KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
thekupus

#176 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by thekupus »

Citros Buenos wrote:
thekupus wrote:samo da jaavim da je umjesto Kie legla Opel Antara, stize za koji mjesec aBd :)
To ti je svakako ozbiljnije auto od Kie Sportage. I veće. Vidječeš kako to po snijegu ide, strava. Samo više troši od Sportaga, na to moraš biti spreman, jer je auto teško skoro dvije tone.
Svjestan sam svega tog, ipak je za istu cijenu kao sportage site opreme u ovoj antari 70 konja vise I pogon na 4 tocka

A zanima me I ima li iko iskustva sa start/stop sistemom, da li pravi ikakvu znacajnu razliku?
@drndalo hvala jos jednom :)
Citros Buenos

#177 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Citros Buenos »

thekupus wrote:
Citros Buenos wrote:
thekupus wrote:samo da jaavim da je umjesto Kie legla Opel Antara, stize za koji mjesec aBd :)
To ti je svakako ozbiljnije auto od Kie Sportage. I veće. Vidječeš kako to po snijegu ide, strava. Samo više troši od Sportaga, na to moraš biti spreman, jer je auto teško skoro dvije tone.
Svjestan sam svega tog, ipak je za istu cijenu kao sportage site opreme u ovoj antari 70 konja vise I pogon na 4 tocka

A zanima me I ima li iko iskustva sa start/stop sistemom, da li pravi ikakvu znacajnu razliku?
@drndalo hvala jos jednom :)
Što se tiče start/stop sistema, zaista pravi razliku, i to tako da nervira, pa ga odmah isključujem kada uđem u auto ;-)
U potrošnji ne vjerujem da je neka razlika, ukoliko 1-2 dL ne smatramo signifikantnom uštedom.
Koji je motor, 163 ili 182 KS ?
thekupus

#178 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by thekupus »

Citros Buenos wrote:
Što se tiče start/stop sistema, zaista pravi razliku, i to tako da nervira, pa ga odmah isključujem kada uđem u auto ;-)
U potrošnji ne vjerujem da je neka razlika, ukoliko 1-2 dL ne smatramo signifikantnom uštedom.
184 ks :D
Citros Buenos

#179 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Citros Buenos »

thekupus wrote:
Citros Buenos wrote:
184 ks :D
Ide to auto jako dobro. Cak i onaj od 163 KS ima od 0 do 100 km/h manje od 10 sec sto je za suv veoma dobar rezultat.
Sa srecom !
ElRe

#180 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by ElRe »

Sa srecom. Inace Antara = Captiva
Citros Buenos

#181 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Citros Buenos »

ElRe wrote:
Jah, 90%.
thekupus

#182 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by thekupus »

Citros Buenos wrote:
ElRe wrote:
Jah, 90%.
znam to, cak sam Captivu isao i gledao vise puta, odgovarala mi je verzija sa +2 sjedista, ali eto povukli su se sa trzista
a ljepsa je od Antare iskreno :D

i hvala :D
m-senchy

#183 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by m-senchy »

Evo da pokušam oživiti temu.
Zamolio bih vlasnike novog Sportaga 1,6GDI da nam prenesu svoja iskustva vezano za vozne osobine, udobnost, potrošnju goriva, cijenu redovnog servisa i sve ostalo što je bitno za potencijalne kupce takvog auta. Još me zanima kakva su Vaša iskustva kod zamjene starog za novo KIA vozilo.
Nadzornik

#184 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Nova Kia Sportage je odlicno auto.To mogu potvrditi iz prve ruke.
Potrosnja goriva je malo vece od navedene u prospektu ali se i ona smanjuje kad se malo motor razradi tj. nakon 15-20 hiljada km.
NediM17

#185 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by NediM17 »

Bolje kupiti 1.7 CRDi, nego 1.6 GDI.
m-senchy

#186 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by m-senchy »

