Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
novi.dan.nova.nafaka

#1 Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Potaknut jednim threadom na ovom forumu, a i vlastitim iskustvom, odlučio sam pokrenuti pitanje: ko zaista uči našu djecu, vode li Ministarstva obrazovanja (na svim nivoima vlasti) kakve statistike o tome kakvog profila učenici-srednjoškolci upisuju pedagoške grupe predmeta, i ima li ikakvog iizlaza iz postojećeg katastrofalnog stanja.
Za uvod, evo dva posta forumaša sa kojima se u principu mogu složiti:
MEMRISTOR wrote:Dok sam isao u srednju skolu, moja profesorica bosanskog jezika je stalno govorila kako su se nekada za profesore, nastavnike i ucitelje skolovali samo najbolji ucenici, i kako su se poslije rata za navedene poslove odlucivali samo najslabiji ucenici.
Iz moje generacije najbolji su studenti upisali elektrotehniku, medicinu, arhitekturu i sl, dok su oni najlosiji upisali filozofski fakultet, najcesce psihologiju,engleski i bosanski jezik, a najslabija ucenica iz mog razreda upisala je razrednu nastavu..
MIslim da je ova djevojka iz grupe jako slabih srednjoskolaca odlucila upisati neki lagan fakulteta, na stetu onih koje ce poducavati kad ga zavrsi..
Ipak nije ona kriva, kriv je sistem, ovoga na zapadu, vjerujem, nema. :!:
Lounge Act wrote:ne znam za pedagogiju, ali znam za pedagosku akademiju- prolazi se na lijepe oci, najvise ih upise u zenici pa kad ne mogu zavrsiti idu u mostar, ako ni tamo ne mogu zavrsiti idu u tuzlu, a ni u zenici nije tesko, bar ne za one koji su dosli sa nekim predznanjem i koji su naucili uciti, iako ta akademija, odnosno sada fakultet vrijedi kao eto najtezi
ja sam ga završila i vidjela sam kakvi sve prolaze- djevojka kojoj je u izgovoru i "a" i "o" sve "o" dobija 9 iz BHS jezika i knjizevnosti, kod dvojice profesora opet sve sa velikim grudima prolaze itd. :roll: ne mogu da shvatim i kako neko moze da se provuce kroz sve te godine i na kraju ne zna kako se pise "ne" ili "li", kada je "je" ili "ije", kada je "č" ili "ć", još kad kaže tvrdo ili mehko, a učiteljica :x da ne pričam kada radimo na kakvom projektu šta sve ispravljam na kucanom tekstu, a zarezi samo što nisu iza svake riječi :-)
zaboravih reci, nisu ni ostali fakulteti ono sto su nekad bili, pravnika ima na sve strane, a nisu svi bili odlicni u skoli, a i medicina nije ono sto je nekad bila, znam jednu koja je zavrsila, a smatrali smo je onako poglupom, jest bogata doduse pa moze joj se :-)
MajcinaDusica

#2 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by MajcinaDusica »

Onaj ko pristane da radi puno radno vrijeme za 860 KM. U drugim kantonima i manje. Čast suludim entuzijastima kojima novac nije motivacija.

Nije problem ko upisuje koji fakultet (pogotovo kad se zna koliki procenat ga završi), nego koliko je poslodavac u stanju zadržati kvalitetan kadar na tako teškom i odgovornom poslu, a s takvim primanjima, odnosno ko ima ikakvu računicu da uopšte ide na posao.
novi.dan.nova.nafaka

#3 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

MajcinaDusica wrote:Nije problem ko upisuje koji fakultet (pogotovo kad se zna koliki procenat ga završi), nego koliko je poslodavac u stanju zadržati kvalitetan kadar na tako teškom i odgovornom poslu, a s takvim primanjima, odnosno ko ima ikakvu računicu da uopšte ide na posao.
Kako nije problem ko' upiše koji fakultet !? Ja ne mogu zamisliti da će moju djecu sutra u srednjoj školi učiti Matematiku neko ko je sa mnom išao u razred i iz iste se provlačio. Da ne kažem, kako će taj isti djeci pokazati skrivene cake, pokazati kako se rade zadaci sa *, ili pripremati moje dijete za takmičenje iz Matematike i Fizike.
Jay Gatsby

