Kartice-sigurnost?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

Može li neko, ukoliko posjeduje vašu VISA, Maestro ili neku drugu karticu, a ne zna vaš PIN (mislim, naravno, na krađu) skinuti novac sa iste?
Obratno, može li vam neko skinuti novac ako vam zna PIN, a nema vašu karticu (preko neke svoje kartice ili štatijaznam)?
Hvala!
CartmanSA

#2 Re: Kartice-sigurnost?

Post by CartmanSA »

ne moze...
malosutra81

#3 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

CartmanSA wrote:ne moze...

i ja mislim da ne moze...osim ako ne zaboravis karticu u bankomatu pa sretnom pronalazacu ne bude trebao PIN da digne lovu :D salu na stranu, meni je ostala jednom i momci iz osiguranja mi vratili u roku od par dana

al moze zato otici u radnju i bez PINa se obuci od glave do pete il sta ti ja znam..
atko

#4 Re: Kartice-sigurnost?

Post by atko »

Prvo: Da
Drugo: Ne
malosutra81

#5 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

atko wrote:Prvo: Da

kako? :shock: ako bi htio na salteru dici pare trazice mu/joj licnu kartu, na bankomatu PIN... sto me nasekira sad :roll:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6 Re: Kartice-sigurnost?

Post by gentoo »

Za online transkacije ne treba PIN.. Pa ti sad skontaj kako.. :-)
ja1977

#7 Re: Kartice-sigurnost?

Post by ja1977 »

malosutra81 wrote:

kako? :shock: ako bi htio na salteru dici pare trazice mu/joj licnu kartu, na bankomatu PIN... sto me nasekira sad :roll:
Mogu, ali ne moraju da traze licnu karrtu. U svakom slucaju, lahko je naci gdje je kartica ispeglana i teretiti prodavaca sto prihvatio takvu kartici.

Ja mislim da prodavaci nisu obavezni traziti licnu, identifikacija je ili PIN ili potpis koji mora biti identican onome na krtici
malosutra81

#8 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

gentoo wrote:Za online transkacije ne treba PIN.. Pa ti sad skontaj kako.. :-)

uh da...nije mi ovo s internetom ni palo na pamet :cry:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#9 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

malosutra81 wrote:
CartmanSA wrote:ne moze...

i ja mislim da ne moze...osim ako ne zaboravis karticu u bankomatu pa sretnom pronalazacu ne bude trebao PIN da digne lovu :D salu na stranu, meni je ostala jednom i momci iz osiguranja mi vratili u roku od par dana

al moze zato otici u radnju i bez PINa se obuci od glave do pete il sta ti ja znam..
Sa Maestro karticom mora i u radnji ukucati PIN.
malosutra81

#10 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

ja1977 wrote:
malosutra81 wrote:

Mogu, ali ne moraju da traze licnu karrtu. U svakom slucaju, lahko je naci gdje je kartica ispeglana i teretiti prodavaca sto prihvatio takvu kartici.

Ja mislim da prodavaci nisu obavezni traziti licnu, identifikacija je ili PIN ili potpis koji mora biti identican onome na krtici
mislim na salter u banci, a sto se prodavnica tice oni manje vise i ne traze licnu, osim za onu electron karticu ili licna ili da ukucas PIN
atko

#11 Re: Kartice-sigurnost?

Post by atko »

malosutra81 wrote:

Sta mislis sto ti u izvjestajima od banke i slicno pise npr ovako

izvjestaj za karticu: xxxx xxxx xxxx 2544 ... dakle broj kartice se CUVA jer je JAKO BITAN pa se nikad ne salje kompletan ;)

Ako ti ukrade karicu ima broj kartice ... a ima i onaj dodatni trocifreni broj na poledjini ... a internet npr pruza beskonacne mogucnosti da je neko zloupotrijebi ... itd itd

Zato cuvaj karticu
ako je zijanis HITNO nazoves broj koji zato i radi 24 sata da se kartica blokira ;)
Pera Trta

