Kiša

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ljubav_aha

#26 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

surfala sam,vozaci kamiona imaju najvise prsitup ovakvim testovima,ako sma dobro razumjela
whow

#27 Re: Kiša

Post by whow »

ljubav_aha wrote:surfala sam,vozaci kamiona imaju najvise prsitup ovakvim testovima,ako sma dobro razumjela
Naravno kamijindzije :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#28 Re: Kiša

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:kolega,hvala,letenje u autu sam davno dozivjela :lol: :mrgreen: i to bas kad sam uletila sa suhog autoputa u mokru zonu :shock:

vozila sam/vozim razne modele,kako vlastite,tako i rentane autice,i moarm priznati,svaki je "reagovao" drugacije

ali sam primjetila da su stari,masivniji modeli auta sigurniji,ili je to ipak rezultat moje "uplasene kisom" maste :!: :?:

na ledu,snjegu uvijek vozim bez problema :-D
a sto nisi uvukla stajne trapove :D :D
Jimmy_The_Saint

#29 Re: Kiša

Post by Jimmy_The_Saint »

Još niko ne napisa, koliko vidim, da u "prilagođavanje uslovima" spada i stepen prenosa, a ne puko usporavanje. Ja recimo zimi kad zvekne mećava što bih inače vozio četvrtom spustim u treću, ili ako je baš žestoka mećava u drugu, i bez problema (okej, bez većih problema) vozim onih legalnih 50-60 na sat. Slično postupam i kad je kiša. Jedino po ledu od toga nema fajde, nego druga brzina, 20 na sat, noga na kočnicu i prebiraj tespih... :P
Hendrix

#30 Re: Kiša

Post by Hendrix »

Samo da kažem da dosta ljudi kada je vlažan kolovoz i mokar uspori totalno, za to baš i nema potrebe ako nemate gume stare 10 godina i ćelave ko na bolidu F1 :-D Sve ceste u svijetu pa i kod nas se rade sa nagibima krivina za koeficijent trenja koji je uzet za vlažan i čist kolovoz, tako da kad je mokro ne treba smanjiti brzinu odmah drastično i usporavati sve živo iza. Dakle ukoliko vozite dozvoljenom brzinom i po kiši neće biti problema.
ljubav_aha

#31 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
ljubav_aha wrote:kolega,hvala,letenje u autu sam davno dozivjela :lol: :mrgreen: i to bas kad sam uletila sa suhog autoputa u mokru zonu :shock:

vozila sam/vozim razne modele,kako vlastite,tako i rentane autice,i moarm priznati,svaki je "reagovao" drugacije

ali sam primjetila da su stari,masivniji modeli auta sigurniji,ili je to ipak rezultat moje "uplasene kisom" maste :!: :?:

na ledu,snjegu uvijek vozim bez problema :-D
a sto nisi uvukla stajne trapove :D :D

ToTo,to cu uraditi drugi put :lol:
ljubav_aha

#32 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

whow wrote:
ljubav_aha wrote:surfala sam,vozaci kamiona imaju najvise prsitup ovakvim testovima,ako sma dobro razumjela
Naravno kamijindzije :D
:-D
ljubav_aha

#33 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

Hendrix wrote:Samo da kažem da dosta ljudi kada je vlažan kolovoz i mokar uspori totalno, za to baš i nema potrebe ako nemate gume stare 10 godina i ćelave ko na bolidu F1 :-D Sve ceste u svijetu pa i kod nas se rade sa nagibima krivina za koeficijent trenja koji je uzet za vlažan i čist kolovoz, tako da kad je mokro ne treba smanjiti brzinu odmah drastično i usporavati sve živo iza. Dakle ukoliko vozite dozvoljenom brzinom i po kiši neće biti problema.

defitivno usporim,i vozim ispod ograncienja,jer pokusavam napraviti odstojanje,ali ima vozaca/vozacia koji ulijecu i bez zmigavaca
citroen

#34 Re: Kiša

Post by citroen »

A sto se dijaspora raspisala,i to jos kad zemska postavi temu :D :D :D
whow

#35 Re: Kiša

Post by whow »

citroen wrote:A sto se dijaspora raspisala,i to jos kad zemska postavi temu :D :D :D
lol , Cudi me da Corolla jos nije uletio , valjda polira M6 .
Bullet Tooth Tony

#36 Re: Kiša

Post by Bullet Tooth Tony »

sta je sa pijeskom , to je gore nego led ? , testiras li auto na to :D
whow

#37 Re: Kiša

Post by whow »

Beg_Babic wrote:sta je sa pijeskom , to je gore nego led ? , testiras li auto na to :D
Ja licno nisam imao priliku da testiram po pjesku al' na ledu sam k'o kod kuce :lol:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#38 Re: Kiša

Post by 1946 »

