Kartice-sigurnost?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mofo33

#51 Re: Kartice-sigurnost?

Post by mofo33 »

kod65 wrote:Ako vec moras placati preko interneta, moja preporuka je extra kartica samo za tu svrhu. Imam debitnu visa electron i kad mi treba iznos da platim na internetu, odem do banke 20m od kuce :D pare brzo legnu. U tom slucaju
svaki haker na planeti moze znati moj broj kartice, al para NEMA (samo kad meni treba). :lol:
:thumbup: ja isto! haknemo hakere :lol:
i "licnu" karticu sam ogranicila na 450 euro sedmicno (cifra osigurana 100% od banke)
kad mi treba vise, ja fino opicim po cekovima (ili po parama u duseku) :lol:
amyca

#52 Re: Kartice-sigurnost?

Post by amyca »

Upravo skontah da mi nema kartice u novcaniku. Visa electron ostala izgleda jutros u bankomau i to na pitanju da li zelite drugu transakciju... Ne kliknuh nista...koliko se sjecam... Sad sam je blokirala, al me interesuje, sta se desava s karticom kad tako ostane, osim da je neko odmah dosao iza mene i pokupio lovu...
ChataDodajStaHoces

#53 Re: Kartice-sigurnost?

Post by ChataDodajStaHoces »

amyca wrote:Upravo skontah da mi nema kartice u novcaniku. Visa electron ostala izgleda jutros u bankomau i to na pitanju da li zelite drugu transakciju... Ne kliknuh nista...koliko se sjecam... Sad sam je blokirala, al me interesuje, sta se desava s karticom kad tako ostane, osim da je neko odmah dosao iza mene i pokupio lovu...
Sistem se sam izloguje nakon 20-30 sec neaktivnosti :) ne brini :)
amyca

#54 Re: Kartice-sigurnost?

Post by amyca »

Chata87 wrote:
amyca wrote:Upravo skontah da mi nema kartice u novcaniku. Visa electron ostala izgleda jutros u bankomau i to na pitanju da li zelite drugu transakciju... Ne kliknuh nista...koliko se sjecam... Sad sam je blokirala, al me interesuje, sta se desava s karticom kad tako ostane, osim da je neko odmah dosao iza mene i pokupio lovu...
Uh, hvala ti! LAkse mi je malo... Ne bi bilo ugodno ostati bez 1000 KM tek tako... :)
T-pain

#55 Re: Kartice-sigurnost?

Post by T-pain »

eh ovkao sa subote na nedjelju mi je bankomat proguto karticu, tacnije nakon sto sma podigo sve sto je bilo na njoj izbacio mi je novac al kartica nije izlazila. Vec na onom monitoru pise ubacite karticu ...

Sad me hastra da je ne izbaci slucajno pa je neko od prolaznika uzme, a sto je najgore nedjelja je i banka ne radi ako se ne varam, strah me smao da je ne izbaci bankomat slucajno i neko zloupotrebi .

Da li se neko desilo nesto slicno i sta da radim?

PS poslo sam mail banci, sutra ujutru zovem da vidim sta ce mi reci .
Skyfox

#56 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Skyfox »

pa nazovi ih odmah na dezurni broj neka je blokiraju, poslije ti reizdaju pin.

meni se desilo da je bankomat karticu "zvakao" skoro 4 min. Ja vec krenuo kontam nista od toga kad ispljunu je :roll:
vazi

#57 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

Chata87 wrote:

meni se isto desilo ljetos na odmoru u BiH, sutra otisli u banku i dobila natrag karticu.

Mene je dobro oparilo kupovanje preko neta, redovno tako kupujem npr avio karte , zatim na amazonu i td.. Prije 3-4 godine, nedjelja, oko ponoc, ppred spavanje, provjeravam racun preko neta kad vidim skinute neke sume koje nisam potrosila, provjerim ponovo da me oci ne varaju, jok, ne varaju :shock: neko mi zloupotrijebio karticu i skino oko 500 eura :-) Te odmah obustava kartice i sutra zovi banku rijavi, pa u policiju daj izjavu , bas neka velika procedura i na kraju banka mi vrati te pare (banka ili njeno osiguranje...) I tad mi policajac rece, izbjegavajte placanje internetom jer su svi ti odaci dostupni bandama, kao vodi racuna da ima onaj kljuc/cilit (c s jednom kvacicom ) na situ na kome placate ali ni to nije vise garancija... Od tada samo avio karte kupujem preko neta i ako bas moram nesto drugo...
stakasa

#58 Re: Kartice-sigurnost?

Post by stakasa »

Kupovine preko neta su buducnost i to ce vrtoglavo rasti. Vec sam pisao o biometriji, mislim da je to rjesenje
vazi

#59 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

stakasa wrote:Kupovine preko neta su buducnost i to ce vrtoglavo rasti. Vec sam pisao o biometriji, mislim da je to rjesenje
ja nisam bila na tom casu, mozes li ponovo, u kratkim crtama :D
stakasa

#60 Re: Kartice-sigurnost?

Post by stakasa »

vazi wrote:
stakasa wrote:Kupovine preko neta su buducnost i to ce vrtoglavo rasti. Vec sam pisao o biometriji, mislim da je to rjesenje
:D
Zivis vani, valjda cemo se slozit da sve vise i vise kupovine idu preko mobilnog sto stvar cini jos osjetljivijom. Rjesenje su fingerprint senzori. Analogno smartcard tehnologija. Mastercard je clan FIDO organizacije tako da znamo u kojem ce smjeru razvoj i inovacije ici. Postavicu par linkova kad ufatim vremena.
Moja reakcija je bila na neciji post da nece kupovat preko interneta. E kupovine vec sad imaju vrtoglav rast a izgleda da se tek zahuktava. U Stockholmu ima prodavnica koje uopste ne primaju pare, recimo ABBA muzej. Itd, itd
vazi

#61 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

stakasa wrote:
vazi wrote:
:D
Zivis vani, valjda cemo se slozit da sve vise i vise kupovine idu preko mobilnog sto stvar cini jos osjetljivijom. Rjesenje su fingerprint senzori. Analogno smartcard tehnologija. Mastercard je clan FIDO organizacije tako da znamo u kojem ce smjeru razvoj i inovacije ici. Postavicu par linkova kad ufatim vremena.
Moja reakcija je bila na neciji post da nece kupovat preko interneta. E kupovine vec sad imaju vrtoglav rast a izgleda da se tek zahuktava. U Stockholmu ima prodavnica koje uopste ne primaju pare, recimo ABBA muzej. Itd, itd
ok, ne ruzmijem ti ja te strucne termine ali mi je jasno ko dan da se tek zahuktava , kako kazes. I ovdje placam u hljebari ili restoranu karticom ali je ne ubacuje ni u sto, samo je prinesem onoj "masinici" :D

Ne znam kako oni to mogu i da li uopste mogu u potpunosti zastiti ako se predje na placanje mobitelima, cula sam vec za to i strepnje nekih strucnjaka da je 100% zastita skoro pa nemoguca?
Post Reply