Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

bicebolje

#26 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by bicebolje »

Murisno1 wrote:pa dobro, čovjek, koliko sam skonto, govori o formalnosti i zakonu. ti si šveđanin, pa ti se osjećaj kako hoćeš :D

znači, ti si bosanac i hercegovac, pa se osjećaj kako hoćeš. nije u pitanju sila ili nešto slično. formalno si to i to. pred ovozemaljskim zakonima... pred državom.
On govori nešto drugo. Naravno da smo mi Bosanci i Hercegovci ali i Balkanci i Evropljani i Mostarci i Tuzlaci itd. ali nacija je nešto drugo. Naciju čine ljudi sa istim identitetom, porijeklom, specifičnostima, karakteristikama, ponašanjem itd. ako vremenom dobrovoljno asimiliraju ponekog kurda ili bilo koga, opet dobro, prilagodiće se on. Naciju čini narod koji se vremenom izborio za državu. Bošnjaci se jesu izborili za državu ali kod nas je to specifično jer su se i druga dva naroda izborila za istu državu i na sceni je jednakopravnost naroda. Bošnjaci mogu sutra promjeniti naziv države ako se izbore za prevlast nad druga dva ali da promjenu svoj naziv zbog naziva države... može i to ali to bi bilo prvi put da je neko tako nešto uradio. Ne stvara država narod već narod državu.
bicebolje

#27 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by bicebolje »

probuseni $ wrote:Kako se zvala prvobitna Bosna ? Pa Bosna ! Sto bi mi sad u naziv drzave stavljali neki prefiks "hercegovina", kad je to samo krscanska podvala AU koja ima za cilj podjelu drzave. Imamo mi u Bosni i druge isto tako velike pokrajine , Krajina, Posavlje, Podrinje, pa ne stoje u nazivu drzave. Prosto i jasno Bosna. A u Bosni zivi bosanska nacija sa djelovima gdje zive krajisnici, posavci, hercegovci, podrinjci itd.
Tebi znači ne odgovara ni naziv BiH. :lol: Ti bi sve promjenio. Šta ti odgovara ? Valjaju li granice ? :lol:
Neće to moći kako si zamislio, džaba gubiš vrijeme na razmišljane o nemogućim stvarima.
poznanik

#28 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by poznanik »

Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
bicebolje wrote:On govori nešto drugo. Naravno da smo mi Bosanci i Hercegovci ali i Balkanci i Evropljani i Mostarci i Tuzlaci itd. ali nacija je nešto drugo. Naciju čine ljudi sa istim identitetom, porijeklom, specifičnostima, karakteristikama, ponašanjem itd. ako vremenom dobrovoljno asimiliraju ponekog kurda ili bilo koga, opet dobro, prilagodiće se on. Naciju čini narod koji se vremenom izborio za državu. Bošnjaci se jesu izborili za državu ali kod nas je to specifično jer su se i druga dva naroda izborila za istu državu i na sceni je jednakopravnost naroda. Bošnjaci mogu sutra promjeniti naziv države ako se izbore za prevlast nad druga dva ali da promjenu svoj naziv zbog naziva države... može i to ali to bi bilo prvi put da je neko tako nešto uradio. Ne stvara država narod već narod državu.
Najveći krivac je "loš obrazovni sistem u BiH" i još lošiji profesori :oops: Evo šta nam sve izlazi iz škola... :(
probuseni $

#29 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

bicebolje wrote:
Murisno1 wrote:pa dobro, čovjek, koliko sam skonto, govori o formalnosti i zakonu. ti si šveđanin, pa ti se osjećaj kako hoćeš :D

