Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne bi želio razočarati kolegu Challengera, ali bitnija je struktura rasta. Što će reći, kvaliteta a ne kvantiteta. Moguće je kratkoročno i srednjoročno postići fantastičan rast kao što je to slučaj u Grčkoj, Turskoj, Balkanu, Španjolskoj, Kini...ali prije ili kasnije izvor jeftinog kapitala presuši
Što će reći : ekonomija kojoj nestaje radno intenzivnog izvora kapitala i koja već neko vrijeme raste ulaganjem u infrastrukturu će uskoro postati ulalalala problem http://www.economicshelp.org/wp-content ... 00x371.png
Kako samo ovi antiglobalisti hladno iskulirase zabranu Ramazana u Istocnom Turkestanu od strane rezima u Pekingu. A radi se o grubom krsenju osnovnih, temeljnih ljudskih prava.
Pa ne kontaju ljudi sa mi ipak pripadamo zapadnom civilizacijskog krugu i geografski i kulturoloski i da za nas ne moze biti bolje ako kina ili rusija postanu ono sto je danas usa. Ali valjda furka taj antiglobalizam, antianerikanizam, antieu i zapad i sta ti ja znam
Bodkin wrote:Pa ne kontaju ljudi sa mi ipak pripadamo zapadnom civilizacijskog krugu i geografski i kulturoloski i da za nas ne moze biti bolje ako kina ili rusija postanu ono sto je danas usa. Ali valjda furka taj antiglobalizam, antianerikanizam, antieu i zapad i sta ti ja znam
Univerzitet el-Ezher osudio ugnjetavanje Ujgura u Kini
Čuveni egipatski Univerzitet el-Ezher osudio je Kinu zbog zabrane muslimanima u pokrajini Xinjiang (Istočni Turkestan) da mjesec ramazana provode u postu, izvršavajući svoje osnovne vjerske dužnosti.
Učenicima, nastavnicima i vladinim službenicima u ujgurskoj zajednici će biti zabranjeno da poste, ove godine, u skladu sa novim zakonom, donesenom prošle godine.
U saopštenju objavljenog sa Univerziteta el-Ezher je još jednom osuđena svaka vrsta opresije nad muslimanskim ujgurskim narodom, kao i kršenje njihovih vjerskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.
El-Ezher je osim toga pozvao međunarodnu zajednicu da odmah interveniše i zaustavi ugnjetavanje koje je protivno svim međunarodnim normama i konvencijama po kojima se svakoj osobi omogućava da ispovjeda svoju vjeru i obavlja vjerske obrede.
Iako je ekonomski najnaprednija regija, od strateškog značaja za energetiku u Kini, sve beneficije su praktično pripale Han Kinezima, najvećoj etničkoj grupi, što je izazvalo nezadovoljstvo među Ujgurima.
"Kineske vlasti uvode sve veći broj zabrana i vrže nadzor nad ljudima, kako se ramazan bliži. Vjera Ujgura je uveliko ispolitizirana i pojačan nadzor nad stanovništvom mogao bi izazvati oštar otpor," kazao je glasnogovornik Svjetskog ujgurskog kongresa, Dilxat Raxit, u izjavio za Reuters.
Komunistička partija je naredila Ujgurima prodaju alkohola i cigareta na atraktivnim lokacijama, uprkos činjenici da je to muslimanima zabranjeno prema njihovom vjerozakonu.
Ujguri su diskriminirani na brojne načine: zabranjuje im se ispovjedanje vjere na otvorenom, zabranjeno im je da nose brade, ženama je zabranjeno da nose mahrame, zabranjeno im je da djecu podučavaju Kur'anu. Svim državnim službenicima i osobama mlađim od 18 godina zabranjeno je učešće u vjerskim aktivnostima.
Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da Peking na ovaj način žele sistematičko izbrisati islamski identitet ove pokrajine, no ujgurski muslimani su na restrikcije odgovorili samo sve većom privrženošći svojoj vjeri. Pokrajina Xinjiang je smještena na granici sa Afganistanom, Pakistanom i Indijom i historijski je dom za Ujgure, koji govore turkijskim jezikom.
JohnnyS wrote:Meni nije jasno kako mogu zabraniti post? Ta neće valjda ljude tjerati da jedu?
Obzirom da ovo nije prvi Ramazan u kojem su branili post,ako se ne varam imas ranije na temi clanaka o tome.Onako po sjecanju,posto mi se ne traze ti clanci,radnike,studente i ucenike u menzama i kantinama na razne nacine obavezuju da prisustvuju ruckovima i prate da li jedu i slicno.
JohnnyS wrote:Meni nije jasno kako mogu zabraniti post? Ta neće valjda ljude tjerati da jedu?