#4 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Jay Gatsby »

Meni je malo nejasno ovo idealiziranje prijašnjeg vremena. Završio sam srednju netom prije rata. Dobre profesore (barem one koji su za mene bili dobri) bih mogao nabrojati na prste jedne ruke, a ostali... ako su oni bili birani kao najbolji pitam se kakvi su bili oni gori. Ocjene... šakom i kapom - prosjek razreda na kraju je bio i veći nego danas. Na kraju krajeva, ovo što mi danas živimo je dobrim dijelom rezultat djelovanja tog "nekada". Dobar dio ljudi koji nam danas vladaju su završavali škole nekada, a njih su opet učili upravo ti najbolji, odabrani iz onog sistema.

Možda zvuči nevjerovatno, ali filozofski fakultet i danas završi neko koga to zaista zanima (npr. psihologija, jezici itd.). Možda nije svaki svršeni profesor/nastavnik za rada u školi, ali ima vala i svakakvih ljekara i inžinjera.
Jay Gatsby

#5 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Jay Gatsby »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
MajcinaDusica wrote:Nije problem ko upisuje koji fakultet (pogotovo kad se zna koliki procenat ga završi), nego koliko je poslodavac u stanju zadržati kvalitetan kadar na tako teškom i odgovornom poslu, a s takvim primanjima, odnosno ko ima ikakvu računicu da uopšte ide na posao.
Kako nije problem ko' upiše koji fakultet !? Ja ne mogu zamisliti da će moju djecu sutra u srednjoj školi učiti Matematiku neko ko je sa mnom išao u razred i iz iste se provlačio. Da ne kažem, kako će taj isti djeci pokazati skrivene cake, pokazati kako se rade zadaci sa *, ili pripremati moje dijete za takmičenje iz Matematike i Fizike.
Neobičan ti je pristup. Pravo pitanje je zašto najbolji učenik iz tvog razreda ili generacije nije upisao PMF, pa se vratio u školu podučavati učenike Matematiku.
EdnaMaric

#6 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by EdnaMaric »

Ne slazem se da ocjene u srednjoj skoli nesto znace kada je u pitanju sposobnost pojedinca. Ne slazem se da ce ona "najslabija ucenica koja je upisala razrednu nastavu" biti losa uciteljica. Ja nisam bila dobra u srednjoj skoli ali sam zato bila medju najboljima na fakultetu (na iznenadjenje svih).
Kad su u pitanju prijeratni profesori, slazem se da ih vecina sada idealizira ali situacija je drugacija. Vrijeme je bilo drugo, bila je bolja disciplina. Znam barem 5 profesora koji su svojim "likom i djelom" ogadili ucenicima neke predmete za zivota. Ja sam imala traume od francuskog jezika jer sam u srednjoj imala profesoricu Jasminku Spaho koja je cijelu generaciju maltretirala zbog svoje psihoze, iskompleksiranosti i ko zna cega jos.
novi.dan.nova.nafaka

#7 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Jay Gatsby wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Kako nije problem ko' upiše koji fakultet !? Ja ne mogu zamisliti da će moju djecu sutra u srednjoj školi učiti Matematiku neko ko je sa mnom išao u razred i iz iste se provlačio. Da ne kažem, kako će taj isti djeci pokazati skrivene cake, pokazati kako se rade zadaci sa *, ili pripremati moje dijete za takmičenje iz Matematike i Fizike.
Neobičan ti je pristup. Pravo pitanje je zašto najbolji učenik iz tvog razreda ili generacije nije upisao PMF, pa se vratio u školu podučavati učenike Matematiku.
Zato se u uvodnom postu i pitam - koje je to rješenje kojim se najbolji (ili dovoljno dobar) kadar, ostavlja u prosvjeti...
fiza

