Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Da li konstitutivnost treba da pripada svakom BH drzavljaninu?

DA
15
50%
NE
13
43%
NEMAM STAV
2
7%

Total votes: 30

margareta

Post by margareta »

:? ?????????????? :? ??????????????? :? ???????????????? :? ??????????? :?
Last edited by margareta on 25/09/2004 11:54, edited 1 time in total.
Skljoco

Post by Skljoco »

Sarajevska Princeza : " To je nepotrebno skroz. Valjda bi trebalo biti BH drzavljani SVIH naroda i nacija."
------------------------------------
Pa gdje to ima ?
Tebe sam citirao , tvoje rijeci !
Jel moguce da me nerazumjete ?
Svaka drzava ako je Drzava ima svoju
- Naciju i svoj
- Narod
i svaka drzava svoju konstitutivnost POVJERAVA iskljucivo pripadnicima svoje
- Nacije i svog
- Naroda
------------------------------------------
Sve druge "varijante" negiraju Drzavu i njenu Drzavotvornost !
Svak ko raspravlja o drugim ustavnim postavkama je rusitelj drzave BiH !
----------------------------------------
Sad mi nije jasno kako si ti mene razumjela da ja zagovaram da je drzava BH drzava drugih Nacija i drugih Naroda ?
Pokusaj mi to objasniti u sto kracim crtama , molim te !
Mozda je do mene grska pa da se korigujem !
Hvala !
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Skljoco wrote:Sarajevska Princeza : " To je nepotrebno skroz. Valjda bi trebalo biti BH drzavljani SVIH naroda i nacija."
Pa gdje to ima ?
- Naciju i svoj
- Narod
- Nacije i svog
- Naroda
Sad mi nije jasno kako si ti mene razumjela da ja zagovaram da je drzava BH drzava drugih Nacija i drugih Naroda ?
Hvala !
Hm, ma pogresno ste me shvatili Mr. Skljoco.
Sad ocekujem izvinjene - recite da ste SORRY.
Ali da te pitam sledece:
Sta recimo da imas Amerikanku koja je inace Njemica (roditelji - porijeklo) ali odgojena u SAD, i ona se uda za Bosanca muslimana i odluci da zivi u BH. Na osnovu braka dobije BH drzavljanstvo.
Onda treba ona sad da se izjasni i da glasa, cuj ona sad zivi u BH za stalno. Gdje nju svrstavas u koji narod i naciju? Srpkinja nje, Hrvatica nije, Bosanka muslimanka nije, Bosnjakinja nije, Bosanka (samo po drzavljanstvu moze biti) inace po necemu drugom nije.... kako ce se ona izjasniti recimo ako za nju UOPSTE nema kategorije? Po mom misljenu (ja nisam studirala politiku tako da ne ocekujes od mene misljenje strucnjaka) ali smatram da i ona mora biti priznata negdje. Znaci valjda i njoj treba da se da neko pravo a kako vi to nazivate meni je svejedno. Ovo je bio samo primjer - mozes ti dati primjer koji hoces ali otrpilike ovaj scenario - mix svega i svacega. Sta recimo otac Bosanac - majka Spanjolka - kojoj naciji i narodu dijete njihovo onda spada? Po tebi..... i sta recimo da se dijete ne slaze sa tim nego se osjeca skroz drugacije, recimo kaze nisam ni jedno ni drugo vec oboje? Gjde god se puno kategorise i grupise - bice problem - zato sam rekla SVIH naroda i nacija ali BH drzavljana naravno.
Helikopter

Post by Helikopter »

:-) Za Skljocu i Sarajevsku Princezu!

Moze li se definisati ovakva struktura gradjana odnosno etnickih, drzavnih naroda i nacija u BH?

