Književni/Standardni jezik
- Mračajski proto
#26 Re: Književni/Standardni jezik
Nije nego dopuna zelenog Pravopisa.
-
Ali-sa
#27 Re: Književni/Standardni jezik
Pa zna kolegaSarajevo_Grad wrote:Nije nego dopuna zelenog Pravopisa.
Ljudi govore o onome što ne znaju, ali bitno je napisati bilo šta.
-
gagy06
#28 Re: Književni/Standardni jezik
Da i zove se "Školski", što će reći da je prilagodjen za upotrebu u školama (osnovnim i srednjim). Prodavan na veliko birvaktile po školama.Mračajski proto wrote:Nije nego dopuna zelenog Pravopisa.
-
Ali-sa
#29 Re: Književni/Standardni jezik
Pa jeste prilagođen osnovnim i srednjim školama, ali se ne koristi ni u osnovnoj ni u srednjoj školi. Ja sam ga kupila još u petom razredu osnovne škole i prvi put mi je zatrebao u prvom semestru prve godine studija. Nijedan nastavnik ili profesor u osnovnoj ili srednjoj školi ne radi ništa po ovom "Pravopisu".gagy06 wrote:Da i zove se "Školski", što će reći da je prilagodjen za upotrebu u školama (osnovnim i srednjim). Prodavan na veliko birvaktile po školama.Mračajski proto wrote:Nije nego dopuna zelenog Pravopisa.
-
gagy06
#30 Re: Književni/Standardni jezik
Ovo zadnje je totalno netacno. Mnogi rade, al 'nejse.
-
Ali-sa
#31 Re: Književni/Standardni jezik
Nije zadnje već posljednje. Znam šta pišem i stojim iza toga. Nije netačno!
-
gagy06
#32 Re: Književni/Standardni jezik
Sto bi rekli Nadrealisti-jes' al mozda u tvom kantonu.Ali-sa wrote:Nije zadnje već posljednje. Znam šta pišem i stojim iza toga. Nije netačno!
-
forel
#33 Re: Književni/Standardni jezik
Razlika izmedju standardnog jezika i knjizevnog jezika je vrlo lahko objasnit.Pod standardim jezikom se smatraju rijeci koje se isto izgovaraju na cijelom podrucuju jednog govornog podrucja.U nasem slucaju to je nasa drzava.U knjizevnom jeziku moguce je koristit gotovo pa sve, od zavicajnog jezika, do zargonizma, rijeci koje su karakteristicne samo za odredjeno podrucje.Te razlike najvise dolaze do izrazaja u Hrvatskom jeziku.
Standardni hrvatski jezik ima svoje standarde i svaka rijec ima tacno definisano znacenje kao npr : Zatovr - jedinica za zadrzavanje osoba lisenih slobode (lupam definicije rijeci) i tu rijec ces koristi u komunikaciji kao naprimjer glasnogovornik policijske stanice u Dalmaciji.Ali u knjizevnom stvaralastvu dalmatinskog dijela hrvatske neces naici na rijec zatvor toliko cesto koliko ces naici na riječ pržun.Riječ specifična za zavicajni jezik dalmatinskog podneblja.To ti je u biti razlika u knjizevnom i standardnom.Standardni jezik je namjenjen za komunikaciju i pisanje na prostoru cijelog govornog podrucja jednog jezika a knjizevni jezik moze koristit forme zavicajnog jezika, riječi žargonizme, posuđenice, ili cak i rijeci posudjene iz drugih.U Sarajevu ti slabo ko hoce rec idem na posao neg ce ti rec idem na arbeit
a kad se to predoci u pisanu formu onda se naziva knjizevnim jezikom 
Standardni hrvatski jezik ima svoje standarde i svaka rijec ima tacno definisano znacenje kao npr : Zatovr - jedinica za zadrzavanje osoba lisenih slobode (lupam definicije rijeci) i tu rijec ces koristi u komunikaciji kao naprimjer glasnogovornik policijske stanice u Dalmaciji.Ali u knjizevnom stvaralastvu dalmatinskog dijela hrvatske neces naici na rijec zatvor toliko cesto koliko ces naici na riječ pržun.Riječ specifična za zavicajni jezik dalmatinskog podneblja.To ti je u biti razlika u knjizevnom i standardnom.Standardni jezik je namjenjen za komunikaciju i pisanje na prostoru cijelog govornog podrucja jednog jezika a knjizevni jezik moze koristit forme zavicajnog jezika, riječi žargonizme, posuđenice, ili cak i rijeci posudjene iz drugih.U Sarajevu ti slabo ko hoce rec idem na posao neg ce ti rec idem na arbeit
-
Ali-sa
#34 Re: Književni/Standardni jezik
A ti si možda nadrealista a?gagy06 wrote:Sto bi rekli Nadrealisti-jes' al mozda u tvom kantonu.Ali-sa wrote:Nije zadnje već posljednje. Znam šta pišem i stojim iza toga. Nije netačno!