#8 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by fiza »

Mene je bos/srpski/hrvatski ucila osoba koja je prija rata slagala letve u sumarstvu, pa sam sada kako bih rekla polu pismena. Imam gramaticke gre4ske sto se tice ije je, nikad nisam shvatila tu razliku. Priznajem polu pismena sam. Ali ne mojom krivicom! :D

Nisam bila medju najboljim ucenicima, dobar ucenik sam bila-ali hocu da kazem ocjena nije mjerilo znanja. Iz prirode imala 2 (u 4.razredu, i biologije 2-3, iz hemije 2-3 kada sam dosla na fakultet imala 9-10). I to se dokazalo da su najgori studenti osobe koje su imale najbolje ocjene u srednjoj i osnovnoj. dodje do nekakvog preokreta, ne moze se to opisati...
Jay Gatsby

#9 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Jay Gatsby »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Jay Gatsby wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Kako nije problem ko' upiše koji fakultet !? Ja ne mogu zamisliti da će moju djecu sutra u srednjoj školi učiti Matematiku neko ko je sa mnom išao u razred i iz iste se provlačio. Da ne kažem, kako će taj isti djeci pokazati skrivene cake, pokazati kako se rade zadaci sa *, ili pripremati moje dijete za takmičenje iz Matematike i Fizike.
Zato se u uvodnom postu i pitam - koje je to rješenje kojim se najbolji (ili dovoljno dobar) kadar, ostavlja u prosvjeti...
Pa, to pitanje vrijedi za sva zanimanja. Kako zadržati ljekara da ne ode vani? Kako zadržati inžinjera da ne pređe u drugu firmu? Kako zadržati fudbalera u klubu?

Mogućnost normalnog rada bez upliva stranaka i politike. Napredovanje u struci - kojeg u školama praktično nema, samo se vrtiš ukrug. I naravno, finansije. Odlični rezultati traže ulaganja.
sinuhe

#10 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by sinuhe »

Sigurno da je obrazovanje danas bolje. Dovoljno izbaciti naliv pera i uvesti engleski kao obavezan predmet.
MajcinaDusica

#11 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by MajcinaDusica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Zato se u uvodnom postu i pitam - koje je to rješenje kojim se najbolji (ili dovoljno dobar) kadar, ostavlja u prosvjeti...
Pare.

(I nažalost tako na prvih 10 mjesta. Svakom svoja muka najveća. A onda negdje iza 10. mjesta idu, ne nužno tim redom, mogućnost napredovanja, bolji uvjeti rada, manja norma časova, opremljenost škola, veća autonomija, mogućnost dodatne naobrazbe, ima još tu toga, samo mi nemere naumpast.)

Ugl, što bi rekao kolega Gatsby, ono što i u drugim strukama privlači i zadržava kvalitetan kadar. Vidjeti primjer Finske.
Last edited by MajcinaDusica on 16/10/2012 12:10, edited 1 time in total.
fiza

#12 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by fiza »

sinuhe wrote:Sigurno da je obrazovanje danas bolje. Dovoljno izbaciti naliv pera i uvesti engleski kao obavezan predmet.
sto englezi ne uce nas jezik? :? Koliko uspijesnih ljudi na planeti pa dovode prevodioce, toliko im je bio bitan engleski za uspijeh!
alibegoa

#13 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by alibegoa »

fiza wrote:
sinuhe wrote:Sigurno da je obrazovanje danas bolje. Dovoljno izbaciti naliv pera i uvesti engleski kao obavezan predmet.
sto englezi ne uce nas jezik? :? Koliko uspijesnih ljudi na planeti pa dovode prevodioce, toliko im je bio bitan engleski za uspijeh!
Just 'WOW'

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
fiza

#14 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by fiza »

alibegoa wrote:
fiza wrote:
Just 'WOW'

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
Hajde realno.
kadinica

#15 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by kadinica »

Ne kontam....