U BH zive gradjani koji vode porijeklo iz raznih etnickih grupa, naroda, nacija kao npr:

Bosanci ili Bosanskohercegovacki narod i nacija sastavljen iz etnickih grupa koje vode porijeklo od: germana, ilira, slavena itd i razlicitih su religija.

zatim

Srbi (vode porijeklo od etnickih slavena ali i drugih)

zatim

Hrvati ( vode porijeklo od etnickih slavena, ilira i drugih)

zatim

Bosnjaci (vode etnicko porijeklo od?)

zatim

Jevreji (vode etnicko porijeklo od?)

zatim

Albanci (vode etnicko porijeklo od ilira)

itd...itd

Sada kako vidimo imamo jednu istorijsku strukturu etnickih, drzavnih naroda i nacija u BiH.

Medjutim krov ovome svemu u BH je narod i nacija Bosanci ili Bosanskohercegovacki autohtoni i autenticni narod i nacija i oni kao takvi bi trebali jedini da su konstitutivni u svojoj maticnoj drzavi.

To opet znaci da svi oni koji se izjasne za BH identitet su konstitutivni u drzavi BH i njima jedino drzava BH moze povjeriti svoju drzavnost odnosno konstitutivnost zbog garancije opstanka BH kao jedinstvene, nepodijeljene i suverene drzave.

Ovi drugi koji se izjasnjavaju i zele i dalje da se izjasnjavaju kao:
Srbi
Hrvati
Bosnjaci
Jevreji
Albanci
i drugi bi trebali ostati bez BH konstitutivnosti jer su se izjasnili da pripadaju etnickim, drzavnim narodima i nacijama nama stranih drzava!

Lijep pozdrav. :)
Last edited by Helikopter on 23/09/2004 13:10, edited 1 time in total.
Helikopter

Post by Helikopter »

Autor priloga: Sarajevska_Princeza

Ali da te pitam sledece:
Sta recimo da imas Amerikanku koja je inace Njemica (roditelji - porijeklo) ali odgojena u SAD, i ona se uda za Bosanca muslimana i odluci da zivi u BH. Na osnovu braka dobije BH drzavljanstvo.
Onda treba ona sad da se izjasni i da glasa, cuj ona sad zivi u BH za stalno. Gdje nju svrstavas u koji narod i naciju? Srpkinja nje, Hrvatica nije, Bosanka muslimanka nije, Bosnjakinja nije, Bosanka (samo po drzavljanstvu moze biti) inace po necemu drugom nije.... kako ce se ona izjasniti recimo ako za nju UOPSTE nema kategorije? Po mom misljenu (ja nisam studirala politiku tako da ne ocekujes od mene misljenje strucnjaka) ali smatram da i ona mora biti priznata negdje. Znaci valjda i njoj treba da se da neko pravo a kako vi to nazivate meni je svejedno. Ovo je bio samo primjer - mozes ti dati primjer koji hoces ali otrpilike ovaj scenario - mix svega i svacega.

Bila bi pripadnik BH naroda i nacije ili Bosanka germanskog etnickog porijekla
:-)
margareta

Post by margareta »

:roll: ))))))))))))) :( )))))))))))))) :( ))))))))))))) :roll:
Last edited by margareta on 25/09/2004 11:52, edited 2 times in total.
Sarajevska Princeza

Helikopter wrote:

Ali da te pitam sledece:
Onda treba ona sad da se izjasni i da glasa, cuj ona sad zivi u BH za stalno. Gdje nju svrstavas u koji narod i naciju? Srpkinja nje, Hrvatica nije, Bosanka muslimanka nije, Bosnjakinja nije, Bosanka (samo po drzavljanstvu moze biti) inace po necemu drugom nije.... kako ce se ona izjasniti recimo ako za nju UOPSTE nema kategorije? Po mom misljenu (ja nisam studirala politiku tako da ne ocekujes od mene misljenje strucnjaka) ali smatram da i ona mora biti priznata negdje. Znaci valjda i njoj treba da se da neko pravo a kako vi to nazivate meni je svejedno. Ovo je bio samo primjer - mozes ti dati primjer koji hoces ali otrpilike ovaj scenario - mix svega i svacega.

