Ko je u čijem...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

high_volume

#1 Ko je u čijem...

Post by high_volume »

Iako je ovo stara i svima poznata priča, ja sam je tek nedavno saznao i meni je poslužila kao uvod u ovu temu.

Radi se bespravnoj ili sumnjivoj uzurpaciji državne ili privatne imovine ranijih lidera ili istaknutih javnih ličnosti u BiH od strane današnjih političkih i vjerskih "prvaka".

Dakle - i reis Cerić, reis bosanskih muslimana, još tokom 1993. godine, kao uposlenik "Hidrogradnje" uselio se i kasnije uzurpirao kuću ranijeg komunističkog lidera Rate Dugonjića. To je ona kuća od 236 m2 koju je nedavno mladi kriminalac pokušao da opljačka.

Image

U toj Ratinoj kući sve do augusta 1993. godine niko nije stanovao, do kada se u nju useljava Mustafa Cerić, reis. Njegovo useljenje, na osobni zahtjev Cerića, odobrava i potpisuje direktor Mehmed Drino, čime Mustafa Cerić postaje i nosilac stanarskog prava (navodno da je efendija Cerić pomogao Drini da naplati velika novčana potraživanja „Hidrogradnje“ iz nekih islamskih država, prvenstveno iz Libije).

Ugovor o korištenju stana reis Cerić potpisao je sa Stambenom zadrugom Hidrostan, a u ugovoru je navedeno da je stan u vlasništvu Hidrogradnje, i da će u njemu pored nosioca stanarskog prava Mustafe ef. Cerića živjeti njegova supruga Azra, kćerke Adila i Amina i sin Kemal.

Od 1993. pa do 1999. godine, kada je Cerić i zvanično postao vlasnik, kuća je prošla kroz sveobuhvatan građevinski tretman, uključujući i podizanje betonske ograde visine 1,5 metara. Prema postojećoj dokumentaciji, u adaptaciju Cerićeve vile uloženo je blizu 39.000 KM, a da nije poznato čija su sredstva uložena.

Mustafa Cerić sredinom 1999. godine i zvanično postaje "vlasnik" stana zaključenjem kupoprodajnog ugovora sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, na čijem čelu je bila Azra Gradinčić, danas Alkalaj.

Hidrogradnja je bila korisnik, Predsjedništvo BiH vlasnik, a reis Cerić šest-sobnu vilu u centru grada otkupljuje od Vlade Federacije BiH!? Drugim riječima - Cerić je otkupio državnu imovinu od Federacije BiH, iako je ta nekretnina u vlasništvu države BiH.

Kupoprodajnim ugovorom definisano je da Mustafa i Azra Cerić po cijeni od 34.000 KM postaju vlasnici individualnog šest-sobnog stana ukupne površine 213 m2 i garaže od 23 m2.

Krajem 1999. godine Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje o upisu prava vlasništva nad bivšim stanom Rate Dugonjića, odnosno - stanom u vlasništvu Predsjedništva BiH, Mustafi ef. Ceriću i njegovoj supruzi Azri.

Prema današnjem „cjenovniku“ na sarajevskom tržištu nekretnina, vila koju je porodica Cerić „legalno“ otkupila za 34.000 KM (213 m2 stambenog prostora, 23 m2 garaže, te nekoliko stotina m2 dvorišta) sada vrijedi najmanje 1.000.000 KM.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U javnosti se takođe priča o nelegalnoj kupoprodaji ogromne vile Ganić. Bio je i onaj slučaj "Balorda-Branković"...

Zanima me da li postoje još neke velike kuće ili stanovi koji su pod sumnjivim okolnostima promijenili "korisnike u vlasnike"... objekti koje su, zbog svog ukupnog doprinosa državi, vlasti "u ime naroda" dodijeli na "uživanje" ranijim velikanima, a koje su neki novi "velikani" jednostavno uzurpirali i pretvorili u svoje vlasništvo. Ne samo u Sarajevu.
kurty

#2 Re: Ko je u čijem...

