Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Havatar

#26 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Havatar »

motorola01 wrote:
akcid wrote:
Havatar wrote:Srbi su krivi.

Ovo je primitivna generalizacija, post sam ti prijavio moderaciji.
Zasto? U cemu je pogrijesio i zasto mislis da bi ga trebali kazniti?
Nista ali im smetam pa gledaju da me se rijese i stalno provociraju da bih dobio ban
VjecitiStudent

#27 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by VjecitiStudent »

Planiranje nasilnog svrgavanja organa vlasti

u Hrvatskoj i Sloveniji

Pod datumom 25. februar 1991. godine pod naslovom “Planovi vojske za obaranje vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj i za izlaz iz krize”, Jović beleži:

“Osnovna zamisao vojske sastoji se u tome da se čvrsto osloni na snage koje su za Jugoslaviju.” (BJ, 277)

“Srbija, Crna Gora, Armija i srpske partije u BiH i Hrvatskoj su za Jugoslaviju.” (BJ, 276)

“da se kombinovanim političkim i vojnim merama sruši vlast prvo u Hrvatskoj,a potom u Sloveniji.” (BJ, 277)

“u kolebljivim republikama (Makedonija i BiH) kombinovanim političkim merama – demonstracijama i pobunama – treba srušiti rukovodstva ili ih preokrenuti u drugom pravcu. Ove aktivnost valja kombinovati i sa nekim vojnim akcijama.” (BJ, 277)

“Celu akciju treba da vode oni članovi Predsedništva SFRJ koji se opredele za ovaj kurs, sa osloncem na vojsku.” (BJ, 277)

“U Hrvatskoj, a docnije i u Sloveniji, kao prva varijanta, mogla bi biti vojna uprava, a potom formiranje institucija od nekompromitovanih ličnosti.” (BJ, 278)

“Konsultujem Slobodana Miloševića o planu vojske. Pročitao sam mu svoje zabeleške od reči do reči. On smatra da je sve to dobro izuzev što Sloveniju treba ostaviti na miru. Samo Hrvatsku treba tretirati.”

“Na pitanje šta da radimo ako ne postignemo dovoljnu većinu u Predsedništvu za odluke koje su potrebne, on misli da odlučujemo sa onoliko članova koliko su “za” i da će vojska “poslušati”. Smatra da je logično da “uklonimo” svakoga ko će se suprotstaviti takvoj akciji Predsedništva”. (BJ, 281)
muniza

#28 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by muniza »

Srbija napala Sloveniju, Srbija napala Hrvatsku, pravila masakre i to sve uz direktnu pomoć "zajedničke" JNA! Srbija rasporedila JNA po Bosni, Srbija uz pomoć domaćih izdajnika kopala rovove po Bosni još godinu prije rata, Srbi u BiH i Hrvatskoj proglašavali ilegalne i fašističke oblasti naziva krajina, iste ograđivali balvanima i nadgledali puškama.
Muslimani, Hrvati i dio Srba koji je bio protiv velike Srbije proglasili neovisnost kako bi eventualno dobili međunarodnu zaštitu i time spriječili rat i nastavak tihe okupacije, ostalo je istorija.

I ko je kriv???
chill001

#29 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by chill001 »

Na palite se...

Tekst je copy/paste od one muske kurve Amira Camdzica.
Skijaš

#30 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Skijaš »

motorola01 wrote:
akcid wrote:

Narod ne može biti kriv jer "narod" je i dvogodišnje dijete i senilna baba. Krivac mogu biti politički elementi, u ovom slučaju politički elementi unutar srpskog naroda koji su prihvatili zločine kao put do uspjeha. Kada kriviš kompletan narod, to može biti zbog nekoliko različitih razloga od kojih niti jedan nije ispravan. Samo Srbi mogu govoriti negativno o Srbima kao cjelokupnom narodu, kada to rade Bošnjak ili Hrvat, to je šovinizam ili nešto na putu da postane šovinizam.