Po cemu je ona Bosanka? (Samo po drzavljanstvu) Sta su njena djeca onda etnicki? U koju grupu je svrstavas? Koje su nacionalnosti i da li ce je igdje biti na spisku da se moze zaokruzit?
Sta je sa ovim drugim primjerom?
Sarajevska Princeza

uzmi u obzir i to da je Amerikanka istovremeno i americki drzavljanin (rodjena u SAD). Nisam navela ali se podrazumjevalo pod onim 'amerikanka'. Znaci ima 2 drzavljanstva: usa i bh.
Skljoco

Post by Skljoco »

Sarajevska Princeza wrote:
Skljoco wrote:Sarajevska Princeza : " To je nepotrebno skroz. Valjda bi trebalo biti BH drzavljani SVIH naroda i nacija."
Pa gdje to ima ?
- Naciju i svoj
- Narod
- Nacije i svog
- Naroda
Hvala !
Hm, ma pogresno ste me shvatili Mr. Skljoco.
Sad ocekujem izvinjene - recite da ste SORRY.
Ali da te pitam sledece:
Onda treba ona sad da se izjasni i da glasa, cuj ona sad zivi u BH za stalno. Gdje nju svrstavas u koji narod i naciju? Srpkinja nje, Hrvatica nije, Bosanka muslimanka nije, Bosnjakinja nije, Bosanka (samo po drzavljanstvu moze biti) inace po necemu drugom nije.... kako ce se ona izjasniti recimo ako za nju UOPSTE nema kategorije? Po mom misljenu (ja nisam studirala politiku tako da ne ocekujes od mene misljenje strucnjaka) ali smatram da i ona mora biti priznata negdje. Znaci valjda i njoj treba da se da neko pravo a kako vi to nazivate meni je svejedno. Ovo je bio samo primjer - mozes ti dati primjer koji hoces ali otrpilike ovaj scenario - mix svega i svacega. Sta recimo otac Bosanac - majka Spanjolka - kojoj naciji i narodu dijete njihovo onda spada? Po tebi..... i sta recimo da se dijete ne slaze sa tim nego se osjeca skroz drugacije, recimo kaze nisam ni jedno ni drugo vec oboje? Gjde god se puno kategorise i grupise - bice problem - zato sam rekla SVIH naroda i nacija ali BH drzavljana naravno.
Prije bih rekao da si imala srece pa nisi studirala ...
Ovako ,
Drzava ima svoju
- Naciju isvoj
- Narod
-------------
Moras razlikovati
- Etnicki i
- Drzavni Narod
Za Etnicki Narod se neizjasnjava a za Drzavni izjasnjava tj. Opredjeljuje .
Ovako,
Ja sam pripadnik
- Nacije i
- Naroda drzave koja se zove BiH
ali ja sam pripadnik
- germanskon Etnickog Naroda , moja zena
- ilirskog Etnickog Naroda
moja rahmetli mati
- juznoslavenskog Etnickog Naroda , moj otac
- germanskog Etnickog Naroda , te u mojoj blizoj rodbini zastpuljeni su pripadnici brojnih Etnickih Naroda ali
moja bliza familija se uvjek izjasnjavala za pripadnost
- Naciji i
- Narodu drzave koja se zvala Bosna odnosno Bosna i Hercegovina .
Pripadnost
- Naciji i
- Narodu neke drzave je PROMENLJIVA i iskljucivo zavisi od naseg izbora
a pripadnostEtnickom Narodu je NEPROMJENLJIVA i ona nezavisi od naseg izbora.
Nadam se da ces me sad bolje razumjeti,
Ona Spanjolka je svojim Izborom pripadnica Nacije drzave Spanije pa je ona zbog toga Spanjolka ali ona tu pripadnost moze da mjenja a nemora ali ona svoju Etnicku pripadnost Zadrzava i nemoze je promjeniti .
Zbog toga drzavu i nije nesto jako briga za Etnicku pripadnost pripadnika svog Naroda .
Ni za Etnicku ni za Vjersku !
Skljoco

