U osnovi razumijem šta želiš da kažeš i slažem se da je bitno da je život smislen i osmišljen i da naravno za navedeno novac nije presudan - ali je bitan itekako. Ti sa 650 KM uz dužno poštovanje ne možeš ni preživljavati a ne kvalitetno živjeti jer naprosto sa tim iznosom su ti svi sadržaji koji čine kvalitetan život nedostupni, naravno pod pretpostavkom da nisi student/ica koji živi sa roditeljima i oni vode računa o svemu pa ti tih 650 KM dođu isključivo kao tvoj lični džeparac - a i ako je to slučaj taj iznos je dovoljan tek za osnovne stvar i osnovno "hadžijanje". Ti kad poplaćaš sve obaveze i režijske troškove i fiksne troškove ukoliko ih ti plaćaš ostane ti nekih 300-350 KM mjesečno što je nekih 10 KM dnevno a to nije nikakva sreća. Život je i izlazak, i kino, i pozorište, i kupit knjigu, kupiti garderobu/parfem/higijenske potrepštine, otići na večeru, počastiti društvo, kupiti poklon voljenoj osobi, otići i na more/planinu a u konačnici nešto i uštediti. TI sa 650 KM to nažalost sebi ne možeš priuštiti. To što očekuješ od škola da uče se nauči u kući u okviru porodice i prilagodi se ličnim shvatanjima i mogućnostima i onome što život nosi.Nina_78 wrote: ↑08/09/2021 01:26 Dobar zivot je nesto sto svako za sebe definise razlicito. Samim tim i kolicina novca potrebna za eto taj,,dobar zivot,,sta god to bilo, je za svakog drugacija..
Ja radim oduvijek,imam takav osjecaj.. i nikad nisam zaradjivala previse,trenutno zaradjujem 650 km..I koliko meni treba za dobar zivot osjecam da mi nista ne fali ..a realno i ne fali bas...jer zivim poprilicno kvalitetno.
Bar tako ja osjecam a to je u sustini i najvaznije.
Poznajem ljude...dosta njih, koji zaradjuju puno vise i uvijek negdje nesto fali i nije kako treba...
Moj sveukupni dojam u mom iskustvu je taj da previse energije i vremena ulazemo u gomilanje tih nekih para i stvari, a premalo u ono sto nista ne kosta,a puno vise podize kvalitet zivota na neki drugi,bolji nivo...
Steta sto u skolama nemamo poseban cas o tome kako se ,,zaradi,,dobar prijatelj,partner,brat,sestra,komsija/susjed,sef,radnik,sin,kcerka...itd...Jer da to znamo,, zaraditi,, kolicina novca i strah i pohlepa koju proizvodi takav nacin zivljenja bi se drasticno smanjila...
,,Nije siromasan onaj koji nema puno,siromasan je onaj kojem nikad nije dosta,,
Sa 650 KM tebe svaki izvanredni trošak može izbaciti iz kolosjeka i zavit u crno, ako nisu roditelji backup pa ulijeću po potrebi.
Sa današnjim cijenama, svaki iznos ispod 1000 KM po osobi je puko preživljavanje, kupovanje stvari na popustima i akcijama i ustezanje. Iznos od 1000-1500 je iznos za lagano hadžijanje i povremeno opuštanje bez pretjerane brige kako i šta a iznosi od 1500-2000 i više opet po osobi dopuštaju hedonizam ukoliko se radi o takvoj osobi naravno.