Nadzornik wrote:Nova Kia Sportage je odlicno auto.To mogu potvrditi iz prve ruke.
Potrosnja goriva je malo vece od navedene u prospektu ali se i ona smanjuje kad se malo motor razradi tj. nakon 15-20 hiljada km.
Koji je motor kod Vas, nivo opreme i koliko ste ga platili? Može li se kupiti ispod cijene koja je data na njihovoj zvaničnoj stranici i koliko košta mali servis?
Nadzornik

#187 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

1.7 CRDI turbo dizel.116 ks,treci nivo opreme GOLD 34.500 eura.
Auto je kupito u Austriji,staro za novo.Mali sevis nakon 30.000 km ili 2 godine kosta 400 evra.
Sportage ide kao zmaj,prezadovoljam sam.
Kao sto gore kolega rece,1.7 CRDI je bolji od 1.6 GDI benzinca.Ovaj 1.6 benzinac je najjeftiniji,novi mozes dobiti za 20.000 eura ali zato
kod benzinca svake godine ili svakih 10.000 km moras mjenjati ulje.
7 godina ili 150.000 km garancija,zatim mobilitet garancija sto znaci da gdje si posao tu ces sigurno stici... :thumbup:
Mr.Fundamental

#188 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Mr.Fundamental »

m-senchy wrote:Evo da pokušam oživiti temu.
Zamolio bih vlasnike novog Sportaga 1,6GDI da nam prenesu svoja iskustva vezano za vozne osobine, udobnost, potrošnju goriva, cijenu redovnog servisa i sve ostalo što je bitno za potencijalne kupce takvog auta. Još me zanima kakva su Vaša iskustva kod zamjene starog za novo KIA vozilo.
Kao neko ko je "odradio" dobru kilometražu sa Sportageom i svim njegovim motorima i nivoima opreme, ovo su moji savjeti u kraćim crtama. Slobodno pitaj ako trebaš neka dodatna objašnjenja:

- ako ikako možeš, zaobiđi 1.6 GDi i idi na 1.7 CRDi. 1.6 GDi nije loš izbor ali za Ceeda ili i30 koje solidno goni, dok ga u Sportageu ubija veća masa i lošija aerodinamika gdje do punog izražaja dolazi samilosno mali obrtni momenat koji taj motor razvija, a koji ti zapravo pokreće auto. Ukratko: previše je trom.

- i ekonomska isplativost kod kupovine Sportagea sa 1.6 benzincem je upitna, jer govorimo o razlici u potrošnji od cca 4-5 litara, tako da ono što uštediš kod kupovine, iskihat ćeš na gorivo kroz eksploataciju. S druge strane 1.7 CRDi je jedan solidno potentan motor, međuubrzanja su mu duplo bolja nego kod 1.6 GDi-a, a prosječna potrošnja je oko 6.3 - 6.5l/100km. Jednostavno će ti vožnja biti mnogo ugodnija sa 1.7 CRDi-em. Najveća mana mu je bučan rad, pogotovo kad se jače stane na gas i potjera u obrtaje.

- kao i svaka Kia, malo je tvrđe podešen. Benefit toga je praktički nepostojeće naginjanje u krivinama i odlična stabilnost na autoputu pri većim brzinama (izolacija dobro drži do nekih 160km/h, poslije toga krene naglo popuštat). Negativnu stranu takve koncepcije ćeš osjetit na lošijim cestama, ali nije nikada pretjerano neudoban.

- što se tiče zamjene staro za novo, moje zadnje lično iskustvo sa njima je od prije 2 godine i mislim da su kod zamjene ok.

- Uprati njihove akcije kojih uvijek ima. Jaran mi je pričao da su nedavno imali akciju u kojoj je Sportage bio na popustu od 10.000 KM. Nisam se raspitao za uvjete i da li još uvijek važi. Provjeri da li imaju beskamatno finansiranje koje je isto tako dobra opcija. Onako na suho mimo akcija možeš izvući minimalno 3000 - 4000 KM popusta.
Nadzornik

#189 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Najmanje 90% ukupne prodaje Sportage cini model 1.7 CRDI 116 ks.

