Katar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vodoinstalater

#201 Re: Katar

Post by vodoinstalater »

Mozda je I jedno ministarstvo ali moras ici na dva mjesta. Prvo u bivse izvrsno vijece, visoku zgradu. Sprat 10ti meni se cini. Uplata 10 KM (moze biti I vise dokumenata) I onda kada to zavrsis ides u protocol MVP u zgradu Zeljeznica BIH. Predaja u MVP je do 13.00 sati I podizanje od 13.00. Ovo prvo ministarstvo tokom cijelog dana.
preludezalude

#202 Re: Katar

Post by preludezalude »

Hvala na info. Manje cu lutati kad krenem u ovjeru.
vodoinstalater

#203 Re: Katar

Post by vodoinstalater »

preludezalude wrote:Hvala na info. Manje cu lutati kad krenem u ovjeru.
Zaboravio sam ti reci da uplacujes dva puta. Za jednu ovjeru i za drugu posebno, na jednom mjestu ne zavisi od broja dokumenata a na drugom nisam siguran.
Poslao sam ti PM a i pitaj ako te sta jos interesuje.
huremka

#204 Re: Katar

Post by huremka »

Ne znam da li je neko prodložio djevojci ali moja preporuka prije nego ode da obavezno pročita knjigu "Ispovesti iz harema" bazirana na istinitom događaju...
Steve Jobs

#205 Re: Katar

Post by Steve Jobs »

Zar jos nije odustala?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Enticer

#206 Re: Katar

Post by Enticer »

Zenska da ide sama u Katar da radi :shock: :shock: :run:

Ako si vec tamo nek ti je Bog na pomoci, a ako jos nisi otisla otkazuj to kako znas i umijes... Arapi su to...poslusaj me, savjetujem te ko brat sestru...
Dugo sam radio u arapskim zemljama i znam ih ja najbolje.
anajidla25

#207 Re: Katar

Post by anajidla25 »

sta si radio tamo kakva su ti ikustva,opisi nam malo da vidimo sta je toliko strasno tamo...lp
Russki

#208 Re: Katar

Post by Russki »

Gdje je ova ženska ? Jel otišla ?
anajidla25

#209 Re: Katar

Post by anajidla25 »

da je u pitanju Amerika i posao u Americi svi bi rekli brao, nepropustaj priliku a poznato je kakva je sigurnosna situacija tamo..... NIKAKVA..... a vi zastrasujete narod koji hoce da ode radit svojim glupim pricama a u zivotu niste otisli dalje od svoje granice.
Russki

#210 Re: Katar

Post by Russki »

Ja bio u Sl. Brodu. Pikal se to?
Last edited by Russki on 27/08/2014 13:00, edited 1 time in total.
anajidla25

#211 Re: Katar

Post by anajidla25 »

e to je vec nesto :lol:
leo karan

#212 Re: Katar

Post by leo karan »

anajidla25 wrote:da je u pitanju Amerika i posao u Americi svi bi rekli brao, nepropustaj priliku a poznato je kakva je sigurnosna situacija tamo..... NIKAKVA..... a vi zastrasujete narod koji hoce da ode radit svojim glupim pricama a u zivotu niste otisli dalje od svoje granice.
:thumbup:
Ringhio

#213 Re: Katar

Post by Ringhio »

anajidla25 wrote:da je u pitanju Amerika i posao u Americi svi bi rekli brao, nepropustaj priliku a poznato je kakva je sigurnosna situacija tamo..... NIKAKVA..... a vi zastrasujete narod koji hoce da ode radit svojim glupim pricama a u zivotu niste otisli dalje od svoje granice.

Mene vodili na eskurziju na plave vode, racunal se to ?

Vele da je to u nakom Trovniku, Trevnik, Trimnik, ko ce ga znat, znam da sam putovo avtobusom i izjeo narezak i paradaiz i da se oduljilo boze, a i samo ime mi nekako zvuci....Francuski.

Jele da je to u Francuskoj, jele jele ?
channel10

#214 Re: Katar

Post by channel10 »

channel10

#215 Re: Katar

Post by channel10 »

almma12 wrote:Cao

Dobila sam posao u Dohi, u jednom hotelu kao hostesa. Uskoro bih trebala da krenem na put. Pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim, pa da mi malo bolje objasni. Hvala unaprijed :)
http://www.avaz.ba/clanak/137788/posao- ... na-je-mora

Alma jedna, Alma druga ili je sve ista osoba?
newlevel

#216 Re: Katar

Post by newlevel »

Cisto sumnjam, ova se odavno nije javila na forum, tako da pretpostavljam ako je otisla da joj jos nisu dali sifru od wlan.