Post by kurty »

Ne znam za druge slucajeve, ali znam za svoj...
Tetka mi umrla, 2005 godine...IVZ krivotvorio testament i do dana danasnjeg sam na sudu s njima...HOCE LOPOVI DA MI OTMU KUCU...
Zadnje rociste , reis svjedok... Sudinca se usrala... Poslije svjedocenja njegovog, dosla presuta, u njihovu korist, i pise "da svjedok nije znao osobu o kojoj se radi, testament nikad nije vidjeo, ali je za njega cuo od drugih osoba", i to je jedini dokaz za njihovu stranu...

p.s. slali preko nekih ljudi iz Turske pisma meni, kako znaju da tim i tim danom prolazim pijacom "pod mostom", i da bi me mrak mogao pojesti...

p.p.s znaci tetak umrla 2005 godine, a bagra potura dokument, da je tetka proglasena ludom, i da je proglasena ludom 2007 godine..
detroit-mercy

#3 Re: Ko je u čijem...

Post by detroit-mercy »

Hocemo li pricati samo o ovoj danasnjoj eliti ili cemo pricati i o eliti iza onog anamo rata koja se useljavala u stanove i vile :mrgreen:
kurty

#4 Re: Ko je u čijem...

Post by kurty »

detroit-mercy wrote:Hocemo li pricati samo o ovoj danasnjoj eliti ili cemo pricati i o eliti iza onog anamo rata koja se useljavala u stanove i vile :mrgreen:
ima i ta mjesta
MANIGO

#5 Re: Ko je u čijem...

Post by MANIGO »

Osjećam islamofobe u ovo postu. I da je dobio tu kuću, zaslužio je. Gosp. Cerić je veliki Bošnjački prvak i svakako da kao reis tu zaslužuje kuću. Zaboravlja se kako su komunisti izbacivali ne komuniste i bošnjačke prvake i njuhove familije otimaju ći im imovinu. Samo se traži Ceriću dlaka u jajetu ako bi mu se ponovo naljepila etiketa kriminalca. Malo koji čovjek posjeduje takve moralne vrijednosti kao što je Gosp. Mustafa, i zbog toga je jasno zašto smeta agresivnim ateistima, islamofobima i komunistima.
JThomas

#6 Re: Ko je u čijem...

Post by JThomas »

ovaj je lažnjak, piše iz SDPove centrale :D
Tvrtko II Kotromanić

#7 Re: Ko je u čijem...

Post by Tvrtko II Kotromanić »

MANIGO wrote:Osjećam islamofobe u ovo postu. I da je dobio tu kuću, zaslužio je. Gosp. Cerić je veliki Bošnjački prvak i svakako da kao reis tu zaslužuje kuću. Zaboravlja se kako su komunisti izbacivali ne komuniste i bošnjačke prvake i njuhove familije otimaju ći im imovinu. Samo se traži Ceriću dlaka u jajetu ako bi mu se ponovo naljepila etiketa kriminalca. Malo koji čovjek posjeduje takve moralne vrijednosti kao što je Gosp. Mustafa, i zbog toga je jasno zašto smeta agresivnim ateistima, islamofobima i komunistima.
daj ba hoce li ga ko banovati prije nego sto post pokvarim :x
MANIGO

#8 Re: Ko je u čijem...

Post by MANIGO »

JThomas wrote:ovaj je lažnjak, piše iz SDPove centrale :D
Svrstavanje sa komunistima će me urijediti, što je očito tebi cilj, tebi ostalim. Tebi je očigledno normalo što su komunisti nacionalizirali pola grada Sarajeva (npr. Mejtaš-dio grada Sarajeva). Lično je moja familija izgubila dosta imovine. Ako kada se dojeli reisu imovina onda je to problem. Koliko ste samo dvolični to je čudo jedno.
maxell_sarajevo

#9 Re: Ko je u čijem...

Post by maxell_sarajevo »

Ishabana komunisticka propaganda na celu sa Zlatkom Lagumdzijom!
nosara

#10 Re: Ko je u čijem...

Post by nosara »

MANIGO wrote:
JThomas wrote:ovaj je lažnjak, piše iz SDPove centrale :D
Svrstavanje sa komunistima će me urijediti, što je očito tebi cilj, tebi ostalim. Tebi je očigledno normalo što su komunisti nacionalizirali pola grada Sarajeva (npr. Mejtaš-dio grada Sarajeva). Lično je moja familija izgubila dosta imovine. Ako kada se dojeli reisu imovina onda je to problem. Koliko ste samo dvolični to je čudo jedno.
Obzirom da se vase melje evo punih 20 godina, jesu li ti tvoji puleni vratili "oteto"...? :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Ko je u čijem...