Post by Skljoco »

Sarajevska Princeza wrote:uzmi u obzir i to da je Amerikanka istovremeno i americki drzavljanin (rodjena u SAD). Nisam navela ali se podrazumjevalo pod onim 'amerikanka'. Znaci ima 2 drzavljanstva: usa i bh.
-------------------------------
Drzavljanstvo nema veze sa Nacijom i konstitutivnoscu.
Zapadne drzave praktikuju da tu postoji zavisnost ali nijedna drzava se nepridrzava strogo tih pravila.
Drzavljanstvo nema veze sa drzavotvornoscu odnosno sa konstitutivnoscu pa bi u BiH svi njeni drzavljani imali BHdrzavljanstvo ali bi bili konstitutivni samo pripadnici Nacije drzave BH .
Papogledaj moj primjer,
Ja imam drzavljanstvo drzave BH i izjasnjavam se za pripadnost
- Nacije i
- Naroda te drzave BH a nisam priznat niti pripadam konstitutivnoj kategoriji .
Najbolje je da ti meni odgovoris Sta sam ja onda u drzavi za ciji se Nacionalni i Narodni identitet izjasnjavam ?
Sarajevska Princeza

Helikopter wrote::-) Za Skljocu i Sarajevsku Princezu!

Moze li se definisati ovakva struktura gradjana odnosno etnickih, drzavnih naroda i nacija u BH?

U BH zive gradjani koji vode porijeklo iz raznih etnickih grupa, naroda, nacija kao npr:

Bosanci ili Bosanskohercegovacki narod i nacija sastavljen iz etnickih grupa koje vode porijeklo od: germana, ilira, slavena itd i razlicitih su religija.

zatim

zatim

zatim

zatim

zatim

itd...itd

Sada kako vidimo imamo jednu istorijsku strukturu etnickih, drzavnih naroda i nacija u BiH.

Medjutim krov ovome svemu u BH je narod i nacija Bosanci ili Bosanskohercegovacki autohtoni i autenticni narod i nacija i oni kao takvi bi trebali jedini da su konstitutivni u svojoj maticnoj drzavi.

To opet znaci da svi oni koji se izjasne za BH identitet su konstitutivni u drzavi BH i njima jedino drzava BH moze povjeriti svoju drzavnost odnosno konstitutivnost zbog garancije opstanka BH kao jedinstvene, nepodijeljene i suverene drzave.

Srbi
Hrvati
Bosnjaci
Jevreji
Albanci
i drugi bi trebali ostati bez BH konstitutivnosti jer su se izjasnili da pripadaju etnickim, drzavnim narodima i nacijama nama stranih drzava!

a sta je sa Ciganima? I oni su BH narod i necija valjda nacija. Kako njih nema na spiskovima nigdje.....nigdje kategorije za cigane?
Drzaljani su recimo svi oni. Preko braka, rodjenja, ili roditelja.
Znaci ima problem ovdje.
Helikopter

Post by Helikopter »

Helikopter wrote:

Ali da te pitam sledece:

Po cemu je ona Bosanka? (Samo po drzavljanstvu) Sta su njena djeca onda etnicki? U koju grupu je svrstavas? Koje su nacionalnosti i da li ce je igdje biti na spisku da se moze zaokruzit?
Sta je sa ovim drugim primjerom?
Evo Skljoco ti moze odgovoriti profesionalno u vezi ovih kombinacija identiteta :)
Skljoco