#12 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

Jednom u mene jednoj na poslu iz ormara gdje ostavlja stvari neko ukrao novčanik gdje je bila kartica i digao joj pare sa iste.
Pitam je kako je mogao znati PIN da digne pare, kaže ona "pa držim ga zapisanog u novčaniku".
Iako sam i ranije sumnjao u njen intelekt, ovo mi je otklonilo svaku sumnju :D
Bluemore

#13 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Bluemore »

Pera Trta wrote: može li vam neko skinuti novac ako vam zna PIN, a nema vašu karticu (preko neke svoje kartice ili štatijaznam)?
Hvala!
moze, ako je karticu snimio i iskopirao prilikom nekog placanja na "prepariranom" pos-u, npr. negdje u nekoj sumnjivoj radnji u Turskoj i statijaznam...
Svemirco

#14 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Svemirco »

Gdje god da se koriste ove debilne, pardon debitne maestro kartice potrebno je transakciju autorizirati PIN brojem. Neki prodavači i pored PIN zastite insistiraju na identificiranju nosioca kartice tražeći na uvid ličnu kartu što pozdravljam i 100% podržavam.

S druge strane, iz ličnog iskustva: prije nešto vremena sam kupovao neku tehniku koristeći Raiffeisen Shoppping Mastercard karticu i pri provlačenju na POS uređaju u trgovini nije potreban nikakav PIN niti ga uređaj traži za autorizaciju!!!! Ovo me jako iznenadilo i prepalo te sam pitao prodavače zašto ne traže ličnu kartu jer kako oni posluju bilo ko ko dođe u posjed moje kartice me može doslovce zaviti u crno (crveno je ništa). Unezgodiše se oni i ušutaše i tek su mi tražili ličnu kartu da bi ispunili garantni list! :x

Ovo me jako naljutilo i pisao sam pritužbu Raiffeisen banci i evo njihovog zvaničnog odgovora pa vi vidite:
RBBH wrote: Postovani,

U vezi Vase prituzbe od 02.07., a koja se odnosi na identifikaciju klijenata u trgovinama, obavijestavamo Vas slijedece:

Banka trgovcima dostavlja Uputstvu u kojima je navedena obavezna identifikacija klijenata. Takodje se i prilikom instaliranja POS Terminala Trgovcima skrece paznja da je neophodno identifikovati kupce, ali Trgovci nekada naprave previd odnosno neidentifikuju klijente.

S ciljem eliminisanja slicnih situacija u buducnosti obavjestit cemo nadleznu sluzbu da ponovno skrenu paznju Trgovcima na obavezu identifikacije klijenata.

Zao nam je ako su Vam izazvane neugodnosti te se nadamo da cemo kvalitetom proizvoda i usluga opravdati Vase povjerenje u buducnosti.

lp

Grupa za rješavanje pritužbi klijenata

Raiffeisen Bank dd BiH
71 000 Sarajevo
Danijela Ozme br.3
E-mail: [email protected]
Svemirco wrote: To: [email protected]
Subject: Formular poslan sa http://www.raiffeisenbank.ba

Prituzbe/Zalbe/Pohvale!
Fizicko lice/Pravno lice: ***
Ime i prezime*/Naziv firme*: ***
Adresa*/Sjedište firme*: ***
Broj telefona: ***
E-mail*: ***
Vrsta komentara: Prituzba:DA

Vrsta komentara: Kvalitet usluge

Molimo da ukratko opišete razlog Vašeg nezadovoljstva:

Prije nekoliko dana sam obavio kupovinu koristeæi RBBH Shopping Karticu i prilikom transakcije uposlenik prodavnice nije od mene zahtjevao nikakav dokaz mog identiteta kao vlasnika kartice. S obzirom da ove transakcije nisu zaštićene upotrebom pripadajućeg PIN broja, smatram da je mogućnost zloupotrebe jako velika.

Imate li konkretan zahtjev po pitanju Vaše pritužbe?

Da li postoji moguænost da svoje poslovne partnere koji učestvuju u poslovanju sa Shopping karticama izričito upozorite ako ne i obavežete na potvrdu identiteta kupca prije obavljanja transakcija što je moguće usloviti odgovornošću za zloupotrebu?
atko

#15 Re: Kartice-sigurnost?

