Koalicija SDA-SDP?

Kojoj biste koaliciji dali povjerenje?

SDP-SNSD-NHI-HSS
21
62%
SDS-SDA-HDZ-Radikali
3
9%
SDA-SDP
10
29%

Total votes: 34

edu

Post by edu »

jedino sto sam ja mogao skontati iz klempine subotnje "ekskluzivne" price je sljedece:

on bi sa svakim popio kafu ali s njim ne bi niko.. :D :D :D
sudnjidan

Post by sudnjidan »

nikoneko wrote:...naime, pojedini clanovi SDA (mislim da Suljo Tihic nije od tih, jer on ne shvata znacaj te cinjenice) koriste ovu famu oko ustava kako bi zataskali cinjenicu da je RS u prvih 10 mj. 2005. godine povecala izvoz za 40% spram 2004. dok je FBiH napravila odstupanje od 7% (izvjestaj Spoljnotrg. komore FBiH za decemb. 2005.). dakle, moglo bi se vrlo lako desiti da RS postane stabilan entitet koji stvara budzetski suficit, a da FBiH mashe ushima...
Ovo ja stalno govorim, ali malo ko komentarise. Svi su zabavljeni postizbornim koalicijama, promjenama ustava, "ukidanjima entiteta", a niko ne vidi sta se dogadja u praksi.
Ja kao poreski obveznik finansiram administraciju na pet nivoa: 1. opcina, 2. grad SA, 3. kanton, 4. entitet, 5. drzava. U isto vrijeme administracija u RS ima tri samo tri nivoa: 1. opcina, 2. entitet, 3. drzava. Pa vi vidite koji entitet ima efikasniju vlast i bolju perspektivu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kub lajkan wrote:
dizZaster wrote:koalicija SDA-SDP bez Zlatka Lagumdzije DA!!!
koalicija SDA-SDP bez SDA DA!!!
Tako!
I nikako drugacije!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

emmiirr wrote:Mislim da je krajnje vrijeme da se sve stranke,koje su bez uvijanja za Bosnu i Hercegovinu ujedine, pa tako i SDP-SDA.Mislim da to ni u kom slucaju ne bi skodilo Bosni i Hercegovini i njenim gradjanima. Svi oni koji ne vise razliku izmedju SNSD-a i SDS-a su u VELIKOJ zabludi!

Pozdrav,
Pa kako onda u toj kombinaciji stranaka koje su za BiH vidis SDA? :?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Alipasa wrote:
Potpuno se slazem sa tobom koalicija probosanskih stranaka ali bez Sragundzije.Zasto ne recimo Damir Hadzic ili Hamdija Lipovaca mladi perspektivni kadrovi SDP-a.Ubijeden sam da samo ova koalicija moze Bosnu izvuci iz ponora.Naprijed Bosno :razz:
Pa zato sto oni nece s tobom i onima koje ti ljubakas! :D

A budu li htjeli, nisam siguran da ce SDA imati koristi od SDP-a posto ce dobar dio sadasnjih pristalica sasvim sigurno ili otici negdje drugdje ili ovaj put potpuno svjesno bojkotovati izbore!
S pravom!
U politici se mora biti rastezljiv, ali SDP mora, ako zeli da ostane dosljedan svojim stavovima i ako zeli da zadrzi svoje birace, napraviti kineski zid ispred bilo kakve mogucnosti koaliranja i dosaptavanja sa onima koji su direktni ucesnici u pravljenju ovog zadnjih deset godina podobro trulog produkta koji se Bosnom i Hercegovinom naziva!

Znaci, SDA - odjebaus!

p.s. Izvini sto sam se tebi toliko raspricao o SDP-u.
Znam ja da si ti SDP-ovac, ko i svi tebi slicni, samo vam, eto, "Sragundzija" smeta! :roll: :zzzz:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Vodenjak wrote:
Alipasa wrote:
Potpuno se slazem sa tobom koalicija probosanskih stranaka ali bez Sragundzije.Zasto ne recimo Damir Hadzic ili Hamdija Lipovaca mladi perspektivni kadrovi SDP-a.Ubijeden sam da samo ova koalicija moze Bosnu izvuci iz ponora.Naprijed Bosno :razz:
Znam ja da si ti SDP-ovac, ko i svi tebi slicni, samo vam, eto, "Sragundzija" smeta! :roll: :zzzz:
:D :D :D

I to ekstremni... samo ga treba ubaciti u ekipu... ono... pred kraj... kad bude dvaes' razlike... :D
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ova tema je otvorena u januaru pa je red da je rezimiramo i zaključimo današnjim tekstom iz Oslobođenja.