Na primjer, kada Veselin Gatalo napiše

"За геноцид над Јеврејима и Јерменима, имам поуздане изворе, чак историјски одмак да закључим ко је ту кога и у ком грму лежи зеко. За оно што зову "геноцид у Сребреници" имам податке и изворе да се ради о класичном злочину, једном од бројних у задњем рату у БиХ. Зато човјек има главу да сумња и језик да пита, интернет да претражи и очевице да му кажу."

uzalud mu svako slovo kritike na račun Sarajeva jer on više nema kredibilitet da drži lekciju bilo kome. A o tom se ovdje radi, o tvojoj dosljednosti ili nedosljednosti. Ako si protiv nepravde, onda si protiv svake nepravde, ako ti smeta kad Srbin govori loše o Bošnjacima, mora ti smetati i kada Bošnjak govori loše o Srbima.
Havatar

#31 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Havatar »

skijas
Narod ne može biti kriv jer "narod" je i dvogodišnje dijete i senilna baba. Krivac mogu biti politički elementi, u ovom slučaju politički elementi unutar srpskog naroda koji su prihvatili zločine kao put do uspjeha. Kada kriviš kompletan narod, to može biti zbog nekoliko različitih razloga od kojih niti jedan nije ispravan. Samo Srbi mogu govoriti negativno o Srbima kao cjelokupnom narodu, kada to rade Bošnjak ili Hrvat, to je šovinizam ili nešto na putu da postane šovinizam.

"За геноцид над Јеврејима и Јерменима, имам поуздане изворе, чак историјски одмак да закључим ко је ту кога и у ком грму лежи зеко. За оно што зову "геноцид у Сребреници" имам податке и изворе да се ради о класичном злочину, једном од бројних у задњем рату у БиХ. Зато човјек има главу да сумња и језик да пита, интернет да претражи и очевице да му кажу."

uzalud mu svako slovo kritike na račun Sarajeva jer on više nema kredibilitet da drži lekciju bilo kome. A o tom se ovdje radi, o tvojoj dosljednosti ili nedosljednosti. Ako si protiv nepravde, onda si protiv svake nepravde, ako Srbin govori loše o Hrvatima ili Bošnjacima, mora ti smetati i kada Bošnjak govori loše o Srbima.
Nisam govorio o odgovornosti za zlocine nego o zapocinjanju rata a i takvo je pitanje postavio postavljac teme gdje se sam pita da li su za rat krivi Srbi ili Muslimani
vazi

#32 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by vazi »

mene ovo odmah asocira na "Niciju zemlju" i Djurino ko je prvi poceo :D

a moze i ovaj

http://youtu.be/b7XRMcv8V2k
Skijaš

#33 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Skijaš »

chill001 wrote:Na palite se...

Tekst je copy/paste od one muske kurve Amira Camdzica.
Čamdžić tek pokušava doći na Dodikov platni spisak, a da bi se to desilo, mora biti kreativniji. Neka se ugleda na Galijaševića. Tako se to radi.
Dinko85

#34 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Dinko85 »

Krivi su ljudi što ne misle svojom već tuđim glavama, što je kod nas praksa od stoljeća sedmog.
Basvod

#35 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Basvod »

Skijaš wrote:Samo Srbi mogu govoriti negativno o Srbima kao cjelokupnom narodu, kada to rade Bošnjak ili Hrvat, to je šovinizam ili nešto na putu da postane šovinizam.

Ako si protiv nepravde, onda si protiv svake nepravde, ako ti smeta kad Srbin govori loše o Bošnjacima, mora ti smetati i kada Bošnjak govori loše o Srbima.
Uf, otkad to. Slobodno smo drustvo, Tito umro. Svako ima pravo iznosti misljenje o bilo kome na planeti. Jeremy Clarkson u skoro svakoj svojoj emisiji nacepi Francuze, Amerikance, Njemce... pa se nesto ne sjecam da ga je neko prozvao sovinistom. Bolje navikavaj se na razlicita misljenja, pozitivna i negativna.
Skijaš

#36 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Skijaš »

Havatar wrote:Nisam govorio o odgovornosti za zlocine nego o zapocinjanju rata
Bez obzira, rat nije počelo ni dvogodišnje dijete ni senilna baba. Ta generalizacija kako su Srbi počeli rat podsjeća na onu "Not all Muslims are terrorists, but all terrorists are Muslims." Pogrešno kako god okreneš. Ako ti je mrsko napisati velikosrbi umjesto Srbi, ne vidim otkud ti uvjerenje da možeš dati nekakav doprinos dijalogu ?
Skijaš

#37 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Skijaš »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:Samo Srbi mogu govoriti negativno o Srbima kao cjelokupnom narodu, kada to rade Bošnjak ili Hrvat, to je šovinizam ili nešto na putu da postane šovinizam.