Post by Skljoco »

zatim

zatim

zatim

zatim

zatim

itd...itd

Srbi
Hrvati
Bosnjaci
Jevreji
Albanci

a sta je sa Ciganima? I oni su BH narod i necija valjda nacija. Kako njih nema na spiskovima nigdje.....nigdje kategorije za cigane?
Znaci ima problem ovdje.
-------------------------------------------
Nisi pratila svoje komentare jer sam ja rekao da je Narod drzave BH Multietnicki i pripadnici Naroda drzave i Nacije BH mogu biti svi bez obzira na njihovu etnicku i vjersku pripadnost.
Romi su Etnicki Narod i svaki drzavljanin BiH romskog Etnickog Naroda mora imati pravo da se opredjeli za pripadnost
- Naciji i
- Narodu drzave BH !
To je To !
-------------------------
To upravo Srbi, Hrvati i Bosnjaci zele da onemoguce , To je TO !
-----------------------
I samo da dodam,
Samo Drzava imaNacionalni identitet a nema Etnickog Naroda koji moze imati svoju Naciju pa tako je ni Romi nemogu imati.
Oni u BiH mogu da budu pripadnici Nacije drzave BH ili da se izjasnjavaju za pripadnost Nacviji bilo koje druge drzave.
Ko se iz Roskog Etnickog Naroda izjasni za BH Naciju njemu i pripadaBH konstitutivnost ...
Helikopter

Post by Helikopter »

Autro priloga: Skljoco

Znaci ima problem ovdje.
Po hronologiji cigani ako se izjasne za BH narodni i nacionalni identitet su konstitutivni - drzavotvorni narod BH romskog etnickog porijekla.

ako se pak i dalje budu zeljeli izjasnjavati kao etnicki, drzavni narod i nacija Romi pripadace identitetu neke svoje autohtone drzave i nece biti konstitutivni u drzavi Bih sto je i normalno ali ce imati sva prava po najvecim evropskim i svjetskim standardima kao i svi drugi manjinski narodi i pripadnici identiteta nama stranih drzava.

Sve jasno ko´ dan. Ko protestuje protiv ovakve strukture identiteta znaci radi na BH podijeli po svim osnovama i ima teritorijalne i druge aspiracije za podijelu - otimacinu - pljacku drzave BH :x

Srdacan pozdrav :-)
margareta

Post by margareta »

:? ////////////// :? //////////// :? ///////////// :? ///////////////// :? //////// :roll:
Last edited by margareta on 25/09/2004 11:50, edited 1 time in total.
Sarajevska Princeza

Skljoco wrote: -------------------------------
Zapadne drzave praktikuju da tu postoji zavisnost ali nijedna drzava se nepridrzava strogo tih pravila.
Drzavljanstvo nema veze sa drzavotvornoscu odnosno sa konstitutivnoscu pa bi u BiH svi njeni drzavljani imali BHdrzavljanstvo ali bi bili konstitutivni samo pripadnici Nacije drzave BH .
Papogledaj moj primjer,
- Nacije i
Najbolje je da ti meni odgovoris Sta sam ja onda u drzavi za ciji se Nacionalni i Narodni identitet izjasnjavam ?
.
Last edited by Sarajevska Princeza on 23/09/2004 15:11, edited 1 time in total.
ding-dong

Post by ding-dong »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
margareta

Post by margareta »

:roll: kako cu se ja konstituisati :roll: i drugi nemuslimani, nehrvati,nesrbi
svi mogu samo mi šarenkapice ne možemo :roll: :(

:) zato glasam za SDP :) kod njih su svi narodi jednakokonstitutivni :)
Helikopter

Post by Helikopter »

="Sarajevska Princeza"]
Skljoco wrote: -------------------------------
Papogledaj moj primjer,
- Nacije i
....................... :( :shock: :roll: :? :-? :lol: ?
Helikopter

Post by Helikopter »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol
magnifico

Post by magnifico »

...
nije mi jasno zasto je bitno ko od koga vodi porijeklo, pogotovo kad je cinjenica da uglavnom imamo isto porijeklo :shock:
npr svaki bosnjak, bilo kakvo porijeklo da ima, osjeca se potpuno isto bosnjakom, zar ne :?

