

#2949 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by broj dva »

Nije sve ni u lovi, kako cu ja uzivat ako mi komsija po kontejneru rovi

Za dobar zivot treba :
Clasnstvo u partiji
Puter na glavi
Djon obraz
I onda si good to go, nista vise nije neophodno. Mozda ima fenomena koji su se dokopali dobrog zivota na neki drugi nacin, svojim radom i trudom (hahahahahaha)
Didier

#2950 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Didier »

sabanss wrote: 09/09/2021 10:18

Ja mislim da ti ta ista skijaška oprema nije dostupna ni u recimo Belgiji, te da ti je još veći stres voziti do Francuske ili do Alpa jer je duže.

Ne možeš tako gledati, to je kao da kažeš "nema svježeg manga da raste u Bosni".

Ipak, imaš nekoliko planina koje su mahom dosta dobre, imaš more na tri sata vožnje, mnogo ljudi imaju vikendice i neuporedivo je jeftinije (barem skijanje) nego u Austriji.

Mene najviše nervira što u Bosni nema dobrih koncerata, ali jbg, i to bi bilo da znamo organizovati.

Ostalo skoro sve ima.
Post Reply