Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Da li konstitutivnost treba da pripada svakom BH drzavljaninu?

DA
15
50%
NE
13
43%
NEMAM STAV
2
7%

Total votes: 30

cool

#1 Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Post by cool »

Da li smatrate da je ispravno, da pravo na konstitutivnost u BiH dijele samo tri naroda izmedju sebe, ili smatrate da konstitutivnost treba da lezi na BH drzavljanima, a ne samo na odredjenim narodima?
janus

Post by janus »

da li svi ljudi treba da budu jednaki ili ne trebaju...

ccc
pitanja
cool

Post by cool »

janus wrote:da li svi ljudi treba da budu jednaki ili ne trebaju...

ccc
pitanja
Pa pitanje valjda ima smisla zato sto sada konstitutivnost dijele tri naroda, a ne BH drzavljani.

Ova anketa i jeste nastala iz revolta, jer smatram da svi treba da imaju ista prava, pa i po pitanju konstitutivnosti, a ne da to bude bilo ciji monopol.
margareta

#4 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Post by margareta »

cool wrote:Da li smatrate da je ispravno, da pravo na konstitutivnost u BiH dijele samo tri naroda izmedju sebe, ili smatrate da konstitutivnost treba da lezi na BH drzavljanima, a ne samo na odredjenim narodima?
Nikako samo tri, samo SVI.
janus

Post by janus »

cool wrote:

ccc
pitanja
Pa pitanje valjda ima smisla zato sto sada konstitutivnost dijele tri naroda, a ne BH drzavljani.

Ova anketa i jeste nastala iz revolta, jer smatram da svi treba da imaju ista prava, pa i po pitanju konstitutivnosti, a ne da to bude bilo ciji monopol.
to sto ti smatras treba da bude nesto najnormalnije na svijetu i da uopste ne bude politicki stav nego poznata cinjenica...to sto je drzava takva kakva je to je vec druga stvar.
winetou

Post by winetou »

Još samo fali da manjine krenu ganjati svoj jezik, škole, zastave itd. Italijanima je barem dobro. Jel oni ono dobivaju penzije od Italije ? :-)
cool

Post by cool »

janus wrote:
cool wrote:

ccc
pitanja

to sto ti smatras treba da bude nesto najnormalnije na svijetu i da uopste ne bude politicki stav nego poznata cinjenica...to sto je drzava takva kakva je to je vec druga stvar.
Slazem se.
Temu sam i otvorio zbog bunta jer sada nije tako.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Konstitutivnost se ne moze prenjeti na pojedinca.De razmislite malo :) .
cool

Post by cool »

winetou wrote:Još samo fali da manjine krenu ganjati svoj jezik, škole, zastave itd. Italijanima je barem dobro. Jel oni ono dobivaju penzije od Italije ? :-)
Nije rijec o manjinama, nego o BH drzavljanima koji su u BiH vecina.
Totalno si fulio temu.
cool

Post by cool »

Bobi wrote:Konstitutivnost se ne moze prenjeti na pojedinca.De razmislite malo :) .
Pa i ne treba prenijeti na pojedinca, nego na kolektiv, tj. na BH drzavljane.

I sada konstitutivnost imaju BH drzavljani, ali ne svi, nego samo jedan dio, sto bas i nije u redu, zar ne?
margareta

Post by margareta »

Termin "konstutivnost" toliko mi se ogadila upravo što iza toga se krije podmukla podjela Bh. naroda na samo tri ravnopravna naroda, a ostali su otpadnici.
To je čisto fašistička politika i ništa drugo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

cool wrote:
Bobi wrote:Konstitutivnost se ne moze prenjeti na pojedinca.De razmislite malo :) .

I sada konstitutivnost imaju BH drzavljani, ali ne svi, nego samo jedan dio, sto bas i nije u redu, zar ne?
Konstitutivnost onda prenosis na drzavu gdje bi odlucivala vecina a u trenutnom visenacionalnom ozracju to nije moguce!
Sarajevo-71000

Post by Sarajevo-71000 »

Slazem se sa Margaretom.

Tek sam te danas "upoznala" i mogu ti reci da ono sto sam procitala, a jako malo sam uspjela procitati od svega sto si do sada napisala, mogu samo da pohvalim.

Svaka ti cast. Htjela sam ti napisati privatnu poruku, ali mi je dosao odgovor da nisi akrivirala tu opciju. Ipak se nadam da cemo u dosljednoj buducnosti moci razmijeniti koji e-mail.