Post by atko »

Pera Trta wrote:Jednom u mene jednoj na poslu iz ormara gdje ostavlja stvari neko ukrao novčanik gdje je bila kartica i digao joj pare sa iste.
Pitam je kako je mogao znati PIN da digne pare, kaže ona "pa držim ga zapisanog u novčaniku".
Iako sam i ranije sumnjao u njen intelekt, ovo mi je otklonilo svaku sumnju :D
Ma to koriste ovi najsitniji koksari ... ono mazne novcanik i ako ima i cedulja na kojoj pise "pin za karticu xxxx " :D onda ode digne 400 KM koliko je ja mislim dnevni limit i to je to ... i sto je najsmjesnije nezna da ga je snimila kamera pa ga uhvate u roku od ODMAH :D
Discball

#16 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Discball »

Može i jedno i drugo, pogotovo ovo drugo ako je provuče kroz čitač. Snimanje kartice traje manje od sekunde zato oprez pogotovo u trgovinama, dobro pazite gdje vam provlače karticu. Kasnije samo izrade istu imaju vaš PIN i odu na bankomat da podignu novac.

Što se tiče trgovaca, trebali bi za apsolutno svaku karticu tražiti identifikacioni dokument, ali to nažalost nije takko čest slučaj kod nas, što indicira da neko može u shoping s vašom karticom.
Pera Trta

#17 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Pera Trta »

Discball wrote:Može i jedno i drugo, pogotovo ovo drugo ako je provuče kroz čitač. Snimanje kartice traje manje od sekunde zato oprez pogotovo u trgovinama, dobro pazite gdje vam provlače karticu. Kasnije samo izrade istu imaju vaš PIN i odu na bankomat da podignu novac.

Što se tiče trgovaca, trebali bi za apsolutno svaku karticu tražiti identifikacioni dokument, ali to nažalost nije takko čest slučaj kod nas, što indicira da neko može u shoping s vašom karticom.
Misliš da u trgovinama imaju naprave kojima snimaju kartice? Mislim da se niko sa svojim poslom ne bi igrao na tako ofiran način, tim prije što trgovci obično nisu gazde, da mogu držati na pultu razne James Bond naprave.
Better Man

#18 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Better Man »

Kad plaćam karticom (koristim visa elektron od tekučeg računa) traži mi da ukucam pin, a nekad mi ne traži pin, već samo da se potpišem. Jedne godine u Londonu u HMV-u uzeo nekih cd-ova i dvd-a i plaćam karticom i djevojka na kasi potpuno zbunjena, jer aparat uopće ne traži da ukucam pin, već ono samo da se potpišem. Ode ona do šefa i šef joj objasnio da je to ok.Vjerovatno navikla da uvijek treba ukucati pin, jer se nikad nije susrela sa karticom gdje se samo potpišeš b, bez da moraš ukucati pin.
malosutra81

#19 Re: Kartice-sigurnost?

Post by malosutra81 »

Better Man wrote:Kad plaćam karticom (koristim visa elektron od tekučeg računa) traži mi da ukucam pin, a nekad mi ne traži pin, već samo da se potpišem. Jedne godine u Londonu u HMV-u uzeo nekih cd-ova i dvd-a i plaćam karticom i djevojka na kasi potpuno zbunjena, jer aparat uopće ne traži da ukucam pin, već ono samo da se potpišem. Ode ona do šefa i šef joj objasnio da je to ok.Vjerovatno navikla da uvijek treba ukucati pin, jer se nikad nije susrela sa karticom gdje se samo potpišeš b, bez da moraš ukucati pin.

izgleda da je nova :D ja sam koristila tudju karticu (legalno :D ) par mjseci u drugoj zemlji (u toj zemlji je izdana), dakle nije kartica na moje ime i niti jednom mi nisu trazili ni PIN ni bilo kakav identifikacioni dokument.

summa summarum na cijelu temu, zlupotreba je itekako moguca
Michun

#20 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Michun »

Ma moze na oba nacina i na jos 101 nacin nama nepoznat. :shock:
Doduse, nasi lopovi JOS nisu toliko sofisticirani da bi to radili...ali kad nadodju da se od toga i kradje identiteta moze zovjeti, naHebali smo ga svi djuture.
Konartisti, kradiljvci identitea, kradja kreditnih, debitnih i inih kartica :D
atko

#21 Re: Kartice-sigurnost?