Ako si protiv nepravde, onda si protiv svake nepravde, ako ti smeta kad Srbin govori loše o Bošnjacima, mora ti smetati i kada Bošnjak govori loše o Srbima.
Uf, otkad to. Slobodno smo drustvo, Tito umro.
Sloboda ne podrazumjeva slobodu širenja mržnje.
Bodkin

#38 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Bodkin »

nekad si @skijas previse korektan. ako su ga srbi zapoceli onda su ga srbi zapoceli. zasto uljepsavati. kad budemo pricali o uzrocima i ostalom onda treba paziti
Havatar

#39 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Havatar »

Skijaš wrote:
Basvod wrote:

Uf, otkad to. Slobodno smo drustvo, Tito umro.

Sloboda ne podrazumjeva slobodu širenja mržnje.
Kojeg sirenja mrznje :?: Taj isti koji mene optuzuje za primitivnu generalizaciju i koji me je prijavio je tvrdio da su Bosnjaci pocinili genocid u Krimskom ratu :-) i to nije sirenje mrznje i to je dozvoljeno a reci ko je kriv za pocetak rata je mrznja . How yes no.
motorola01

#40 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by motorola01 »

Skijaš wrote:
akcid wrote:

uzalud mu svako slovo kritike na račun Sarajeva jer on više nema kredibilitet da drži lekciju bilo kome. A o tom se ovdje radi, o tvojoj dosljednosti ili nedosljednosti. Ako si protiv nepravde, onda si protiv svake nepravde, ako ti smeta kad Srbin govori loše o Bošnjacima, mora ti smetati i kada Bošnjak govori loše o Srbima.[/quote]
Ma sve ja to razumijem i tako razmisljam, ali dole ti je havatar sve objasnio i sta je mislio. Tako sam i ja mislio i tako si i ti mislio, ali eto vjerovatno si imao potrebu da ovakvu stvar objasnis svima nama, da ne bi poslije ponavljale ovakve stvari. Ne da mi se vise pisati, a moglo se jos milion stvari nadovezati na sve ovo. Kad kazem milion stvari, mislim da bi velika vecina isla u korist Havatara i njegovog posta.
Last edited by motorola01 on 01/10/2013 22:24, edited 2 times in total.
motorola01

#41 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by motorola01 »

.
travnik

#42 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by travnik »

Krivac? Odgovor na forumu na takvo pitanje se unaprijed zna. Kako? Ako je dominantno S forum krivac su svi osim Srba, ako je dominantno H forum krivac su svi osim Hrvata, ako je dominantno B forum, krivac su svi osim Bošnjaka. Dakle, ishod rasprave se unaprijed zna. Eventualno neki stručni forumi ili slično, koji se bave historijom/istorijom/povijesti su bolje mjesto za ovakvu raspravu.
Basvod

#43 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Basvod »

travnik wrote:Krivac? Odgovor na forumu na takvo pitanje se unaprijed zna. Kako? Ako je dominantno S forum krivac su svi osim Srba, ako je dominantno H forum krivac su svi osim Hrvata, ako je dominantno B forum, krivac su svi osim Bošnjaka. Dakle, ishod rasprave se unaprijed zna.
Pa i to je normalno.
Sta ocekujes? Pljuvanje po svom narodu?
Skijaš

#44 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:nekad si @skijas previse korektan. ako su ga srbi zapoceli onda su ga srbi zapoceli.
Ali nisu ga Srbi započeli. Možda većina krivaca za početak rata dolazi iz srpskog etničkog korpusa, ali to ne znači da su Srbi počeli rat. I na Balkanu se ne može biti previše korektan, tebi će neke stvari proći ispod radara jer ti ne misliš ništa loše o Srbima ali ih ima koji zaista mrze Srbe kao cjelinu i zato trebamo reagovati. Ne znam ja ko je Bodkin a ko Fatmir Alispahić.
Havatar

#45 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Havatar »

Skijaš wrote:
Havatar wrote:Nisam govorio o odgovornosti za zlocine nego o zapocinjanju rata
Bez obzira, rat nije počelo ni dvogodišnje dijete ni senilna baba. Ta generalizacija kako su Srbi počeli rat podsjeća na onu "Not all Muslims are terrorists, but all terrorists are Muslims." Pogrešno kako god okreneš. Ako ti je mrsko napisati velikosrbi umjesto Srbi, ne vidim otkud ti uvjerenje da možeš dati nekakav doprinos dijalogu ?
Jedino takav odgovor je moguc kad je tema postavljena tako kako je postavio postavljac teme posto je tekst koji je postavio sastavljen upravo od generalizacija sta su htjeli ,Srbi sta Muslimani , sta su mislili Srbi sta Muslimani , ko je koga izdao , ko je poceo rat i tu nema nikakve veze sa tim primjerom o muslimanima koji ti navodis posto oni ne tvrde da su muslimani poceli neki rat o cemu se moze voditi debata nego govore o njima kao teroristima a ja nisam koristio bilo kakvu kvalifikaciju za Srbe niti ih nazivao bilo kako.
Bodkin