Sent from my Nokia 3310
Steve Jobs

#217 Re: Katar

Post by Steve Jobs »

Sta bi sa ovom curom?

Sent from my iPhone using Tapatalk
nuruka36

#218 Re: Katar

Post by nuruka36 »

Iščitao sam temu od početka do kraja, pokolebali ste me. :roll:

Dobio sam ponudu za posao u Kataru pa bih vas zamolio za mišljenje:

- plata 15 000 rijala (3000 €)
- stan 30% od osnovne plate plate
- auto 7% od osnovne plate
- škola za dvoje djece 50% od cijene školarine
- jednom godišnje povratna avionska karta za 4 člana porodice
- 3 sedmice godišnji odmor
- osiguranje

Imam 36 godina, inžinjer, 10 godina iskustva, četvero djece od toga troje ide u školu, radio bih za firmu koja bi me iznajmljivala po projektima, za početak nekoj vladinoj instituciji.

Koliko bih mogao uštedjeti odnosno šta dobijam odlaskom u Katar?

Evo šta ostavljam: Lagan posao od 2000 KM, priznat u struci, supruga ne radi, imam stan, auto, kvalitetan život, puno slobodnog vremena, godišnji 30 radnih dana.

Vrijedi li probati?
nuruka36

#219 Re: Katar

Post by nuruka36 »

Nešto me muči, ako krene kako ne treba, mogu li se makar vratiti kući? Exit Permit? Da li je zaista tačno da ne mogu napustiti Katar bez dozvole sponzora? Imam bosanski pasoš, zar mi u slučaju problema ne može pomoći naša ambasada? Kakva su pravila za suprugu i djecu, vrijedi li ovo i za njih? Nije valjda da se ne može otići turistički u UAE ili Saudijsku Arabiju? Treba li i za to dozvola? Čitao sam da je naša država potpisala neki ugovor sa Katarom i da ugovore o radu prati Agencije za rad i zapošljavanje BiH pa da je tada sve sigurnije, zna li neko nešto o ovome?
vodoinstalater

#220 Re: Katar

Post by vodoinstalater »

nuruka36 wrote:Nešto me muči, ako krene kako ne treba, mogu li se makar vratiti kući? Exit Permit? Da li je zaista tačno da ne mogu napustiti Katar bez dozvole sponzora? Imam bosanski pasoš, zar mi u slučaju problema ne može pomoći naša ambasada? Kakva su pravila za suprugu i djecu, vrijedi li ovo i za njih? Nije valjda da se ne može otići turistički u UAE ili Saudijsku Arabiju? Treba li i za to dozvola? Čitao sam da je naša država potpisala neki ugovor sa Katarom i da ugovore o radu prati Agencije za rad i zapošljavanje BiH pa da je tada sve sigurnije, zna li neko nešto o ovome?
Iz drzave mozes izaci samo uz dozvolu sponozora tj uz exit permit.
Ambasada ti moze pomoci ali je ona relativno mali faktor u rjesavanju eventualnog spora. Moze pomoci ali u nju se pouzdati bilo bi dosta naivno.
Ti bi vjerovatno bio sponsor supruzi I djeci tako da oni mogu izaci iz drzave uz tvoju dozvolu, za ovo nisam 100% siguran.
U UAE I SA se moze otici turisticki ali je potreban exit permit.
Ugovor jos nije potpisan tj nije ratificiran, bar nije bio prije par mjeseci. Sumnjam da ce iz njega nesto znacajno proizaci.
nuruka36

#221 Re: Katar

Post by nuruka36 »

Hvala ti. U ovome svemu dobra vijest je što bi mi žena i djeca mogli ići ako mene "zarobe". :)

Šta misliš o ovoj ponudi, vrijedi li ostaviti ovo što ovdje imam i pokušati dole, mogu li uštedjeti?
Radio Sarajevo

#222 Re: Katar

Post by Radio Sarajevo »

nuruka36 wrote:Hvala ti. U ovome svemu dobra vijest je što bi mi žena i djeca mogli ići ako mene "zarobe". :)

Šta misliš o ovoj ponudi, vrijedi li ostaviti ovo što ovdje imam i pokušati dole, mogu li uštedjeti?
Koliko sam shvatio, ovi procenti koje navodiš su procenti koji ti trebaju za te troškove. Ako je tako, onda ti ostane nekih 1500 €. Još ako je ovaj iznos od 3000 bruto iznos, onda nema šanse da uopšte preživiš, pa ti to auto koje imaš neće mnogo značiti.