Kakve veze imaju ocjene sa uspjehom u životu? Sa izborom profesije? Jesu li ocjene mjerilo znanja?

Ovo sam već negdje pisala, ali ponoviću:

Nije svaki odlikaš isti. Zavisi iz koje škole dolazi. Upisom u srednju školu se to dobro vidi.
Nije ni svaka srednja škola ista, kao ni svaka gimnazija. Upisom na fakultet se to isto vidi.
Nije ni svaki fakultet isti, kao ni svaki profesor. Ovo se vidi na poslu.

Znači, sve je relativno. Ocjene nisu mjerilo znanja i ne znači da će najbolji student postati najbolji stručnjak u svojoj oblasti. Još ako uzmemo pubertet, i druge faktore koji mogu "poremetiti" ravnotežu, onda stvarno vidimo da nema nikakvih pravila.

Pored formalnog obrazovanja, čovjek mora imati afinitet prema onome što radi. U protivnom, ostaje prosječan i ispodprosječan u svojoj struci, a takvih je najviše.
P308

#16 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by P308 »

kadinica wrote:Ne kontam....

Kakve veze imaju ocjene sa uspjehom u životu? Sa izborom profesije? Jesu li ocjene mjerilo znanja?

Nije svaki odlikaš isti. Zavisi iz koje škole dolazi. Upisom u srednju školu se to dobro vidi.
Nije ni svaka srednja škola ista, kao ni svaka gimnazija. Upisom na fakultet se to isto vidi.

Znači, sve je relativno. Ocjene nisu mjerilo znanja i ne znači da će najbolji student postati najbolji stručnjak u svojoj oblasti. Još ako uzmemo pubertet, i druge faktore koji mogu "poremetiti" ravnotežu, onda stvarno vidimo da nema nikakvih pravila.

Pored formalnog obrazovanja, čovjek mora imati afinitet prema onome što radi. U protivnom, ostaje prosječan i ispodprosječan u svojoj struci, a takvih je najviše.
Moju skolu su svi omalovazavali - Srednju skolu primijenjenih umjetnosti, kao jednu od najslabijih, i kao jednu od onih koju upisuju samo oni koji nemaju sanse za Gimnaziju i druge srednje skole.
Medjutim, kada se upisah na fakultet, shvatih da ista da umjetnicka vrijedi daleko vise od neke gimnazije. To shvatih kad vidjeh sa kakvim ljudima studiram. Mislim da od 50 osoba, nekih 5 zna pravilno pisati. Kada im kazete da se "ne znam" pise odvojeno, gledaju vas blijedo i kasnije ismijavaju. Ne kazem ni ja da sam najpismenija osoba na svijetu, samo zelim reci da su ovo gore ciste predrasude - da su djeca koja idu u Gimnaziju daleko bolja od drugih. Bolje receno, strucne skole se smatraju manje vrijednim. Mene je moja profesorica BHS-a mnogo naucila iako je to u ovoj skoli, slobodono mogu reci, sporedni predmet.

A sto se tice najboljih i najlosijih ucenika. I ovdje treba podvuci crtu. Znam ljude koji su se jedva izvlacili u osnovnoj i srednjoj, a danas su to uspjesni i obrazovani ljudi, ljudi koji su na fakultetu bili fenomenalni, sa vrlo visokim prosjekom.
Lounge Act

#17 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Lounge Act »

fiza wrote:Mene je bos/srpski/hrvatski ucila osoba koja je prija rata slagala letve u sumarstvu, pa sam sada kako bih rekla polu pismena. Imam gramaticke gre4ske sto se tice ije je, nikad nisam shvatila tu razliku. Priznajem polu pismena sam. Ali ne mojom krivicom! :D

Nisam bila medju najboljim ucenicima, dobar ucenik sam bila-ali hocu da kazem ocjena nije mjerilo znanja. Iz prirode imala 2 (u 4.razredu, i biologije 2-3, iz hemije 2-3 kada sam dosla na fakultet imala 9-10). I to se dokazalo da su najgori studenti osobe koje su imale najbolje ocjene u srednjoj i osnovnoj. dodje do nekakvog preokreta, ne moze se to opisati...
izgovori u sebi na ekavici- ako je u ekavici kratko "e" onda je kod nas "je", ako je u ekavici dugo "e" onda je kod nas "ije" :wink:
charrrmed

#18 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by charrrmed »

P308 wrote:
kadinica wrote:Ne kontam....