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#190 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by konektovan »

Nadzornik wrote:Najmanje 90% ukupne prodaje Sportage cini model 1.7 CRDI 116 ks.

Image
Prelijep auto. :thumbup:
Nadzornik

#191 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Uzivo je mnogo ljepsi... :thumbup:

Ja sam utusio svog Pasata 6 godina starog uz doplatu za novog Sportage.Za 6 godina na pasatu tri puta mjenjao zupcasti remen... :-)

Neces vise,Sportage ima lanac,garancija 350.000 km i vozi misko pravo auto... :thumbup:
NediM17

#192 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by NediM17 »

CRDi masine su odlicne.

Performanse im nisu mozda najjaca strana, ali pouzdanost i jeftino odrzavanje itekako!

Vozim cipovani 1.6 CRDi vec sedmu godinu (85kw fabrika, trenutno nekih 103kw).
Auto ide fantasticno, ne trosi puno, a odrzavanje je dosta jeftino, i motor nema poznatih sranja.

Trenutno malo preko 80.000km na satu, bez greske.

Znam za primjerke koji imaju i preko 300.000km, i koji nisu imali nikakvih problema. Samo redovno odrzavanje.

Sto se tice Sportage-a, zelja mi je 2.0 CRDi AWD, a da se nategnem za to, bio bih lud. 1.7 CRDi i prednji pogon bar meni, nikada nisu bili opcija.
Last edited by NediM17 on 30/08/2017 00:31, edited 1 time in total.
BarbaDue

#193 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by BarbaDue »

Kupi!
Nadzornik

#194 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

NediM17 wrote:CRDi masine su odlicne.

Performanse im nisu mozda najjaca strana, ali pouzdanost i jeftino odrzavanje itekako!

Vozim cipovani 1.6 CRDi vec sedmu godinu (85kw fabrika, trenutno nekih 103kw).
Auto ide fantasticno, ne trosi puno, a odrzavanje je dosta jeftino, i motor nema poznatih sranja.

Trenutno malo preko 80.000km na satu, bez greske.

Znam za primjerke koji imaju i preko 300.000km, i koji nisu imali nikakvih problema. Samo redovno odrzavanje.

Sto se tice Sportage-a, zelja mi je 2.0 CRDi AWD, a da se nategnem za to, bio bih lud. 1.7 CRDi i prednji pogon bar meni, nikada nisu bili opcija.
To sa cipovanjem ti nije bas najpametnija stvar.
Ja to usporedjujem sa starim covjekom sa vijagrom,da moze on tad ali je pitanje do kada.

2.0 CRDI AWD 136 ili 184 ks.
Ja sam mislio da uzmem 2.0 136 ks 184 mi nije potreban jer i sa 1.7 CRDI mogu 200 na sat da idem a cjena mu je za 5 hiljada evra veca.
AWD nika necu biti u prilici da upotrebljavam a potrosnja je neuporedivo veca.
1.7 CRDI je prava masina,280 nm obrtni momenat,11 sekundi do 100 na sat sta ti treba vise a GT 184 ks je od 42 hiljade evra pa do 46.
To je vec luksuz i bacanje para,vece osiguranje,veca potrosnja a ako ti je vec do snage i brzine onda sebi lijepo uzmes BMW X6
3 godine star i koji vrijedi 45 hiljada evra,ha ja.
NediM17

#195 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by NediM17 »

Cipovanje, moze se diskutovati o tome dugo, ali je sustina da se to na konkretno mom motoru isplatilo uraditi, jer se razlika osjeca.
Ja nisam balavac koji non-stop kolje taj auto, ali hocu da imam snage kada treba.

Nikada ne gasam hladan auto, i ne gasim ga odmah poslije zescih voznji, uvijek imam dobro ulje i filter ulja u motoru koje redovno mijenjam, tako da tu problema nema.

