Za uvod, evo dva posta forumaša sa kojima se u principu mogu složiti:
MEMRISTOR wrote:Dok sam isao u srednju skolu, moja profesorica bosanskog jezika je stalno govorila kako su se nekada za profesore, nastavnike i ucitelje skolovali samo najbolji ucenici, i kako su se poslije rata za navedene poslove odlucivali samo najslabiji ucenici.
Iz moje generacije najbolji su studenti upisali elektrotehniku, medicinu, arhitekturu i sl, dok su oni najlosiji upisali filozofski fakultet, najcesce psihologiju,engleski i bosanski jezik, a najslabija ucenica iz mog razreda upisala je razrednu nastavu..
MIslim da je ova djevojka iz grupe jako slabih srednjoskolaca odlucila upisati neki lagan fakulteta, na stetu onih koje ce poducavati kad ga zavrsi..
Ipak nije ona kriva, kriv je sistem, ovoga na zapadu, vjerujem, nema.
Lounge Act wrote:ne znam za pedagogiju, ali znam za pedagosku akademiju- prolazi se na lijepe oci, najvise ih upise u zenici pa kad ne mogu zavrsiti idu u mostar, ako ni tamo ne mogu zavrsiti idu u tuzlu, a ni u zenici nije tesko, bar ne za one koji su dosli sa nekim predznanjem i koji su naucili uciti, iako ta akademija, odnosno sada fakultet vrijedi kao eto najtezi
ja sam ga završila i vidjela sam kakvi sve prolaze- djevojka kojoj je u izgovoru i "a" i "o" sve "o" dobija 9 iz BHS jezika i knjizevnosti, kod dvojice profesora opet sve sa velikim grudima prolaze itd.ne mogu da shvatim i kako neko moze da se provuce kroz sve te godine i na kraju ne zna kako se pise "ne" ili "li", kada je "je" ili "ije", kada je "č" ili "ć", još kad kaže tvrdo ili mehko, a učiteljica
da ne pričam kada radimo na kakvom projektu šta sve ispravljam na kucanom tekstu, a zarezi samo što nisu iza svake riječi
zaboravih reci, nisu ni ostali fakulteti ono sto su nekad bili, pravnika ima na sve strane, a nisu svi bili odlicni u skoli, a i medicina nije ono sto je nekad bila, znam jednu koja je zavrsila, a smatrali smo je onako poglupom, jest bogata doduse pa moze joj se