Pozdrav
cool

Post by cool »

Bobi wrote:
cool wrote:

Konstitutivnost onda prenosis na drzavu gdje bi odlucivala vecina a u trenutnom visenacionalnom ozracju to nije moguce!
Ovaj "problem" nema veze sa vecinom. Vecina odlucuje npr u parlamentu i sl.

Ovdje je samo rijec o priznavanju konstitutivnosti BH drzavljanima. Po trenutnom stanju, neki su BH drzavljani izgleda manje Bosanci (ili Hercegovci :D) nego npr neki Srbi/Hrvati/Muslimani? apsurdno je da u jednoj drzavi, njen drzavljanin nije po svemu izjednacen sa svakim drugim (takodjer njenim) drzavljaninom.

Priznavanje konstitutivnost, nece ni povecati, ni smanjiti broj pripadnika preostala tri naroda, ali hoce izjednaciti i one koji se ne nalaze niti u jednom od ova tri, sa ostalim narodima u BH. Ono sto sada stvara razliku izmedju njih, mislim da ravnopravno treba da je raspodjeljeno na svakog Bosanca i Hercegovca.

Ovdje je rijec o manjem procentu Bosanaca i Hercegovaca, koji bi trebali po svemu biti ravnopravni sa ostatkom svojih sugradjana, ali ocigledno da nisu, iako bi trebalo da imaju ista prava.

Takodjer, konstitutivnost ne treba prenositi na drzavu, nego na gradjane, ali na sve gradjane. I sada je konstitutivnost na gradjanima, ali ne na svim, nego samo na onim gradjanima koji su iz jednog od tri vecinska naroda.
margareta

Post by margareta »

Sarajevo 71000

Za sada ću ti reči samo ono što iz nekih mojih postova neki mogu već prepoznati ko sam, ali moje pravo ime je Monika.

Raduje me ako sam napokon naišla na poštenu i časnu osobu,
jer samo takvi zavrjeđuju moje prijateljstvo i odanost.

Nadam sa da se hočemo ozbiljno upoznati.
Moj krug prijatelja je veoma širok.

Udata sam imam dvoje djece, sretan brak, divnoga supruga,rođena sam u Sa. kao i moji roditelji.Nisam zaposlena jer nemam potrebe za dodatnom zaradom, obzirom da suprug solidno privređuje. Do rata sam bila zaposlena u "Famosu".

Ponekad se dozvolim isprovocirati na nacionalfašizme pa burno uzvratim ne misleći ozbiljno nikome ništa loše. Ni po ćemu se ne izdvajam od samo normalnih ljudi, jer nisam narcisoidni egzibicionist.

Želja mi je samo uspostava pravne države sa jednakopravošču SVIH građana, što podrazumijeva građansku državu, sa ne deklarativnim pravima i slobodama svih građana sa svim slobodama u okviru ZAKONA.
Lijep pozdrav od

"margarete"
Helikopter

Post by Helikopter »

Autor priloga: Skljoco :shock:

Drzavljanstvo i Drzavnost odnosno Konstitutivnost nemaju nekih dodirnih tocaka jer drzavljanstvo mogu imati svi gradjani BH
ali drzavnost mogu da imaju samo oni gradjani BH koji
se svojom vlastitom odlukom odluce i izjasne da zele
biti pripadnici Bosanskohercegovacke nacije.
Nema nit smije biti u bilo kakve prisile u prihvatanju nacionalnog
identiteta jer
Nacija je sastavni dio svake drzave pa i BH i gradjanima BH
samo preostaje da se slobodno izjasne za nacionalni identitet
drzave BH ili Srbije ili Hrvatske , Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Amerike, Irana itd. i svi oni imat ce BH drzavljanstvo
ali drzava BH svoju konstitutivnost POVJERAVA samo onima koji se
opredjele da su pripadnici njene Nacije , nacije drzave BH.