Post by PipiDugaDevetka »

kurty wrote:Ne znam za druge slucajeve, ali znam za svoj...
Tetka mi umrla, 2005 godine...IVZ krivotvorio testament i do dana danasnjeg sam na sudu s njima...HOCE LOPOVI DA MI OTMU KUCU...
Zadnje rociste , reis svjedok... Sudinca se usrala... Poslije svjedocenja njegovog, dosla presuta, u njihovu korist, i pise "da svjedok nije znao osobu o kojoj se radi, testament nikad nije vidjeo, ali je za njega cuo od drugih osoba", i to je jedini dokaz za njihovu stranu...

p.s. slali preko nekih ljudi iz Turske pisma meni, kako znaju da tim i tim danom prolazim pijacom "pod mostom", i da bi me mrak mogao pojesti...

p.p.s znaci tetak umrla 2005 godine, a bagra potura dokument, da je tetka proglasena ludom, i da je proglasena ludom 2007 godine..
Oh, kako mi te žao @kurty...Potpuno te razumijem jer i ja vodim neki svoj rat sa ''državnim organima'' s tim da je tebi sto puta teže jer je ''moralna vertikala u Bošnjaka'' svjedočila protiv tvojih dokaza.
:-) :( :( :roll:
samo malo

#12 Re: Ko je u čijem...

Post by samo malo »

Detektujem islamofobiju

A radnici Hidrogradnje u strajku...
Klodovik

#13 Re: Ko je u čijem...

Post by Klodovik »

Hoće to kad se u nekoliko decenija promijeni masa režima i država.

A 176.000 stanova u FBiH je otkupljeno od firmi koje su bile u državnom vlasništvu. Za gotovo bezvrijedne komade papira.
XXS

#14 Re: Ko je u čijem...

Post by XXS »

MANIGO wrote:Osjećam islamofobe u ovo postu. I da je dobio tu kuću, zaslužio je. Gosp. Cerić je veliki Bošnjački prvak i svakako da kao reis tu zaslužuje kuću. Zaboravlja se kako su komunisti izbacivali ne komuniste i bošnjačke prvake i njuhove familije otimaju ći im imovinu. Samo se traži Ceriću dlaka u jajetu ako bi mu se ponovo naljepila etiketa kriminalca. Malo koji čovjek posjeduje takve moralne vrijednosti kao što je Gosp. Mustafa, i zbog toga je jasno zašto smeta agresivnim ateistima, islamofobima i komunistima.
Jel' je zasluzio il' nije moze biti tvoje ili moje subjektivno misljenje.
Ako ima kakav zakon sa definisanim kriterijima kako postati "zasluzni" i sta te sljeduje po tom osnovu onda ja nemam sta reci na ovu temu. Ako nema onda je Reis u istim cizmama kao i svi ostali gradjani.
Prema tome, ako je nelegalno zna se kakav bi postupak i kakve posljedice trebale biti.

Islamofobiju okaci macku o rep osim ako islam nije jadnak korupciji i lopovluku.
BSn

#15 Re: Ko je u čijem...

Post by BSn »

osjecam proturjecnost u tvom postu. sam si napisao da nema razlike izmedju onoga sto su radili komunisti i sto je uradio ceric.
Hemel

#16 Re: Ko je u čijem...

Post by Hemel »

ko je u cijem, to ne znam ali znam da smo svu q...u

sto se tice teme, neka je...nismo rascistili ni prethodnu otimacinu a sada imamo novu...
ova otimacina ce se rascistiti 2222.god. kada nas ne bude...zato, uzivajte u zivotu jer niko nije nista ponio sa sobom
Alfons Kauders

#17 Re: Ko je u čijem...

Post by Alfons Kauders »

BSn wrote:

osjecam proturjecnost u tvom postu. sam si napisao da nema razlike izmedju onoga sto su radili komunisti i sto je uradio ceric.
pa kad reis otme, onda je halal... kad komunjare, onda je haram...

a onima kojima se otima bas i nije bitno, jer svakako dobiju kitom po celu...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18 Re: Ko je u čijem...