Preksinoć u Sarajevu

Silajdžić i Tihić dogovorili koaliciju

Lideri Stranke za BiH Haris Silajdžić i Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastali su se u petak i do kasno navečer dogovarali buduću koaliciju ove dvije stranke.

Kako oslobođenje saznaje, Silajdžić i Tihić dogovorili su se da će u stvaranju buduće koalicijske vlasti ove dvije stranke odlučivati po sistemu – ko je osvojio više, bira prvi. To znači da je dogovorena koalicija SbiH i SDA na svim razinama i da će se, prema dogovorenom sistemu, buduća vlast birati po broju glasova, koje su ove stranke osvojile od kantonalne do državne razine. Tako će premijeri kantona biti birani iz stranke koja je osvojila najviše glasova u određenom kantonu, a isto će biti i u Federaciji. Na državnoj razini tek predstoje razogovori.

Dva lidera će se, kako saznajemo, sastati ponovo kako bi kad se dogovore svi detalji, potvrdili koaliciju.

Inače sastanku koji je održan u restoranu Avaza, prisustvovali su i potptedsjednik SDA Bakir Izetbegović i vlasnik Avaza Fahrudin Radončić

R.I.

Oslobođenje 15.10.2006.

............................................................................

Eto tako je završena tužna priča o keruši i sedam malih kučića. Onaj ko je realno razmišljao znao je još prije pola godine da će se opet formirati ova koalicija za vlast a da će lukavi nacionalisti navući druga Zlaju il Sunga na tanak led. Iskoristiti za svoje ciljeve i pustiti da se razbije. A on je „jadničak“ žrtvovao sve zbog nemoguće koalicije sa SDA i svoje nedostoižne funkcije Predsjedavajućeg vijeća ministara, ugled i temeljne principe na kojima počiva SDP.
I na kraju čorak, koji je pokazao da on u stvari i nije tako pametan kao se predstavlja i kako misle njegovi poltroni.

I šta sada ?

Pa vjerovatno će politbiro pokušati pretvoriti poraz u pobjedu, tako što će na površinu opet izbaciti jedan od temeljnih principa SDP-a, koji je tako naglo zaboravljen u proteklo predizborno vrijeme: „SDP nikada neće koalirati sa nacionalnim strankama“.

U stvari taj princip nije ni narušen, ali samo zahvaljujući SBiH i SDA i njihovoj koaliciji koja je nesvjesno možda spasila SDP .

Nisam pročitao, ali sam čuo da je ON izjavio u intervjuu danima da neće dati ostavku. Tako sve one priće o Kongresu i davanju mandata na raspolaganje padaju u vodu.

Bože, ima li u SDP-u ljudi koji imaju snage da prekinu ovu agoniju u koju su je gurnuli oni koji se nalaze u Bešlagićevoj izreci da je SDP stranka sa puno guzica a malo stolica ? :(

P.S. moram priznati da nisam vjerovao da će Dodik odletiti baš toliko udesno... :x
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ne zaboravi "Narod je kriv"
mala-i

Post by mala-i »

Vlasnik "Avaza" posredovao u dogovoru Tihića i Silajdžića
Objavljeno prije 2 sata

PREDSJEDNICI najutjecajnijih stranaka u Bosni i Hrecegovini koje uglavnom okupljaju Bošnjake Sulejman Tihić i Haris Silajdžić postigli su dogovor o postizbornoj koaliciji koja će im osigurati uspostavu izvršne vlasti, prenose u nedjelju mediji u BiH.
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Tihić i Stranke za BiH (SBiH) Silajdžić u petak su definirali načela budućeg koaliranja.

"Dnevni avaz" navodi kako je do tajnog sastanka došlo na inicijativu Tihićeva i Silajdžićeva "zajedničkog prijatelja" te da je u razgovoru sudjelovao i Bakir Izetbegović.

"Oslobođenje" pak pojašnjava kako taj "zajednički prijatelj" nije bio nitko drugi do vlasnika "Avaza" Fahrudina Radončića te da je na ovom sastanku dogovoreno da dvije stranke preuzmu vodeću ulogu pri uspostavi izvršne vlasti u onim sredinama u kojima su osvojile najviše glasova.

Tako će se birati predsjednici vlada županija kao i u Federaciji dok će se o udjelima u izvršnoj vlasti na državnoj razini još pregovarati.

Sam Tihić ranije je najavljivao kako bi volio vidjeti uspostavu široke koncentracijske vlade u kojoj bi bilo mjesta za veći broj stranaka "bosanske orijentacije" što bi otvorilo mogućnost koaliranja i sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) a time bi se ujedno smanjio utjecaj Silajdžićeve stranke.

