m-senchy wrote:Evo da pokušam oživiti temu.
Zamolio bih vlasnike novog Sportaga 1,6GDI da nam prenesu svoja iskustva vezano za vozne osobine, udobnost, potrošnju goriva, cijenu redovnog servisa i sve ostalo što je bitno za potencijalne kupce takvog auta. Još me zanima kakva su Vaša iskustva kod zamjene starog za novo KIA vozilo.
Kao neko ko je "odradio" dobru kilometražu sa Sportageom i svim njegovim motorima i nivoima opreme, ovo su moji savjeti u kraćim crtama. Slobodno pitaj ako trebaš neka dodatna objašnjenja:
- ako ikako možeš, zaobiđi 1.6 GDi i idi na 1.7 CRDi. 1.6 GDi nije loš izbor ali za Ceeda ili i30 koje solidno goni, dok ga u Sportageu ubija veća masa i lošija aerodinamika gdje do punog izražaja dolazi samilosno mali obrtni momenat koji taj motor razvija, a koji ti zapravo pokreće auto. Ukratko: previše je trom.
- i ekonomska isplativost kod kupovine Sportagea sa 1.6 benzincem je upitna, jer govorimo o razlici u potrošnji od cca 4-5 litara, tako da ono što uštediš kod kupovine, iskihat ćeš na gorivo kroz eksploataciju. S druge strane 1.7 CRDi je jedan solidno potentan motor, međuubrzanja su mu duplo bolja nego kod 1.6 GDi-a, a prosječna potrošnja je oko 6.3 - 6.5l/100km. Jednostavno će ti vožnja biti mnogo ugodnija sa 1.7 CRDi-em. Najveća mana mu je bučan rad, pogotovo kad se jače stane na gas i potjera u obrtaje.
- kao i svaka Kia, malo je tvrđe podešen. Benefit toga je praktički nepostojeće naginjanje u krivinama i odlična stabilnost na autoputu pri većim brzinama (izolacija dobro drži do nekih 160km/h, poslije toga krene naglo popuštat). Negativnu stranu takve koncepcije ćeš osjetit na lošijim cestama, ali nije nikada pretjerano neudoban.
- što se tiče zamjene staro za novo, moje zadnje lično iskustvo sa njima je od prije 2 godine i mislim da su kod zamjene ok.
- Uprati njihove akcije kojih uvijek ima. Jaran mi je pričao da su nedavno imali akciju u kojoj je Sportage bio na popustu od 10.000 KM. Nisam se raspitao za uvjete i da li još uvijek važi. Provjeri da li imaju beskamatno finansiranje koje je isto tako dobra opcija. Onako na suho mimo akcija možeš izvući minimalno 3000 - 4000 KM popusta.