-
gagy06
#35 Re: Književni/Standardni jezik
A znaci ipak ovo posljednje nije bilo i zadnje. Mozda je potonje.Ali-sa wrote:A ti si možda nadrealista a?gagy06 wrote:Sto bi rekli Nadrealisti-jes' al mozda u tvom kantonu.Ali-sa wrote:Nije zadnje već posljednje. Znam šta pišem i stojim iza toga. Nije netačno!
- Individualism18
#36 Re: Književni/Standardni jezik
Pa ako se nije koristio u tvojoj školi, ne znači da se nigdje ne koristi. Meni su i pravopis i gramatika bili potrebni kroz sve razrede srednje škole. Promijenila sam dvije profesorice bosanskog jezika u svom gimnazijskom školovanju i obje su koristile navedeni pravopis, kao i Gramatiku bosanskoga jezika.Ali-sa wrote:Pa jeste prilagođen osnovnim i srednjim školama, ali se ne koristi ni u osnovnoj ni u srednjoj školi. Ja sam ga kupila još u petom razredu osnovne škole i prvi put mi je zatrebao u prvom semestru prve godine studija. Nijedan nastavnik ili profesor u osnovnoj ili srednjoj školi ne radi ništa po ovom "Pravopisu".gagy06 wrote:Da i zove se "Školski", što će reći da je prilagodjen za upotrebu u školama (osnovnim i srednjim). Prodavan na veliko birvaktile po školama.Mračajski proto wrote:Nije nego dopuna zelenog Pravopisa.
-
Ali-sa
#37 Re: Književni/Standardni jezik
Meni su kroz srednjoškolsko obrazovanje predavale tri profesorice, a u osnovnoj dvije nastavnice, nijedna od njih nije koristila ništa osim udžebenika namijenjenih za taj razred tj. čitanku i naš jezik. Nisam rekla da se nigdje ne koriste, već da se u VEĆINI škola ne koriste.
- Afanasi_94
#38 Re: Književni/Standardni jezik
U mojoj osnovnoj se isto nije koristio taj pravopis, a u srednjoj manje više...
-
gagy06
#39 Re: Književni/Standardni jezik
Evo da rijesimo dilemu jednom zasvagda: taj Pravopis koristi se u svim školama u kojime je maternji Bosanski jezik.
Kako? Lijepo. Svi udžbenici Naš jezik za osnovne škole, u oblasti koja se tiče pravopisa, referenciraju na taj Pravopis. Dijelovi tog Pravopisa su prepisani u te udžbenike kao što su dijelovi koji se tiču gramatike referencirani na Gramatiku bosanskog jezika.
Kako? Lijepo. Svi udžbenici Naš jezik za osnovne škole, u oblasti koja se tiče pravopisa, referenciraju na taj Pravopis. Dijelovi tog Pravopisa su prepisani u te udžbenike kao što su dijelovi koji se tiču gramatike referencirani na Gramatiku bosanskog jezika.
- Mračajski proto
#40 Re: Književni/Standardni jezik
gagy06 wrote:Da i zove se "Školski", što će reći da je prilagodjen za upotrebu u školama (osnovnim i srednjim). Prodavan na veliko birvaktile po školama.Mračajski proto wrote:Nije nego dopuna zelenog Pravopisa.