Znaci pripadnici Nacije drzave BH su samo oni gradjani
koji se samovoljno i dragovoljno tako i izjasne .
Gradjani koji se izjasne da pripadaju nacijama drugih drzava
imat ce BH drzavljanstvo ali njima drzava BH nece POVJERITI svoju konstitutivnost.
magnifico

Post by magnifico »

Helikopter wrote:

imat ce BH drzavljanstvo ali njima drzava BH nece POVJERITI svoju konstitutivnost.
idealno rjesenje i apsolutno ga podrzavam,
samo da bi se odstvarilo ta drzava se mora svesti u granice koje dopustaju takvo rjesenje 8)
Helikopter

Post by Helikopter »

magnifico wrote:
Helikopter wrote:

samo da bi se odstvarilo ta drzava se mora svesti u granice koje dopustaju takvo rjesenje 8)
Drzava Bih je suverena i nepodijeljena drzava u svojim granicama od 54.000 i kusur km2.
Skljoco

Post by Skljoco »

magnifico wrote:
Helikopter wrote:

-----------------------------------
A u koje bi je to ti granice sveo ?
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

Helikopter wrote:
magnifico wrote:
Helikopter wrote:
Drzava Bih je suverena i nepodijeljena drzava u svojim granicama od 54.000 i kusur km2.
to nitko ne osporava - to je sadasnja bih - drzava 3 konstitutivna naroda. on je napisao podebljanim slovima ta. sto znaci ta nova bih o kojoj se sad pise. u slucaju da se narod izjasni kao pripadnik nove nacije - ok. ukoliko to nije slucaj, nema nitko pravo na silu okupirati teritorij drugih nacija i napraviti novo uredjenje drzave, bez volje naroda.
Skljoco

Post by Skljoco »

u_prolazu2 wrote:
Helikopter wrote:
magnifico wrote: idealno rjesenje i apsolutno ga podrzavam,
to nitko ne osporava - to je sadasnja bih - drzava 3 konstitutivna naroda. on je napisao podebljanim slovima ta. sto znaci ta nova bih o kojoj se sad pise. u slucaju da se narod izjasni kao pripadnik nove nacije - ok. ukoliko to nije slucaj, nema nitko pravo na silu okupirati teritorij drugih nacija i napraviti novo uredjenje drzave, bez volje naroda.
-----------------------------------------------------------------------
Ti bi priznao "frizuru" koja je SILOM nastala .
Drzava BH ima svoju Povjest i niko joj to nemoze oduzeti .
Okupator je okupator a okupator je svaka vlast koja nepripada drzavi BiH .
BH ima od svog prvog trenutka kad je nastala svoj
Narod i sve sto je izvan tog njenog Naroda je Okupator !
Po tvom nahodjenju Osmanlije imaju povjesno pravo da budu konstitutivni u Srbiji ili ?
Sarajevska Princeza

#22 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Post by Sarajevska Princeza »

cool wrote:Da li smatrate da je ispravno, da pravo na konstitutivnost u BiH dijele samo tri naroda izmedju sebe, ili smatrate da konstitutivnost treba da lezi na BH drzavljanima, a ne samo na odredjenim narodima?
Ovo drugo. Nisu u BH samo 3 naroda.
To bi isto bilo kad bi u SAD rekli da samo IRCI mogu biti konstituitivan narod. To je smjesno. Nigdje se ne navodi pojedinacno narod. To je nepotrebno skroz. Valjda bi trebalo biti BH drzavljani SVIH naroda i nacija.
Skljoco

#23 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Post by Skljoco »

Sarajevska Princeza wrote:
Ovo drugo. Nisu u BH samo 3 naroda.
To bi isto bilo kad bi u SAD rekli da samo IRCI mogu biti konstituitivan narod. To je smjesno. Nigdje se ne navodi pojedinacno narod. To je nepotrebno skroz. Valjda bi trebalo biti BH drzavljani SVIH naroda i nacija.
------------------------------------------------
Oprosti ali Gdje to Ima ?
Sarajevska Princeza

Helikopter wrote:

Drzavljanstvo i Drzavnost odnosno Konstitutivnost nemaju nekih dodirnih tocaka jer drzavljanstvo mogu imati svi gradjani BH
ali drzavnost mogu da imaju samo oni gradjani BH koji
se svojom vlastitom odlukom odluce i izjasne da zele
biti pripadnici Bosanskohercegovacke nacije.
Nema nit smije biti u bilo kakve prisile u prihvatanju nacionalnog
identiteta jer
Nacija je sastavni dio svake drzave pa i BH i gradjanima BH
samo preostaje da se slobodno izjasne za nacionalni identitet
drzave BH ili Srbije ili Hrvatske , Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Amerike, Irana itd. i svi oni imat ce BH drzavljanstvo

Pa evo ovdje sve je fino objasnjeno by Skljoco ili treba jos crtati :lol:
Sarajevska Princeza

#25 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?

Skljoco wrote: Oprosti ali Gdje to Ima ?
Sta gdje ima?
Post Reply