Chmoljo wrote:BSn wrote:
uredu je sad, necemo braniti komuniste na taj nacin, jer oni su, ipak, otimali.
doduse, moj je djed u penziji kucu napravio, al' su oni to i debelo naplatili.
budimo malo objektivni u pljuvanju.

nemam ja problem da kažem da su komunisti uzimali zemlju. no, to je bila njihova zamisao od početka: uzmi svima i podijeli jednako - novo društveno uređenje. nije se ni krilo niti imalo potrebe za tim.
bilo je još njihovih grijehova. sve to stoji.
ono što je najsmješnije, kad se podvuče linija, nema segmenta u kojem su ovi današnji pacovi približno dobri za narod kao ti mrski komunisti. i što je najgore, nema pozitivnih tendencija, a kamoli istinskog napretka. i opet bi sve bilo ok, da mi se svako malo ne javi neki "patriota" "provjereni Bošnjak" koji imaobraza reći da su komunisti neka banda
dovoljno bi bilo samo pitati starije strane diplomate ko mu je bio banda: jugoslovenska diplomatija ili ova Alkalaj-Jeremić-Jandroković
odoh ja u širinu, i u offtopic, ono što me najviše boli jeste to da se ovakvi klošari i lopovi (mafijaš je ozbiljan termin i to je nešto za što trebaju i muda, koja dotični i nemaju) nagrađuju nekakvim povjerenjem, a svako ko im se usprotivi bandom crvenom. iako dok je banda crvena vladala, narod na ovim prostorima nikad bolje nije živio i nikad pismeniji nije bio.
volej u mozak.
ne volim ja ni vel'ke crvene, ni vel'ke zelene. crveni mi tog istog djeda htjeli strjeljat (pred kraj rata zamjenili kokarde petokrakama, pa opleti), zeleni me ostavili na cjedilu - od obecanog otpora i oruzja ne bi nista, a ti vel'ki zeleni sto su obecavali i "organizirali" dali prvi petama vjetra.
zato volim sve u brk i kako jest', pa nek' i jedni i druge ublehe nailovoj materi prodaju.
ja sam legalista i anarhista

i nema tog sistema kojeg je covjek napravio, a da valja - sve radi po principu "imt?" i zavali.
al' sto zeleni zavalise, e to historija ne pamti.
pardoniram na off topicu.