znači, ti si bosanac i hercegovac, pa se osjećaj kako hoćeš. nije u pitanju sila ili nešto slično. formalno si to i to. pred ovozemaljskim zakonima... pred državom.
On govori nešto drugo. Naravno da smo mi Bosanci i Hercegovci ali i Balkanci i Evropljani i Mostarci i Tuzlaci itd. ali nacija je nešto drugo. Naciju čine ljudi sa istim identitetom, porijeklom, specifičnostima, karakteristikama, ponašanjem itd. ako vremenom dobrovoljno asimiliraju ponekog kurda ili bilo koga, opet dobro, prilagodiće se on. Naciju čini narod koji se vremenom izborio za državu. Bošnjaci se jesu izborili za državu ali kod nas je to specifično jer su se i druga dva naroda izborila za istu državu i na sceni je jednakopravnost naroda. Bošnjaci mogu sutra promjeniti naziv države ako se izbore za prevlast nad druga dva ali da promjenu svoj naziv zbog naziva države... može i to ali to bi bilo prvi put da je neko tako nešto uradio. Ne stvara država narod već narod državu.
Ma kakvi ! Potpuno pogresno definises sta je nacija. Ima vise vrsta nacije i kad se to razjasni sve sjedne na svoje mjesto pa i te tvoje nedoumice koje pises. To ustvari uopste nije tesko shvatiti ako se malo covjek pozabavi s tim.
Naprimjer postoje dvije vrste naroda, etnicki narod i politicki narod. Etnicki su npr. Kurdi koji nemaju svoju drzavu i zive u 4 razlicite drzave. Ali zato imas politicki narod u US koji se zove amerikanci koji su ujedno i nacija US, a sastoje se iz sve moguce mrake naroda i drugih nacija. Ako skuzis ovo bice ti lakse da suzis i ostalo.

Bosnjaci u Bosni nemaju drzavnu naciju, nisu politicki narod, ali zato imaju etnick-vjersku naciju koja seze samo do nivoa kantona, uz refleksiju drugog reda u RS i hrvatskim kantonima sto je i razlog njihovog neravnopravnog polozaja u RS i hrvatskim kantonima.Kad postanu etnicki Bosanci, postace i nacionalni Bosanci na citavoj teritoriji Bosne i tako se svojim statusom izdici iznad srba i hrvata . Komplikovano ? Jest, i meni je , jedva se snalazim ali mislim da sam tu negdje... :lol:
bicebolje

#30 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by bicebolje »

probuseni $ wrote:Ima vise vrsta nacije
Nema. Nacija je nacija. Narod koji je formirao državu.
Naprimjer postoje dvije vrste naroda, etnicki narod i politicki narod.
Ne postoji. Narod je narod. Skupina sa istim identitetom, običajima blablabla da se ne ponavljam.
Bosnjaci nisu politicki narod
Jesu. Bez pristanka Bošnjaka se ne može dnijeti ni jedna odluka na nivou države.
razlog njihovog neravnopravnog polozaja u RS i hrvatskim kantonima.
Razlog neravnopravnog položaja u RS i HK je manjak Bošnjaka, napostojanje institucionalnog mehanizma za sprovođenje jednakopravnosti i protivljenje SH istom te svakodnevni ignorantsko-neprijateljski odnos prema njima od strane običnih građana i obrnuto razlog nejednakopravnosti Srba i Hrvata u FBiH blablabla
Kad postanu etnicki Bosanci, postace i nacionalni Bosanci na citavoj teritoriji Bosne i tako se svojim statusom izdici iznad srba i hrvata
Napisah ti već zašto Bošnjaci ne mogu i neće postati Bosanci.
Komplikovano ? Jest, i meni je , jedva se snalazim ali mislim da sam tu negdje.
Nije komplikovano. Veoma je jednostavno, komplikovano je kad želiš da izvrneš i izmisliš novu teoriju. ;-) Komplikovana je naša država i zbog tog je izvor mnogih nesporazuma. Nismo poput normalnih država i nismo nastali kao normalna država. Da smo mi 1995. puštali golubove, palili vatromet i ljubili se pijani od sreće po ulicama BiH sve bi bilo drugačije. Dejtonska BiH je rezultat mirovnog sporazuma između zaraćenih strana i to je prvi put da je neko na taj način formirao državu. Mi smo još uvijek eksperiment i protektorat MZ.
luckypot