50% od cijene školarine za djecu može značiti svašta, bitno je koliko je to u parama :D.

Sve u svemu, mislim da se ne isplati, jer pored para s kojima ćeš vjerovatno imati problem, imaš još i period adaptacije koji traje dugo. Katarani su prilično divlji, ako budete imali prijatelje, to će biti stranci. Pored toga, žena ti tamo nikad neće naći posao, dok u Bosni možda i hoće.

Ja ne bih ovo radio. Radije pogledaj neke opcije u Evropi, jer inženjera treba svugdje. Norveška je najbolja zemlja za to, vjeruj mi, a nisu loše ni ove standardne zapadne, poput Austrije, Njemačke, Holandije... Radnu dozvolu, ako si u struci koja je potrebna, možeš dobiti.
Eborg

#223 Re: Katar

Post by Eborg »

Kakva je situacija sa zenskim inzinjerima u zaljevskim zemljama? Ima li tu (mnogo) diskriminacije?
vodoinstalater

#224 Re: Katar

Post by vodoinstalater »

Radio Sarajevo wrote:
nuruka36 wrote:Hvala ti. U ovome svemu dobra vijest je što bi mi žena i djeca mogli ići ako mene "zarobe". :)

Koliko sam shvatio, ovi procenti koje navodiš su procenti koji ti trebaju za te troškove. Ako je tako, onda ti ostane nekih 1500 €. Još ako je ovaj iznos od 3000 bruto iznos, onda nema šanse da uopšte preživiš, pa ti to auto koje imaš neće mnogo značiti.

50% od cijene školarine za djecu može značiti svašta, bitno je koliko je to u parama :D.

Sve u svemu, mislim da se ne isplati, jer pored para s kojima ćeš vjerovatno imati problem, imaš još i period adaptacije koji traje dugo. Katarani su prilično divlji, ako budete imali prijatelje, to će biti stranci. Pored toga, žena ti tamo nikad neće naći posao, dok u Bosni možda i hoće.

Ja ne bih ovo radio. Radije pogledaj neke opcije u Evropi, jer inženjera treba svugdje. Norveška je najbolja zemlja za to, vjeruj mi, a nisu loše ni ove standardne zapadne, poput Austrije, Njemačke, Holandije... Radnu dozvolu, ako si u struci koja je potrebna, možeš dobiti.
Ako je ovako kako si ti shvatio onda I nije neka ponuda. Gledajuci iz perspektive zasposlenog covjeka sa dobrom platom I poslom koji nije zahtjevan.
Mislim da su stavke sa procentima dodatno tj plus na platu.
Jedna dodatna informacija, nema poreza na primanja.
Trebam te

#225 Re: Katar

Post by Trebam te »

nuruka36 wrote:Iščitao sam temu od početka do kraja, pokolebali ste me. :roll:

Dobio sam ponudu za posao u Kataru pa bih vas zamolio za mišljenje:

- plata 15 000 rijala (3000 €)
- stan 30% od osnovne plate plate
- auto 7% od osnovne plate
- škola za dvoje djece 50% od cijene školarine
- jednom godišnje povratna avionska karta za 4 člana porodice
- 3 sedmice godišnji odmor
- osiguranje

Imam 36 godina, inžinjer, 10 godina iskustva, četvero djece od toga troje ide u školu, radio bih za firmu koja bi me iznajmljivala po projektima, za početak nekoj vladinoj instituciji.

Koliko bih mogao uštedjeti odnosno šta dobijam odlaskom u Katar?

Evo šta ostavljam: Lagan posao od 2000 KM, priznat u struci, supruga ne radi, imam stan, auto, kvalitetan život, puno slobodnog vremena, godišnji 30 radnih dana.

Vrijedi li probati?
Ne vrijedi, malu ti platu nude...
:izet:
Post Reply