Moju skolu su svi omalovazavali - Srednju skolu primijenjenih umjetnosti, kao jednu od najslabijih, i kao jednu od onih koju upisuju samo oni koji nemaju sanse za Gimnaziju i druge srednje skole.
Medjutim, kada se upisah na fakultet, shvatih da ista da umjetnicka vrijedi daleko vise od neke gimnazije. To shvatih kad vidjeh sa kakvim ljudima studiram. Mislim da od 50 osoba, nekih 5 zna pravilno pisati. Kada im kazete da se "ne znam" pise odvojeno, gledaju vas blijedo i kasnije ismijavaju. Ne kazem ni ja da sam najpismenija osoba na svijetu, samo zelim reci da su ovo gore ciste predrasude - da su djeca koja idu u Gimnaziju daleko bolja od drugih. Bolje receno, strucne skole se smatraju manje vrijednim. Mene je moja profesorica BHS-a mnogo naucila iako je to u ovoj skoli, slobodono mogu reci, sporedni predmet.

A sto se tice najboljih i najlosijih ucenika. I ovdje treba podvuci crtu. Znam ljude koji su se jedva izvlacili u osnovnoj i srednjoj, a danas su to uspjesni i obrazovani ljudi, ljudi koji su na fakultetu bili fenomenalni, sa vrlo visokim prosjekom.
:thumbup:
Gimnazije nisu sto su nekada bile. Znam zenu koja predaje BHS u umjetnickoj, simpaticna zena, uvijek je svi zezaju, ima svojih bubica, i ima ucenike koje voli ili ne voli (kao i vecina profesora) ali zena potencira taj predmet sto je vrlo pozitivno, i znam nekoliko osoba iz umjetnicke, svi se rado sjecaju navedene profesorice, iako u toku skolovanja mozda nisu imali pozitivno iskustvo s njom. Sve te osobe su jako pismene i elokventne.
insomnia78

#20 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by insomnia78 »

Nema naroda na svijetu koji manje zasluzuje drzavu
PM72

#21 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by PM72 »

Ma šta je briga,naći će posao u Podgrabu kao "žrtva" Bošnjačke torture i protjerivanja iz Sarajeva.Nek se učlani u savez logoraša RS i eto nje u skupštini RS.
Artest

#22 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by Artest »

Treba je baciti lavovima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by mk ultra »

insomnia78 wrote:Nema naroda na svijetu koji manje zasluzuje drzavu
:thumbup:
escobar__

#24 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by escobar__ »

Bošnjaci bukvalno prave iste one greške koje su pravili i prije posljednjeg rata - u Sarajevo se lagano dovlači čitava jedna ekipa (po)četnika koji idiotskim balijama glume prijatelje, braću/sestre, kumove i sve naj naj, a iza leđa snivaju veliku Srbiju.

Uzalud onolike žrtve, uzalud nezavisnost, ništa, bukvalno ništa se iz svega toga nije naučilo.

Šta je sljedeće, opet kamioni s bananama?
victom

#25 Re: Ko uči našu djecu (OŠ, SŠ, Fakultet...) !?

Post by victom »

Sve zavisi.
Da imamo najbolji obrazovni sistem na svijetu , i proizvodimo samo Einsteine, gdje će raditi ?
Iće tamo gdje im je bolje, gdje se cijene, i gdje dobro zarađuju.
Iako je obrazovni sistem loš, ipak je okruženje glavni krivac za kolaps.
Pod okruženje smatram vlast, korupciju, nepotizam, nesposobnost, poslodavce, mentalitet, teret rata itd.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:00, edited 2 times in total.
Post Reply