#31 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by luckypot »

bicebolje wrote:
probuseni $ wrote:U cemu je problem da se u drzavi Bosni njena nacija zove bosanska ?
Problem je u tome što su se Bošnjaci već formirali kao nacija i stvaranje nove nacije iz bošnjačkog naroda će dovesti do podjele istog jer nisu svi zainteresovani za to. Druga stvar je u tome što Srbi i Hrvati neće dozvoliti unošenje nove nacije u Ustav BiH.
To se moglo uraditi 1993. kad je mjenjan naziv iz Muslimani u Bošnjaci i ako ćeš iskreno uopšte mi nije jasno zašto to tad nije urađeno.
Dva razloga, historijski i pragmaticni, jedan s pod kombinacijama:
1) historijski (manje bitan ali dovoljno bitan) je sto je u slavenskim i nekim neslavenskim jezicima koji su geografski blizu Balkanu naziva za bosanca bosnjak (tako se i izgovara). 2 primjera - Bosanac cse u madjarskom pise 'bosnyak' a izgovara doslovno 'bosnjak' (jer se u madjarskom s izgovara kao sh); primjer dva - svi izvjestaji ceskih, poljskih, slovackih i ostalih slavenskih izvora kad pisu o Bosni, pisu 'bosnjak' a onda potrose 2-3 stranice na objasnjavanje da iako bosnjak u njihovom jeziku znaci bosanac, u BiH to ima drugacije znacenje.
2) pragmaticni razlog a) : da su se bosnjaci proglasili bosancima, bilo bi da su svi bosanci muslimani. Danas je takav utisak svakako stvoren u medjunarodnoj javnosti, kao sto je i utuvljeno u svijest medjunarodne zajednice a i javnosti da je BiH muslimanska zemlja, ali to je vec do srpsko hrvatske politike. Ovako, otvorena je mogucnost da se svi (ako zele) proglase ili smatraju bosancima (tj. neka vrsta nadnacije), a ako ne zele nikom nista, nije velika steta.
pragmaticni razlog b): da su se bosnjaci nazvali bosancima 1993 , u slucaju da nema BiH (a ko je to znao hoce li postojati BiH ili ne 1993?) postali bi narod bez drzave, jer su je vec izgubili i nemaju pravo na drugu. Ovako kao bosnjaci svakako imaju pravo na drzavu, plus srbi i hrvati vec imaju po jednu nacionalnu drzavu, znaci nema vise drzava za njih. Dakle bilo ne bilo BiH, Bosnjaci imaju pravo na drzavu, a to bi se ostvarilo na stetu srba i hrvata, i islo povlacenjem etnickih granica po Balkanu, sto bi dalje stvorilo probleme, sto je i razlog zasto je MZ morala da rjesava situaciju.

Ta rasprava mozda vise nije ni bitna, jer su Bosnjaci prefurali 50posto i pice prema 60%, radi geografije i jos nekih razloga podjela BiH je moguca samo ratom, u kojem sad nema niko sanse da Bosnjake niti a pobijedi niti a da ostvari bilo kakve politicke ili vojne ciljeve (tipa premjestanje stanovnistva, pravljenje etnickih teritorija s kontinuitetom, itd.) Sve dalje je protok vremena i historija.
osa

#32 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:Ima rjesenja, ima !

Bosnjake mozes zakonski , Ustavom zastititi ako ih proglasis Bosancima, bosanskom nacijom. Danas su oni samo vjerska grupa, vjerska nacija i u RS i u Federaciji. Ali prvo se treba rijesiti IZ i Cerica iz bosnjakog tkiva. Izbacite vjeru iz Bosnjackog naroda. proglasite taj narod Bosancima. Zatim se proglasite Bosanskom nacijom i tek tad ce se stvoriti preduslovi da bosnjaci u RS ne budu kanta za nabijanje i izivljavanje.

ako nekog pokušavaš na silu, zakonom proglasiti nečim, onda on to u principu nije, jer ako on to jest nema potrebe za prisilom, a bošnjaci jesu bosanci, dijelom, kao uostalom i srbi i hrvati.
osa

#33 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:
Kako se zvala prvobitna Bosna ? Pa Bosna ! Sto bi mi sad u naziv drzave stavljali neki prefiks "hercegovina", kad je to samo krscanska podvala AU koja ima za cilj podjelu drzave. Imamo mi u Bosni i druge isto tako velike pokrajine , Krajina, Posavlje, Podrinje, pa ne stoje u nazivu drzave. Prosto i jasno Bosna. A u Bosni zivi bosanska nacija sa djelovima gdje zive krajisnici, posavci, hercegovci, podrinjci itd.