Hendrix wrote:Sve ceste u svijetu pa i kod nas se rade sa nagibima krivina za koeficijent trenja koji je uzet za vlažan i čist kolovoz
:lol: ...pa sad baš...One stare ceste što su nekad možda i imale nagib ili su propale skroz ili su im "zakrpe" (što bi reko @whow PATCHEVE :) ) uništile sav nagib. Ove nove imaju nagib ali samo takav da onemogućavaju vodi da ode sa ceste.
ljubav_aha

#39 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

Beg_Babic wrote:sta je sa pijeskom , to je gore nego led ? , testiras li auto na to :D
nisam,ali gdje si testirao ,kako je bilo :-D
ljubav_aha

#40 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

citroen wrote:A sto se dijaspora raspisala,i to jos kad zemska postavi temu :D :D :D
imas li savjet :-D
citroen

#41 Re: Kiša

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:
imas li savjet :-D
Dobre gume,pogotovo Uniroyal rainsport ili rain expert a ako ne znas voziti onda parkiras u garage i to je dobitna kombinacija :D
ljubav_aha

#42 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

citroen wrote:
ljubav_aha wrote:imas li savjet :-D
Dobre gume,pogotovo Uniroyal rainsport ili rain expert a ako ne znas voziti onda parkiras u garage i to je dobitna kombinacija :D
nema Unirorla kod mene,morat cu parkirati auto u garazu :D :lol:

prvi put sam vozila auto kao 14godisnjakinja ,naravno po mahali i prakiranje u garazu :-D vozacku dovolu,znaci testiranja odradila prije 18 godine,morala sam cekati par mejseci da dobijem vozacku dozvolu :-D a do tasd sma se voazala po mahali,da se opet zagrijavam za auto-put,auto put prema zagrebu je bio jedan od dijelova moje auto-prakse :-D

super,kupim dobre gume ove jeseni :-D
ljubav_aha

#43 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

gume kupljene,rekoh stavite najbolje,za cijenu ne pitajte :lol: :D
citroen

#44 Re: Kiša

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:gume kupljene,rekoh stavite najbolje,za cijenu ne pitajte :lol: :D
Koje gume su ljegle :?: :D
iceman ze

#45 Re: Kiša

Post by iceman ze »

Meni licno u dosadasnjoj vozackoj karijeri najvise problema stvaraju kisni uslovi. Dosada se nikad nisam zimi na snijegu ni najmanje okrenuo na cesti, dok mi se to na kisi desilo. Uopste ne znam kako da reagujem, da ne govorim o aquaplaningu, koji po bosanskim cestama uveliko prisutan. Pokusao sam sa razlicitm gumama, ali i dalje postoji sumnja da bi moglo doci dio proklizavanja i izletanja. Citao sam negdje da u Njemackoj imaju skole sigurne voznje. Takodjer mi je poznato da neke strane organizacije, u Sarajevu imaju obavezno ucenje- polaganje u otezanim uslovima voznje. Licno bih volio proci neku vrstu obuke- treninga, cisto da imam osjecaj vece sigurnosti i sposobnosti da reagujem u kriticnim situacijama..... 8-)
ljubav_aha

#46 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

citroen wrote:
ljubav_aha wrote:gume kupljene,rekoh stavite najbolje,za cijenu ne pitajte :lol: :D
P195/65R15 firestone precision toruing
ljubav_aha

#47 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

iceman ze wrote:Meni licno u dosadasnjoj vozackoj karijeri najvise problema stvaraju kisni uslovi. Dosada se nikad nisam zimi na snijegu ni najmanje okrenuo na cesti, dok mi se to na kisi desilo. Uopste ne znam kako da reagujem, da ne govorim o aquaplaningu, koji po bosanskim cestama uveliko prisutan. Pokusao sam sa razlicitm gumama, ali i dalje postoji sumnja da bi moglo doci dio proklizavanja i izletanja. Citao sam negdje da u Njemackoj imaju skole sigurne voznje. Takodjer mi je poznato da neke strane organizacije, u Sarajevu imaju obavezno ucenje- polaganje u otezanim uslovima voznje. Licno bih volio proci neku vrstu obuke- treninga, cisto da imam osjecaj vece sigurnosti i sposobnosti da reagujem u kriticnim situacijama..... 8-)
:D :dance: :D
citroen

#48 Re: Kiša

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:
citroen wrote:
P195/65R15 firestone precision toruing
To su izgleda all season tire,to samo ameri tuse :D
Qler

#49 Re: Kiša

Post by Qler »

ma samo ih amerima i prodaju... veze oni nemaju o autima, generalno :D
ljubav_aha

#50 Re: Kiša

Post by ljubav_aha »

citroen wrote:To su izgleda all season tire,to samo ameri tuse :D

bitno je da su NOVE ;-)