mada sam okvalifikovan kao cetnik (mehko ch) uglavnom jer navijam za SCG,
nikada nisam podupirao teoriju da nekadasnji Muslimani, sadasnji Bosnjaci nisu nacija, jer su islamizirani srbi ili hrvati,
kao sto su to mnogi nacionalisti propagirali :(
mislim sta je bitno sta je ko je nekada bio, bitno je sta je sada
apsolutno podrzavam pravo bosnjaka da postoje kao autohton narod, kao i na pravo da sebe nazivaju kako god to zele,

jedino sa cime se ne slazem je sto nisu uzeli za naziv svog jezika bosnjacki, nego bosanski,
bilo bi to mnogo postenije i pravicnije
Helikopter

Post by Helikopter »

margareta wrote::roll: kako cu se ja konstituisati :roll: i drugi nemuslimani, nehrvati,nesrbi
svi mogu samo mi šarenkapice ne možemo :roll: :(

:) zato glasam za SDP :) kod njih su svi narodi jednakokonstitutivni :)
Margareta,
ti se mozes konstituisati pod koju kategoriju etnickih, drzavnih naroda i nacija ti zelis.

Ako si Srpkinja i izjasnjavas se da pripadas drzavnom narodu i naciji Srbi u Bih onda pripadas automatski i etnickom narodu Slaveni (koji je nasljedan) i ne mozes biti konstitutivna u BiH jer nosis identitet drzave Srbije odnosno nama strane drzave. Mozes samo onda u Bih pripadati manjini.

Ako se pak izjasnis kao pripadnik Bosanskohercegovackog naroda i nacije koja je sastavljena iz razlicitih Etnickih naroda: germana, slavena, ilira itd razlicitih religija) onda ces biti konstitutivna u drzavi Bih i ona ce ti povjeriti svoju drzavotvornost.

Ovo sto pises za SDP da su kod njih svi narodi jednakokonstitutivni djelimicno je tacno a djelimicno i nije. Njihova politika u vezi identiteta kao i kompletne opozicije je identicna sa politikom SDA, SDS-a, HDZ-a.

Zasto nije istina da su svi konstitutivni :oops: ?
Konstitutivni su samo Srbi, Hrvati, Bosnjaci.

SDP nigdje ne kaze kao ni jedna stranka da pravo na konstitutivnost pripada samo i jedino pripadnicima Bosanskohercegovackog naroda i nacije sto znaci da su pristali na teritorijalnu podijelu zemlje kao sto i sama kazes na "torove". Znaci politika SDP-a kao i kompletne opozicije isto kao i pozicije SDA, SDS, HDZ je potpuno identicna sto se tice torova zemlje i razlika je jedino sto svi koriste razlicite metode do konacnog cilja podjele zemlje na tri dijela.

Svima njima je samo intresantno da samo dodju na vlast a onda ide ista melodija razvaljivanja zemlje i pljacke kroz optuzivanja drugih za takvu situaciju.

Kada SDP bude imao u svom programu da se upise u BH Ustav Bosanskohercegovacki narod i nacija i ona bude jedino konstitutivna onda tek mogu reci da su oni napravili platformu za jedinstvenu i nepodijeljenu drzavu Bih.
new_primitive

Post by new_primitive »

konstitutivnost je kao termin prvi put upotrebljena u Daytonu pa je kao i vecına ostalih stvari nastalih Daytonom besmislena i zbunjujuca...
margareta

Post by margareta »

:-? ################ :? ######## :? ############# :? ####### :?
Last edited by margareta on 25/09/2004 11:48, edited 1 time in total.
margareta

Post by margareta »

******************* :( *************** :x ********************* :? :sad:
Last edited by margareta on 25/09/2004 11:46, edited 3 times in total.
Post Reply