Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4401 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by konektovan »

Malisa11 wrote: 16/01/2025 15:49
konektovan wrote: 16/01/2025 15:09 Pa bolje je da ti zamjenis sijalicu. Upravitelj ti istu naplati s racuna 15 - 20 KM.
Jeste, naravno, no koji q onda sluzi upravitelj?
Sluzi i za to, ali pogledaj cifru koju ti skinu za nesto sto vrijedi 1 KM, 1 minutu i jednu stolicicu da to zamjenis. Ja sam pokusao s komsijama da to iskomuniciram, i vecina je pristala na to da zamjeni posebno sebi u predulazu ili na stubistu ispred. Za one starije postoje mladje komsije koje ce to uraditi. Znas li koliko sijalica vrisne godisnje? Puta 15 KM...?
Ja kad sam vidio jednom izvod, za godinu dana 200 i kusur KM uzeli...za sijelice. :-)
nivla

#4402 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

izmjene zakona koji nije razmatran su im isle jos vise na ruku, jos manje obaveze
u principu ako je zgrada u minusu samo naneophodnije i hitne popravke su duzni uraditi, ostalo nista, zato i jest pun grad oznaka “obrusava se fasada” i neatestiranih liftova
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4403 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

nivla wrote: 16/01/2025 16:04
Chmoljo wrote: 16/01/2025 16:01
nivla wrote: 16/01/2025 15:57 upraviteljima je zakon omogucio da se ovako ponasaju
ne moze to sto u zgradi od 30 stanova dvoje nikad ne placa i stvori dugove nekoliko hiljada maraka drzati taocima ostale koji uredno placaju
velika je odgovornost na etaznim vlasnicima, fasada, lift, sve je to odgovornost etaznih vlasnika
npr za lift ako nema sredstava na racunu zgrade, a lift treba dovesti u stanje da dobije atest da je ispravan, upravitelj ako etazni vlasnici nece da doplate razliku potrebnu za popravku moze doci i iskljuciti lift, tu je njegova odgovornost zavrsena
ili za fasade, upravitelj dodje i zalijepi na zgradu "oprez obrusava se fasada" i on je svoju zakonsku obavezu ispunio
Pa sta treba? Od vlastitih para praviti lift i fasadu, pa kad naplati dobro i jest? Gdje to ima legendo?
ima u ks, iscitaj zakon pa ces vidjeti, one izmjene su im trebale ici jos vise na ruku
Ne, nema. Niti treba da bude. Za stanje fasade na zgradama mogu i moraju biti odgovorni iskljucivo oni koji imaji vlasnistvo nad istim. Sve ostalo je silovanje zdrave pameti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4404 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

nivla wrote: 16/01/2025 16:18 izmjene zakona koji nije razmatran su im isle jos vise na ruku, jos manje obaveze
u principu ako je zgrada u minusu samo naneophodnije i hitne popravke su duzni uraditi, ostalo nista, zato i jest pun grad oznaka “obrusava se fasada” i neatestiranih liftova
Pa i sada je tako. Gdje su obavezni raditi nesto vise? Ni nuznu popravku nisu duzni.
Grb1

#4405 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Grb1 »

Koliko dugo se ceka hetig da dodje za intervenciju / popravku, u pitanju vertikala zacepljena...neko iskustva?
Haris.ba

#4406 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

Grb1 wrote: 23/04/2025 16:19 Koliko dugo se ceka hetig da dodje za intervenciju / popravku, u pitanju vertikala zacepljena...neko iskustva?
Pitaj pev. On mora imati informaciju.

Meni dosli odmah sutra. Ali, opasan pev.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4407 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sime_cipol »

Neki dan razgovaram sa PEV u ulazu. Govori ako se ovako nastavi za par godina ce se zgrade bukvalno početi raspadati. Cijena odrzavanja se nije promijenila 20 godina ( 0.39 KM/m² ) a cijena repromaterijala i usluga su samo zadnjih 5 godina otisle 100%. A i prije poskupljenja je cijena odrzavanja bila na granici rentabilnosti, tacnije, samo su veliki ulazi mogli skupiti i odrzavati zgrade.
nivla