- Riječ je, naravno, o budalaštini koja je raspravljena još prošle godine LINK. Riječ je o ograničenjima u javnim službama* kao što su državne ustanove i škole a koja se primjenjuju i na sve druge religijske grupe u Kini.
* Npr, javne kuhinje za đake će raditi i tokom Ramazana:
Additionally, Xinjiang’s Jinghe county Food and Drug Administration posted a notice on its website saying that food-service workplaces will still continue to operate with normal hours during the fasting period.
Te fantastične, senzacionalističke i naravno potpuno netačne interpretacije (zabrana ljudima da poste) imaju svoju dezinformativnu pozadinu i ciljanu publiku a namjenjene su neobrazovanom polusvijetu kome se sistemom demonizacije jednog društva posredno nudi "perspektiva" u konfrontaciji sa Kinom.
Dakle AFP, Al Jazeera, BBC, Independent, NY Times su objavili da je svima koji su zaposleni u javnoj sluzbi ZABRANJENO da poste i da ucestvuju u vjerskim ceremonijama a ti nas pokusavas ubjediti u suprotno bez ijednog dokaza.
Ili mozda pod eufemizmom "ogranicenje" mislis na potpunu zabranu?
Ma kakvo uvjeravanje... Meni ne pada na pamet da bilo koga uvjeravam u bilo šta. Ja znam da svako slijedi svoj izbor, neko istinu, a neko laž. Reći da Kina "brani muslimanima da poste" je notorna laž. Riječ je o ograničenjima (sa kojima se ne slažem) za sve religije Kine, ograničenjima koja se tiču javnih službi, a ne čitave populacije. Ista ta ograničenja se odnose i na druge vjerske zajednice.
Ne pada mi na pamet da se ponavljam, prošle godine, Mirsad i ja smo sve lijepo objasnili (pogledaj link iznad),.
Vjerojatno ima i istine a i propagande. Kina je previše prisutna u muslimanskim zemljama ili zemljama zaljeva da bi sebi dozvolila takav luksuz da se zamjera sa muslimanima u takvoj jednoj stvari poput zabrane posta.
Kog to nastavnika ili đaka otvorena školska menza (ili preporuka ministarstva zdravlja u kome se izražava "briga za zdravlje djece") može spriječiti da posti ako želi da posti? Nikad, nikoga. I šta ako ne jede? Sve to bilježi policija i prisiljava ljude da jedu? Vode ih na strijeljanje...
Ta naracija (a sa njom isfabrikovana tupava fama) je namjenjena za polusvijet iz koga se regrutuje ISIL i srodne organizacije.
_____
EDIT: o savremenoj Kini bih mogao pisati danima ali to ne radim jer nema interesovanja (mizernih 25.000 pogleda za tri godine). Ono što vrlo dobro znam je da savremeno kinesko društvo oprezno ali definitivno pomjera granice ličnih i kolektivnih sloboda. Primjer: jedan izuzetno prometan autoput sa više traka u oba smjera krasi stara kuća na sred ceste koju vlasnici ne žele da prodaju. Dakle, oni polako i oprezno pomjeraju te granice jer žele da taj tranzicioni period bude stabilan a ne izvor nestabilnosti kao u drugim višenacionalnim i višereligijskim (a to Kina jeste) državama globusa koje su se u tim pomjeranjima izgubile i na kraju urušile.
Cuj briga za zdravlje djece koja se manifestuje 'preporukama' da se ne posti dok hiljade djece-robova radi u nehumanim uslovima,gusi se u smogu i slicno a oni nasli bas da se preko posta brinu o njihovom zdravlju.Nije govno nego se cuko pokakio.I ne strijeljaju postace ali im prijeti otkaz u firmi.A kome je to jedini izvor prihoda isto da si ga i ubio.
Co0l wrote:
Cuj briga za zdravlje djece koja se manifestuje 'preporukama' da se ne posti dok hiljade djece-robova radi u nehumanim uslovima,gusi se u smogu i slicno a oni nasli bas da se preko posta brinu o njihovom zdravlju.Nije govno nego se cuko pokakio.I ne strijeljaju postace ali im prijeti otkaz u firmi.A kome je to jedini izvor prihoda isto da si ga i ubio.
Vlada ne moze dozvoliti da radnici u sweatshopu jos i poste, pa onda bi stvarno masovno umirali. Na svoj nacin, oni tako i stite radnike
Co0l wrote:
Vlada ne moze dozvoliti da radnici u sweatshopu jos i poste, pa onda bi stvarno masovno umirali. Na svoj nacin, oni tako i stite radnike
E vidis,taj argument o vladinoj humanosti jos nisu potegli
Štogod forumski obožavatelji Mladena Marića i Davida Ickea mislili i davili nas time bespućima međumrežne zbiljnosti, liberalni kapitalizam danas nema alternative. Kinezi su to skontali, zato su i krenuli naprijed.