Post by Chmoljo »

kurty wrote:Ne znam za druge slucajeve, ali znam za svoj...

ne laži, islamofobu :-) :-) :-) šta ti znaš :roll: reci Lagumdžiji da smanji propagandu...

sve naše je i Cerićevo... on je naš, mi smo njegovi. sve je njegovo njegovo, sve je naše njegovo.
Chmoljo

#19 Re: Ko je u čijem...

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:

šta hoćeš, dobio si slobodu govora pa sad možeš svima reći koliki si islamofob. kad su komuniste uzimale, nisi smio beknuti, nema veze što si dobio sve džaba ostalo: zdravstvo, školstvo, posao bez štele (velike) i slične sitnice...
BSn

#20 Re: Ko je u čijem...

Post by BSn »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:

šta hoćeš, dobio si slobodu govora pa sad možeš svima reći koliki si islamofob. kad su komuniste uzimale, nisi smio beknuti, nema veze što si dobio sve džaba ostalo: zdravstvo, školstvo, posao bez štele (velike) i slične sitnice...
uredu je sad, necemo braniti komuniste na taj nacin, jer oni su, ipak, otimali.
doduse, moj je djed u penziji kucu napravio, al' su oni to i debelo naplatili.
budimo malo objektivni u pljuvanju. :D
Alfons Kauders

#21 Re: Ko je u čijem...

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:

meni nije bitno jer mi nisu oteli puno... ovi zeleni... :D crveni jesu... :D kurty je zato donji, ja bi se na njegovom mjestu spakovao i uselio u reisovu rezidenciju kad je zavrse... :D
Alfons Kauders

#22 Re: Ko je u čijem...

Post by Alfons Kauders »

BSn wrote:
Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:

i ja kontam dogodine kupiti stan... taman cu ga otplatiti do penzije... ili cu krepati i zavaliti banku, pa nek ga onda oni prodaju po novinama... :D
BSn

#23 Re: Ko je u čijem...

Post by BSn »

Alfons Kauders wrote:
i ja kontam dogodine kupiti stan... taman cu ga otplatiti do penzije... ili cu krepati i zavaliti banku, pa nek ga onda oni prodaju po novinama... :D

to ti je princip k'o u sveCkoj. uzimas neke povoljne kredite od drzave za sve i svasta. samo sto onda moras 200 godina zivjet da ih otplatis, a i to onda belaj. :D
Chmoljo

#24 Re: Ko je u čijem...

Post by Chmoljo »

BSn wrote:
nemam ja problem da kažem da su komunisti uzimali zemlju. no, to je bila njihova zamisao od početka: uzmi svima i podijeli jednako - novo društveno uređenje. nije se ni krilo niti imalo potrebe za tim.

bilo je još njihovih grijehova. sve to stoji.

ono što je najsmješnije, kad se podvuče linija, nema segmenta u kojem su ovi današnji pacovi približno dobri za narod kao ti mrski komunisti. i što je najgore, nema pozitivnih tendencija, a kamoli istinskog napretka. i opet bi sve bilo ok, da mi se svako malo ne javi neki "patriota" "provjereni Bošnjak" koji imaobraza reći da su komunisti neka banda :roll: :-)

dovoljno bi bilo samo pitati starije strane diplomate ko mu je bio banda: jugoslovenska diplomatija ili ova Alkalaj-Jeremić-Jandroković :mrgreen:

odoh ja u širinu, i u offtopic, ono što me najviše boli jeste to da se ovakvi klošari i lopovi (mafijaš je ozbiljan termin i to je nešto za što trebaju i muda, koja dotični i nemaju) nagrađuju nekakvim povjerenjem, a svako ko im se usprotivi bandom crvenom. iako dok je banda crvena vladala, narod na ovim prostorima nikad bolje nije živio i nikad pismeniji nije bio.

volej u mozak.
Alfons Kauders

#25 Re: Ko je u čijem...

Post by Alfons Kauders »

BSn wrote:
Alfons Kauders wrote:

to ti je princip k'o u sveCkoj. uzimas neke povoljne kredite od drzave za sve i svasta. samo sto onda moras 200 godina zivjet da ih otplatis, a i to onda belaj. :D
ih, da mi je da dozivim 60tu bio bi presretan... :D pa nek onda oni kontaju kako ce i od koga naplatit... :D zapravo, bilo bi jos bolje da napravim kucu, pa da na samrti dovucem kakav bager da je porusi, samo da im ne ostane... :D
Post Reply