Srbi i Hrvati su vec prije 150g. nikog ne pitajuci izabrali koje ce nacije biti, srpske i hrvatske. Mi ih na to nismo tjerali. Kao takvi oni su nacionalne etnicke manjine , bas kao i u drugim drzavama, ali su bosanci u djelu identiteta drzavne nacije. Mi Bosanci, posto je to nasa drzava smo bosanski narod i ujedno zajedno sa srbima i hrvatima i svim ostalim drzavna nacija Bosne. Mi ne moramo traziti nikakvu dozvolu ni od kog da se proglasimo gradjanima i nacijom u svojoj vlastitoj drzavi. Svoji na svome. Tako je i u Srbiji, tako je i u Hrvatskoj.
onda bi se valjda temeljem pozivanja na istu trebalo vratiti i u teritorijalne okvire iste...
probuseni $

#34 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

bicebolje wrote:
probuseni $ wrote:Ima vise vrsta nacije
Nema. Nacija je nacija. Narod koji je formirao državu.

Mozda ipak nebi bilo lose da malo zaviris u kakvu knjigu, da ne ostane "ja rekao; ti rekao, pa cije je jace" .. :lol: .

Pojam nacija nije bas tako jednostavan kako ti mislis i malo je sire definisan. Pokusaj !
probuseni $

#35 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:
Kako se zvala prvobitna Bosna ? Pa Bosna ! Sto bi mi sad u naziv drzave stavljali neki prefiks "hercegovina", kad je to samo krscanska podvala AU koja ima za cilj podjelu drzave. Imamo mi u Bosni i druge isto tako velike pokrajine , Krajina, Posavlje, Podrinje, pa ne stoje u nazivu drzave. Prosto i jasno Bosna. A u Bosni zivi bosanska nacija sa djelovima gdje zive krajisnici, posavci, hercegovci, podrinjci itd.

Srbi i Hrvati su vec prije 150g. nikog ne pitajuci izabrali koje ce nacije biti, srpske i hrvatske. Mi ih na to nismo tjerali. Kao takvi oni su nacionalne etnicke manjine , bas kao i u drugim drzavama, ali su bosanci u djelu identiteta drzavne nacije. Mi Bosanci, posto je to nasa drzava smo bosanski narod i ujedno zajedno sa srbima i hrvatima i svim ostalim drzavna nacija Bosne. Mi ne moramo traziti nikakvu dozvolu ni od kog da se proglasimo gradjanima i nacijom u svojoj vlastitoj drzavi. Svoji na svome. Tako je i u Srbiji, tako je i u Hrvatskoj.
onda bi se valjda temeljem pozivanja na istu trebalo vratiti i u teritorijalne okvire iste...
Slazem se , ali isto tako da natovarimo srbe i hrvate na konje i magarce pa put za Kavkaz ! ... :lol:
osa

#36 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
probuseni $ wrote:

Slazem se , ali isto tako da natovarimo srbe i hrvate na konje i magarce pa put za Kavkaz ! ... :lol:
nema potrebe, jer njih u "prvobitnoj" bosni i nema nešto
Real Khan

#37 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Real Khan »

:-)

Djeco, umjesto što trabunjate na forumu, upisujte školu i ne luftajte sa nastave...ali hitno!

Slažem se da je obrazovni sistem (donekle) kriv za ovakvo stanje u državi...a odnekle su krivi ljudi koji bježe sa časova i misle da su cool.
probuseni $

#38 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

Real Khan wrote::-)

Djeco, umjesto što trabunjate na forumu, upisujte školu i ne luftajte sa nastave...ali hitno!