#4408 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

sime_cipol wrote: 22/07/2025 15:34 Neki dan razgovaram sa PEV u ulazu. Govori ako se ovako nastavi za par godina ce se zgrade bukvalno početi raspadati. Cijena odrzavanja se nije promijenila 20 godina ( 0.39 KM/m² ) a cijena repromaterijala i usluga su samo zadnjih 5 godina otisle 100%. A i prije poskupljenja je cijena odrzavanja bila na granici rentabilnosti, tacnije, samo su veliki ulazi mogli skupiti i odrzavati zgrade.
toliko na granici rentabilnosti da su zamjenu sijalice naplacivali po 50 maraka
de ba manite se suplje, minimalno odrzavanje od vecine, i da bude 5 puta skuplje nego sad opet ce naci nacina da kazu kako je to prejeftino i da im se ne isplati raditi
tuitamo

#4409 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tuitamo »

sime_cipol wrote: 22/07/2025 15:34 Neki dan razgovaram sa PEV u ulazu. Govori ako se ovako nastavi za par godina ce se zgrade bukvalno početi raspadati. Cijena odrzavanja se nije promijenila 20 godina ( 0.39 KM/m² ) a cijena repromaterijala i usluga su samo zadnjih 5 godina otisle 100%. A i prije poskupljenja je cijena odrzavanja bila na granici rentabilnosti, tacnije, samo su veliki ulazi mogli skupiti i odrzavati zgrade.
Naravno da je prejeftino. Sa tim novcem jedva se plati čišćenje.
Nekretnina je tu da se održava. Ako nema sredstava da se održava onda će propadati. Nažalost većina çe ih postati ogledalo stanara koji misle da ne trebaju u tome da učestvuju.
Haris.ba

#4410 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

nivla wrote: 22/07/2025 15:51 toliko na granici rentabilnosti da su zamjenu sijalice naplacivali po 50 maraka
de ba manite se suplje, minimalno odrzavanje od vecine, i da bude 5 puta skuplje nego sad opet ce naci nacina da kazu kako je to prejeftino i da im se ne isplati raditi
Upravnik uzima mjesecno sa racuna procentualni iznos. Radio ne radio. Mimo ono sto po zakonu moraju, tipa odrzavanje lifta, dimnjaka....oni ne moraju raditi (i to obavezno sto rade, rade ako ima para). Ti ako nadjes nekoga da ti zamjeni sijalicu za 45 KM umjesto njihovih 50 - moze. Ne moraju oni to raditi. Do peva je na kraju.

Poenta je da zbog poskupljenja ce se desiti da veci broj zgrada nego sada ce otici u minus. I onda iz prazne ne puca. Upravniku svejedno. Ako nema para, skupite pa platite kada ispadne problem.
Kada je poplava da vidite tih sto ne placaju i sto misle i dan danas da neko tamo mora da popravi za njih, kako pjevaju da se zove upravnik. Daj tada odmah intervenciju.
Last edited by Haris.ba on 22/07/2025 16:01, edited 1 time in total.
nivla

#4411 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

ne moraju oni nista, ako je lift pokvaren ili mu istekao atest, ako nema sredstava njihova obaveza je da ga iskljuce
Haris.ba

#4412 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

nivla wrote: 22/07/2025 16:00 ne moraju oni nista, ako je lift pokvaren ili mu istekao atest, ako nema sredstava njihova obaveza je da ga iskljuce
Pod obavezno mislim na tzv.obavezne troskove. Tipa, moras servisirati lift. To je obavezan trosak. Ako nema para za placanje servisa, naravno da ide kapak.
breuer

#4413 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by breuer »

Realno cijena održavanja po zakonu je skroz niska i ovo nije rješenje definitivno. Ja živim u zgradi sa malim brojem stanova i to je sića koja se skupi na mjesečnom nivou, taman otprilike što kažete, jedva za očistiti stubište. Sad smo promijenili upravitelja pa ćemo vidjeti hoće li makar komunikacija biti bolja. Mi kao stanari već preko godinu izdvajamo mjesečno dodatnu sumu kojom onda raspolažemo u vidu neophodnih radova, zamjene sandučića i sl...
nivla

#4414 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

ja placam redovno ali ima nekoliko levata koji izdaju stanove i oni su napravili dosta velikog duga koji je uvijek vadiona da nema sredstava, za potrebe ulaza smo mi finansirali led rasvjetu, naravno najjeftiniju koju je upravitelj dao, pa svako malo crkne poneka plafonjera, ljudi su izgubili povjerenje jer je garantovano da ce biti kvalitetno
nepass1

#4415 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nepass1 »

