Bojao sam se da me nećeš shvatiti, mislim da je izlišno objašnjavati dalje. Ipak, da pokušam.tempuser wrote:Ti i dalje ne razumijes vrlo prostu stvar. Brend ne moze biti niskobudzetni ako u ponudi ima model premljen V6 motorom, 4x4 pogonom, automatskim mjenjacem, kozom itd itd i koji kosta 80k KM. Niskobudzetni brend nema u ponudi kompakta od 50k KM.vauvau wrote:
Pa Renault nema u svom portfoliju ni V8 turbo, ni V12, ni supersportske automobile, za razliku od VAG koncerna. Ne može renault sutra odlučiti da ugrađuje V12 u daciju kad nema V12. Vag kroz akvizicije Lamborghinija i Bugattija ima pristup takvim proizvodima. Međutim, škoda u koncernu vag ima jasnu poziciju, a to je pristupačan ili niskobudžetni automobil. Ako je neko spreman platiti više za takvo što, još bolje za VAG. Na taj način mogu podizati cijene audija i volkswagena. Historiju jedne škode dacia ne može imati, jer se to ne može kupiti. Jedino da napravi akviziciju kao volkswagen i kroz koncern poveže daciu s nekim etabliranim brendom koji ima historijski značaj u auto industriji. Mada mislim da ti ovo ne možeš shvatiti, reklo bi se da ne vidiš širu sliku, ograničeno razmišljaš.
Brend moze biti jedfiniji ili skuplji unutar grupacije, a da li je niskobudzetni ii nije definise njihova cijena na trzistu, a ne unutar grupacije. Skoda je vremenom primjenila strategiju za Skodu, nema vise Felicije za 9.990 KM.
Istorija Skode se ne moze kupiti, ali navedi ijedanu konkretnu tacku gdje tradicija Skode utectvuje u danasjoj Skodi, sta je to od nekadasnjih tehnoloskih dostiguca ostalo, da vidim sta to Dacia konkretno nema. Tu pokazi svo razumjevanje i sirinu koju ja nemam. Sve sto je bilo vezano za nekadasnju Skodu je u 2 modela izbrisano, danas nema nikakvih veza osim imena, bas kao i kod Dacie.
Bez obzira na to što škoda nudi gore navedeno, ona je i dalje niskobudžetni automobil u kontekstu u kojem je danas i u koji je postavio VAG. Izbrisao je svu historiju koju je imala i pozicionirao je kao brend za skorojeviće koji žele kupiti audi, ali nemaju dovoljno novaca, pa se tješe da su dobili više metara lima i plastike ili litara prtljažnika za manje novaca. Cijenom je privlačna, a marketinški se povezuje s vrijednijim brendom, Audijem. Često se može čuti kako vlasnik škode ponosno kaže kako je ispod haube isti motor kao u npr. A4 ili A6. Na to računa VAG, pa za zagrižene nudi i v6 ili 4x4, naravno po visokoj cijeni. Jer vlasnik dobije poluproizvod i lošu servisnu podršku, probao sam to stjecajem okolnosti na sopstvenoj koži, na primjeru najskupljeg modela Superb. To vozilo je svojevremeno kupljeno isključivo iz razloga unutrašnjih dimenzija, jer su mi potrebe specifične s obzirom na visinu i masu, a to isključuje vozila u klasi A4, BMW 3 ili manje.