Slažem se da je obrazovni sistem (donekle) kriv za ovakvo stanje u državi...a odnekle su krivi ljudi koji bježe sa časova i misle da su cool.
Cika Khane, ne potcjenjuj djecu. Najvecu atomsku podmornicu, cudo tehnike vozi momak od 18 g. ...

Nisu djeca kriva sto sa 7 godina psuju kao kocijasi, niti su kriva sto u dvadesetoj ne znaju napisati deset redaka teksta da ima smisla, niti su kriva sto iz tog istog teksta ne znaju izvuci zakljucak. Krivci smo mi, zato sto psujemo kao kocijasi, zato sto ne znamo ( vecina ) napisati imalo smisljen teks, i razumjeti poentu.

Jos cu samo dodati da je nas obrazovni sistem katastrofa posto znam iz iskustva kako izgleda jedan normalan obrazovni sistem i kako se provodi.
Real Khan

#39 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Real Khan »

probuseni $ wrote:

Cika Khane, ne potcjenjuj djecu. Najvecu atomsku podmornicu, cudo tehnike vozi momak od 18 g. ...

Nisu djeca kriva sto sa 7 godina psuju kao kocijasi, niti su kriva sto u dvadesetoj ne znaju napisati deset redaka teksta da ima smisla, niti su kriva sto iz tog istog teksta ne znaju izvuci zakljucak. Krivci smo mi, zato sto psujemo kao kocijasi, zato sto ne znamo ( vecina ) napisati imalo smisljen teks, i razumjeti poentu.

Jos cu samo dodati da je nas obrazovni sistem katastrofa posto znam iz iskustva kako izgleda jedan normalan obrazovni sistem i kako se provodi.
Ta djeca od 18 godina koja vozaju nuklearne podmornice sigurno nisu luftali sa nastave nego su "marljivo učili, radili, slušali roditelje i nastavnike"... :mrgreen:
Murisno1

#40 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Murisno1 »

Real Khan wrote:
probuseni $ wrote:

Ta djeca od 18 godina koja vozaju nuklearne podmornice sigurno nisu luftali sa nastave nego su "marljivo učili, radili, slušali roditelje i nastavnike"... :mrgreen:
ne vjerujem da je luftanje sa nastave problem :)
inace, mnogo stvari se nauci i emocionalno prisvoji k znanju tek po zavrsetku skole ili tek kada postanes svoj covjek. moj tajo je komunjara :) i uvijek mi je govorio, jbg sine kad smo mi bili tvojih godina moglo se ovo moglo se ono... i onda te sjebe u pojam i ti gledas kud da bjezis. :roll:

ja sam zagovornik poduzetničkog i proaktivnog razmišljanja. da se baviš svojim poslom i svojom avlijom. djeca nikada nisu dobra u slušanju ali su vrlo dobra u kopiranju :-)

realno, danas je u ovoj državi osnova svake priče među ljudima ... znate već :-)
a to nije samo pred izbore...

Mene to hrda, iskreno. to što ljudi čekaju promjenu. Umjesto da budu promjena. Lako je raditi jbg kad nema prepreka... da mi imamo muda oonoliko koliko se hvalimo, mi bi od ove države napravili nešto .. svak u onom svom dijelu koje kontroliše, gdje ga ne totiče fahro, tihić, lagumdžija ... iako su i oni prirodna posljedica i sasvim logična :)
Real Khan

#41 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Real Khan »

...ako ćemo potpuno biti iskreni, pored nakaradnog obrazovnog sistema (u kojem i nastavno osoblje kupuje diplome i onda nam "uče" djecu), glavni krivac za ovo sranje u kojem se nalazimo jeste bolesna mitomanija sa istoka, poznatija kao velikosrpska patološka želja za proširenjem teritorije na račun Bosne i Hercegovine...To velikosrpstvo nam trenutno pokušava (svima) ogaditi međunarodno-priznatu i suverenu državu BiH i želi dokazati kako je ta država nemoguća (raznim blokadama, defetizmom itd.), a samo zahvaljujući nedovoljnoj kritičnoj masi pismenih i pametnih ljudi među probosanskim snagama, situacija izgleda izuzetno loše.
probuseni $