Kad predstavnik stanara otvori nalog ima li vremenski period za koliko upravitelj mora izaci. Urusava se dimnjak iznad mog stana. Oni ne reaguju.
I kome se obratiti da pritisne upravitelja ili po balkanski dok neko ne nastrada ili dok nekog za vratvne uhvatis nista se nece desiti?
Imamo para na racunu, ja sam ih pored predstavnika zvao 5-6 puta uvjek previse posla i uvjek kad mogu kisa pada pa ne smiju da se penju.
Uglavnom evo cetiri mjeseca prodjose
Haris.ba

#4416 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 25/07/2025 07:47 Kad predstavnik stanara otvori nalog ima li vremenski period za koliko upravitelj mora izaci. Urusava se dimnjak iznad mog stana. Oni ne reaguju.
I kome se obratiti da pritisne upravitelja ili po balkanski dok neko ne nastrada ili dok nekog za vratvne uhvatis nista se nece desiti?
Imamo para na racunu, ja sam ih pored predstavnika zvao 5-6 puta uvjek previse posla i uvjek kad mogu kisa pada pa ne smiju da se penju.
Iz iskustva prvo pritisnes peva da pocne miks prijetnji i kuknjave prema upravniku. Naravno, valjda je barem polupismen pa je prijavu izvrsio i pismenim putem - email da imas dokaz.

Onda ti licno nazoves i trazis da pricas sa nadleznim sefom za opravku dimnjaka kod upravnika.

Treca opcija ti je prijava kantonalnoj inspekciji. Ali, tebi problem osta nerjesen.

Cetvrta je mediji.
xPaco1337

#4417 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by xPaco1337 »

Kod mene upravitelj zgrade ne živi u zgradi nego u okolnom selu :lol:

Onda zamislite stanje, mada nije ni on toliko kriv koliko stoka koja živi ovde. Svako malo razbiju staklo na ulaznim vratima od haustora, razlupaju lift, pokidaju sandučad itd.
Haris.ba

#4418 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

xPaco1337 wrote: 25/07/2025 07:59 Kod mene upravitelj zgrade ne živi u zgradi nego u okolnom selu :lol:

Onda zamislite stanje, mada nije ni on toliko kriv koliko stoka koja živi ovde. Svako malo razbiju staklo na ulaznim vratima od haustora, razlupaju lift, pokidaju sandučad itd.
Gdje to zivis?
xPaco1337

#4419 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by xPaco1337 »

Haris.ba wrote: 25/07/2025 08:01
xPaco1337 wrote: 25/07/2025 07:59 Kod mene upravitelj zgrade ne živi u zgradi nego u okolnom selu :lol:

Gdje to zivis?
Real madrid
nepass1

#4420 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nepass1 »

Haris.ba wrote: 25/07/2025 07:57
nepass1 wrote: 25/07/2025 07:47 Kad predstavnik stanara otvori nalog ima li vremenski period za koliko upravitelj mora izaci. Urusava se dimnjak iznad mog stana. Oni ne reaguju.
Iz iskustva prvo pritisnes peva da pocne miks prijetnji i kuknjave prema upravniku. Naravno, valjda je barem polupismen pa je prijavu izvrsio i pismenim putem - email da imas dokaz.

Onda ti licno nazoves i trazis da pricas sa nadleznim sefom za opravku dimnjaka kod upravnika.

Treca opcija ti je prijava kantonalnoj inspekciji. Ali, tebi problem osta nerjesen.

Cetvrta je mediji.
Nalog je otvoren krajem marta i ponovo pocetkom jula kao reotvoren da tako kazem. Mada nikad nije ni bio zatvoren.
Ja u predstavnika vise nemam povjerenja, preskocio bih ga.
Ja cu se pismeno obratiti upravitelju i otici im licno u sjediste ako naredne sedmice ne dodju.
Rekli su da hoce valjda jer je kisa najavljena pa da opet mogu reci pada kisa opasno se penjati. A i pes bi najradije da ja to rjesim.
Da li mogu dobiti uvid u taj nalog koji je otvoren?
Mislim dimnjak se ne koristi, prolazi meni kroz kuhinju ali je ogromna rupa na njemu sa strane, kad ga gledas imas osjecaj udarac nogom i ode. Tako da ni ja nisam bas pritiskao i dosadjivao ali cetiri mjeseca je previse cekanja.
Trazicu da se i oni pismeno ocituju pa inspekciji.
Nije problem ni ja da napravim pa im ispostavim racun.
JavierBosnia

