Matris wrote:Nema to ima afinitet ili nema. Ako dijete ima zelju da uci nesto ili bavi se necim to treba podrzati. Ljudi misle da se neko rodi biti dobar doktor, muzicar ili fudbaler. Mozda 10% moze biti u toj nekoj genetskoj predispoziciji a 90% je ucenje, rad, vjezbanje itd.
Velika je razlika izmedju roditelja koji tjera dijete da ostvari neke njegove roditeljske snove, i izmedju roditelja koji podrzava dijete u njegovim snovima. Dijete mozda ne zna kako se uci, kad treba "zapeti" i uciti a kad treba traziti pomoc. Zato kazem tutorstvo moze pomoci dosta, jer nisu nastavnici i profesori svi isti i sampioni u prenosenju znanja. Uvijek treba pokusati tutora jer postoji mogucnost da je profesor za taj predmet los, da uopste nije u djetetu. Najgore je sto ima roditelja koji ubijede i sebe i dijete da je problem u djetetu i onda dijete citav zivot radi posao koji mrze jer misli da i nije za nesto bolje.
Te price o nasim afinitetima su uglavnom obicni BS

, dijete od 10-11 godina da zna je li ima afinitet prema medicini ili arhitekturi ili popravljanju auta. Ja sam upisao ono sto sam smatrao meni interesantnim u to vrijeme, da mi je druga pamet vjerovatno bi bilo nesto drugo.
Afiniteti se mijenjaju, interesi se mijenjaju ali jedno je sigurno dijete moras usmjeravati u odredjenom pravcu. Ja licno svojima kazem i podvlacim, budi dobar u pet subjekata (matematika, jezik, fizika, hemija i biologija) i sta god danas sutra da odlucis da studiras ako si dobar u tim predmetima imas jako dobru osnovu da uspijes.
Da je do djece, ona bi birala current events, kuhanje, gender studies i ostale beskurce sa kojima u principu nisi dospio kasnije nigdje.