#42 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

Real Khan wrote:...ako ćemo potpuno biti iskreni, pored nakaradnog obrazovnog sistema (u kojem i nastavno osoblje kupuje diplome i onda nam "uče" djecu), glavni krivac za ovo sranje u kojem se nalazimo jeste bolesna mitomanija sa istoka, poznatija kao velikosrpska patološka želja za proširenjem teritorije na račun Bosne i Hercegovine...To velikosrpstvo nam trenutno pokušava (svima) ogaditi međunarodno-priznatu i suverenu državu BiH i želi dokazati kako je ta država nemoguća (raznim blokadama, defetizmom itd.), a samo zahvaljujući nedovoljnoj kritičnoj masi pismenih i pametnih ljudi među probosanskim snagama, situacija izgleda izuzetno loše.
Mi bas i ne mozemo puno uticati na to stas se desava izvan nasih granica, ali mozemo sebe pripremiti za svake udare na nas licno.Eto sad znamo ko nam jamu kopa i rovari. Medjutim opet se sjedi na minderima i odredjeni slojevi cak otvoreno suradjuju s onima izvana.
Bosnu vode nesposobni ljudi koji njemaju vizije niti imaju struku da budu politicari . Sve sto je pametno u Bosni je pritisnuto na dno, izbaceno iz svih sistema odlucivanja.

Ja uporno pisem o formiranju Bosanske Nacije zeleci istaci da nije sve izgubljeno da ima nacina da se ukrote mnoge zvijeri koje danas harace Bosnom, posebno ti srbi u RS. Mi trebamo igrati na njihove karte i boriti se snjima, s onim cime oni nas drze u saci. Ali da bi dosli do toga treba napraviti kvalitenu analizu a potom i kvalitetan plan kako to realizovati. Pomalo mi je suludo da ja sjedim hiljade km od Bosne i pisem o necemu sto je tasko normalno u svim drzavama svijeta, samo ne postoji u mojoj domovini. Ne pistoji njena nacija. To bi valjda trbali diskutovati oni koji su dobili mandate od gradjana a ne ja koji se bavim necim sasvim desetim od politike i pisem vise po inerciji i logoci stvari.
osa

#43 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:
Real Khan wrote:...ako ćemo potpuno biti iskreni, pored nakaradnog obrazovnog sistema (u kojem i nastavno osoblje kupuje diplome i onda nam "uče" djecu), glavni krivac za ovo sranje u kojem se nalazimo jeste bolesna mitomanija sa istoka, poznatija kao velikosrpska patološka želja za proširenjem teritorije na račun Bosne i Hercegovine...To velikosrpstvo nam trenutno pokušava (svima) ogaditi međunarodno-priznatu i suverenu državu BiH i želi dokazati kako je ta država nemoguća (raznim blokadama, defetizmom itd.), a samo zahvaljujući nedovoljnoj kritičnoj masi pismenih i pametnih ljudi među probosanskim snagama, situacija izgleda izuzetno loše.
Mi bas i ne mozemo puno uticati na to stas se desava izvan nasih granica, ali mozemo sebe pripremiti za svake udare na nas licno.Eto sad znamo ko nam jamu kopa i rovari. Medjutim opet se sjedi na minderima i odredjeni slojevi cak otvoreno suradjuju s onima izvana.
Bosnu vode nesposobni ljudi koji njemaju vizije niti imaju struku da budu politicari . Sve sto je pametno u Bosni je pritisnuto na dno, izbaceno iz svih sistema odlucivanja.