Nakon izravnog dogovora Tihića i Silajdžića takva mogućnost vjerojatno je u cijelosti otpala.

U intervjuu kojega su u nedjelju objavile "Nezavisne novine", Tihić je kazao kako političari moraju razgovarati bez obzira na moguće osobne animozitete.

"I kada je bilo obratno 2002. godine, kada sam ja pobijedio (na izborima za člana Predsjedništva BiH), njemu (Silajdžiću) sam nudio da bide premijer prije nego sam to ponudio (Adnanu) Terziću. Sada je on pobijedio i ja sam i sada spreman razgovarati", pojasnio je Tihić svoje motive.

(HINA)

evo da i ovo zaključimo
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

SNSD hoce u koalisn sa SDPom. Sta cemo sad majku mu?!?
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

jeza u ledja wrote:SNSD hoce u koalisn sa SDPom. Sta cemo sad majku mu?!?
Odakle ti ta informacija???

Ma pristace Michko i sa Harisom, samo da se strasti od predizborna kampanje smire...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Titov_pionir wrote:
jeza u ledja wrote:SNSD hoce u koalisn sa SDPom. Sta cemo sad majku mu?!?
Odakle ti ta informacija???

...
Pise u Nezavisnim.
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

SNSD će imenovati svoje kadrove u Savjet ministara BiH, potvrdio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

"Dobili smo povjerenje birača i nećemo nikom prepustiti osvojene mandate. Pripada nam mjesto predsjedavajućeg i nekoliko ministara. To ćemo i uzeti. Ukoliko u Savjetu ministara BiH budu predstavnici Stranke za BiH, onda će biti vrlo teško raditi jer su naši koncepti potpuno suprotstavljeni. Nisam siguran hoće li uopšte takva vlada moći funkcionisati", istakao je Dodik.

Dodik naglašava kako će vrlo brzo uslijediti pregovori ove stranke sa čelnicima SDP-a BiH oko formiranja vlasti na državnom nivou.

Okosnica namjera čelnih ljudi SNSD-a biće ponuda koalicije SNSD-a SDP-u BiH.

Pored SDP-a BiH, SNSD želi da pregovara i s HDZ-om BiH, PDP-om, Narodnom stankom radom za boljitak, DNS-om, a ovako koncipiranoj koaliciji najavljuje se i podrška SDS-a.
justika_sa

Post by justika_sa »

mIRCerka wrote:
kub lajkan wrote:
koalicija SDA-SDP bez SDA DA!!!
potpisujem :thumbup:
i ja!!!
joker

Post by joker »

valterbranisarajevo wrote: Eto tako je završena tužna priča o keruši i sedam malih kučića. Onaj ko je realno razmišljao znao je još prije pola godine da će se opet formirati ova koalicija za vlast a da će lukavi nacionalisti navući druga Zlaju il Sunga na tanak led. Iskoristiti za svoje ciljeve i pustiti da se razbije. A on je „jadničak“ žrtvovao sve zbog nemoguće koalicije sa SDA i svoje nedostoižne funkcije Predsjedavajućeg vijeća ministara, ugled i temeljne principe na kojima počiva SDP.
I na kraju čorak, koji je pokazao da on u stvari i nije tako pametan kao se predstavlja i kako misle njegovi poltroni.

I šta sada ?

Pa vjerovatno će politbiro pokušati pretvoriti poraz u pobjedu, tako što će na površinu opet izbaciti jedan od temeljnih principa SDP-a, koji je tako naglo zaboravljen u proteklo predizborno vrijeme: „SDP nikada neće koalirati sa nacionalnim strankama“.

U stvari taj princip nije ni narušen, ali samo zahvaljujući SBiH i SDA i njihovoj koaliciji koja je nesvjesno možda spasila SDP .

Nisam pročitao, ali sam čuo da je ON izjavio u intervjuu danima da neće dati ostavku. Tako sve one priće o Kongresu i davanju mandata na raspolaganje padaju u vodu.

Bože, ima li u SDP-u ljudi koji imaju snage da prekinu ovu agoniju u koju su je gurnuli oni koji se nalaze u Bešlagićevoj izreci da je SDP stranka sa puno guzica a malo stolica ? :(

P.S. moram priznati da nisam vjerovao da će Dodik odletiti baš toliko udesno... :x
Dobar post, svaka cast...

A za koaliciju SDP i SNSD-to nije nista novo, pa zna se da je Zlatko Dodikov pusikurac. Ali nemaju oni dovoljno glasova na nivou drzave za to. Valja onda ukljuciti i sve one male stranke i opet da bude upitno hoce li skupiti vecinu. A ukljuciti puno malih, to je praviti nestabilnu vladu.
Post Reply