#46 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Bodkin wrote:nekad si @skijas previse korektan. ako su ga srbi zapoceli onda su ga srbi zapoceli.
Ali nisu ga Srbi započeli. Možda većina krivaca za početak rata dolazi iz srpskog etničkog korpusa, ali to ne znači da su Srbi počeli rat. I na Balkanu se ne može biti previše korektan, tebi će neke stvari proći ispod radara jer ti ne misliš ništa loše o Srbima ali ih ima koji zaista mrze Srbe kao cjelinu i zato trebamo reagovati. Ne znam ja ko je Bodkin a ko Fatmir Alispahić.
da ali ti koji ih mrze ce ih nastaviti mrziti ma sta ti ili oni uradili.mislim i ja reagujem kad neko kaze da je ovo nacionalna drzava bosnjaka, a da srbi imaju hrvatsku i hrvati hrvatsku ali ovako kako je pitanje postavljeno i kako je odgovoreno, ovo je samo misljenje. ali znam ja da je tebi moralni kompas u pravom smjeru tako da :thumbup:
akcid

#47 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by akcid »

Bodkin wrote:nekad si @skijas previse korektan. ako su ga srbi zapoceli onda su ga srbi zapoceli. zasto uljepsavati. kad budemo pricali o uzrocima i ostalom onda treba paziti

Moj prijatelj iz djetinjstva i kasnijih dana, pok. Zdravko Klačar, bio je Srbin, ali nije započeo rat!

Poznajem još bezbroj Srba iz Sarajeva i BiH koji nisu započeli rat u BiH, a živjeli su ovdje u njegovom začeću. Ipak nisu "Srbi" započeli rat, to je primitivna i prefidna generalizacija, klasičan i opasan oblik šovinizma, koji već treba početi i krivično odgovorno procesuirati :-) :(

Za rat su krivci politički čelnici tog vremena iz svih vladajućih političkih organizacija; krivci su i starješine sve tri najdominantnije religije u BiH, koji su, svaki sa svoje strane pronašli interes i pretpostavili poziciju moći koju nisu imali ranije. Samo se danas osvrnimo oko sebe, u Sarajevu posebno, dokaza ima na sve strane :(
wolf07

#48 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by wolf07 »

Eto sad treba neka velika pamet da se zakljuci ko je kriv za pocetak rata u BiH! Prije svega treba imati u vidu da se taj rat nikad ne bi desio da nije bilo rata u Sloveniji i Hrvatskoj. Ne mozemo imati odnos prema tim ratovima kao da je u pitanju neki lokalni sukob dva-tri plemena na Papua-Novoj Gvineji. To je prvi komsiluk. Kakva je uloga Bosnjaka u tim ratovima - nikakva! Nekog zalomilo da bude u JNA, neki avanturista malo otisao u ZNG ali kao narod Bosnjaci u ta dva rata gotovo da nisu ni ucestvovali.

I sad treba poceti posmatrati stvari od "nulte tacke" tj. ubistva Nikole Gardovica, referenduma za nezavisnost BiH i sl. nebuloze! Pa gdje je Ravno? Sta je sa onim ljudima koje je jeo mrak u Bratuncu i Srebrenici prije nego li su cuveni svatovi odlucili ko ce biti kum a ko kuma? Sta je JNA generalima, koliko ih ono bjese Bosnjaka a koliko Crnogoraca?
Ovakvu nebulozu od pitanja "ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH" moze postaviti samo neko ko je odlucio o tom "pitanju", ili neko ko nema blage veze ili neko ko je krajnje zlonamjeran, svejedno. Uzalud vam je to! Znamo dovoljno, prenosimo to sto znamo na mladja pokoljenja. Nikad vise mrak zaborava nece prekriti cetnicko divljanje po istocnoj Bosni!

A sad otvorite temu - ko je zaista, zaista kriv krivac za rat u BiH? :lol:
wolf07

#49 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by wolf07 »

Skijaš wrote:
Jbg, nisu onda ni Nijemci zapoceli 2.svjetski.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#50 Re: Ko je zaista krivac za pocetak rata u BiH?

Post by Chmoljo »

Sladji_od_baklave, ban
Locked