Ja uporno pisem o formiranju Bosanske Nacije zeleci istaci da nije sve izgubljeno da ima nacina da se ukrote mnoge zvijeri koje danas harace Bosnom, posebno ti srbi u RS. Mi trebamo igrati na njihove karte i boriti se snjima, s onim cime oni nas drze u saci. Ali da bi dosli do toga treba napraviti kvalitenu analizu a potom i kvalitetan plan kako to realizovati. Pomalo mi je suludo da ja sjedim hiljade km od Bosne i pisem o necemu sto je tasko normalno u svim drzavama svijeta, samo ne postoji u mojoj domovini. Ne pistoji njena nacija. To bi valjda trbali diskutovati oni koji su dobili mandate od gradjana a ne ja koji se bavim necim sasvim desetim od politike i pisem vise po inerciji i logoci stvari.
ako stvarno napraviš kvalitetnu analizu, doći ćeš do saznanja da tvoje stavove podražva vrlo malo stanovnika bih, pa kako to što ti nudiš provesti s takvim odnosom snaga, kroz politički sustav, nemoguće, jedino revolucijom, a vrijeme revolucija je prošlo.....
citroen

#44 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by citroen »

poznanik wrote:
bicebolje wrote:Čovjek je pobrkao naciju i državu.
To što on govori bi bilo isto kao kad bi crnci u JAR stvarali naciju Južnoafričkihrepublikanaca. :-)
Bošnjaci su već nacija jer su suvereni na teritoriji BiH. Država se može zvati bilo kako ali Bošnjaci ostaju Bošnjaci. Ne može se tako kako on misli igrati sa cijelim narodom.
Ti si pobrkao sve...Bošnjaci su samo drugi naziv za Muslimani, još od 2. kongresa Bošnjačkih intelektualaca, 1993. godine. A Muslimani su bili etnička grupa u SFRJ 100% pripadnika islamske vjerospovjesti.

Naziv Bošnjak je vještačka tvorevima BiH islamista u kojoj su iz istorijskog naziva Bošnjak izgurani bosanski katolici i pravoslavci i gurnuti u nacionalnu pripadnost Hrvata i Srba. Perfidno i zlo, s ciljem stvaranja islamske teritorije ovdje...

Za stanje u BiH jedan od najvećih krivaca su vjerske organizacije, ponajviše IVZ, pa skoro paralelno sa njom i ostale dvije hrišćanske crkve podjednako.

Ma ja,izgurali BH islamisti katolike i pravoslavce iz istorijskog naziva BOsnjak :-) cudno,jer nikad nijednog srbina,hrvata nisam cuo da tako misli o tome...
sabinna_ba

#45 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by sabinna_ba »

Narod su ovce vodjene cobanima koji su za nijansu bili mudriji. Kako od drzave napraviti drzavu ako se glasovi kupuju.Narod iz ocaja pristaje na sve.
Za 50 metara asfalta svi su se morali potpisati da ce glasati za sda.Puko asfalt i to samo takav. i cemu covjek iole zdravog razuma da se nada.
100 km za glas !?!?!! Kupite ce namjernice jer dugogodisnjim nabijanjem rogova ,reci ce :"Od ostalih nemamo ni tu,daj sta das a njih ko j... makar necu misliti sta cu jesti ovaj mjesec!!!"
I dokle,i sta i zasto?!!?
Naravno da je narod kriv .Kriv je jer je ocajan
osa

#46 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

citroen wrote:
poznanik wrote:
Ti si pobrkao sve...Bošnjaci su samo drugi naziv za Muslimani, još od 2. kongresa Bošnjačkih intelektualaca, 1993. godine. A Muslimani su bili etnička grupa u SFRJ 100% pripadnika islamske vjerospovjesti.

Naziv Bošnjak je vještačka tvorevima BiH islamista u kojoj su iz istorijskog naziva Bošnjak izgurani bosanski katolici i pravoslavci i gurnuti u nacionalnu pripadnost Hrvata i Srba. Perfidno i zlo, s ciljem stvaranja islamske teritorije ovdje...

Za stanje u BiH jedan od najvećih krivaca su vjerske organizacije, ponajviše IVZ, pa skoro paralelno sa njom i ostale dvije hrišćanske crkve podjednako.