#4421 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

nivla wrote: 22/07/2025 15:51 toliko na granici rentabilnosti da su zamjenu sijalice naplacivali po 50 maraka
Ne govori niko o mijenjanju sijalica. Dijelom nametnuti obavezni servisi su nešto što ubija mjesečne uplate. U mojoj zgradi se mjesečno prikupi 1.300 KM u prosjeku, a troškovi:
200 upravitelj
200 PEV
300 održavanje lifta
300 čistačica
TOTAL: 1.000 KM bez ijednog kvara (ventili, cijevi grijanje, kanalizacija, servis PP aparata..)
Tako da već danas sve novca što pristigne bude po nekom automatizmu i potrošeno, nemoguće je uštediti za neke dodatne radove.

Najbezazlenije od svega je dati 3.500 KM godišnje na mjesečno održavanje lifta koje podrazumijeva da serviser dođe, uđe u mašinsko postrojenje, zadrži se 10 minuta, napiše u knjigu da je sve OK i ode. A to je nametnuto da i pored godišnjeg pregleda lifta mogu uzimati pare na nepotrebne preglede u kojima ne ustanove nikada ni kvar, niti mogu vidjeti potencijalnu opasnost pa da se na vrijeme reaguje.
Haris.ba

#4422 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

JavierBosnia wrote: 29/07/2025 00:42
Najbezazlenije od svega je dati 3.500 KM godišnje na mjesečno održavanje lifta koje podrazumijeva da serviser dođe, uđe u mašinsko postrojenje, zadrži se 10 minuta, napiše u knjigu da je sve OK i ode. A to je nametnuto da i pored godišnjeg pregleda lifta mogu uzimati pare na nepotrebne preglede u kojima ne ustanove nikada ni kvar, niti mogu vidjeti potencijalnu opasnost pa da se na vrijeme reaguje.
Kako funkcionise to na Zapadu znas li? Ima li tamo mjesecni servis?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4423 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bobi »

konektovan wrote: 16/01/2025 16:14
konektovan wrote: 16/01/2025 15:09 Pa bolje je da ti zamjenis sijalicu. Upravitelj ti istu naplati s racuna 15 - 20 KM.
Sluzi i za to, ali pogledaj cifru koju ti skinu za nesto sto vrijedi 1 KM, 1 minutu i jednu stolicicu da to zamjenis. Ja sam pokusao s komsijama da to iskomuniciram, i vecina je pristala na to da zamjeni posebno sebi u predulazu ili na stubistu ispred. Za one starije postoje mladje komsije koje ce to uraditi. Znas li koliko sijalica vrisne godisnje? Puta 15 KM...?
Ja kad sam vidio jednom izvod, za godinu dana 200 i kusur KM uzeli...za sijelice. :-)
Mi smo prije desetak godina ugradili led sa senzorima, jedno 90 sijalica. Za taj period mozda jedno 4-5 da je pregorilo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4424 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by konektovan »

Bobi wrote: 29/07/2025 14:57
konektovan wrote: 16/01/2025 16:14

Mi smo prije desetak godina ugradili led sa senzorima, jedno 90 sijalica. Za taj period mozda jedno 4-5 da je pregorilo.
To je extra...
JavierBosnia

#4425 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Haris.ba wrote: 29/07/2025 14:21 Kako funkcionise to na Zapadu znas li? Ima li tamo mjesecni servis?
Ovaj frajer servisira liftove 100%
Boli me qurac za zapad, tamo i ako ima prilagodjena je cijena i usluga i sigurno se obavi kako treba.
Nisam striktno protiv mjesecnog pregleda, ali da se to obavi kako treba kad vec naplate 300 KM. Za te pare treba da ostane pola dana, podmaze sve, provjeri ulje, ispita sve elemente, pregleda svaka vrata i sl. On mi dodje uzet za 10 min 3 stoje i ovaj mi o zapadu prica

I liftovi su takvi da on danas dodje i izvrsi taj famozni pregled, servis kako god, kaze sve okej, a lift sutra stane nesto crkne. I za koji qurac ga je on gledao, da se sajla nece otkacit. Takve stvari i kad ima defekt ukaze se nakon nekoliko mjeseci habanja, a u 20 dana se nista otkrit nece izmedju servisa
Post Reply