Snage nikada previse, kada bih se protegao do 2.0 CRDi AWD sa 136ks, protegao bih se i do 184ks AWD. Razlika u potrosnji izmedju 2.0 CRDi 136hp 2wd i 2.0 CRDi 184hp AWD je oko litar, a ko moze kupiti tog Sportage-a u toj kombinaciji, taj mu litar ne igra nikakvu ulogu, kao i vece osiguranje.

1.7 CRDi je O.K. za taj auto, slazem se.
Ali ja osim sminke hocu i upotrebljivo auto sa kojim cu zaobici grtalicu kada pada snijeg, tako da u SUV-u je pogon na svim tockovima obavezan u mom slucaju.

Da je preskup u varijanti koju ja zelim, i to se slazem.
I uvijek radije nov Sportage, nego polovan X6. :-D
Nadzornik

#196 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Najbolje auto je novo auto... :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#197 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by bitanga_sa_otesa »

Nadzornik wrote:Najbolje auto je novo auto... :thumbup:
henri je to davno rekao...
citroen xm

#198 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by citroen xm »

Najbolje je novo službeno. :)
m-senchy

#199 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by m-senchy »

Mr.Fundamental wrote:
m-senchy wrote:Evo da pokušam oživiti temu.
Kao neko ko je "odradio" dobru kilometražu sa Sportageom i svim njegovim motorima i nivoima opreme, ovo su moji savjeti u kraćim crtama. Slobodno pitaj ako trebaš neka dodatna objašnjenja:

- ako ikako možeš, zaobiđi 1.6 GDi i idi na 1.7 CRDi. 1.6 GDi nije loš izbor ali za Ceeda ili i30 koje solidno goni, dok ga u Sportageu ubija veća masa i lošija aerodinamika gdje do punog izražaja dolazi samilosno mali obrtni momenat koji taj motor razvija, a koji ti zapravo pokreće auto. Ukratko: previše je trom.

- i ekonomska isplativost kod kupovine Sportagea sa 1.6 benzincem je upitna, jer govorimo o razlici u potrošnji od cca 4-5 litara, tako da ono što uštediš kod kupovine, iskihat ćeš na gorivo kroz eksploataciju. S druge strane 1.7 CRDi je jedan solidno potentan motor, međuubrzanja su mu duplo bolja nego kod 1.6 GDi-a, a prosječna potrošnja je oko 6.3 - 6.5l/100km. Jednostavno će ti vožnja biti mnogo ugodnija sa 1.7 CRDi-em. Najveća mana mu je bučan rad, pogotovo kad se jače stane na gas i potjera u obrtaje.

- kao i svaka Kia, malo je tvrđe podešen. Benefit toga je praktički nepostojeće naginjanje u krivinama i odlična stabilnost na autoputu pri većim brzinama (izolacija dobro drži do nekih 160km/h, poslije toga krene naglo popuštat). Negativnu stranu takve koncepcije ćeš osjetit na lošijim cestama, ali nije nikada pretjerano neudoban.

- što se tiče zamjene staro za novo, moje zadnje lično iskustvo sa njima je od prije 2 godine i mislim da su kod zamjene ok.

- Uprati njihove akcije kojih uvijek ima. Jaran mi je pričao da su nedavno imali akciju u kojoj je Sportage bio na popustu od 10.000 KM. Nisam se raspitao za uvjete i da li još uvijek važi. Provjeri da li imaju beskamatno finansiranje koje je isto tako dobra opcija. Onako na suho mimo akcija možeš izvući minimalno 3000 - 4000 KM popusta.

Sve pohvale za analizu Sportaga stim da me još zanima kakva je udobnost vozila na dužim relacijama zbog malo tvrđeg ovjesa i koja je cijena godišnjeg servisa.
Haris.ba

#200 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Haris.ba »

Da Henri nije pravio nova auta, i da je tušio polovnjake - najbolji bi bili polovnjaci.

Nego čiji im je taj 1.6 benzinac i 1.7 dizelaš?

Znam da su im veći motori iz Gema alijanse.
Post Reply