Ma ja,izgurali BH islamisti katolike i pravoslavce iz istorijskog naziva BOsnjak :-) cudno,jer nikad nijednog srbina,hrvata nisam cuo da tako misli o tome...
ima poneki, vjerojatno....
probuseni $

#47 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:

ako stvarno napraviš kvalitetnu analizu, doći ćeš do saznanja da tvoje stavove podražva vrlo malo stanovnika bih, pa kako to što ti nudiš provesti s takvim odnosom snaga, kroz politički sustav, nemoguće, jedino revolucijom, a vrijeme revolucija je prošlo.....
Odkud znas da je malo onih koji podrzavaju stvaranje Bosanske Nacije ? Zasto mislis da je to moguce izvesti jedino revolucijom ? Ako Srbija i Hrvatska daju sebi za pravo da imaju naciju , zasto je nebi imala i Bosan, a svi znamo da je to JEDINI preduslov za stabilizaciju i pocetak funkcionisanja drzave.
Mene ne interersuje sta vi hrvati i srbi mislite. Vi ste svije pikazali koliko vam je stalo do Bosne. Red je na nama da je uredjujemo kao nama odgovara. Ja ne prijetim ratom , ve zelim administrativno Bosansku naciju staviti na mjesto koje joj i pripada. To sto srbi i hrvati njegujunacije drugih drzava nije moj problem. Bicete manjina, bas kao i srbi u Hrvatskoj, ili bosnjaci na Sandzaku. A, ako ne zelite , pridruzite se i budite Bosanci, niko vam ne brani.
osa

#48 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
Odkud znas da je malo onih koji podrzavaju stvaranje Bosanske Nacije ? Zasto mislis da je to moguce izvesti jedino revolucijom ? Ako Srbija i Hrvatska daju sebi za pravo da imaju naciju , zasto je nebi imala i Bosan, a svi znamo da je to JEDINI preduslov za stabilizaciju i pocetak funkcionisanja drzave.
Mene ne interersuje sta vi hrvati i srbi mislite. Vi ste svije pikazali koliko vam je stalo do Bosne. Red je na nama da je uredjujemo kao nama odgovara. Ja ne prijetim ratom , ve zelim administrativno Bosansku naciju staviti na mjesto koje joj i pripada. To sto srbi i hrvati njegujunacije drugih drzava nije moj problem. Bicete manjina, bas kao i srbi u Hrvatskoj, ili bosnjaci na Sandzaku. A, ako ne zelite , pridruzite se i budite Bosanci, niko vam ne brani.

za takav zaključak ne treba baš puno pameti, samo malo zdravog razuma, ali da ne bi teoretizirali, pričekajmo popis, pa ćemo se uvjeriti, tko je u pravu, ti ili ja, vidiš srbija i hrvatska imaju jednu naciju, a bih tri, ne pljuj na to bogatstvo različitosti....
Murisno1

#49 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Murisno1 »

osa wrote:
probuseni $ wrote:
osa wrote:

za takav zaključak ne treba baš puno pameti, samo malo zdravog razuma, ali da ne bi teoretizirali, pričekajmo popis, pa ćemo se uvjeriti, tko je u pravu, ti ili ja, vidiš srbija i hrvatska imaju jednu naciju, a bih tri, ne pljuj na to bogatstvo različitosti....
mislim da ne pljuje po tom ... a pitanje za probusenog...
šta bi onda hrvat trebo da kaže u BiH, ja sam katolik-hrvat ali bosanac ili bošnjak da kaže - ja sam musliman-bosanac ili bošnjak-bosanac ... nisam ja nešto pametan oko ovih zavrzlama :D .. a želim da malo si približim tu ideju o kkojj govoriš
vaca

#50 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by vaca »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
probuseni $ wrote:

Nije da se slažem sa podebljanim ali primjećujem da mnogi na forumu zagovaraju Bosansku naciju. Zanima me koja politička opcija/stranka zagovara stvaranje Bosnanske nacije, ima li takve?
Post Reply