Post by atko »

Discball wrote:Može i jedno i drugo, pogotovo ovo drugo ako je provuče kroz čitač. Snimanje kartice traje manje od sekunde zato oprez pogotovo u trgovinama, dobro pazite gdje vam provlače karticu. Kasnije samo izrade istu imaju vaš PIN i odu na bankomat da podignu novac.

Za drugo je pitao mozel njegovim pinom preko nekih drugih kartica ... al ovo je 100% tacno sto kazes :thumbup: ... naravno kad neko ima vas pin tezice da se docepa i ostalog :D

U DE se desila pljacka jedne male i neugledne radnjice u malom mjestascetu ... al nista nije ukradeno pa nije ni dignuta neka velika frka ... medjutim ... lopovi su dodali malo elektroniek na citace kartica koja svaku karticu kaja se provuce i snimi bezicno posalje lopovu ispred na parking ... a on sjedi i klikce save save :D

Tek kasnije nakon niza zloupotreba se odmotalo klupko pa su uhvaceni i priznali ;)
Discball

#22 Re: Kartice-sigurnost?

Post by Discball »

Pera Trta wrote:

Misliš da u trgovinama imaju naprave kojima snimaju kartice? Mislim da se niko sa svojim poslom ne bi igrao na tako ofiran način, tim prije što trgovci obično nisu gazde, da mogu držati na pultu razne James Bond naprave.
Ništa James Bond-ovsko, sve se može jeftino nabaviti u Conrad-u, ne mora biti ni fancy izgleda dovoljno je da ti provuče karticu snimi je i napravi za par mjeseci kad zaboraviš gdje si bio i donji si.

Što se tiče uposlenika, naravno njih je najveći broj pošteno, istina rade za mizerno male nadnice, ali ima i onih koji traže baš takve poslove dignu 50-100 milja i nerade ništa par godina.

Prije dvije tri godine jedna takva grupa je poharala prostore SLO,HR,BIH,SR,CG,MAK,BG bilo i na TV-u.
holowey

#23 Re: Kartice-sigurnost?

Post by holowey »

visa je specificna po pitanju identiteta kupaca jer zahtijeva od trgovca da prihvati karticu bez da postavlja identifikaciju kupca kao uslov transakcije... prilikom podizanja kartice u banci, sluzbenik zahtijeva identifikaciju i potpis na karticu u njegovom prisustvu tako da bi to trebala biti vazeca identifikacija za sve buduce transakcije jer potpis sa kartice mora odgovarati potpisu na slipu... a za online transakcije tu je ccv umjesto potpisa

koristio sam svoju visu za placanje usluga i proizvoda i kod nas i u inostranstvu i jedino mi kod nas ponekad zatraze licnu...vani mi nikada nisu trazili nikakvu identifikaciju prilikom placanja...

master zahtijeva ukucavanje pina tako da je to identifikacija...

sa amexom i dinersom nisam imao iskustva tako da za njih ne znam kako to ide...
vazi

#24 Re: Kartice-sigurnost?

Post by vazi »

nemam vremena da citam cijelu temu, samo da vam kazem da mi je prije mjesec dana kartica "oskrnavljena" :D

vjerovatno kupovina preko interneta i klok, skinuto s racuna oko 1000KM :shock: jos mi ih banka nije vratila, postupak je u toku a postupak je takav da moras prvo podnijeti prijavu u policiju (ovdje gdje zivim- tako je) i kaze mi co'ek tamo da ni jedna internet strancia nije niti moze biti zasticena od hakera glede bankovnih kartica :x dzaba onaj katanac ko fol, nista to ne pika. znaci, internet kupovina - njet vise, bar sto se mene tice!

a u prodavnicama, gdje god se ne mora ukucati kod , nema sigurnosti nikakve.
threshold

#25 Re: Kartice-sigurnost?

Post by threshold »

ha jooj pa šta onda da radiš? da ne kupuješ više? ništa nije sigurno?

nije sigurno ni gotovinu nosat... najbolje je nemat...

http://www.sarajevo-x.com/scitech/tehno ... /100729009
Post Reply